Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

^ Da, uz veliko ali, pogledaj, drugi je na listi. Ima enkripciju ali iz ovoga izgleda kao da je praktično i nema.

Evo da objasnim opet.

Whatsapp je samo na blogu objavljeno da uvode. Nigde nije napisano kad će biti gotovo i da li je. Koje platforme rade.
Treba da koristi tehnologiju koja je već u TextSecure i Signal za iOS.
Telegram ima dve opcije.
Obična, enkripcija do servera, što znači da ko god ima pristup serveru može da pročita sve intimno napisano ili poslato.
Dok se odatle ne obriše.
Druga, Secure Chat u okviru njega end to end enkripcija, niko osim dvoje sagovornika ne može da čita. Briše se kad vi odretite, i sa drugog telefona, ne samo vašeg.
Ima i auto destrukciju posle nekog vremena, upozorenje za screenshot...

Wickr, ima samo samouništavajuće, ali ne zahteva broj, nema dodatne aktivacije i sl.

BBM samo poslovna varijanta koja se plaća, nudi zaštitu.

Bitno, koriste asimetričnu enkripciju svi, što znači da svaka poruka ima svoj jedinstveni ključ, ako i probiju jednu, ostale su sigurne.

Poslednja izmena:
Ja samo mislim da mnogo tripujete oko tih enkripcija i gluposti. Niste im vi zanimljivi za čitanje poruka. Baš nekog boli ona stvar da li ti imaš ljubavnicu, da li si joj poslao golu pišu ili ona tebi golu macu itd. Njih zanima nešto veće, a ti koji su nešto veće sigurno ne koriste wa, viber, fb itd za dopisivanje. Ne budite smešni.

A podatke će vam svejedno uzeti sam Android, u to budite sigurni, svako ima vaše podatke kada poželi onog trenutka kada aktivirate svoj Android telefon na netu.

Poslednja izmena:
Mene cudi kad se toliko brinu o mesendzerima, kako to da ne furaju svi neki ultra mega giga zasticeni blekberi.
Koliko nebitna diskusija za nas "male" ljude. Kad budem bio celebrity, politicar ili biznis milijarder docicu u temu da vidim sta je najbolje zasticeno.
Mada siguran sam da i ove koje sam nabrojao vecinu ne zanima ovo.

Enkripcija je dobra ako si osoba od interesa pa neko hoce da procuri tvoje podatke u javnost pa da se zastitis, ali ovako privatno kao normalnom coveku totalno ne bitna stvar u zivotu.
Ako ce suprotan pol da te uhvati da je/ga varas preko whats appa onda si i zasluzio to sto sledi.

Samo jos fali da krene prica o aluminijumskim folijama na glavi kao vid zastite [emoji16] [emoji16]

Poslednja izmena:
To što nisi/nisam bitna osoba za prisluškivanje, ne znači da ne treba da postoji zaštita ili da težimo njoj.
Recimo primer, radiš za veliku firmu koja "prisluškuje" sve pakete poslate preko WiFi (a da ti to naravno ne znaš). To je kao da ti je neko stavio keylogger na računar.
A postoje kompanije i kod nas u kojima se ljudi bave samo takvim stvarima.

Taj stav je imbecilan. Privatnost se podrazumeva, i osnovno je pravo. A to nemam šta da krijem, svako ima šta da krije. Ako vam je svejedno, objavite ovde sve što ste pisali i pričali sa bilo kime.
Pozovite nekog trećeg da vam stoji iznad glave dok pričate s nekim nešto privatno.

Fora je sto tamo neko ne cita milijarde poslatih poruka dnevno. Vec se kompjuterski traze kljucne reci.

Da li ti ne koristis ni jednu drustevnu mrezu zbog privatnosti?
Da li koristis zasticeni blekberi?
Zasto razgovaras telefonom kad znas da je to najlaksa stvar za prisluskivanje.
Na svakom cosku ti je privatnost ugrozena vec tako da l koristio telegram ili whats app ti ne pravi nikakvu razliku.

To sto ti imas da krijes apsolutno ne zanima tamo neke ljude od kojih ti pokusavas da se zastitis, sem ako riba koju varas nije NSA haker pa da razumem.

