Šta je novo?

Marko Tasic - genije iz leskovca, Blic

Sazecu sve u samo jedno retoricko pitanje?

Koliko treba osobi prosjecne inteligencije da prodje jedan fakultet ? Recimo da ga zavrsi u roku !
Nije mi jasno da neko zavrsi doktorat jedne izuzetno kompleksne naucne cjeline (kompleksnost koju mnogi od nas ne mogu cak ni pojmiti) za 7 dana! Koliki onda, ta osoba, mora imati IQ - 2350 ?

Poslednja izmena:
Tekst u novinama je "naduvan" koliko i svi ostali, ili verujete svemu sto procitate, a ?
Drugi jedan problem je ovde nazalost ispoljen, da ga ilustrujem :

1. Ne valja vam Kuzma iz SK, pa krene pljuvanje po njemu.
2. Sad ne valja ni ovaj Marko pa se krenulo u obezvredjivanje svim sredstvima. Bez ikakvog razloga.
3. O cemu bi vi da pisu novinari, sta to toliko zavredjuje vasu paznju?

Zavist, prostakluk i malogradjanstina, najgore vrste izvire iz svakog drugog posta.
Stidite se.

PS
Renesansni Leonardo je bio ISTOVREMENO: matematicar, fizicar, astronom, konstruktor, naucnik, slikar, skulprot, arhitekta, pisac.... I u svemu je bio NE ISTAKNUT ILI DOBAR, nego MEDJU NAJBOLJIM LJUDIMA SVOGA VREMENA. Prosecan covek jedva da je dobar u jednoj od slicnih stvari. Niti oseca da zavredjuje paznju okoline, a kamoli da ce ga neko izucavati i pamtiti koliko Leonarda . Zato on BOLESNO pocinje da mrzi i obezvredjuje bilo ciji uspeh.

Probudite se i pocnite da mislite. :)

Zorro je napisao(la):
Broz, mislio sam da je bilo ocigledno ali opet cu da ponovim: primarna meta mi je bio novinar. Ovakvi tekstovi su po meni u istoj ravni sa storijama o dozivljajima Karleusinog psa ili mudrim izjavama striptizeta. Gluposti koje trebaju da zamajavaju narod, zamazu oci, i skrenu paznju sa pravih problema. Ono kao, dizanje nacionalnog ponosa, "sad ce ti americani da shvate ko smo bre mi, Srbi". Od "patriotskog" novinarstva mi se dize kosa na glavi, i ne mogu da se pomirim sa cinjenicom da to i dalje funkcionise, i da ima efekta. Ovakvo nesto bi imalo smisla da je objavljeno u lokalnim leskovackim novinama, u kontekstu "nas sugradjanin je otisao na skolovanje u USA, pozelimo mu srecu...". ALi objaviti to u nacionalnoj novini, pod naslovom "Genije osvaja Ameriku", aman! Sto vec neko rece ovde, svako malo se pojavi tekst o nekom nasem novom geniju koji osvaja Ameriku, zasnovan samo na tome sto je upisao skolu u USA. I sta posle toga bude? Uvek nista, trazi se novi genije da popuni dve slajfne na 17. strani... Da je u pitanju neko ko je ZAVRSIO prestizni USA univerzitet, ZAPOSLIO se u stvarno bitnoj firmi, i RADI na velikim projektima, naslov "Genije osvaja USA" bi vec imao smisla. A sto je najgore, takvih nasih ljudi stvarno ima, ali o njima niko ne pise?!? Da paradoks bude kompletan, onih nekoliko takvih koji su se nakon 5. oktobra vratili u zemlju i stavili na raspolaganje drzavi, odmah su od "patriotskih" novinara (dobro, ne bas odmah, vec nakon nekoliko meseci, kada je ta zurnalisticka gamad uvidela da nece stradati zbog svog minulog rada) bivali optuzeni da su izdajice, strani placenici, koji su ovde dosli da otmu pare i vrate se nazad...

Sto se tice momka, opet naglasavam, nemam nista protiv njega, ocigledno ima neko znanje, ali da je taj njegov algoritam ili sta vec tako revolucionaran, zasto bi uopste upisivao fakultet? Pa valjda bi mogao da ga proda nekome, uzme dobre pare i odmah osnuje firmu u kojoj bi "drugi radili za njega"?

