Šta je novo?

Medieval 2: Total War Predstavljen

Ne secam se sad tacno gde sam ovo procitao, ali je stvar krajnje zanimljiva. Navodno su u srednjem veku Italijani imali trgovacku stanicu na Krimu koju su Mongoli zeleli da opljackaju. Tokom opsade neki od Mongola su pomrli od kuge, a preziveli su dosli na ideju da svoju muku podele se opsednutim Italijanima, pa su katapultima ubacivali leseve u utvrdjenje. Preziveli Italijani su doneli kugu u Evropu...

Da,da gledao sam i emisiju o tome, oruzije za masovno unistenje.:d
A i nisu lose odradili ubili su 1/3 stanovnika evrope, a zanimljivo da je balkan relativno bio postedjen(kolko se secam)

Pozdrav svima!
Ne mogu da verujem da je AI, kako protivnikovih tako i mojih jedinica, ostao na istom nivou kao u RTW i koji je u nekim slucajevima stvarno nepodnosljiv! Kako krene opste krljanje ja se u startu najezim... Osinem po protivniku sa svih strana i u jednom delu mape tri moje pesadije nagrnu na neke mucenike i sta se desava - njih petnaestak se siba sa protivnokom pa ogromna praznina i onda ostatak(oko 100 i kusur) mojih sokolova koji uredno stoje i cekaju u redu da ih protivnik iskasapi! Ja juris oni nista,stoje i blenu... A za konjicu da ne pricam... Tri moja generala su u stanju da trckaraju oko dvadesetak seljaka u bekstvu i po nekoliko minuta... Cak mi je konjica u RTW-u nekako bila i mnogo konkretnija i efikasnija, ovde mi nema onog smeka kad osines neprijatelja po boku ili s'ledja a oni pesaci se razlete na sve strane,sad mi je to sve nesto kilavo i neodlucno. A ne daj boze da probas da povuces konjicu da bi opet udario silovitim jurisom, mozes oma da se oprostis od polvine svojih junaka koji kao da ne mogu da se kidaju dok se izvlace... Diplomatija je takodje ocajna,imam 5 saveznika a na bojnom polju vecito sam,pa ako su mogli da odrade taj krstaski pohod ne vidim zasto nisu mogli da ubace jos koju opciju u okviru saradnje sa saveznikom,dok je opcija "postani vazal" totalno neupotrebljiva... i ima jos mnogo,mnogo toga ali prvi sok i najveca mana - Zagreb srednjevekovna metropola balkana????!!!!!!!! Nema veze s' mozgom...

prvi put kada sam igrao sa englezima sam se sa mongolima susreo veoma kasno (okolo 1400te) kada su moje jedinice vec uveliko imale puske.mongoli su padali kao pokoseni i tako razbijene ih je lako razbijala moja konjica.
sada igram sa turcima.imam dve ogromne izuzetno jake vojske sa generalima sa 10 zvezdica.te dve vojske su mi branile drzavu od krstasa mnogo godina i pobile ko zna koliko krstasa.e onda su stigli mongoli i sasekli te dve armije sa nekim smesni gubitcima.meni je otislo oko 800 vojnika,njima 200-300.ja sam imao dosta neke lake konjica sa strelama koja je bila smrt za krstase bez nekog jaceg oklopa.mongoslki teski strelci su sa lakocom masakrirali te moje strelce,onda sam ja pokusao da ih napadnem sa lakom konjicom,posto su izbegli napad teske konjica povlacenjem (nisam smeo da se usudim na pun napad),onda su mi unistili laku konjicu u bliskoj borbi (*****i strelci) i onda naredili pun napad i unistili mi tesku konjicu.
ideja sa kopljanicima bas i nije tako lako ostvarljiva sa mongolima bas zbog streleaca.dok bi mi moji kopljanici stigli vec bi bili streljani,a cak i ako bi prosli,ne bi imali mnogo sansi pored teske konjice (falanga bi sredila tesku konjicu,ali je uzasno spora,strelci bi je unistili).u ovom stadiumu zaista nema vojsku koja moze da se lepo odbrani od mongola.zaista su prejaki.kasnije se sve to vec izbalansira,ali u ovom stadiumu su nepobedljivi.
nego,jel se moze nekako igrati sa mongolima?ja sam presao vec jednom igru,ali mi se oni nisu otkljucali...

