Eto, nalozio sam se i ja i probao MTW2. Jos uvek nemam otkljucane sve frakcije, tj. jos uvek igram sa Englezima, ali sama bitka se odvija na isti nacin kao i u prvom MTW i sve taktike sam uspesno primenjivao i u ovom delu, pa mi se cini da je momak koji je rekao da su falange kopljanika spore da bi se ukljucile u krljanje mongola nije dobro shvatio sta sam hteo da kazem. Naime, u borbu ne treba bacati vojsku koja u svom sastavu nema kopljanike (sto teze oklopljene to bolje), dve jedinice teske pesadije i najmanje dve jedinice vitezova, a ni koji odred lake konjice ne treba iskljuciti, cisto da ima ko da goni jedinice koje beze i *****ava neprijatelja kako bi mu razdvojio snaga dok nastupa. Pre bitke se prvo postroji vojska u potreban poredak (jedan primer sam naveo u prethodnoj poruci), a nastupa se samo sa celom formacijom. Najveca glupost je izloziti napadu neprijatelja samo konjicu ili samo pesake bez podrske drugih jedinica. Koga ne mrzi da cita, uvidece da je dosta bitaka kroz istoriju izgubljeno zato sto generali nisu razumeli kombinovanu upotrebu jedinica. Vizantija je cak uspesno primenjivala taktiku koristeci samo konjicu: u centru teski konjanici- kopljanici, a na krilima konjicki strelci (i oni su bili oklopljeni i naoruzani macevima). Ako neprijatelj stoji, strelci mu pridju sa strana i zaspu ga strelama, pa ako ih pojuri kopljanici ga zviznu sa boka i satru. Ako bude napadnuto krilo, ono krene u povlacenje, a centar i drugo krilo napadaju sa boka i sa ledja (primenio Manojlo u bici kod Sirmiuma, Madjari najebali u rekordnom roku), a ako bude napadnut centar napadaju krila sa bokova a centar sa cela. Navedeno je donekle modifikovana (za potrebe konjice) taktika koju su rimske legije koristile, a u igri sasvim lepo radi i kada je pesadija u pitanju.
E, sad, sto se same igre tice, muziku su totalno upropastili, a one vanzemaljske strelice koje se pokazuju kada se komanduje jedinici tokom bitke mi ostavljaju utisak da komandujem nekakvim tehno- vitezovima koji ce, ako prezive bitku, otici na rave zurku i uzeti veliki ekser. U tom smislu, zelim da znam da li postoji nacin da se muzika iz starog MTW ubaci umesto ove budjave?