Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Imam 500.000 poruka u wa i program mi radi kao prvog dana..

O kakvom usporavanju je rec ?

^ O usporenju koje sam detaljno opisao zbog čega nastaje. Na Nexusu nemas SD karticu, WA poruke su ti na internoj (bržoj) memoriju, Nexus je brz i ne osećaš usporenje. Kada bi merio, on se i kod tebe sada sporije otvara nego ranije, samo to ne primećuješ. @Falcon i ja smo primetili usporenje WA sa dužim konvezracijama ili ako ima puno konverzacija (ja na sporijem fonu, sada ne, ali to je do fona, usporenje postoji).

Vezano za SMS pretpostavio sam da bi trebalo da dođe do usporenja, u kakvoj god da su bazi, jer mora da se radi random search. Verovatno ga nisi osetio jer su SMS poruka na svim telefonima na internoj memoriji. Ali da je sporije - mora biti. :)

Poslednja izmena:
Na iPhone postoji samo interna memorija.

^ Ah, pa što ne kažeš da je to iMessenger? ;) On se dodatno sync-uje sa iCloud-om, pa je šansa da ostaneš bez poruka zaista jako mala. :) I na Nexus-u (fkloznika) je interna memorija.

No, opet, poruke moraju biti u bazi. Što veća baza, makar indeksirana, opet treba seek do sloga koji nije sekvencijalni već random. Dakle, neko vreme. Što više slogova, više vremena (ne direktno proporcionalno). Brz uređaj kompenzuje čekanje, ali ono svakako postoji sa povećanjem baze.

Što se cimate za Google Drive, Whatsapp već sam po sebi nije siguran. Ona end to end enkripcija nigde nije zvanično navedena kao završena, od strane Open Whisper Systems.

Tako da ako vas brine privatnost, a ne da svako može da vidi ili presretne kako Snowden je već objasnio.

Imate relativno proverene stvari, Open Source je zakon.

TextSecure, brz, lak, Open Whisper pravi, koji su unajmljeni da urade i ojačaju Whatsapp.
Telegram, ima enkripciju za obične četove na strani servera,
i end to end za secure.
Samouništavajuće i trajne poruke jednim klikom, ako obrišete trajnu poruku na svom telefonu, automatski se briše i na tuđem.

I Wickr koji nema otvoreno kakav je kod, ali je prošao testove od strane ljudi koji se bave sigurnošću, ono što ga izdvaja je da se ne vezuje za broj, niti ga traži. Ne trazi ni mail.
Samo se unese username i password. Gotovo, njemu su sve poruke samouništive, maksimalno traju 7 dana.

Sve to u vezi privatnosti vazi za treca lica, ali naravno da ne vazi za organe bezbednosti koji moraju da imaju (i imaju) uvid u sve komunikacije pa i email, viber, wa, skype itd itd.

Naravno.. I dalje mi nije jasno to cimanje oko privatnosti. Kao da smo svi stiv jobsi ovde pa je nekome bitno sta mi kuckamo preko wa,viber itd itd.

Sto se mene tice mogu da mi citaju dopisivanje do mile volje,mozda nesto i nauce ;)

Cuj privatnost. Od kad uzmeš smartphone, pozdravi se sa privatnoscu. Bez da instaliraš aplikacije.

Juče izašao update za WhatsApp sa zvaničnom podrškom za pozive samo što se to izgleda aktivira kasnije, niko od mojih iOS poznanika se još nije pohvalio da su mu proradili pozivi.
Još jedna novina koja je odavno trebalo da izađe je share extension, sad je WA sistemski podržan za deljenje medija (što je na Viberu odavno podržavno).

Sad samo da zažive pozivi i možda jednog dana video pozivi pa da se oprostim od Vibera :)

Sve to u vezi privatnosti vazi za treca lica, ali naravno da ne vazi za organe bezbednosti koji moraju da imaju (i imaju) uvid u sve komunikacije pa i email, viber, wa, skype itd itd.
To je kršenje zakona od strane njih samih.
Uvid u Skype nisu imali, dok ga Microsoft nije kupio i promenio infrastrukturu.
Mail, Viber, Whatsapp to su *******cija stvari. Viber jedno vreme nije imao enkripciju ni za slanje do servera, a kamoli između dva sagovornika.
Facebook je suvišno komentarisati.

Većina gore navedenih ima forward secrecy, odnosno da se za svaku poruku generiše poseban ključ.
Bar neka se namuče, a je da se skuplja sve živo i da u nedogled stoje tvoji podaci, koje može svako da vidi.

Poslednja izmena:
Još jedna novina koja je odavno trebalo da izađe je share extension, sad je WA sistemski podržan za deljenje medija (što je na Viberu odavno podržavno).
Nekako nisam razumeo.
- Od kako postoji WA, svaku sliku (video...) koji otvorim iz WA mogu da šerujem (zavisi od vjuera, ne WA)
- Svaku sliku iz file browser-a mogu sa Share da šerujem na WA kao i na Vajber.