Vec sam opisao sta mi se desilo dok sam igrao sa Vizantijom kad sam naleteo na Mongole.I osim ako nemate puske kao sto je Sinter imao,jedina sansa vam je da ih cekate po gradovima i odbijete napade,jer je njihova pesadija daleko ispod nivoa njihove konjice,a u uskim ulicama se ne snalaze ni priblizno kao u polju.Podrazumeva se da morate da imate pun stek vojske,inace ce vas dobiti na njihovu masovnost,posto uglavnom napadaju sa punim stekovima.Cak i tada ocekujte velike gubitke.I napomena,strelci koje stavite na zidove mogu brzo biti zbrisani posto njihove missile jedinice su ubitacne,tako da ne istrosite sve strelce pri prvom udaru.Na ulicama su vam vece sanse.
U otvorenim bitkama imate kakve takve sanse ako ih nahvatate na prelazima preko reka,ili ako imate dve vojske zajedno,u bici 1:1 sanse su vam male.Bar je to moje iskustvo.Bas su ih napravili bolesno jake.
@sinter
ne,nisu igriva frakcija,mozda izadje neki mod sa njima.

Poslednja izmena:
Ja igram sa Skotima i uopste nije toliki problem veoma lako se izadje sa rebelima a i englezi nisu neki problem. Dobra stvar je to sto su skoti izolovanj i osim engleza i danaca nema ko da ih napadne pa mogu lepo da se ojacaju. nego dal je sad moguce da se podmiti neka rebel frakcija tako da se bez borbe preuzme neki grad?

nego dal je sad moguce da se podmiti neka rebel frakcija tako da se bez borbe preuzme neki grad?

To mi je uspelo samo jednom. Inace malo pre sam imao "mali" okrsaj sa mongolima. Potamanio sam ih k'o zeceve :D . Resenje je krajnje jednostavno. Artiljerija...tj katapulti. Napali su me totalno neocekivano...dok sam bezao od turaka :) ... ali na njihovu nesrecu u sklopu armije sam imao 3 katapult jedinice...veoma iskusne. Kako sam bio brojcano slabiji probao sam povlacenje, medjutim mongoli su bas bili reseni da me srede. Uglavnom rasporedio sam vojsku (dve jedinice trebizond strelaca, dve jedinice vizantijske pesadije, 3 katapult jedinice,3 jedinice vizantijskih kopljanika i 1 jedinica jermenskih konjanika) na obronke neke planincuge...mongoli su se malo pomucili da dodju do mene (vise od pola mape :D )...a onda sam ih zasuo grckom vatrom i zapaljenim strelama. Vrlo brzo im je stradao general i vise od pola vojske. Naravno to je izazvalo paniku u njihovim redovima i dali su se u beg...poslastica za moju konjanicu :D . Rezultat bitke 400+ zarobljenih (kasnije pogubljenih) mongola, ko zna koliko mrtvih...i ja sam izgubio jednog konjanika :) . Sada na mestu gde se bitka odigrala stoje ona dva ukrstena maca..."place of the famous battle..." :)

Mrzim vas...nateraćete me da nabavim taj Medieval 2 a znam da ću se smoriti na pola igre i reći "dosta je bilo..." :)

Nasao sam nesto zanimljivo...mod...

MTW2: Regnum Dei - All Factions version 1.7.7 Premium
Campaign: 1080 -1700 (covers the need for more playtime)

All the factions are playable on the same map - including: Aztec, Papal States, Mongols and Timurids.

If you play a nomad faction, then consider your self just a scouting clan arrived in Europe way before the main invasion. The larger invasion will come at the appropriate CA time and you will be able to control it. Until then you must survive by your own.

If not used by the player all the new factions (except the Pope) will have the AI & movement freeze. They will unfreeze at the invasion time or as usual for the Aztecs when they are discovered.

The nomad's invasion armies' size and skill has been reduced by 30-35%.

Mercenary boats have been added for the Aztecs.

1 year equals 2 turns. Winter and summer can be seen in each year now.

The rebel settlements have been partially edited to better facilitate the historic growth of the AI factions.