Meni se cini da je, u tvojim pohvalama momku, najbitnije ono "seta se po Menhetnu, a mi smrdimo u ovoj vukojebini". OK, i to je nesto, slazem se, verovatno i ti imas slicne zelje/namere pa ga zbog tog uspeha dodatno cenis. Ali, zasto bi to njegovo svrckanje oko rusevina bliznakinja trebalo da bude stvar od nacionalnog znacaja i interesa, stvarno ne razumem?

Zaista sam od tebe ocekivao polemiku na visem nivou. Em sto si nekoliko puta promasio temu em sto vadis stvari iz konteksta em sto mi implementiras nesto sto nisam rekao.
1. krenuo si da me podsetis da je u pitanju tvoja srdzba na novinara a posle si se rasplinuo na 10 strana i ni jednu nisi adekvatno pokrio
2. blic nije nacionalna novina
3. termine "smrad" i "vukojebina" nisam upotrebio a ni pomislio
4. 90% ljudi koji su se vratili u zemlju se nije "stavilo na raspolaganje drzavi" nego su podobijali otkaze zbog recesije pa su dosli da popune prazninu u CV-u. cast izuzecima (onih 10%)
5. u opisu radnog mesta novinara jeste da svojim clancima daju bombasticne naslove. ja sam licno davao 2x izjavu i rekao sam da slucajno ne prepravljaju teks koji sam potpisao a oni su mi rekli kroz osmeh "moramo malo, zbog arome" i to je tako. nisi novinar i nemoj da pricas stvari koje ne razumes i ne radis...
6. "da je taj njegov algoritam ili sta vec tako revolucionaran, zasto bi uopste upisivao fakultet" - za ovu nebulozu nemam komentar zaista. znaci oni koji imaju algoritme ne studiraju?! diplome ti treba da bi usao u neke krugove gde neces uci sa algoritomom a i algoritam ti treba da bi usao negde gde ne mozes samo sa diplomom. decko ima obe stvari i vise od toga, on je PhD u usa a to mnogo znaci...
7. ovo nije patriotsko novinarstvo ili je u najgorem slucaju ista bljuvotina kao i "stavljanje na raspolaganje svojoj drzavi" alo, jel vidis ti sta pises?
8. ako je tebi ovo isto kao karleusin pas i izjave striptizeta onda si stvarno intelektualni patuljak. (ja licno ne verujem da si to i ne znam sta ti je pa si sve ovo napisao)

pozdrav

Poslednja izmena:
Dobro bre, Broz, cemu ovakav odgovor? Ja stvarno ne vidim da sam te bilo gde u svom tekstu izvredjao ili nipodostavao, ono u cemu se nisam slagao sa tobom je "nacionalni znacaj" ove price o Marku Tasicu i to sam pokusao da ti objasnim. Mislim, "intelektualni patuljak"? I sta ja sad treba da radim, da ti uzvratim istom merom? NE zelim to da cinim, proci cu kroz tvoje "tacke" i jos jednom ti pojasniti svoj stav, a ako ti i dalje to ne budeo zeleo da uvazis kao moju slobodnu volju (prihvatanje naravno ne ocekujem), i budes ga shvatao kao atak na svoju licnost, onda *ebi ga...

1. krenuo si da me podsetis da je u pitanju tvoja srdzba na novinara a posle si se rasplinuo na 10 strana i ni jednu nisi adekvatno pokrio

Sve sam ti lepo objasnio, samo ti to ne zelis da prihvatis. Ocigledno je da sam besan zbog toga sto veci deo stampe vecito ovaj narod stavlja na emocionalni tobogan. Na jednoj strani novine procitamo spektakularan o tome kako nas covek osvaja Ameriku, taman se osetimo ponosnim i (bezrazlozno) se ponadamo se cemo najzad pokazati tom svetu ko smo mi, a onda na sledecoj procitamo da je Karla Del Ponte opet dolazila i donela spisak stavki za klecanje pred njom, na sitnom pirincu. I tako u krug vec 15 godina, gore-dole, sreca-bes. Niko vise ne razmislja trezveno, bez uplitanja emocija, sve je ili crno ili belo, svi su nadrndani, svako bi da ubije nekoga. A oni koji su stvarno nesto uradili u belom svetu, oni ne mogu da dodju do novina jer nemaju press-sluzbu "Zdravlja" koja ce lokalne dopisnike Politike, Blica, Kurira i ostalih novina voditi na besplatne ruckove, a zauvrat im uvaliti u ruke unapred napisani tekst o svom stipendisti. Zar ti nije simptomaticno sto se clanci pojavljuju simultano, dan za danom, i sto su svi prakticno identicni? Pokusaj da citas izmedju redova...

