Šta je novo?

Marko Tasic - genije iz leskovca, Blic

E sad ste vec smorili... ima i "pametnijih" tema od ove. Pustite decka da radi sta zeli, novinare da pisu kako pisu, sami izvucite zaklucak pa nastavite sa svojim zivotom ;)

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
A razumes li se ti u te Jave, Visual Basice, C++ove i ostalo da bi mogao da procenis da je decko genije? :)

Ne . Kompjuter iskljucivo koristim kao alat .Nisam imao tu srecu da u mojim tinejdzerskim godinama imam sve ovo sto klinci danas imaju. Malo sam mator da sad pocinjem sa ucenjem nekog programskog jezika a i nema se vremena za to.

@ Voodoo_NBGD

Dobro , dobro.. shvatam shta hoces da kazes.Mislim da bi bilo bolje da to svoje znanje usmerish ka nechemu konkretnom. Bilo bi mi drago kad bi se
od te vashe pameti videli rezultati.Recimo zasto se ne skupite pa ne uradite
neku igru na primer.Vidim pun forum experata za shadere, vertex-e i ostale andrmolje. To sto pokusavas da dokazes da je on prevarant nema nikakve veze sa tvojim poznavanjem C++. Na kraju krajeva on je otisao u Ameriku a ti nisi. Uradi nesto slichno pa cu ti skinuti kapu .lako je olajavati neciji trud.
Budi faca pa ga zezani boljim projektom.Ameri su i onako glup narod pa nasedaju na svakakve gluposti :D

Poslednja izmena:
ZverBre je napisao(la):
Ne . Kompjuter iskljucivo koristim kao alat .Nisam imao tu srecu da u mojim tinejdzerskim godinama imam sve ovo sto klinci danas imaju. Malo sam mator da sad pocinjem sa ucenjem nekog programskog jezika a i nema se vremena za to.

Pa kako si onda zakljucio da je decko genije? Zato sto se ne drnda overklokingom, nego se zanima programiranjem i upisao je fax u US? Phu, nisam znao da je to dovoljno za kvalifikaciju genija :) Ja mislio da do stepena "genija" ima bar nekoliko medjukategorija - programer pocetnik, los programer, solidan, dobar, odlican...

Poslednja izmena:
Pogledaj nacin na koji stigao do fax-a u US. Znachi nije mu cale vlasnik benziske pumpe ni bivsi predsednik vlade.Sigurno nema love da plati sve sto. Zasto su bash njega odabarali ne znam . Verovatno zbog pljeskavica ,dojadilo amerima da jedu hamburgere pa nasli njega da im oda tajnu leskovchke pljeskvice :D

Poslednja izmena:
ZverBre je napisao(la):
Recimo zasto se ne skupite pa ne uradite
neku igru na primer.Vidim pun forum experata za shadere, vertex-e i ostale andrmolje.

u zadnjih 4-5 godina, probano je bar 5 puta koliko znam, uz ozbiljniji pristup, ali nemoguce je bez sponzora. Ima tu puno zachkoljica, nije tako jednostavno koliko si ti ubedjen da jeste. I sam znas da ljudi moraju da zive od nechega a izrada igara je skup sport. A da bude veca ironija, ima kod nas sasvim dovoljno kvalitetnog kadra za tako nesto, samo je problem u sponzorisanju i prejakoj konnkurenciji od velikih firmi.
Zao mi na offtopicu, ali Chombe, pobogu, je l' moguce da razmishljash tako povrshno i mislish da su stvari koje ne poznajesh tek tako izvodljive? :)

ZverBre je napisao(la):
Pogledaj nacin na koji stigao do fax-a u US. Znachi nije mu cale vlasnik benziske pumpe ni bivsi predsednik vlade.Sigurno nema love da plati sve sto. Zasto su bash njega odabarali ne znam . Verovatno zbog pljeskavica ,dojadilo amerima da jedu hamburgere pa nasli njega da im oda tajnu leskovchke pljeskvice :D