Šta je onda Share Extension koji postoji kod Vajbera a kod WA ne, jer nisam primetio da na Vajberu mogu nešto što ne mogu na WA.

Možda na iOS-u ne može? ;) za Android to odavno ima, ne sećam se od kad, a i pozivi na androidu postoje bar mesec dana ako ne i više.

Nekako nisam razumeo.
- Od kako postoji WA, svaku sliku (video...) koji otvorim iz WA mogu da šerujem (zavisi od vjuera, ne WA)
- Svaku sliku iz file browser-a mogu sa Share da šerujem na WA kao i na Vajber.

Šta je onda Share Extension koji postoji kod Vajbera a kod WA ne, jer nisam primetio da na Vajberu mogu nešto što ne mogu na WA.

Pričam isključivo o WA na iOS-u :)

^ Ooops, izvinjavam se. :)

Jedna zanimljivost: WA je prevashodno nastao kao IM za iPhone, da zameni iMessenger. Tek kasnije proširio se na Android, ali je zapravo na Androidu, verovatno zbog otvorenosti platforme, omogućio više funkcija i sve su prve startovale na Androidu, dok mnoge "kasne" za iOS. Recimo pozivi, Web klijent, a na WA blogu piše da je to zbog "iOS ograničenja".

Ovo za share extensions je zbog developer ograničenja, postoje na iOS-u od kako je izašao iOS8, Viber ima već mesecima.

^ Kao sto nema ni Web klijent na iOS-u, dok i BB i Symbian i WP (i naravno Android) -- imaju.

Telegram jedino nema pozive,
inače je odličan, brz, i lak za korišćenje.
Kad bi ubacili i pozive, bio bi najbolji.

Da li ikome WA pozivi rade dobro? Meni i dalje očaj, a kad sagovornik i ja na istoj vezi (isti uslovi konekcije) pređemo na Viber -- sve savršeno.

Ima korisničku bazu.
Ima 50 miliona s PlayStore, što naravno nije broj aktivnih. Ali sam najveći broj nije jednako najboljem.
Oni imaju najbolji i najbrži klijent za desktop za sve tri platforme, Web klijent, slobodu slanja šta želiš. Otvoren kod, neprofitabilni su, nema reklama, prikupljanja podataka, niti pretplate.
To što u Srbiji znamo Facebook, Viber i Whatsapp, i ništa više, nije odrednica kvaliteta.

Whatsapp pozivi kod mene imaju eho, a kod drugog sagovornika ne, na istoj mreži.

Ja instalirao i dva čoveka našao

U imeniku: 531 kontakt
WhatsApp: 200 kontakata
Viber: 284 kontakata
Telegram: 13 kontakata od čega je 6 kontakata last seen pre više od 6 meseci.

Poslednja izmena:
A za messenger treba dva minuta da se namesti.
Opet, kažem ovde u Srbiji je i Viber najpopularniji.
Kao i Grand, ne znam kako to utiče na to da Telegram ima brz interfejs na svakoj platforni, API da ga koristiš gde želiš.
Nema nikakvog bloata kao Viber.
Pozovite ljude da se pridruže, jer dok im neko ne pokaže, nemaju pojma. Nije se Viber raširio jer su sami doneli odluku nakon testiranja svih dostupnih.
Nego je neko rekao, tražio, video u predlozima...

Tesko je sada, inercija cini svoje . Ljudima je mnogo i Viber ;)

Telegram je prekasno stigao na ovakvo trziste. Meni vise odgovara Telegram, ali nemam s kim da se dopisujem. Jedva sam ljude nagovorio da koriste i whatsapp, jer vecina samo udje na messenger, viber i ostatak vremena fb.
Bez uvrede, ali za mene je Viber najgora aplikacija ovog tipa, jer na slabijim telefonima ocajno radi.
Primetio sam da ga kod mene u imeniku najvise koriste klinci, dok malo stariji ljudi guraju ili fb messenger ili whatsapp.

Od Facebook dopsivanja se gadim, Viber je isto užas.
Whatsapp je prihvatljiv.
Telegram za naše tržište je samo potrebno reći da Rusi stoje iza njega. :D

Pri tome ljudi uopšte ne kapiraju koliko javno to dopisivanje, i da ima alternativa.

Ja ne vidim apsolutno nikakvu razliku; potpuno mi svejedno da li kuckam nekom poruku na wa, viber, hangouts ili skype. Sve se svodi na to da pronadjem kontakt, ukucam poruku i posaljem...
Može neki UI da mi se sviđa više ili manje, ali to je u principu nebitno.
Razlike postoji pri pozivanju, a to mogu da budu ozbiljne razlike.

Poslednja izmena:
Stigli voice pozivi na WA na iOS, samo je potrebno da primite jednom poziv i biće aktivirano :)

Vrh Dno