2. blic nije nacionalna novina

Kako bre nije? Pa za razliku od (recimo) "Glasa Leskovca", prodaje se u celoj zemlji, i ujedno je novina sa najvecim tirazom u SCG, nakon neprikosnovenih "Vecernjih Novosti". Nadam se samo da sad neces poceti da se vadis na "terminologiju", kao Blic drze stranci pa ne moze da se zove "nacionalna novina", postoji tek 10 godina, i slicno.

3. termine "smrad" i "vukojebina" nisam upotrebio a ni pomislio

Tacno, nisi ih upotrebio, ali da li sam sa njima pogresno predstavio tvoj stav? Zar mu nisi cestitao sto je uspeo da se sa 19 godina seta po Petoj aveniji? Zasto bi to naglasavao osim ukoliko ne smatras da je uspeh pobeci odavde na neko "elitnije" mesto? I stvarno ne vidim zasto bi ta moja "pesnicka sloboda" u prepricavanju tvojih stavova bila uvredljiva za tebe, osim ukoliko zelis da kazes da ti ne upotrebljavas takve prostacke izraze? Ukoliko je to problem, onda ti se izvinjavam. Oprosti mi, ja sam odrastao na ulici, tamo se tako prica. Nisam imao nikakvu losu nameru...

4. 90% ljudi koji su se vratili u zemlju se nije "stavilo na raspolaganje drzavi" nego su podobijali otkaze zbog recesije pa su dosli da popune prazninu u CV-u. cast izuzecima (onih 10%)

O tih 10% sam i govorio.

5. u opisu radnog mesta novinara jeste da svojim clancima daju bombasticne naslove. ja sam licno davao 2x izjavu i rekao sam da slucajno ne prepravljaju teks koji sam potpisao a oni su mi rekli kroz osmeh "moramo malo, zbog arome" i to je tako. nisi novinar i nemoj da pricas stvari koje ne razumes i ne radis...

NE, u opisu radnog mesta pravog, kvalitetnog novinara nije da clancima daje "bombasticne naslove", vec da pruzi pravu, tacnu i nepristrasnu informaciju. Osim ukoliko je u pitanju autorska kolumna ili nesto slicno, u kojoj autor teksta obrazlaze svoj licni stav o nekoj temi, ali ovo sa Markom definitivno nije to. To je tekst sa previse proizvoljnosti, pa sto ne reci i laznih informacija, koji citaoca obmanjuje i od njega pokusava da napravi majmuna. Ne znam koje su to novine "sa aromom" za koje si davao izjave, ali ne kapiram zasto bi cinjenica da si ti nesto izjavio za njih odmah trebalo da im pruzi kredibilitet, da mogu da se smatraju za etalon pravog i kvalitetnog novinarstva? Da nisi malcice pristrasan, a?
I otkud znas da nisam novinar?

6. "da je taj njegov algoritam ili sta vec tako revolucionaran, zasto bi uopste upisivao fakultet" - za ovu nebulozu nemam komentar zaista. znaci oni koji imaju algoritme ne studiraju?! diplome ti treba da bi usao u neke krugove gde neces uci sa algoritomom a i algoritam ti treba da bi usao negde gde ne mozes samo sa diplomom. decko ima obe stvari i vise od toga, on je PhD u usa a to mnogo znaci...

Nije nebuloza, u kontekstu onoga sta je momak naveo da zeli da uradi sa tom diplomom, kada je stekne. Jednostavno hoce da uzme pare, vrati se ovde i zaposli robove. To je mogao da izvede i prodajom tog revolucionarnog algoritma. Ne pominje nikakve ulaske u "krugove", dalji naucni rad i slicno... Naravno, ovde ulazimo u prilicno klizavu i diskutabilnu teritoriju analiza necijih namera, a bez njegovog prisustva. U principu izbegavam takve rasprave, to je apsolutno licna stvar, ali ako neko svesno pusti u javnost frizirani i prenaduvani tekst o svojim uspesima koji tek treba da se dese, onda ne moze da ocekuje da ce svako to prihvatiti bez pogovora. Ono sto je za mene najveci problem u prici je to sto se njegovo odlazak u USA predstavlja kao stvar od nacionalnog znacaja, a iz njegovih namera nakon skolovanja, tog "zaposljavanja drugih da rade za mene", ja stvarno ne vidim da ce ova drzava profitirati ista vise nego od nekog gastarbajtera, koji je 10 godina crncio na gradjevini u Becu, a onda se vratio ovde sa Mercedesom, stavio kajlu oko vrata i otvorio dva kioska sa pljeskavicama, u kojima brutalno eksploatise nesrecne izbeglice koje se 12 sati dnevno prze pored grilla za 10.000 dinara. Njegova namera da zaradi pare i vrati se ovde da ih jos vise zaradi je sasvim legitimna, zelim mu srecu u tome, ali kakve ce koristi od toga imati drzava, osim nekoliko radnih mesta?

