Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

da, stigao je prekjuce apdejt u kome se pominje da ce pozivi raditi lose prvih nekoliko nedelja ali mislim da jos uvek nikome ne rade na iOS-u. kada se pozove sa nekog androida pise da treba da se apdejtuje aplikacija na iPhone-u iako je instalirana poslednja verzija a kada se pozove preko iPhone-a u pitanju je gsm poziv a ne wifi kao sto i pise u obavestenju prilikom zvanja.

samo da se dopunim,
upravo su mi proradili whatsapp pozivi i savrseno rade, nema kasnjenja niti ikakvih sumova.
videh novu ikonicu slusalice pored kontakta sa kojim sam se dopisivao koje do sada nije bilo.

A za messenger treba dva minuta da se namesti.
Opet, kažem ovde u Srbiji je i Viber najpopularniji.
Kao i Grand, ne znam kako to utiče na to da Telegram ima brz interfejs na svakoj platforni, API da ga koristiš gde želiš.
Nema nikakvog bloata kao Viber.
Pozovite ljude da se pridruže, jer dok im neko ne pokaže, nemaju pojma. Nije se Viber raširio jer su sami doneli odluku nakon testiranja svih dostupnih.
Nego je neko rekao, tražio, video u predlozima...
U usa za WA culi nisu. Telegram da ne spominjem. Viber kako ko. Ali su zato svi na snapchatu koji ima najgori interfejs u istoriji smartphone aplikacija ali ocigledno se loze na slanje fotki sa rokom trajanja.

Poslednja izmena:
Poenta snapchata je ? Mislim pokušavam da se stavim u ulogu usa tinejdzera ali mi ne ide, jednostavno besmisleniju aplikaciju nisam video.

U usa za WA culi nisu. Telegram da ne spominjem. Viber kako ko. Ali su zato svi na snapchatu koji ima najgori interfejs u istoriji smartphone aplikacija ali ocigledno se loze na slanje fotki sa rokom trajanja.
Snapchat ***** sa rokom trajanja, te poruke nisu enkriptovane, i procurele su pre.
Telegram i Wickr imaju stvarne poruke sa rokom trajanja. Enkriptovane su end to end. Ključevi su na tvom telefonu i toga ko prima. Nema slika tvog junk-a na serveru da gledaju.

Snapchat ***** sa rokom trajanja, te poruke nisu enkriptovane, i procurele su pre.
Telegram i Wickr imaju stvarne poruke sa rokom trajanja. Enkriptovane su end to end. Ključevi su na tvom telefonu i toga ko prima. Nema slika tvog junk-a na serveru da gledaju.
Kad budem postao poznata licnost ili kad budem imao milionsku kompaniju cu se brinuti da l su moje poruke enkriptovane ili ne. Msm to je poslednja stvar o kojoj razmisljam kad je u pitanju dopisivanje sa nekim.

Sto se tice snapchata ne znam zasto se ljudi loze na njega. Ja sam ga bio instalirao da bi bio u kontaktu sa par osoba jer je to jedino sto su imali ali posle 3 sata sam im poslao link za WA.
Zadnja 3 meseca imam samo gmail i messages app dobijenu uz telefon instalirano. Batalio sam sve ostalo.

U USA se podosta koristi WhatsApp, licno se uverio. [emoji4]

^ WA nastao u USA, prvi IM za smart telefone, zapoceo na iPhone-u, 800 miliona aktivnih korisnika (bar jedno logovanje u 7 dana) i zvanicno najveci broj u USA. Viber ima valjda 350 mil korisnika, ali su neredovniji u korišćenju od WA. Za druge sam znao brojke, al' zaboravio.

Kontaktirao sam WA support, i dobio generički odgovor koji nema veze s pitanjem. Mislim da radi na ključne reči. :-D

Izgleda da je WhatsApp odustao od backup-a na Google Drive.
Viber možda ni nema u planu razvoj opcije za normalan backup.

Jel ima naznaka da će srediti Viber za WP?Žestoko me nervira to da korisniku ne zvoni, jedino se pojavi notifikacija o prpuštenim pozivima.

Istekao edit.

Dobio sam od viber-a odgovor da rade na "normalnoj" opciji za backup i da ce ujedno biti omoguceno i vracanje backup-a. Kako napominju bice dostupno u nekim od sledecih verzija.

Istekao edit.

