Šta je novo?

Medieval 2: Total War Predstavljen

Ja ne mogu da ucitam save. Ucita skoro do kraja kad treba da prikaze mapu tj. pokrene save izbaci me iz igre jel neko imao takvih problema.

Ekspanzija Medieval II: Total War - Kingdoms je najavljena za ovu jesen. Spominju se četiri nove kampanje, od kojih u jednoj u ulozi Hernána Cortésa istražujemo novootkriveni svijet, dok su ostale tri smještene u Veliku Britaniju, sjevernu Europu, te Svetu zemlju.

Medieval II: Total War - Kingdoms donosi i 13 novih frakcija, te preko 150 novih jedinica, a za mrežnu igru autori pripremaju 6 novih scenarija i 20 novih borbenih mapa.

Ma hebes expansion, kada jos uvek nema druge zakrpe. A igra je puna bagova (neko je spomenuo konjicu?).

Doduse, Izbacili su pre neki dan tu drugu zakrpu i odmah je povukli, jer installer nije radio kako treba.

Ja je skinuo, i navodno zakrpa lepo radi, na clean instalaciji...

Prvo sto mi upada u oci sa novim patchom je da AI ima ogromnu tendenciju pomorskih desanta.Sicilija je narocito tome sklona.Napali su me u 15 krugu u Valensiji(igram kao Spanac),Portugal je izvrsio invaziju na Britaniju,oko Caglarija ima 6 vojski trenutno,sve sto moze da doplovi:Milan,Venecija,Muri,Sicilija,Francuska i moja Spanska vojska,a u okolini se vrzma i Vizantija(jos im je vojska u brodovima) koja je inace uzela Bolonju u Italiji.
Iznenadjuju ce je i sto mi saveznistvo sa Portugalijom traje 60 krugova bez incidenata,ranije su me napadali cim sam zavrsio sa Murima na Pirinejskom poluostrvu,tako da su saveznistva definitivno cvrsca kao sto je i najavljeno.AI je u bitkama dosta bolji,tj. ne stoje kao glineni golubovi dok ih kasapim artiljerijom,kad opsedaju beze van domasaja strelaca sa zidina,kad izvedem strelce odmah salju konjicu i sl.
Sve u svemu zadovoljan sam,ali moja konjica se i dalje zaglupljuje a i inkvizitori i dalje spaljuju sve sto im dodje pod ruku kad se montiraju na nekoj teritoriji.

Ma batali vanilu. Probaj DLV mod...da vidis sta je agresivni protivnik...ekonomija od koje boli glava...mnogo novih provincija...nove frakcije... Jednom recju - sjajno!

Ma batali vanilu. Probaj DLV mod...da vidis sta je agresivni protivnik...ekonomija od koje boli glava...mnogo novih provincija...nove frakcije... Jednom recju - sjajno!

Probao sam DLV 2.x verzija,nisam nesto puno igrao,odbilo me to sto sam expres otisao u bankrot bez ikakvih izgleda da se skoro iscupam,nije odgovaralo mom stilu igranja.Necu da gresim dusu posto mu nisam ni dao neku sansu,ali nije me privukao.Vise mi je legao Lands to conquer.Ali sa novim patchom valja i vanili dati sansu.

Poslednja izmena:
Kakva su iskustva i poboljsanja sa Patchom 1.2? Vredi li skidati 613MB? Vec imam instaliran Patch 1.1.
Mene je u igrici najvise nervirala ocajna efikasnost konjice kada treba da juri razbijene jedinice. Stoje nesto, tumaraju umesto da dokusure protivnika u begu.
Drugo primetio sam da nakon instaliranja patcha 1.1 kada se pojavi potencijalna zarucnica za muski lik u igri, nigde ne mogu da vidim koliko ima godina pre nego sto odlucim dal da zenim sina/djenerala. Tako mi se desava da ozenim prestolonalednika od 20god sa usedelicom od 40+ godina.

E tek sam sad video ovaj topic i odusevio se.Veliki sam fan TW fransize po meni jednog od najboljih serijala na PC.MTW2 sam igrao jedno 4 meseca sve do formatiranja diska,i igra mi se extra svidela.Posto vidim da je izasla 1.2 verzija,jel moze neko ukratko da kaze koje su najvece izmene posto sutra instaliram igru pa da znam da li da skidam.Pozz:wave:

Bogda, verovatno si instalirao patch 1.2 preko verzije 1.1. Patch 1.2 se instalira iskljucivo na verziju 1.0...znaci deinstaliras igru (v1.1)...pa je onda opet istaliras i patchujes patchom 1.2.
@ cipela
Patch resava problem pasivnog AI-a i ballista/cannon tower bag. Dodali su i jednu novinu...naime tokom bitke kada su tvoje jedinice napadnute javlja se glas koji kaze da su tvoje jedinice napadnute i da moras nesto da preduzmes :wall: ...Isti glas ti kaze kada je ostalo jos polovina neprijateljskih jedinica (ili tvojih)...i ako dobis bitku onda ti kaze da dobijas bitku :crash:...Ne znam...mozda je to uvedeno zbog slepih igraca :)

To sam i mislio danas popodne idem sve izpocetka.