Some factions are now more aggressive towards each other. Still relations can improve in time, etc.

http://www.modcraft.net/community/index.php?act=Attach&type=post&id=266

Eto, nalozio sam se i ja i probao MTW2. Jos uvek nemam otkljucane sve frakcije, tj. jos uvek igram sa Englezima, ali sama bitka se odvija na isti nacin kao i u prvom MTW i sve taktike sam uspesno primenjivao i u ovom delu, pa mi se cini da je momak koji je rekao da su falange kopljanika spore da bi se ukljucile u krljanje mongola nije dobro shvatio sta sam hteo da kazem. Naime, u borbu ne treba bacati vojsku koja u svom sastavu nema kopljanike (sto teze oklopljene to bolje), dve jedinice teske pesadije i najmanje dve jedinice vitezova, a ni koji odred lake konjice ne treba iskljuciti, cisto da ima ko da goni jedinice koje beze i *****ava neprijatelja kako bi mu razdvojio snaga dok nastupa. Pre bitke se prvo postroji vojska u potreban poredak (jedan primer sam naveo u prethodnoj poruci), a nastupa se samo sa celom formacijom. Najveca glupost je izloziti napadu neprijatelja samo konjicu ili samo pesake bez podrske drugih jedinica. Koga ne mrzi da cita, uvidece da je dosta bitaka kroz istoriju izgubljeno zato sto generali nisu razumeli kombinovanu upotrebu jedinica. Vizantija je cak uspesno primenjivala taktiku koristeci samo konjicu: u centru teski konjanici- kopljanici, a na krilima konjicki strelci (i oni su bili oklopljeni i naoruzani macevima). Ako neprijatelj stoji, strelci mu pridju sa strana i zaspu ga strelama, pa ako ih pojuri kopljanici ga zviznu sa boka i satru. Ako bude napadnuto krilo, ono krene u povlacenje, a centar i drugo krilo napadaju sa boka i sa ledja (primenio Manojlo u bici kod Sirmiuma, Madjari najebali u rekordnom roku), a ako bude napadnut centar napadaju krila sa bokova a centar sa cela. Navedeno je donekle modifikovana (za potrebe konjice) taktika koju su rimske legije koristile, a u igri sasvim lepo radi i kada je pesadija u pitanju.

E, sad, sto se same igre tice, muziku su totalno upropastili, a one vanzemaljske strelice koje se pokazuju kada se komanduje jedinici tokom bitke mi ostavljaju utisak da komandujem nekakvim tehno- vitezovima koji ce, ako prezive bitku, otici na rave zurku i uzeti veliki ekser. U tom smislu, zelim da znam da li postoji nacin da se muzika iz starog MTW ubaci umesto ove budjave?

Poslednja izmena:
E, sad, sto se same igre tice, muziku su totalno upropastili, a one vanzemaljske strelice koje se pokazuju kada se komanduje jedinici tokom bitke mi ostavljaju utisak da komandujem nekakvim tehno- vitezovima koji ce, ako prezive bitku, otici na rave zurku i uzeti veliki ekser. U tom smislu, zelim da znam da li postoji nacin da se muzika iz starog MTW ubaci umesto ove budjave?

Apsolutno se slazem. Sto se ubacivanja muzike tice...moze ali zahteva koje kakve operacije. S obzirom da je muzika upakovana treba je raspakovati...logicno :) . Za tu potrebu recimo moze da se koristi Vercingetorix...ali nisam siguran da li je dovoljno samo zameniti muziku (i preimenovati je) i zapakovati...

@ Overkill:

Kada nadjem vremena probacu, pa cu javiti. BTW, ne pojavljuje mi se opcija za snimanje zavrsene bitke. Da li je to zato sto imam 512MB RAM-a, ili sam nesto propustio da uocim?

Poslednja izmena:
Ja sam skinuo skinuo igru i veoma mi se dopada, u principu to je ono i sto sam ocekivao, tako da ce vec veceras da padne visesatno igranje :)

Ono sto mi pravi strasan problem je sto cesto puca zbog "encountering serious error" :( i to malo kvari ceo dozivljaj.

Citao sam negde da dosta ljudi ima problema sa CTD. Meni se desilo 2 ili 3 puta da izletim na desktop ali nista strasno...sacuvao sam pozicije na vreme. Nadam se da ce patch, koji treba da se pojavi ovih dana, ispraviti taj problem.

nijednom mi nije crashovao, mora da igra ima problema sa drajverima ili nekim hardwerom

i meni se crashovao par puta.na svu srecu radi save na svakom turnu tako da nije bilo strasno.
jednom mi se desilo da nece da uradi load autosavea,ali nije bilo problema sa zadnjim saveom koji,na svu srecu, i nije bio tako star.