I, kada vec govorimo o novinarstvu, verujem da se slazes da jedno od njegovih pravila i to da, ako se neko svesno eksponira u javnosti, onda mora da prihvati i da ce biti podlozan njenom sudu. Zasto onda meni ne dopustas da razmisljam svojom glavom i da smatram da Markov uspeh, bar za sada, nije bas toliko veliki koliko on zeli da ga predstavi?

I daj vise, pa zar ne vidis da samo ti ovde shvatas ozbiljno "doktoriranje za 7 dana". Pa sta je bre to, alooo? I sta onda jos uopste radi na tom "Institutu", kakvu jos titulu moze tamo da stekne? Zasto mu trebaju pare za skolovanje kada mu, takvim tempom, do Nobelove nagrade fali verovatno jos 9-10 dana? :d Ljudima koji su stvarno uspeli tamo, bilo bi ispod casti da ih razvlace po novinama u dnevno-politicke svrhe. A neko ko je tek poceo skolovanje, to radi na sva zvona...

7. ovo nije patriotsko novinarstvo ili je u najgorem slucaju ista bljuvotina kao i "stavljanje na raspolaganje svojoj drzavi" alo, jel vidis ti sta pises?

I dalje tvrdim da jeste "patriotsko novinarstvo", zato sto ne vidim nikakvu njegovu svrhu osim obmanjivanja naroda da Marko osvaja Ameriku, i da ce to biti mnooogo bitno za ovu nesrecnu zemlju.

8. ako je tebi ovo isto kao karleusin pas i izjave striptizeta onda si stvarno intelektualni patuljak. (ja licno ne verujem da si to i ne znam sta ti je pa si sve ovo napisao)

Zao mi je sto ne umes da osetis tu finesu koju sam pokusao da ti objasnim. Slicnost nije u temi, vec u efektu koji tekst treba da proizvede...

I na kraju, Broz, moram nesto da te pitam: da li je razlog za tvoju zdusnu podrsku Markovoj prici to sto mozda i ti planiras da na neki slican nacin, preko manje poznatih obrazovnih ustanova i/ili online diplomiranja, dodjes do gomile naucnih titula i okusas se u belom svetu? Ako je tako, zelim ti sve najbolje, iskreno, samo te molim da nas i ti nakon toga ne ubedjujes kako ce ova drzava procvetati zbog tvog profesionalnog uspeha.

Ne verujem da svi imaju tu opciju da doktoriraju tako brzo odgovaranjem na 25 pitanja. Mislim da to imaju samo izuzetni slucajevi (iz istog razloga zbog koga napredna deca preskacu po neki razred). Takodje pretpostavljam da taj test nije tipa Yes/No i A),B),C) gde mozes da pogodis odgovor. Ako jeste, onda idem ja da probam... mozda i ubodem tih 10 komada. ;) Al' cisto sumnjam da je tako lako.

U svakom slucaju, decko je sigurno inteligentniji od 99% nas ovde.

Edit: Ljudi, nemojte se prepirati. Opushteno bre! :cigar:

Poslednja izmena:
Au bre, kakvi carsavi :)
Ovo ispade Broz-Zorro topic.
Moram priznati da malo vise naginjem Zorro-ovoj logici razmisljanja.

NightVision je napisao(la):
Ne verujem da svi imaju tu opciju da doktoriraju tako brzo odgovaranjem na 25 pitanja. Mislim da to imaju samo izuzetni slucajevi (iz istog razloga zbog koga napredna deca preskacu po neki razred). Takodje pretpostavljam da taj test nije tipa Yes/No i A),B),C) gde mozes da pogodis odgovor. Ako jeste, onda idem ja da probam... mozda i ubodem tih 10 komada. ;) Al' cisto sumnjam da je tako lako.

U svakom slucaju, decko je sigurno inteligentniji od 99% nas ovde.

Edit: Ljudi, nemojte se prepirati. Opushteno bre! :cigar:

Decko nije doktorirao, vec je upisao doktorat.
Veeeelika razlika. ;)

Jao, pa nije on doktorirao. Zaneo sam se... On je "samo" stekao poziciju doktoranta.