Bag koji je meni najcudniji u verziji 1.1 je kod opsade grada. Cini mi se da ako ides na autoresolve, kompjuter zanemaruje zidine i daje rezultat kao da je borba na livadi. Tako sam sa mrsuljavim vizantijskim kopljanicima i dobrom konjicom razbio prilicno jake Mletacke kopljanike kojima nisam mogao nista ako licno upravljam napadom.

@cipela
pored ovoga sto je overkill napisao ima jos i ubrzanje bitke 6x umesto dosadasnjih 3x,i neke promene u igri na strateskoj mapi.Pre svega AI vrsi pomorske desante gde god stigne,saveznistva su nesto jaca nego do sada,merchant ne nestaje onako lako kao u 1.0,assasini su nesto jaci,inkvizicija nesto slabija i ne dira ti vise generala na krstaskom pohodu...
@bogda
i ja sam morao da uradim reinstall,s tim sto sam regularno isao 1.0-1.1-1.2 i primenio "resenje" za 1.2 na kraju i sve radi kako treba.

Inkvizicija kao sto je neko vec napisao u 1.0 verziji bila BOLEST.Znaci pojavi se inkvzitor i odose meni generali,popovi,naslednici...A sto se tice borbi zivce sam gubio kad protivnicka jedinica bezi a ja posaljem konjicu da ih zarobi.Ovi beze a moji konjanici kaskaju pored njih:wall: Ima jos nelogicnosti koje ne mogu da nabrajam,nadam se da je patch ispravio.Jos samo da instaliram igru:)

Počeo sam da skidam ovaj patch od 600+ MB.
Interesuje me da li se njegovim instaliranjem dobija na ubrzanju igre?
Imao sam užasnih problema sa većim bitkama i opsadama zbog slabijeg procesora, hocu li sada imati manje problema?

Patch 2 je ispravio dosta bagova mada je doneo nove probleme koji se polako pojvaljuju. Prvo kod podizanja igrice desava se da se comp zaglavi, nakon cega se mora otvoriti task manager pa se vratiti u igricu kako bi se ucitavanje nastavilo. Juce mi se desilo da moji popovi vise ne mogu da udju u moje gradove tako da imam 5-6 popova koji lutaju po novoosvojenim muslimanskim teritorijama a ne mogu da udju u grad kako bi ga pokrstavali.
AI je nesto bolji u bitkama, ali i dalje nije neka suva inteligencija.

Bogda...zanimljiv problem sa popovima...mada ne moras da ih bukvalno ubacis u grad da bi radili svoj posao. Dovoljno je da budu u provinciji kojoj pripada taj grad.

Procitao sam to na twcentru, mozda i nije bag vec izmena u novom Patchu. Svejedno malo je cudno. S druge strane, kad nisu u gradu bolje ih vidim pa ne moze da mi se desi da zaboravim da postoje.

A jel ima nekih vecih izmena u borbama?

ја до сада нисам приметио ниједан проблем у игри, а нисам инсталирао закрпу. мада никад не идем да лично водим борбу, претпостављам да је већина грешака у бици.

имам и питања: како сте решавали проблем са кинтом? ја сам доста времена кубурио са парама, и не зна штам сам урадио, тек одједном имам око 20000 флорина. шта требам да градим да ми капне?
и да - инквизиција! како да освајам ако ће папа да ме стално смара и прети ми екскомуникацијом? за сада га игноришем...

иначе, игра је за сада феноменална, ушао сам мало у фазон и залепио сам се :)

ја до сада нисам приметио ниједан проблем у игри, а нисам инсталирао закрпу. мада никад не идем да лично водим борбу, претпостављам да је већина грешака у бици.

имам и питања: како сте решавали проблем са кинтом? ја сам доста времена кубурио са парама, и не зна штам сам урадио, тек одједном имам око 20000 флорина. шта требам да градим да ми капне?
и да - инквизиција! како да освајам ако ће папа да ме стално смара и прети ми екскомуникацијом? за сада га игноришем...

