Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

WA i Viber nemaju istu filozofiju jerbo WA je ocigledno striktno vezan za mobile i bez telefona cak ni ne mozes da se logujes na PC. Taj web iskorak im je upravo to, samo iskorak na PC ali ne i full feature app.
Raja trazila da kucka na velikom ekranu, raja to i dobila :)

Poslednja izmena:
Jedino što su ostali ovi ružni smajliji.
Koristio sam pre neki dan pozive preko wa. Ja bio na 3G, burazer bio na WiFi u Sloveniji. Odlično je radilo, nema laga, super se čuje. Nisam očekivao da je toliko dobro. [emoji1]

^ Ranije se pricalo da je Viber žderač baterije. Evo kako je kod mene, uz napomenu da puno koristim WA, sto na fonu, sto kroz Web klijenta, dok Viber koristim jako malo (poruka na dan, poziv u mesec dana). Ovo je prikaz iz GSAM battery monitora, App sucker opcija:

d844e3ca1cc321260a6c6d043b544ff0.jpg

Whatsapp je logično pri vrhu liste:

ed0f17e74e48a7b5d5c2fc45b6da3406.jpg

Viber:

8e52be666cf972d3cefacdf0698d216e.jpg

Tapatalk - poredjenja radi, iako ga ubedljivo najviše koristim na tabletu:

2f488b96bdb62b5b8de94492e65890cd.jpg

Sta iz ovoga možemo da zaključimo? ;) Sem da WA najviše troši bateriju ali je i najkorišćenija app na mom fonu, pa mi je to i logično. :)

Poslednja izmena:
Neka troši radi kao munja i mnogo je lep.

^ Da li su "narokani" Wake Locks u odnosu na druge app? Što vise Wake Locks, to veca potrosnja baterije? :)

Da napomenem, na viber niti sam primio poruku niti poslao, nisam ga ni upalio, dok sam na wa imao 2 konverzije sa po 10ak primljenih i poslatih poruka.

uploadfromtaptalk1429102103559.png

Malopre preko Gsam: WA ima 60 wake locks za 2 sata. Nemam sa cim da uporedim(fb, viber, messenger..)

@The Punisher: tebi su apps potrosile skoro 50% baterije (po meni mnogo, najveci potrosaci ekran i radio, WiFi), dok su meni apps potrosile 6,6% baterije, a drndao sam dosta WA i TT.

Kako odmiče potrošnja dođe to na svoje. Uglavnom wa mi troši manje od vibera iako ga koristim više.

^ Hoćeš da kažeš da kad ti baterija bude na 10%, onda će za apps pisati da su ukupno potrošile do 10% baterije (što je bolje od skoro 50%)?

Odkud znam, možda mnogo koristim telefon? :D
Danas mi je torrent je*o kevu jer sam skidao nešto a nije bio fon na punjaču pa nmg da vidim pravo stanje.

^ Zapravo, paradoks je: da mnogo koristiš telefon, onda bi ti ekran bio najveći potrošač (u %), a ne bi skoro 50% otišlo na apps. Sem ako nisi koristio apps koje rade u pozadini, a nisi, vidim iz spiska. (Svaka radi u pozadini, ali malo). Nisam dovoljno kompetentan, možda neko drugi može da objasni iako je offtopic. :)

p.s. Torrent-a nema u spisku apps. To je bilo kasnije.

Ma on je bio danas, a ovo sam slikao juče.

Vidim da su u novoj verziji WhatssApp-a ubacili opciju za automatsko pravljenje rezervne kopije na Google Drive. Koliko je to dobro, pitanje je.
Svuda podji, Guglu dodji. [emoji6]

I ja sam video mada po meni bi bilo bolje da je ostavljeno korisniku da bira koji cloud za backup da koristi npr Mega.Nisam bas ljubitelj Google Drive-a.