E Delija, pretekao si me u postu :) Videh i ja sad.

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem dok ovo citam, ovolika zajedljivost i nipodastavanje sto je ovaj decko uradio moze da se vidi samo kod nas Srba.
Pola od Vas nema pravo ni da mu cisti cipele.
Kad ste toliko pametni, a on otisao na tako lagan univerzitet, sto i vi ne odete?
Jednom recju:
Nemam reci....

ne pljujemo njega nego clanak u novinama. ne sumnjam da je decko genije ali kakav je ovo tekst??

potpuno se slazem sa Zorro-om, i stvarno ne znam dokle ce da se pishu takvi chlanci po novinama.
Verujem da ce njegov algoritam za kompresiju biti objavljen zajedno sa Zaretovom tastaturom :D

Ahahhaha.....Izela sam neke kobasichke pa sve rigam na nji'....Izvinite, uopshte ne mislim da je lik vuna, choveku sve chestitke...Jedino shto nisam bash shvatio je:"Gde god ode, zahteva da kazu da je iz Leskovca"....Ahahah...Sledeci zahtev - Shubara sa kokardom na polaganju ispita...Mis'im stvarnooo.....

E ovo je otislo predaleko ...pa takvih kao sto je on ima u svakoj drzavi i u svakoj generaciji,nije on nista toliko specijalan ...
Ako se neko seca ranije je bio aktuelan onaj mali valjda se zove Dobrica ili tako nesto ,sto je napamet vadio kvadratni koren iz recimo 567849 i to u
roku od nekoliko sekundi,taj deckic ima umesto mozga digitron i ranije je bio aktuelan u javnosti ali sada prc...nestao je iz javnosti i gotovo...
Cim te nema na TV ili u novinama kao i da ne postojis...Mozda negde postoji neki superstreber koji je pametniji od svih ovih zajedno ali cim ga nema u javnosti
dzaba mu pamet....

Zorro, nisam jos procitao tvoj post ali odmah da ti kazem da apsolutno nista licno (osim sto sam ocekivao drugaciji stav) nisam mislio (niti zelim da jedna najobicnija polemika predje na taj nivo, tj necu dozvoliti da predje na taj nivo) i da smo se sreli u kafani isto ovo bi rekli jedan drugom, samo sto kad se ovo procita ovako deluje bitno drugacije i nosi neke druge emocije...

Zorro je napisao(la):
Mislim, "intelektualni patuljak"?

Eto vidis, opet isto. Pogledaj posle toga sta pise (ja LICNO ne verujem da si to!!!).

Sve sam ti lepo objasnio, samo ti to ne zelis da prihvatis. Ocigledno je da sam besan zbog toga sto veci deo stampe vecito ovaj narod stavlja na emocionalni tobogan. Na jednoj strani novine procitamo spektakularan o tome kako nas covek osvaja Ameriku, taman se osetimo ponosnim i (bezrazlozno) se ponadamo se cemo najzad pokazati tom svetu ko smo mi, a onda na sledecoj procitamo da je Karla Del Ponte opet dolazila i donela spisak stavki za klecanje pred njom, na sitnom pirincu. I tako u krug vec 15 godina, gore-dole, sreca-bes. Niko vise ne razmislja trezveno, bez uplitanja emocija, sve je ili crno ili belo, svi su nadrndani, svako bi da ubije nekoga. A oni koji su stvarno nesto uradili u belom svetu, oni ne mogu da dodju do novina jer nemaju press-sluzbu "Zdravlja" koja ce lokalne dopisnike Politike, Blica, Kurira i ostalih novina voditi na besplatne ruckove, a zauvrat im uvaliti u ruke unapred napisani tekst o svom stipendisti. Zar ti nije simptomaticno sto se clanci pojavljuju simultano, dan za danom, i sto su svi prakticno identicni? Pokusaj da citas izmedju redova...

100% razumem sta hoces da kazes ali mislimda si malo Molderovski pristupio tj predimenzionisao. Nista kod nas nije drugacije nego bilo gde na svetu. Pogledaj dejli miror u engleskoj recimo. Mislim ovo jeste dno zute stampe ali forma i sadrzaj aktivnosti novinara su potpuno isti...

Kako bre nije? Pa za razliku od (recimo) "Glasa Leskovca", prodaje se u celoj zemlji, i ujedno je novina sa najvecim tirazom u SCG, nakon neprikosnovenih "Vecernjih Novosti". Nadam se samo da sad neces poceti da se vadis na "terminologiju", kao Blic drze stranci pa ne moze da se zove "nacionalna novina", postoji tek 10 godina, i slicno.