Jedan od osnovnih načina je ''poljoprivreda'' :D al' imaj na umu da njen razvoj povećava population growth što omogućava brži razvoj gradova, al' ako je baš razviješ i dugo igraš može doće do prenaseljenosti što opet dovodi do niže lojalnosti i potrebom za više trupa u gradovima/zamkovima tj. veće troškove. Malo više govorim na iskustvu iz RTW jer sam njega mnogo više igrao od M2TW, al' u principu je slično. Samo kad se setim kad sam u BI morao namerno da širim kugu po svojim gradovima da bi' smanjio broj stanovnika :d Drugi i po meni bolji način je trgovina, razvijaj luke i sklapaj trgovinske sporazume s drugim zemljama.

Što se pape tiče, ispunjavaj zadatke koje ti daje, poklanjaj mu kintu i teritorije i biće veoma dobar prema tebi :smash: tako će se i povećavati broj tvojih kardinala i šansa da jedan od njih sam postane papa :smoke: Takođe svaku teritoriju koju sam u tom trenutku morao da izgubim bi' uglavnom poklonio papi :d

ма мени је то смор. много ми је занимљивији део игре са мапом европе.

е да, зашто ми је у једном кругу мапа бела, а у другом нормалне боје, дрвеће, речице?

Poslednja izmena:
Jedna od bitnih problema kod igre bez zakrpe je neisplativost trgovaca. U osnovnoj verziji, ma koliko da su iskusni, kolicina love koju donose se resetuje i tesko da moze da se nagura preko 30-40. Sada mi sa zakrpom, iskusni trgovac koji trguje zacinima donosi 450 po krugu. Samo zbog ovoga vredi instalirati makar zakrpu 1 koja je razumne velicine (40MB cca).
Drugo bez zakrpe tvoji spijuni uvek uspevaju da se usunjaju u grad/jedinicu sto bas nije korektno.

Sto se tice para...
Kinta je problem u pocetku,mada opet zavisi sa kojom frakcijom igras.Milan,Sicilija,Venecija ce relativno brzo doci do para,dok sam se sa Vizantijom i Danskom npr. borio za svaki florin dok nisam osvojio pola Evrope.Spanija i Portugal su u sredini po tom pitanju.
U principu,za pocetak u gradovima obavezno gradi infrastrukturu,puteve i luke,kao i poljoprivredu.Salji diplomate i princeze da ti sklapaju trade rights i prodaju mape,ne sklapaj nijedan sporazum bez barem 1000 florina,AI je u 80% slucajeva rad da plati za trade rights.Trgovce salji u udaljenije oblasti,da trguju egzoticnim proizvodima.Dobra mesta su ti:spices(2) kod Allepo-a na bliskom istoku,robovi na Krimu(2) i kod Kijeva(2) i u Africi skroz na kraju mape(Timbuktu i jos jedan grad),gde mozes da nadjes i slonovacu,zatim amber u Skandinaviji...
Malo kasnije konvertuj tvrdjave koje su ti daleko od fronta u gradove,uvek gledaj da imas vise gradova nego tvrdjava.U pozadini nemoj da drzis elitne trupe u kasarnama nego ih napuni milicijom da sprecavaju pobunu,a trupe za borbu neka sluze onome cemu su namenjeni,neka budu na otvorenom.U tvrdjavama nema potrebe da gradis sve zgrade,u zavisnosti od situacije na mapi,u jednoj upgrade-uj konjicu,drugoj strelce,trecoj pesadiju...Unistavaj pobunjenike na svojoj teritoriji,i pirate ako blokiraju pomorske puteve,jer smanjuju prihode.

Poslednja izmena:
Sto se tice pape...
Ponudi mu na pocetku saveznistvo i trade rights,uvek drzi nekog diplomatu kod Rima i s vremena na vreme mu poklanjaj pare,trade rights...Darivaj ga teritorijama koje ti ne trebaju ili ako zelis strateski buffer izmedju tebe i neke frakcije.Svestenike salji u pravoslavne i muslimanske zemlje,jer ce brzo postati kardinali,a sto vise kardinala veca verovatnoca da sledeci papa bude tvoj.Iskoristi povoljan odnos sa papom da sam izaberes metu za krstaski pohod.Unistavaj jeretike i vestice na svojim teritorijama,i gradi katedrale kad ekonomski ojacasDokle god imas visok rejting sa papom nece ti poslati inkviziciju.

Ili probaj da vodih neku od dve :S: pravoslavne frakcije. Na primer rusiju...pa lepo izgazis sve zivo ukljucujuci papu :D . Inace evo igram sa rusima i definitivno imaju fenomenalne jedinice. U pocetku su relativno slabe medjutim kasnije...

дакле како који папа дође на власт екскомуницира ме, мада нисам покушавао ово са даривањем земаља и сл јер - не желим да будем у добрим односима са папом. него сам одлучио, next stop - ватикан.
а што се тиче трговаца, саmo их пошаљем у одабрану територију и склопим trade rights да би ми доносили кинту? са тим никако да се снађем :(

Nazad
Vrh Dno