Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Od teme gde se pisalo o VoIP-u, pako dolazimo do teme "WA vs Viber"

Samo što je za WA, nestalo kao u zemlju za end to end. Pisali svi mogući mediji, ali nigde zvanično nema...

Koga brine privatnost imate vise varijanti... besplatnu APG https://play.google.com/store/apps/details?id=org.thialfihar.android.apg pa copy/paste poruke u vas omiljeni Messaging program ili PGP SMS ali njega nisam koristio https://play.google.com/store/apps/details?id=com.woodkick.pgpsms

I sad mozemo da zavrsimo pricu o privatnosti jer ovo ne moze niko da vam razbije za sada...a ako posumnjate da vam je razbijen kljuc..generisite drugi jos jaci :)

EDIT: Da dodam da ima i neki novi Open Keychain koji ima integraciju sa nekim aplikacijama, pa ko hoce moze i to da proba i javi da li lepo radi sa Viberom, Whatsappom i sl. :)

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.sufficientlysecure.keychain

Poslednja izmena:
Ali su nepraktične, i zato ljudi ne žele da koriste. Dok ono što sam ja navodio je sasvim user friendly.
Ali neverovatan otpor ljudi. Tako je bilo sa Snapchat, koji nema enkripciju. I procurele slike, kukulele...
Pa je skočilo skidanje Wickr i ostalih.
Tako da treba čekati da se svi opeku, dok nauče.

Neprakticne...sta je tu neprakticno? Neces da odvojis tih 60 sec da napises poruku, provuces kroz enkripicju i onda je tako posaljes..pa onda i treba da te prisliskuju..i sve vas agente stranih sluzbi :d

Bas me interesuje sta bi to tako bitno otkrilo. Nacin na koji pravis paprikas jer si slucajno poslao svoj tajni recept nekriptovanom aplikacijom?

Ne znam ja zasto se ljudi toliko tripuju oko tih aplikacija a sibaju mailove bez ikakve enkripcije samo tako..pa im jos i cuce na serverima ko zna gde :D I to ih nimalo ne uzbudjuje, a ovamo dal' ova aplikacija ima end to end enkripciju ili ona..komedija :D

Ja bih razumeo da se neko tripuje oko zastite ali da je taj neko covek na poziciji tipa direktor neke firme,vlasnik neke jake kompanije,covek koji diluje oruzije ili drogu itd itd.
Ali i u takvim slucajevima ti ljudi ne salju bitne informacije preko pametnih mobova. Tako da je i za njih nebitno da li koriste telegram,viber wa...

Poslednja izmena:
Pa apsolutno, tako da mislim da je cela ova diskusija oko privatnosti prenaduvana..postoje metode koje neko moze da primeni ukoliko mu je stalo do toga

Zaista ,
Ljudi treba da se odluče šta im je bitnije lakoća komunikacije ili privatnost. Sve ima svoju cenu!

Za pretrazivanje koriste Tor, za mailove Protonmail (koristim i ja doduse, odlicna stvar, pogledajte), filmove skidjau preko proksija ili sta ja znam. Medjutim, ko god toliko brine o privatnosti nasao je pogresnu crkvu da se moli, tesko se zastiti na mrezi, jer ce uvijek biti neka rupa (to ti je kao da uzmes i gradom hodas u oklopu, mislim zasticen si, ali probaj potrcati ili skociti), a ja necu da se igram Snowdena i slicnih stvari. Za privatne stvari cu naci nacin.

No hard feelings, tema je jednostavno skrenula sa onih stvari koje bi mozda nekom bile i korisne (u vecoj mjeri).