Dobio sam od viber-a odgovor da rade na "normalnoj" opciji za backup i da ce ujedno biti omoguceno i vracanje backup-a. Kako napominju bice dostupno u nekim od sledecih verzija.

Jel rade i na boljoj privatnosti korisnika?

Hahaha. Naravno da ne.
Telegram je za privatnost i drugi.
Whatsapp negde na pola.

Privatna IM korespodencija sa slikama puno otkriva (lične i druge afere, odnosi, političke stvari, poslovni planovi, ideje, kriminal...) -- bogatstvo u pravim rukama.

Nekima nevažno, ali...

Whatsapp koristi end-to-end enkripciju koja je pod znakom pitanja, WA je imao hakerske upade i krađu podataka.
Viber koristi priprietary protokol koji nije secure.
Telegram koristi najbolju (od svih) end-to-end 256-bit AES enkripciju. Kod Telegrama sve stoji u oblaku.
Ne manje bitno, Telegram je open-source, open API code, open protocol code!

Inače, Telegram su napravila dva brata koja su stvorila i V-kontakte, najveću rusku društvenu mrežu (navodno, više nemaju veze sa njom, već Telegramom upravlja nemački fond), dok je Whatsapp u vlasništvu najveće američke društvene mreže. Za razmišljanje.

* * *

Imam i jedno pitanje. Drugar ima MTS Internet paket, USB modem i laptop na kome je Viber app za Windows 7. Kada je zakačen na navedeni net Vajber Win aplikacija prijavljuje da nema konekciju i neće da se poveže, iako sve drugo na laptopu radi (ima neta). Kada uzme da tetheruje net sa moba (nije net kartica, obična) na laptop (WiFi hot sport), onda taj isti Vajber radi. Da li neko ima ideju zašto? MTS Net kartica možda zatvara neke portove? Hvala!

Ima li neko problem sa WhatsApp notifikacijama na Nokia Lumii?

Ne pamtim kad sam imao problem. Pre godinu dana desilo mi se da ne radi push, to je trajalo dan i to je to. Koja Nokia?

Privatna IM korespodencija sa slikama puno otkriva (lične i druge afere, odnosi, političke stvari, poslovni planovi, ideje, kriminal...) -- bogatstvo u pravim rukama.

Nekima nevažno, ali...

Whatsapp koristi end-to-end enkripciju koja je pod znakom pitanja, WA je imao hakerske upade i krađu podataka.
Viber koristi priprietary protokol koji nije secure.
Telegram koristi najbolju (od svih) end-to-end 256-bit AES enkripciju. Kod Telegrama sve stoji u oblaku.
Ne manje bitno, Telegram je open-source, open API code, open protocol code!

Inače, Telegram su napravila dva brata koja su stvorila i V-kontakte, najveću rusku društvenu mrežu (navodno, više nemaju veze sa njom, već Telegramom upravlja nemački fond), dok je Whatsapp u vlasništvu najveće američke društvene mreže. Za razmišljanje.
Generalno, te price oko privatnosti na internetu su postale besmislene. Sve se snima, identifikacija je odavno utvrdjena ili se lako uradi za 99% slucajeva.

Kome znaci neka pazi sta pusta na net.

^ U IM dopisivanju, zbog svoje dinamičke prirode, može da se kaže puno toga, bogatstvo informacija za profi data mining, ali i naivnog čitaoca. Plus slike. Možda rečitije i od FB-a. Ne mora "neprijatelj" da bude NSA, možda žena koja provali aferu. Ili slično.

Da ilustrujem: ne bih voleo da ostavim svoje četove za sobom na tuđem računaru, dok već email ne bio problem.

Tako je.
Kada pricamo o privatnosti u necijoj drustvenoj (licnoj i poslovnoj) okolini tada ove end2end enkripcije i slice kerefeke mogu da posluze, kao i ove fore tipa Whatsapp Web gde konverzacije ne ostaju na racunaru.

S druge strane drzava i njene sluzbe ce uvek imati pristup svemu (email, skype, whatsapp, viber..).

To manje-više ne dotiče 99.9% korisnika, što se mene tiče mogu mi čitati poruke do mile volje.

Pa ne dotice tj. ne bi trebalo osim kada se zloupotrebljava u privatne svrhe.

Ne pamtim kad sam imao problem. Pre godinu dana desilo mi se da ne radi push, to je trajalo dan i to je to. Koja Nokia?
Појма немам, нека Лумиа (комшија ми се жалио).

Nazad
Vrh Dno