Sto se stabilnosti i zahtevnosti tice, kod mene radi sasvim ok na Sempronu 2300 i Radetu 9550GE sa medium podesavanjem i iskljucenim AA. I pored toga sto nisam mnogo djuskao, meni igra radi sasvim stabilno, tj. nisam imao nikakvih problema, pa 'obicni smrtnici' kako nas je neko ranije poetski nazvao, mogu ovo da instaliraju i uzivaju.

Eh, izgleda da nas momci u Creative Assembly firmi nisu zaboravili. Zavrsio sam kampanju sa Englezima i poceo da igram za Vizantiju. Veoma Rano Venecija je zaratila sa mnom, pretpostavljam da su ih sa druge strane stisnuli Nemci pa mucenici nisu imali kud. Uglavnom, napadose Venecijanci jedno moje utvrdjenje u kojem nisam imao generala, a momak koji je uspesno vodio odbranu zove se Captain Draganos :) mada mi je plan bio da prvo sa mape obrisem Turke, mislim da cu to prepustiti Mongolima i Krstasima, a mene ceka vrsljanje po Dalmaciji :)

Jedno pitanje:nisam uspeo da provalim kako se salju brodovi/jedinice u Ameriku?Naime,dobio sam obavestenje da je Amerika vec uveliko otkrivena ali ne mogu da posaljem brodove dalje na zapad od spanske obale,preko Atlantika...

Jedno pitanje:nisam uspeo da provalim kako se salju brodovi/jedinice u Ameriku?Naime,dobio sam obavestenje da je Amerika vec uveliko otkrivena ali ne mogu da posaljem brodove dalje na zapad od spanske obale,preko Atlantika...

mmm...treba da si tehnoloski sposoban da otplovis do amerike. Drugim recima moras da imas odgovarajuce brodogradiliste odnosno brodove.

put do amerike traje nenormalno dugo.prosto je ne moguce vrsiti bilo kakvo snabdevanje jedinica.a indijanaca ima ko govana.
potrebno je da imas one regate (ili kako se vec zovu).ukrcaj puno jedinica (gledaj da imaju vatreno oruzje) i kreni.
mada,zaista se nesto ne isplati raditi tako nesto.brzo se istrose sve jedinice,trgovine nema posto je zemlja mnogo daleko...bolje odigrajte onu bitku sa kortezom,cisto da vidite kako su odradjeni indijanci (lose su odradjeni,btw).

Ajde jedno glupo pitanje - kako se prave generali? Imam milion gradova bez generala :( a para imam k'o pleve (igram sa skotima). Uspesno sam osvojio celu Englesku, porobio svu teritoriju danasnje Francuske, Nemacke i Austrije i spremam se da razbijem spance ali dzaba kada nemam generala u gradovima i samim tim ne mogu da pravim vojsku.

Ajde jedno glupo pitanje - kako se prave generali? Imam milion gradova bez generala :( a para imam k'o pleve (igram sa skotima). Uspesno sam osvojio celu Englesku, porobio svu teritoriju danasnje Francuske, Nemacke i Austrije i spremam se da razbijem spance ali dzaba kada nemam generala u gradovima i samim tim ne mogu da pravim vojsku.
Kakve veze ima general sa pravljenjem vojske? :zgran:

Ima, dok nemam generala u gradu ne da mi da regrutujem vojsku ili da gradim gradjevine (nemam nikoga da vodi grad).

Ima, dok nemam generala u gradu ne da mi da regrutujem vojsku ili da gradim gradjevine (nemam nikoga da vodi grad).
Naravno da mozes da regrutujes i bez generala.
Kad kliknes na grad bez generala, iskljuci opcije za auto-manage vojske i zgrada.

Poslednja izmena:
Koja sam vuna nisam to ladno video... spanci i ostali, here i come :)

Problem , elem igra ne puca i sto se tice bitaka na otvorenom je sve ok ali kada dodje do opsade grada ili zamka igra nevidjeno koci , probao sam sa low setovanjima sa iskljucenim AA ili sa medium ali sve je isto, antivirus,firewall iskljuceni ali nista ne pomaze . imam amd 3200 + , 2 Gb rama i Saphire Ati 9600 128 mb ajde ako neko ima slican problem a resio ga je neka pomaze !!!

stavi texture zgrada na medium ili low.ipak ti je graficka preslaba za neka jaca podesavanja i pored 2gige rama.takodje,da ne preterujes malo kada ukljucis AA na toj karti?ja igram na takvim podesavanjima na dosta jacoj karti (6600GT).

Nazad
Vrh Dno