Poslednja izmena:
Kao što već rekoh, problem je što svi gledaju to pasivno.
Dok se ne opeku lično.
Primer kod nas je kad su stavili javno dostupne privatne informacije o građanima na sajt.
Pa se još vadili na hakere...
Tako sutra procuri sa servera Vibera itd, objave sve kompletno, i onda neko ko bi da vam napakosti, pretraži dok ne nađe vaš broj i iskopa nešto.
Ne mora da bude ni bitno, ili je bilo samo u tom trenutku pre ko zna kog vremena. Izvadi iz konteksta...
Ovde ima mnogo kratkovidog razmišljanja, tipa trenutno je nebitno.
A za pet godina?

Inače hvala za protonmail, nisam čuo, deluje dobro.

Poslednja izmena:
Jeste najbolje onda da ne izlazim ni napolje da ne bi videli kuda se krecem i sta radim.. Za 5god ko zna sta mogu da urade sa tim info.

Malo preterana paranoja ako mene pitate :)

Ne mogu da vjerujem da jos ima likova koji se tripuju na naku privatnost, haha.[emoji1]

Prvo kao da ste kome interesantni da vas prati, a drugo ako 'taj' odluci da prati ne mozes pobjeci, taman nista ne koristio.[emoji16]

Ja se slažem da je tema otišla previše u teoriju, ali mi je frapantan stav većine.
Mada, kao što neko reče, sigurnost ili lakoća/jednostavnost.

Kao što već rekoh, problem je što svi gledaju to pasivno.
Dok se ne opeku lično.
Primer kod nas je kad su stavili javno dostupne privatne informacije o građanima na sajt.
Pa se još vadili na hakere...
Tako sutra procuri sa servera Vibera itd, objave sve kompletno, i onda neko ko bi da vam napakosti, pretraži dok ne nađe vaš broj i iskopa nešto.
Ne mora da bude ni bitno, ili je bilo samo u tom trenutku pre ko zna kog vremena. Izvadi iz konteksta...
Ovde ima mnogo kratkovidog razmišljanja, tipa trenutno je nebitno.
A za pet godina?

Inače hvala za protonmail, nisam čuo, deluje dobro.

Znam ja to sve, ali jako je teško. Jer su takve stvari napravljene upravo na način da bi lakše krali, a ne čuvali privatne stvari.

Protonmail je odlična stvar, kad bi mogli da se iscimaju i naprave aplikaciju za fon to bi bilo ekstra, ovako moram preko pretraživača, ali što je sigurno sigurno je.

Ne mogu da vjerujem da jos ima likova koji se tripuju na naku privatnost, haha.[emoji1]

Prvo kao da ste kome interesantni da vas prati, a drugo ako 'taj' odluci da prati ne mozes pobjeci, taman nista ne koristio.[emoji16]
U tome je stvar, neka se potrude.
Mislim da ne čitate dovoljno, a čak ni ne pratite dovoljno šta se radi kod nas.
Ima gomila primera zloupotreba.
I treće, ako ste u srodstvu s nekim bitnim, eto zašto ste meta...
Tipa ne možeš da se 100% zastitiš, pa zašto pokušavati? Je isto kao i ne mogu da budem besmrtan, pa zašto živeti?

Prvo mesas pojmove..same aplikacije su nebezbedne..sve od reda ovde, koje se koriste..wa, viber i sl. Ako hoces 100% privatnost nateraj sve sa kojima komuniciras da koriste pgp enkripciju, a ako nece prestani da komuniciras sa njima...
Ja nigde nisam video source code ni wa, ni vibera, telegrama, tako da oni mogu da izmisljaju koje hoce enkripcije i da te zaludjuju time

Lafo privatnost, a pisu po forumima, koriste internet, smartphone, racunar, telekomunikacione usluge...itd

Ako ste vec u tom tripu, budite principijelni, ja bih takav bio.

Pa nema tu principijalnosti..suludo je i ocekivati takve stvari od raznih privatnih firmi i njihovih programa..jednostavno ako ste vec paranoicni pazite sta pisete, a za sve ostalo ultra top secret 001 koristite primerenije alate :D

Razgovarao 3h sa drugarom u USA preko WA, nikakvo kasnjenje i bez eha. Veza stabilna svih 3 sata, bas sam prijatno iznenadjen. Nisam koristio WA za razgovor jos od onoh pocetnog iscimavanja sa ehom.

