Mislim, "intelektualni patuljak"?
Eto vidis, opet isto. Pogledaj posle toga sta pise (ja LICNO ne verujem da si to!!!).
Sve sam ti lepo objasnio, samo ti to ne zelis da prihvatis. Ocigledno je da sam besan zbog toga sto veci deo stampe vecito ovaj narod stavlja na emocionalni tobogan. Na jednoj strani novine procitamo spektakularan o tome kako nas covek osvaja Ameriku, taman se osetimo ponosnim i (bezrazlozno) se ponadamo se cemo najzad pokazati tom svetu ko smo mi, a onda na sledecoj procitamo da je Karla Del Ponte opet dolazila i donela spisak stavki za klecanje pred njom, na sitnom pirincu. I tako u krug vec 15 godina, gore-dole, sreca-bes. Niko vise ne razmislja trezveno, bez uplitanja emocija, sve je ili crno ili belo, svi su nadrndani, svako bi da ubije nekoga. A oni koji su stvarno nesto uradili u belom svetu, oni ne mogu da dodju do novina jer nemaju press-sluzbu "Zdravlja" koja ce lokalne dopisnike Politike, Blica, Kurira i ostalih novina voditi na besplatne ruckove, a zauvrat im uvaliti u ruke unapred napisani tekst o svom stipendisti. Zar ti nije simptomaticno sto se clanci pojavljuju simultano, dan za danom, i sto su svi prakticno identicni? Pokusaj da citas izmedju redova...
100% razumem sta hoces da kazes ali mislimda si malo Molderovski pristupio tj predimenzionisao. Nista kod nas nije drugacije nego bilo gde na svetu. Pogledaj dejli miror u engleskoj recimo. Mislim ovo jeste dno zute stampe ali forma i sadrzaj aktivnosti novinara su potpuno isti...
Kako bre nije? Pa za razliku od (recimo) "Glasa Leskovca", prodaje se u celoj zemlji, i ujedno je novina sa najvecim tirazom u SCG, nakon neprikosnovenih "Vecernjih Novosti". Nadam se samo da sad neces poceti da se vadis na "terminologiju", kao Blic drze stranci pa ne moze da se zove "nacionalna novina", postoji tek 10 godina, i slicno.
Izasli su stranci iz Blic-a, uzgred. OK mislio sam na odrednicu "nacionalna" koja to ne znaci sto si hteo da kazes. Shvatam i slazem se da si mislio na nacionalnu pokrivenost.
Tacno, nisi ih upotrebio, ali da li sam sa njima pogresno predstavio tvoj stav? Zar mu nisi cestitao sto je uspeo da se sa 19 godina seta po Petoj aveniji? Zasto bi to naglasavao osim ukoliko ne smatras da je uspeh pobeci odavde na neko "elitnije" mesto? I stvarno ne vidim zasto bi ta moja "pesnicka sloboda" u prepricavanju tvojih stavova bila uvredljiva za tebe, osim ukoliko zelis da kazes da ti ne upotrebljavas takve prostacke izraze? Ukoliko je to problem, onda ti se izvinjavam. Oprosti mi, ja sam odrastao na ulici, tamo se tako prica. Nisam imao nikakvu losu nameru...
To sto sam i ja bio ulicar i setao .357 ne znaci da sam takav i danas. To je bilo vise kao stilska figura nego cestitanje i omalovazavanje leskovca a glorifikovanje V avenije...OK i ovde ne vidim problem.
O tih 10% sam i govorio.
I ovde sam saglasan.
NE, u opisu radnog mesta pravog, kvalitetnog novinara nije da clancima daje "bombasticne naslove", vec da pruzi pravu, tacnu i nepristrasnu informaciju. Osim ukoliko je u pitanju autorska kolumna ili nesto slicno, u kojoj autor teksta obrazlaze svoj licni stav o nekoj temi, ali ovo sa Markom definitivno nije to. To je tekst sa previse proizvoljnosti, pa sto ne reci i laznih informacija, koji citaoca obmanjuje i od njega pokusava da napravi majmuna. Ne znam koje su to novine "sa aromom" za koje si davao izjave, ali ne kapiram zasto bi cinjenica da si ti nesto izjavio za njih odmah trebalo da im pruzi kredibilitet, da mogu da se smatraju za etalon pravog i kvalitetnog novinarstva? Da nisi malcice pristrasan, a?
I otkud znas da nisam novinar?
Ako si novinar, izvini ali ja znam da nisi novinar. Osim toga nisam ni ja novinar a se.rem o tome tako da ja prestajem da cinim to.