Ako imas ilegalne radnje onda te ne podrzavam uopste a ako imas aferu onda ti telegram nece nikakvu vecu sigurnost doneti od whats appa, sem ako ti kao sto rekoh vec riba ne radi za nsa.

Poslednja izmena:
To što nisi/nisam bitna osoba za prisluškivanje, ne znači da ne treba da postoji zaštita ili da težimo njoj.
Recimo primer, radiš za veliku firmu koja "prisluškuje" sve pakete poslate preko WiFi (a da ti to naravno ne znaš). To je kao da ti je neko stavio keylogger na računar.
A postoje kompanije i kod nas u kojima se ljudi bave samo takvim stvarima.

Kako težiš zaštiti, kako štitiš svoju privatnost koristeći im programe i uopšte modernu tehnologiju? :)

Pa ne treba da se vratimo u kameno doba kako bi bili sigurni. Nemam ja problem da neki algoritam obrađuje moje podatke (ali imam problem da se ti podaci daju trećim licima).
Kada neko kaže da nema šta da krije, taj samo nije dovoljno dugo razmišljao.

Sve dok to trece lice ne moze da mi skine pare sa racuna, apsolutno me ne zanima.
Moze i gole slike da mi gleda ako hoce, ne opterecujem se time sta neko koga ne poznajem misli o meni.
Kao kad ti vidis neciju sliku na internetu a da je taj neko ne poznat, zadrzis se na toj slici manje od sekunde i odma je zaboravis. Mada ovo je diskutabilno, to trece lice nit ce dobiti t oju sliku nit ce je okaciti na fejsbuk ako je i dobije.

Mene samo zanima od koga pokusavate da se zastite?
Od NSA? Od policije?
Bas ih briga za sitne prekrsaje koji ukljucuju samo vas.
Vece prekrsaje koje uticu na ostale ljude podrzavam da se otkriju mada i za te briga. Zna se sta NSA pokusava da nadje u porukama.
Od ribe? Riba a ni lik ne moze ni jednu messenger zastitu da probije tako da ne znam zasto toliko drame.

Jos nisam cuo da je nekom random coveku unisten zivot zbog whats appa i slicno jer je neko tamo presreo podatke. Jednostavno nismo vredni truda i vremena i paznje.

Doduse priznajem u Srbiji svi zele da znaju sve i prisluskuju tudje razgovore osobe pored u kaficu ili autobusu i slicno pa onda odu ispricaju drugarima i drugaricama sta su culi jer je to jedina zanimacija u nasoj zemlji ali opet na tome se zavrsava.
Bilo gde u Evropi ili Americi mozez da sednes u pun kafic ili metro i da pricas sta hoces, niko nece konstatovati da postojis a kamoli da procesuje informacije koji pricas.
Jednostavno u normalnom svetu ljude ne treba da zanima sta neko drugi radi sem ako nije javna licnost.

Poslednja izmena:
Manje nego da sad teram ortake da predju na Telegram jer se ne osecam sigurno sa WA :)

Prvi problem je što se sve to čuva u nedogled. I ako naknadno postaneš bitan, neko može retroaktivno da ti izvadi bilo šta.
Drugo, ako nekoga znaš da tamo radi i ima pristup, opet lepo pregleda sve živo.
Što onda dolazi do sledećeg, dok je apstrakcija, mene kao nije briga.
Onda lepo ostaviti telefon na stolu otključan, i pozvati ljude da gledaju.

Što se Telegrama tiče, on je super i bez pitanja o privatnosti. Što bukvalno treba pet minuta da se vidi koliko je svestran, i praktičan.
Stikeri sa Nikolom Teslom su samo bonus.