Sta kako je stigao do faxa? Pa o tome i jeste cela prica - izgradili oko njega marketinsku kampanju i na osnovu nje uzeli pare od sponzora da ode tamo. Sponzora koji se razumeju u to programiranje kao i ti, ali im lepo zvuci to "genije iz komsiluka". Daleko od toga da je decko glup (taj test je svejedno trebalo poloziti), ali praviti od njega sad Teslu, Pupina ili baltazara13 stvarno nema smisla (bar ne na osnovu ovoga sto smo izneseno videli).
Takodje nema smisla ni prozivati ljude koji dolaze ovamo; ovo je ipak forum i mesto gde se okupljaju ljudi koji imaju najvise interesovanja oko tog srafciferisanja - nije poenta u tome da se teraju ka programiranju (ko da si otisao na forum hokejasha i psujes ih sto niko ne igra kosarku :) ). Ima programera nasih jos dobrih, ali za te teme posecuju druge forume.

Nikoga nisam direktno prozvao. To sto neko misli da je kompjuter napravljen jedino za overclock nije moj problem.Valjda imam pravo da to kazem.Naravno da nikoga ne teram da se bavi iskljucivo programiranjem.Izneo sam svoje misljenje i to je to e sad dal se to tebi ili nekom dugom ne dopada to je nesto drugo.Mislim da u ovoj zemlji ima dosta ljudi
koji svojim znanjem u oblasti informatike imaju svetu sta da pokazu.Treba mlade usmeravati da rade nesto pametno odnosno da budu kreativni.Jos nisam chuo da je neko u ovoj drzavi dobio priznanje ili zaradio neku lovu od toga sto je podigao FSB i zalemio par kondenzatora.Cak sta vise mislim da je modovanje protivzakonito.U ostalom i tih trichavih 200 - 300 mhz vishe nije vredno rizika da se spali plocha ili cpu.Ja rezonujem ovako: recimo ako modujes auto cilj je da on bude brzi i eventualno pobedi u trci, to razumem.Ne razumem one koji chahkaju po kompu podizu ,takt a ni default brzinu ne znaju kako da iskoriste.Svako ko se bavi nekim ozbiljnijim radom vishe ceni stabilnost od nekih par stotina mhz vishe. No , da ne smaram vishe jer polako odlazim u off topic.

Poslednja izmena:
Hm da, zasto podrazumevas da svi ljudi ovde ne rade nista drugo na racunaru osim sto podizu FSB?

ZverBre je napisao(la):
Dobro , dobro.. shvatam shta hoces da kazes.Mislim da bi bilo bolje da to svoje znanje usmerish ka nechemu konkretnom. Bilo bi mi drago kad bi se
od te vashe pameti videli rezultati.Recimo zasto se ne skupite pa ne uradite
neku igru na primer.Vidim pun forum experata za shadere, vertex-e i ostale andrmolje.

Covece, jel ti znas da su Hrvati tri godine (od kojih su dve godine "manastirskog zivota", po njihovim recima, otisle na razvoj endzina) utrosili na Serious Sama? I sad ja treba da okupim drustvo i skucamo nesto za nedelju dana? Oce to tako...
Kad se pravi nesto veliko, treba para & vremena, znaci ne da se radi "subotom poslepodne svakog drugog vikenda", nego kao full-time job... ko to ovde sebi moze da priusti?

Ovako ocu i ja da kazam nesto za dnevnik.
Eno ga jedan dechko kod mene na faksu, Teshanovic se preziva , dsad ga je verovatno zavrsio sa 10 ili 9,98 prosek , e to je genije ali o njemu niko nepishe u chiitaonicu udje i uchi francuski iz *****acije.
Ima neki joca PC panchevac itd itd .
Prichamo o prvim mestima iz ovoga onoga saveznim takmichenjima, a ovaj dechko iz elektrotehnichke shkole pa na tehnologiju, znachi da je jeo g chetri godine.
E sad ima ljudi koji vole da programiraju i onih koji to nevole pa i mrze.
da bi se neshto poboljshalo mora se shvatiti kako radi a da bi se popravilo mora se znati kako radi.Svo obrazovnje koje mu je trbalo mogao je dobiti u Beogradu, Nishu itd.
U vremenu komunikacija intreneta nichim nemozes da oskudevas.
Ja sam svojevremeno i ako protivnik i neljubitelj programskih jezika pravio software za igraonice.
Znachi iz visual basica bacim 1 na lpt1 pa tamo na mikro kontroler i dalje na sony,
'E zansh koliko ljudi je znalo kako da iz vindowsa promenim pin 26 n stampachu, niko.
Pardon mister Google mi je sasvim korektno odgovorio, al u Zarkovu nema Velje Ilica da me sponzorise i neko je skinuo crack za Sajber Cafe tako da ipak nisam otichao da doktoriram.
Pozdrav Nikola