Sa moje strane Telenor H+, sa njegove Sprint LTE.

Poslednja izmena:
Šta vam se više sviđa u pogledu funkcionalnosti:

1.
- Jedan mob na kojem su svi podaci (razgovori, multimedija);
- ne mogu se dodati drugi uređaji, čak ni tablet, a posebno ne drugi mob (dodavanje novog moba briše sve podatke na straom);
- moguć mirroring moba putem web klijenta;
- gubitak moba je gubitak svih podataka
(WhatsApp)

2.
- Pseudo-centralizovana struktura;
- ravnopravni klijenti (mob uređaji, tableti, Win/Mac/Linux app);
- novi uređaj "kreće od nule", ne vidi prethodne razgovore;
- jednom obrisan element briše se na svim uređajima (sync);
- ako se izgubi mobilni telefon, nejasno ko može da zadrži kontrolu nad postojećim sadržajem na deljenim uređajima (nema ni u FAQ)
(Viber)

3.
- Sve u oblaku.
- Svi uređaji poptpuno ravnopravni (mob, tablet, Win/Mac/Linux app, web-client);
- novi uređaj vidi "sve" što i ostali;
- svaka promena se sihnronizuje;
- moguća razmena (velikih) fajlova svih formata (ne samo multimedije);
- gubitak mobilnog telefona nema uticaj, iz kontrolnog panela isključi se sesija na uređaju
(Telegram)

(Ako sam nešto izostavio ili nije tačno, molim, ispravite me.)

Razgovarao 3h sa drugarom u USA preko WA, nikakvo kasnjenje i bez eha. Veza stabilna svih 3 sata, bas sam prijatno iznenadjen. Nisam koristio WA za razgovor jos od onoh pocetnog iscimavanja sa ehom.

Sa moje strane Telenor H+, sa njegove Sprint LTE.
Takođe juče skoro sat vremena razgovora preko WA. Doduše oba uređaja na WiFi ali kvalitet veze fenomenalan...

Šta vam se više sviđa u pogledu funkcionalnosti:

1.
- Jedan mob na kojem su svi podaci (razgovori, multimedija);
- ne mogu se dodati drugi uređaji, čak ni tablet, a posebno ne drugi mob (dodavanje novog moba briše sve podatke na straom);
- moguć mirroring moba putem web klijenta;
- gubitak moba je gubitak svih podataka
(WhatsApp)

Na iOS-u postoji chat backup koji uploaduje backup chatova na iCloud tako da je moguć gubitak podataka samo od poslednjeg backupa (multimedije se ionako odmah snimaju u telefon).
Backup se može podesiti da bude dnevni/nedeljni/mesečni ili ručno da se radi, a restore se radi tako što se reinstalira WhatsApp.

^ Hvala, to za WA cloud je u najavi za Android. Radio sam restore. U ovom trenu, gubitak moba je gubitak svega (ako nema bekapa na PC-u, al ko to jos radi?)

Prvo mesas pojmove..same aplikacije su nebezbedne..sve od reda ovde, koje se koriste..wa, viber i sl. Ako hoces 100% privatnost nateraj sve sa kojima komuniciras da koriste pgp enkripciju, a ako nece prestani da komuniciras sa njima...
Ja nigde nisam video source code ni wa, ni vibera, telegrama, tako da oni mogu da izmisljaju koje hoce enkripcije i da te zaludjuju time
Telegram je open source, kao i TextSecure.
Možeš da verifikuješ code.
WA i Viber ga naravno nemaju.

Za Telegram, za svaku stavku posebno imaš na zvaničnom sajtu linkove, i kažeš da nigde nisi video?

Nisam gledao za telegram, ali pogledacu sta ima od toga na njihovom sajtu...jel vec neko nezavistan verifikovao njihov source code?

Vrh Dno