Izasli su stranci iz Blic-a, uzgred. OK mislio sam na odrednicu "nacionalna" koja to ne znaci sto si hteo da kazes. Shvatam i slazem se da si mislio na nacionalnu pokrivenost.

Tacno, nisi ih upotrebio, ali da li sam sa njima pogresno predstavio tvoj stav? Zar mu nisi cestitao sto je uspeo da se sa 19 godina seta po Petoj aveniji? Zasto bi to naglasavao osim ukoliko ne smatras da je uspeh pobeci odavde na neko "elitnije" mesto? I stvarno ne vidim zasto bi ta moja "pesnicka sloboda" u prepricavanju tvojih stavova bila uvredljiva za tebe, osim ukoliko zelis da kazes da ti ne upotrebljavas takve prostacke izraze? Ukoliko je to problem, onda ti se izvinjavam. Oprosti mi, ja sam odrastao na ulici, tamo se tako prica. Nisam imao nikakvu losu nameru...

To sto sam i ja bio ulicar i setao .357 ne znaci da sam takav i danas. To je bilo vise kao stilska figura nego cestitanje i omalovazavanje leskovca a glorifikovanje V avenije...OK i ovde ne vidim problem.

O tih 10% sam i govorio.

I ovde sam saglasan.

NE, u opisu radnog mesta pravog, kvalitetnog novinara nije da clancima daje "bombasticne naslove", vec da pruzi pravu, tacnu i nepristrasnu informaciju. Osim ukoliko je u pitanju autorska kolumna ili nesto slicno, u kojoj autor teksta obrazlaze svoj licni stav o nekoj temi, ali ovo sa Markom definitivno nije to. To je tekst sa previse proizvoljnosti, pa sto ne reci i laznih informacija, koji citaoca obmanjuje i od njega pokusava da napravi majmuna. Ne znam koje su to novine "sa aromom" za koje si davao izjave, ali ne kapiram zasto bi cinjenica da si ti nesto izjavio za njih odmah trebalo da im pruzi kredibilitet, da mogu da se smatraju za etalon pravog i kvalitetnog novinarstva? Da nisi malcice pristrasan, a?
I otkud znas da nisam novinar?

Ako si novinar, izvini ali ja znam da nisi novinar. Osim toga nisam ni ja novinar a se.rem o tome tako da ja prestajem da cinim to.

Nije nebuloza, u kontekstu onoga sta je momak naveo da zeli da uradi sa tom diplomom, kada je stekne. Jednostavno hoce da uzme pare, vrati se ovde i zaposli robove. To je mogao da izvede i prodajom tog revolucionarnog algoritma. Ne pominje nikakve ulaske u "krugove", dalji naucni rad i slicno... Naravno, ovde ulazimo u prilicno klizavu i diskutabilnu teritoriju analiza necijih namera, a bez njegovog prisustva. U principu izbegavam takve rasprave, to je apsolutno licna stvar, ali ako neko svesno pusti u javnost frizirani i prenaduvani tekst o svojim uspesima koji tek treba da se dese, onda ne moze da ocekuje da ce svako to prihvatiti bez pogovora. Ono sto je za mene najveci problem u prici je to sto se njegovo odlazak u USA predstavlja kao stvar od nacionalnog znacaja, a iz njegovih namera nakon skolovanja, tog "zaposljavanja drugih da rade za mene", ja stvarno ne vidim da ce ova drzava profitirati ista vise nego od nekog gastarbajtera, koji je 10 godina crncio na gradjevini u Becu, a onda se vratio ovde sa Mercedesom, stavio kajlu oko vrata i otvorio dva kioska sa pljeskavicama, u kojima brutalno eksploatise nesrecne izbeglice koje se 12 sati dnevno prze pored grilla za 10.000 dinara. Njegova namera da zaradi pare i vrati se ovde da ih jos vise zaradi je sasvim legitimna, zelim mu srecu u tome, ali kakve ce koristi od toga imati drzava, osim nekoliko radnih mesta?

Uhhhhh, nisam ja to tako doziveo. Po meni nije on to tako mislio, jos uvek je on zelen...

I, kada vec govorimo o novinarstvu, verujem da se slazes da jedno od njegovih pravila i to da, ako se neko svesno eksponira u javnosti, onda mora da prihvati i da ce biti podlozan njenom sudu. Zasto onda meni ne dopustas da razmisljam svojom glavom i da smatram da Markov uspeh, bar za sada, nije bas toliko veliki koliko on zeli da ga predstavi?