Ako se ne rasplačem do kraja ovog tred-a, nikada neću .

Malo offtopica:Sebe gromoglasno predlazem za titulu genija,jer sam naucio moju macku da uzima iz kese sa djubretom stapice za usi,a da se pritom ne isprlja :D

duksa88 je napisao(la):
Svo obrazovnje koje mu je trbalo mogao je dobiti u Beogradu, Nishu itd.
U vremenu komunikacija intreneta nichim nemozes da oskudevas.
Ja sam svojevremeno i ako protivnik i neljubitelj programskih jezika pravio software za igraonice.
Znachi iz visual basica bacim 1 na lpt1 pa tamo na mikro kontroler i dalje na sony,

Pozdrav Nikola
Moze iz oblasti racunarstva. Kupis "kantu" za nekih 500-600 eura, instaliras piratski software i bog da te vidi. Medjutim sta se dogadja ako se samo malo udaljimo od oblasti racunarstva???
Sta mislis kolike su sanse da ja sebi kupim jedan fleksibilni tehnoloski centar od recimo poznate nemacke firme Index i da se usavrsavam na njemu, da radim sto i 99% programera. Ucim po sistemu probanja, gresaka... program kompajliras pa probas, ako nece, trazis gresku, a sve to na masini od 500 Eura.
Doticna masina je reda velicine 300.000-600.000 Eura ( zavisno od opreme). Nadam se da je jasno da para za tako nesto na nasim fakultetima nema, da je situacija teska, da ne kazem ocajna. Da ne spominjem da se greske pri "probanju" na takvoj jednoj masini skupo placaju ( i najsitnija intervencija ovlascenog servisera je oko 5.000-10.000 Eura). Na institutu za Proizvodno masinstvo pri FTN u Novom Sadu postoji jedna takva masina stara nekih 15 godina ( tada je bila poslednja rec tehnike, Index GU600), koja je u operatinom stanju, medjutim ima 15 godina!!! Daleko od toga da koristi busene kartice, ali nije bas da je u "trendu".
Zato pustite decka da radi to sto je naumio, bar ne kosta mnogo, a mozda i postigne neki uspeh, pa osnuje neku firmu i zaposli 20-30 programera u Leskovcu. Zar to nebi bilo lepo?

silverglider je napisao(la):
Hm da, zasto podrazumevas da svi ljudi ovde ne rade nista drugo na racunaru osim sto podizu FSB?

Pusti covjeka...vidis da su mu zapale neke "ocaj" komponente, pa je dobio kompleks nize vrijednosti u nedostatku veceg overkloka istih! :D

Hehe...glupi amerikanci :smash: ...cekaj...jel to bjehu oni sto napravise x86 akrhitekturu :p ?

Poslednja izmena:
diviner je napisao(la):
Pusti covjeka...vidis da su mu zapale neke "ocaj" komponente, pa je dobio kompleks nize vrijednosti u nedostatku veceg overkloka istih! :D

Hehe...glupi amerikanci :smash: ...cekaj...jel to bjehu oni sto napravise x86 akrhitekturu :p ?
I sad ja kao treba tebi da odgovorim na ovo? :)
Ma necu da habam tastaturu , nije vredno.

ZverBre je napisao(la):
I sad ja kao treba tebi da odgovorim na ovo? :)
Ma necu da habam tastaturu , nije vredno.