Nije nebuloza, u kontekstu onoga sta je momak naveo da zeli da uradi sa tom diplomom, kada je stekne. Jednostavno hoce da uzme pare, vrati se ovde i zaposli robove. To je mogao da izvede i prodajom tog revolucionarnog algoritma. Ne pominje nikakve ulaske u "krugove", dalji naucni rad i slicno... Naravno, ovde ulazimo u prilicno klizavu i diskutabilnu teritoriju analiza necijih namera, a bez njegovog prisustva. U principu izbegavam takve rasprave, to je apsolutno licna stvar, ali ako neko svesno pusti u javnost frizirani i prenaduvani tekst o svojim uspesima koji tek treba da se dese, onda ne moze da ocekuje da ce svako to prihvatiti bez pogovora. Ono sto je za mene najveci problem u prici je to sto se njegovo odlazak u USA predstavlja kao stvar od nacionalnog znacaja, a iz njegovih namera nakon skolovanja, tog "zaposljavanja drugih da rade za mene", ja stvarno ne vidim da ce ova drzava profitirati ista vise nego od nekog gastarbajtera, koji je 10 godina crncio na gradjevini u Becu, a onda se vratio ovde sa Mercedesom, stavio kajlu oko vrata i otvorio dva kioska sa pljeskavicama, u kojima brutalno eksploatise nesrecne izbeglice koje se 12 sati dnevno prze pored grilla za 10.000 dinara. Njegova namera da zaradi pare i vrati se ovde da ih jos vise zaradi je sasvim legitimna, zelim mu srecu u tome, ali kakve ce koristi od toga imati drzava, osim nekoliko radnih mesta?
Uhhhhh, nisam ja to tako doziveo. Po meni nije on to tako mislio, jos uvek je on zelen...
I, kada vec govorimo o novinarstvu, verujem da se slazes da jedno od njegovih pravila i to da, ako se neko svesno eksponira u javnosti, onda mora da prihvati i da ce biti podlozan njenom sudu. Zasto onda meni ne dopustas da razmisljam svojom glavom i da smatram da Markov uspeh, bar za sada, nije bas toliko veliki koliko on zeli da ga predstavi?
Slazem se, i odakle ti ideja da ti ja nesto zabranjujem?! Ponavljam: isto ovako bi popricali i da smo se negde sreli.
I daj vise, pa zar ne vidis da samo ti ovde shvatas ozbiljno "doktoriranje za 7 dana". Pa sta je bre to, alooo? I sta onda jos uopste radi na tom "Institutu", kakvu jos titulu moze tamo da stekne? Zasto mu trebaju pare za skolovanje kada mu, takvim tempom, do Nobelove nagrade fali verovatno jos 9-10 dana? :d Ljudima koji su stvarno uspeli tamo, bilo bi ispod casti da ih razvlace po novinama u dnevno-politicke svrhe. A neko ko je tek poceo skolovanje, to radi na sva zvona...
ne nije on doktorirao, ona je postao PhD candidate ali treba znati da se u jednoj inkarnaciji u usa ovaj ispit moze polagati dva puta. ako se padne dva puta - nista od phd titule na teritoriji usa!
moj propust je da nisam video da je on candidate a ne vec svrseni student. (izvinjenje)
I dalje tvrdim da jeste "patriotsko novinarstvo", zato sto ne vidim nikakvu njegovu svrhu osim obmanjivanja naroda da Marko osvaja Ameriku, i da ce to biti mnooogo bitno za ovu nesrecnu zemlju.
ovde mislim ono o predimenzioniranju. ne pridajem ovom clanku ni priblizno snagu koju mu ti pridajes. bilo je mnogo jacih naslova i posle 3 dana---->nista ("kod nas svako cudo za tri dana", sto bi rekao nas narod)
8. ako je tebi ovo isto kao karleusin pas i izjave striptizeta onda si stvarno intelektualni patuljak. (ja licno ne verujem da si to i ne znam sta ti je pa si sve ovo napisao)
Zao mi je sto ne umes da osetis tu finesu koju sam pokusao da ti objasnim. Slicnost nije u temi, vec u efektu koji tekst treba da proizvede...
da to je ono sto je karakteristicno za razgovor uzivo - nijansa, a ovde ga nema
I na kraju, Broz, moram nesto da te pitam: da li je razlog za tvoju zdusnu podrsku Markovoj prici to sto mozda i ti planiras da na neki slican nacin, preko manje poznatih obrazovnih ustanova i/ili online diplomiranja, dodjes do gomile naucnih titula i okusas se u belom svetu? Ako je tako, zelim ti sve najbolje, iskreno, samo te molim da nas i ti nakon toga ne ubedjujes kako ce ova drzava procvetati zbog tvog profesionalnog uspeha
ne, nemam to u planu. a i kad bih tako nesto uradio korist od toga bi imala samo moja porodica i deca kojoj se nadam...
i ne, ne pruzam ja zdusnu podrsku nego nevolim nihilizam kao pravac....
pozdrav i NHF!!!