Slazem se, i odakle ti ideja da ti ja nesto zabranjujem?! Ponavljam: isto ovako bi popricali i da smo se negde sreli.

I daj vise, pa zar ne vidis da samo ti ovde shvatas ozbiljno "doktoriranje za 7 dana". Pa sta je bre to, alooo? I sta onda jos uopste radi na tom "Institutu", kakvu jos titulu moze tamo da stekne? Zasto mu trebaju pare za skolovanje kada mu, takvim tempom, do Nobelove nagrade fali verovatno jos 9-10 dana? :d Ljudima koji su stvarno uspeli tamo, bilo bi ispod casti da ih razvlace po novinama u dnevno-politicke svrhe. A neko ko je tek poceo skolovanje, to radi na sva zvona...

ne nije on doktorirao, ona je postao PhD candidate ali treba znati da se u jednoj inkarnaciji u usa ovaj ispit moze polagati dva puta. ako se padne dva puta - nista od phd titule na teritoriji usa!
moj propust je da nisam video da je on candidate a ne vec svrseni student. (izvinjenje)

I dalje tvrdim da jeste "patriotsko novinarstvo", zato sto ne vidim nikakvu njegovu svrhu osim obmanjivanja naroda da Marko osvaja Ameriku, i da ce to biti mnooogo bitno za ovu nesrecnu zemlju.

ovde mislim ono o predimenzioniranju. ne pridajem ovom clanku ni priblizno snagu koju mu ti pridajes. bilo je mnogo jacih naslova i posle 3 dana---->nista ("kod nas svako cudo za tri dana", sto bi rekao nas narod)

Zao mi je sto ne umes da osetis tu finesu koju sam pokusao da ti objasnim. Slicnost nije u temi, vec u efektu koji tekst treba da proizvede...

da to je ono sto je karakteristicno za razgovor uzivo - nijansa, a ovde ga nema

I na kraju, Broz, moram nesto da te pitam: da li je razlog za tvoju zdusnu podrsku Markovoj prici to sto mozda i ti planiras da na neki slican nacin, preko manje poznatih obrazovnih ustanova i/ili online diplomiranja, dodjes do gomile naucnih titula i okusas se u belom svetu? Ako je tako, zelim ti sve najbolje, iskreno, samo te molim da nas i ti nakon toga ne ubedjujes kako ce ova drzava procvetati zbog tvog profesionalnog uspeha

ne, nemam to u planu. a i kad bih tako nesto uradio korist od toga bi imala samo moja porodica i deca kojoj se nadam...
i ne, ne pruzam ja zdusnu podrsku nego nevolim nihilizam kao pravac....

pozdrav i NHF!!!:)

Nas "genije" koji je pravio robote sa 10 godina ne zna da mnozi matrice http://www.elitesecurity.org/tema/28344 i to je postovano 20.09.2003 dakle samo cu da kazem strasno. Inace ako nekoga zanima zadnji post mu je bio sa yubc-a dakle pre godinu dana je bio u srbiji jos...

Bogami ovo me je bas iznenadilo,mene su bre naucili vec u prvoj godini Fona da mnozim matrice,sta je on onda zavrsio kad to ne zna???

Tekst je naduvan, nema sta! Robot, koji skuplja mrvice, sa 10g! Aj nek me nauci kako, zavrsavam automatiku u srednjoj ets, a o tome (pravljenju robota) nema ni govora sa ovim obrazovanjem! Pa bih ga zamolio da mi ga pozajmi na jedno 2 meseca, strava bi mi posluzio za maturski rad! :)

Evo sad cu ja da ti objasnim kao student FTN-a, racunartsvo i automatika 4. godina:

Uzmes auto na baterije, namontiras mu onaj mini usisivacic sa valjkom ili u nedostatku istog lopaticu sa nekog polomljenog bagera :) napred i naucis bakutanera da upravlja daljincem! :d:d:d

p.s. Bas si nemastovit, to je svako radio kao klinac (dobro, osim onog dela sa bakutanerom!) :D

E da, ni ja jos uvek nisam video R od robota! :)

******, nisam kao klinac imao sklonosti ka robotima. Sa 7 godina me je interesovalo sta se desi kada zicom spojis one 2 rupe na stekeru :) I saznao sam vala.... Od tada furam istu frizuru :)

@nex
ni sa ETF-om ne nadaj se da ces da znas, mozda samo idejno u glavi, a sa srednjom takvo znanje ne bi stekao nigde ni u svetu, nije to svrha srednje.