U slucaju da se ne zezas da ti pokazem kako izgleda jedna implikacija. Skolovanje malom je platila opstina Leskovac i njeni nevini i naivni gradjani, a pare ce otici nasim prijateljima Amerima.

edit: bez vredjanja

Poslednja izmena od urednika:
ZverBre je napisao(la):
Nikoga nisam direktno prozvao. To sto neko misli da je kompjuter napravljen jedino za overclock nije moj problem.Valjda imam pravo da to kazem.Naravno da nikoga ne teram da se bavi iskljucivo programiranjem.Izneo sam svoje misljenje i to je to e sad dal se to tebi ili nekom dugom ne dopada to je nesto drugo.Mislim da u ovoj zemlji ima dosta ljudi
koji svojim znanjem u oblasti informatike imaju svetu sta da pokazu.Treba mlade usmeravati da rade nesto pametno odnosno da budu kreativni.Jos nisam chuo da je neko u ovoj drzavi dobio priznanje ili zaradio neku lovu od toga sto je podigao FSB i zalemio par kondenzatora.Cak sta vise mislim da je modovanje protivzakonito.U ostalom i tih trichavih 200 - 300 mhz vishe nije vredno rizika da se spali plocha ili cpu.Ja rezonujem ovako: recimo ako modujes auto cilj je da on bude brzi i eventualno pobedi u trci, to razumem.Ne razumem one koji chahkaju po kompu podizu ,takt a ni default brzinu ne znaju kako da iskoriste.Svako ko se bavi nekim ozbiljnijim radom vishe ceni stabilnost od nekih par stotina mhz vishe. No , da ne smaram vishe jer polako odlazim u off topic.

ne znam kako je sa tobom ... ali ja sam 100 puta doshao na ovaj forum da trazhim pomoc i nauchio mnogo o hardveru i uvek pre kupovine se posavetovo da ne bih bacio pare na neshto glupo ... tako da ne znam shta hocesh da kazesh sa tim fsb-om ... naravno da ima ljudi koji se lozhe na klokovanje ali ima i mnogo ljudi koji su spremni da pomognu i posavetuju tako da mislim da nije u redu da tako prichash ...

Dechko je sa 20 pitanja zavrsio fakultat a studirace odmah post diplomske, tj on je vec magistar tehnologije stoga sve komentare na www.teshkaindustrija.com
E sad dal je PET ILI bazma hemija pitacemo Leskovchane
NIkola

Cudi me da ovo nisu demistifikovali nasi racunarski casopisi (PC Press, Digital!, pa i SK). Bila bi zanimljiva tema.

Jes, zabole ih... SK i dalje tupi o tome kako Telekom drzi monopol, i na tu temu su otprilike svi njihovi tekstovi koji nisu reviewi i pisma citalaca...

Pa šta je bitnije, raskrinkavanje Marka Tasića ili monopol? Normalno je da će da pišu o monopolu!

Nije bitan "genije", vec novinarstvo u SCG. Mozda im je maticna kuca (Politika) pricinjavala odredjene probleme obzirom da su bili medju prvima koji su reklamirali doticnog...

ovde u zemlji ima jako pametnih ljudi koji nazalost ne rade apsolutno nista korisno u zivotu osim sto *****ju........"mind is a terrible thing to waste"

btw teshko da na ovom forumu ima ljudi koji su profesionalno ukljuceni u razvoj ozbiljnog softvera(poznate firme,veliki timovi od po 10-15 ljudi i vise i sl.)
Ako ima nekog neka nam demistifikuje kako je to biti deo takve mashinerije....

Super je.

vauuuuuuuuuu!!!
a jel bi mi demistifikovao i to gde radis i sta?cini mi se da te se secam iz puno "strucnih" thread-ova sto na benchu,sto po drugim forumima...ili ne?u majku mu,poceh da zaboravljam....anyway ko ste vi Silverglider-u? :)
izvinjavam se za offtopic

Vidiš bre da piše: Crni Džo. :beat:

Gosn Silver je inkognito admin: KLIK

Vrh Dno