A što se tiče NSA, koji prati tvoje razgovore javno kao ovaj forum.
Nikoga nisu uhvatili za terorizam tako.
Niti druge bitne kriminalce. Jer kako reče jedan, kriminalci odavno koriste enkripciju, samo obični ljudi najebu.
Takođe su zaposleni u NSA, prisluškivali svoje ljubavnike, žene, muževe, prijatelje.
A treće Tozo, na višim mestima ne smeju ni da kažu koji im je pravi posao, tako da ladno nekoga i znaš. I pomno te prate je si Serbian bad guy. [emoji14]

Poslednja izmena:
Uhvatice i Telegram svoju "popularnost" do 2017-2018. god. Deluje zaista daleko, ali onu su svesni da su kasno usli na trziste i da moraju biti strpljivi. Secam se kad sam jos 2011-2012 koristio WhatsApp, nisam imao kome poruku da posaljem, a sad u imeniku 70% ljudi ga koristi.

Uhvatice i Telegram svoju "popularnost" do 2017-2018. god. Deluje zaista daleko, ali onu su svesni da su kasno usli na trziste i da moraju biti strpljivi. Secam se kad sam jos 2011-2012 koristio WhatsApp, nisam imao kome poruku da posaljem, a sad u imeniku 70% ljudi ga koristi.
Da al recimo telegram je ista stvar ko WA. Moraju nesto novo da prodaju da bi ukrali korisnike.
Viber je opstao bio zbog poziva.

Ma mi i NSA, to je filmska prica..Nego je problem zloupotreba kod nas, jer smo takvo drustvo.

Sabic je vec upozoravao koliko ima nelegalnih pristupa bazama podataka mobilnih operatera. Znaci kompletan mobilni i internet saobracaj ukljucujuci SVE najpopularnije servise.
Sve ovo na jedan klik.

Privatnost ce se debelo naplacivati u buducnosti. Samo polako...

Ima i gde se naplaćuje.
A Telegram kao prvo nudi slanje svih vrsta fajlova koliko hoćeš, nudi brzinu, i laku sinhronizaciju i sve moguće platforme. To što su ljudi lenji da vide i probaju je druga stvar.
Drugo, bitna je priča ko stoji iza njega i zašto.

FinFisher je imao servere i u Srbiji.
Drugo, USA je nudila vladama da im daju mogućnosti proškivanja, u zamenu za pristup. Isto rade i UK, Rusi, zbog čega je najebao osnivač i finansijer Telegrama, kad je rekao NE, FSB-u i po toj liniji Putinu.

Poslednja izmena:
Probao sam Telegram, simpaticna aplikacija..verujem da dobro radi ali ima jedan problem, nemam nijedan kontakt sa kim bih razmenjivao poruke :d.

Ima simpaticnu pricu oko privatnosti i endtoend enkripcije i direktne komunikacije koja ne ide preko servera.

Poslednja izmena:
Whatsapp 1 milijarda sa PlayStore
Viber 100 miliona
Telegram 50 miliona

Druga navedena je najpopularnija u Srbiji. I izgleda niko nema Telegram. Ja sam uspešno naterao par ljudi, i ne bune se, u stvari im se sviđa, posle inicijalnog otpora i inata naravno.

Ja se navikao na wa, i mnogo mi je brži nego viber.

Ja na Telegram imam 3 kontakta :) ali je jedan last seen prosle godine u julu :)
Lepo izgleda i lepo radi; mada ja nisam imao problema ni sa jednom app, sto se toga tice.

Ja koristim Viber, ali ne zato sto mi je najbolji vec zato sto me okolina primorava. Vjerovatno ne bih koristio ni njega ni WA da se samo mene pita.

Whatsapp i da prođe, mada je mutan oko privatnosti.
Ali Viber je takav bloat i đubre u svakom smislu. Jedino što ima video pozive. A i za to me zabole, jer u Firefox imam isto to bez ikakvih instalacija.
Tako da sam deaktivirao i izbrisao.

Dajte ljudi neka vas pusti vise taj trip oko privatnosti..

I da vas neko prati, pratio bi vas preko keywords a ne da vam gleda chat sa djevojkom.

Go go NSA !

Vucic sve vidi:)

Salu na stranu, odvikavam se polako od Vibera.. navukao sam vecinu ljudi da mi salju na WA. Revolucija :)

Takođe, samo ako baš neko nema ili ne želi, ali to je 2-3 ljudi. Ostali su prešli na wa.

Ja sam isto prebacio dosta njih pogotovo kad su videli da im kamera proradila od kad ne koriste to ljubicasto djubre

Nazad
Vrh Dno