Svaka cast momku. Inace upisati direktno PhD bez faksa je moguce ako se pokaze adekvatno znanje tako da nije ovo nista novo.

Ja necitam novine vec godinama upravo zbog ovakvih tekstova(tu i tamo procitam nesto kad mi dodje pod ruku), ovaj je jos i ok.

malo off topic: Sta mislite o tome sto u vremenskoj prognozi na kraju svakog dnevnika RTS-a , voditelji obavezno koriste recenicu "ziva u termometru ce dostici sutra max xx podeok"-Cemu ovakvo izrazavanje?
Meni je muka vise kada slusam i citam takve stvari, a koliko sam do sada video ovo samo kod nas postoji (neracunajuci Ex-yu)

Momku svaka chast, sigurno je potencijal ali genije ? I to josh da se poredi sa TESLOM ? :d :d

Neznam kako je u USA ali u EU ide prvo 3 godine Bachelor, pa godinu i pol Master pa tek onda doktorske studije. I ZIVO me zanima KAKAV je to test od 25 (radi se 2,3,4,5...10 sati !?) pitanja koji moze da ti provjeri znanje koji si stekao za 3-4.5 godine fakulteta ?
Za tako neshto prvi put chujem. Recimo ako ima jedno pitanje po predmetu onda bi Marko trebao da ima u malom prstu asembler/c/java/c++-programiranje, teoriju algoritama, objekt orijentisano programiranje, digitalnu tehniku, kompijutersku tehniku, linearnu algerbru, analizu jedne variable, transform teoriju, statistiku, signale i sisteme, kompijutersku grafiku, mehaniku, artificijalnu inteligenciju (AI), baze podataka, kompijuterske komunikacije, kompijuterske mreze...itd.

Pretpostavljam da momak zna da objasni recimo principe Huffman algoritma, ali da li je chuo (zna da objasni ?!) za recimo alfa-beta pruning, chi-dva test ili pak 3NF (treca normalna forma) ?

Bash bi volio da mi neko obrazlozi...mozda bi i ja mogao da odem preko bare...valjda bi uspio da ubodem makar 10 :D .

@A1200
+ polozen TOEFL, GRE i GRE subject
covek ima iza sebe dosta uradjenih stvari tako da mu je i to veliko merilo znanja.
Odredjeni univerzitet/profesor se zainteresovao za njega i ponudili mu PhD da radi sa njima kako bi ga pridobili, verovatno je tako islo.
Nezna on to sve ali garant ce kao jedan moj drug nauciti sta mu god treba za 5min dok normalnm ljudima treba 1sat, tako da opet ispada da sve zna

ps: Mozda bi te i primili samo nece ti pruziti priliku da tako direktno odes.

misterno je napisao(la):
@A1200
+ polozen TOEFL, GRE i GRE subject
covek ima iza sebe dosta uradjenih stvari tako da mu je i to veliko merilo znanja.
Odredjeni univerzitet/profesor se zainteresovao za njega i ponudili mu PhD da radi sa njima kako bi ga pridobili, verovatno je tako islo.
Nezna on to sve ali garant ce kao jedan moj drug nauciti sta mu god treba za 5min dok normalnm ljudima treba 1sat, tako da opet ispada da sve zna

ps: Mozda bi te i primili samo nece ti pruziti priliku da tako direktno odes.

Ma znam sigurno je tako. Samo novinari pretjeruju malo sa bombastichnim izjavama. To nece pomoci Marku ali mozda pomogne tirazu.

ps: Shto se tiche mene i znanja, ja sam ti chist prosjek i bogami treba mi mnogo vishe od 1 sata da bih skontao neke stvari :D . Posebno shto se tiche matematike. Tu sam :banana:

Zorro je napisao(la):
"You will NOT have fun here, there ARE NO extracirrucular activities, clubs are next to ZERO, and the DORMS SUCK."
Pazi, ako je ovo jedna od najbitnijih stavki tom "studentu", onda to sve govori o njemu...

Ali dobro, nista cudno za njih... njima je pojam studiranja ispijanje hektolitara piva, *******cija sa bratstvom i ka*anje sto vise riba... :vomit:

Panos je napisao(la):
Kako je pravilno? Ja mislim Silicijumska jer je silicon...

U misa mu je**m pa ovaj ludi Svarceneger poceo da brine i o ulici Strahinjica Bana,mnogo se pre promangupirao,postal mu mala Kalifornija :d

Poslednja izmena:
Vrh Dno