To je odlicna opcija. Nova verzija sa neta ?

http://www.androidpolice.com/2015/0...ion-to-back-up-and-restore-from-google-drive/

Nema jos na sajtu. Na njihovom sajtu je .44 verzija

Lol. Edit:

Even though I had the app set to only use Wi-Fi, I tried turning Wi-Fi off, but the backup had already initiated and it kept chugging along using my data connection. I'm not sure if it's a bug only on my phone or if it's a widespread one, so proceed with caution.

Comparing the size of the backup to my local WhatsApp folders, I'm certain it doesn't just contain the conversation history and I'm pretty confident that all images are included but videos aren't (just like the translation strings hinted at). I'm also not sure if the data will be visible inside Google Drive or kept hidden and only accessible when the app initiates a restore. 

Poslednja izmena:
Ovo bar pokazuje da je WA zadrzao "punu samostalnost", kako su najavili kada ih je Facebook kupio. Bekap na Google Drive, direktno kod konkurencije!

Koliko je to pametno ne znam, ali definitivno ne moze nista da prodje bez Gugla i Fejsbuka.
Dovoljno je sto je Fejsbuk kupio whatsapp i sad imaju vise od 800 miliona brojeva.
Dzabe da neko ne doda svoj broj na fb(kako bi ga drugi "lakse nasli"), kad su preko whatsapp-a sve pokupili.

Nemojte da kacite ovakve aplikacije na vase cloud-e, jer sigurno vecina nas nema poverenja i trazice drugu alternativu.

Evo sa apk mirror-a najnovija verzija. http://www.apkmirror.com/apk/whatsapp-inc/whatsapp/whatsapp-2-12-45-android-apk-download/

Imam drugara koji ima 4-5 hiljada sms u telefonu i na moje pitanje cemu to odgovara pa eto kad citam stare poruke evociram uspomene pa mi lepo. :)

Kod mene nema bekap: sve brisem.

Imam drugara koji ima 4-5 hiljada sms u telefonu i na moje pitanje cemu to odgovara pa eto kad citam stare poruke evociram uspomene pa mi lepo. :)

Kod mene nema bekap: sve brisem.

Ja sam jedno vreme imao 23 hiljade :-D. Sada možda par... Hiljada.

To mu dodju kao neki memoari,pa posle kad citas evociras uspomene...znas tacno sta ti se desavalo tog i tog dana,u toliko i toliko sati...kako si se osecao,pa jednog dana uz kamin da prepricavas unucima...:p

Što bi brisali poruke kada to ne usporava telefon.

^ Ne usporava telefon samo po sebi, ali usporava apps koje koriste te velike baze.

WA se otvara sporije sa povecanjem konverzacija i/ili baze poruka (poruke, thumbnails, folder sa slikama). To je kriptovana SQL-light baza koja se nalazi na SD kartici (ako postoji) ili internoj memoriji. SD kartica je upravo "najslabija karika" jer joj je vreme random citanja/pisanja veliko, posebno klase 4, nesto bolja je klasa 10. Ima puno laznih klasa 10. Bolja za sekvncijalni upis/citanje, dok je i tu random relativno los.

Meni je na starom fonu u jednom trenu WA baza bez slika bila 42MB i osetio sam da se WA vuce. Obrisao sam nepotrebne konvezacije, obrisao celi thumbnails filder, sve slike prebacio na komp - i poletelo! Na sadasnjem fonu, koji je mnogo jaci, to ne osecam.

Puno slika: usporava otvaranje galerije i prikaz folera i thumbnails.
Puno poruka: zateva prolaz kroz veci broj slogova u bazi.
--> Usporenje postoji.

Nikad nisam imao 10.000 SMS i ne znam kako se skladiste, ali nema razloga da ne mozemo da primenimo navedenu problematiku i na njih. ;)

Poslednja izmena:
Krenuli ste o priči o 4-5 hiljada SMS poruka, a ne o WA. Ja sam imao 19.000 SMS poruka u jednom trenutku na telefonu (nisam brisao poruke preko godinu ipo, a uvek sam vraćao backup kada pređem na novu verziju iOS-a) i SMS aplikacija nije usporavala sa radom. Kod WA povremenom moram da obrišem velike chatove jer uspori aplikacija sa radom...

Nazad
Vrh Dno