Šta je novo?

MacOS - FAQ (Često Postavljana Pitanja)

Ne uzimaj ga za ozbiljno :)

A meni nikako nije jasno kako ljudi mogu da koriste Illustrator i Photoshop. Sve sivo, kontrole neverovatno sitne

Pa ne, kontrole su u Adobe programima sitne s razlogom. Suština je da što manje alatke kidaju od workspace-a, što ima logike jer ionako svi ozbiljniji korisnici ovih paketa koriste tastaturu. Osim toga svako ih može učiniti i većim i manjim, jer su fleksibilno kocipirane. Primera radi, svaku ikonicu za određenu alatku u CS5 paketu možeš da modifikuješ. Da je dokuješ ili smanjiš, postaviš da bude sa tekstom ili bez i premeštaš kako god ti drago... Adobe je to po meni dosta dobro napravio, dobra je i zamisao, a svakako da bi to moglo možda jos malčice da se ušminka i dotera... ali generalno i ovako je OK! Lično smatram da ikonice i ne trebaju da budu velike, osim ukoliko Adobe jednoga dana ne izbaci CS paket za iPad, što je malo verovatno da će da se desi jer je prstima jako rogobatno crtati... S druge strane olovke su jako precizne, preciznije od bilo kog miša u manevrisanju, tako da i kada bi još smanjili ikonice cela stvar bi opet sasvim prirodno funkcionisala... To su čini mi se i u Apple-u ukapirali, jer primera radi Lion ima smanjene semafor (caption) digmiće, na šta mi je je trebalo jedno pola dana da se naviknem, ali sad je ok, heh... ;)

Poslednja izmena:
e i ja da se slozim sa tobom jednom :p

ne driver stvarno - los UI?

ja sam korelovac koji je presao na IL i il je profesionalniji - bolje radi sa linijama - velikim fajlovima - pdfovima bla bla. jasnije barata bojama itd.... IPAK ; korel ima dosta stosova koje ilustraotr nema.... primer - desni klik za izbor outline boje

e i ja da se slozim sa tobom jednom :p

Idi bre... Ha, ha... Pa nije valjda da se nisi baš ni u čemu složio do sada? :d

Nego Luka (prezimenjače) ne fercera ti ovaj tvoj sajt iz potpisa baš najbolje! Treba to malo da središ tamo... da mogu ljudi da vide stvarno šta praviš! :p

Pozz :wave:

ma mislio sam na kudtihaex - a ti si uleteo :p

sa tobom se slazem :p :O

sajt je prastar - iz 2007 - treba da ga osvezim - ovih dana spremam nov ;)

Pitanje,

Pokusavam da dodam mrezni stampac i share-ove na MBair. Server je na windowsu i nema nikavu zastitu u vidu username i pass-a.
Kada god pokusam da dodam stampac, on mi trazi user i pass i ako na serveru ne postoji user i pass niti za print server niti za local network.
Kombinacije admin/admin, root/root itsl ne prolaze, tj i dalje ne mogu da printam niti da vidim sadrzaj racunara u mrezi. Znaci sve ih vidi, ali ne mogu da im pristupim. I stampac vidi, pravi driveri instalirani, ali avaj... kada krenem da printam dobijem ovaj status "On Hold (Authentication Required)"

Any idea?

Stampac sam zavrsio, bio je neki prastari LaserJet 2100, tako da sam skinuo ove drivere http://www.linuxfoundation.org/collaborate/workgroups/openprinting/macosxhpijs umesto defaultnih i proradio je odmah.

Ali jos uvek ne mogu da pristupim mrezi. Sve workgroup-e iz mreze vidim i racunare u workgroup-ama ali ne mogu da pristupim sadrzajima na racunarima. Trazi mi user i pass, a ne postoji user i pass u lokalnoj mrezi. Da li neko ima neku ideju ?

Pozdrav svima.

Imam jedno pitanje. Planirao sam da ovih dana uzmem iBook G4, 14-inch, 1.33 Ghz. Interesuje me koja je poslednja verzija operativnog sistema koja bi radila stabilno na njemu? Leopard?

Posto sam potpuno nov u Apple svetu interesuje me gde bih nabavio legalan OS za njega jer bi laptop bio u firmi pa mi je to vazno zbog provere legalnosti softvera. Pretposavljam da zadnja verzija sistema moze da se instalira klasicnim update-om ali gde naci legalnu verziju koja bi radila na iBook G4?

Hvala unapred :)

Da, na njega mozes staviti 10.5.6, koji je, ako se dobro secam, poslednja verzija Leoparda. U firmama ne proveravaju Macove, jer licenciranje ne radi kao Windowsa, tacnije, nema ga, tako da bez brige sa tim, nabavi bilo gde Leoparda, instaliraj i ako nesto i pitaju, samo kazes da sistem dolazi sa Macovima, mada kapiram da su toliko do sada vec naucili :)

Да ли има потребе правити одвојене патриције за os и податке?

Nema potrebe, samo bih ti savetovao da imaš Time Machine i nema glava da te boli.
Ja sam umesto SuperDrive-a ubacio u MBP HDD od 1 TB koji mi je podeljen na 2 particije, jedna od 750 GB je radna, a druga od 250 GB je postavljena kao Time Machine (sistemski disk je SSD). Dok radim povremeno se automatski prave backup kopije zlu ne trebalo, tako da i ako se desi kurcluš, uvek možeš da uradiš restore (restart i držiš command+R, startuješ disk utility, nađeš najsvežiji backup na Time Machine disku i uradiš kompletan restore).

Nema potrebe, samo bih ti savetovao da imaš Time Machine i nema glava da te boli.
Ja sam umesto SuperDrive-a ubacio u MBP HDD od 1 TB koji mi je podeljen na 2 particije, jedna od 750 GB je radna, a druga od 250 GB je postavljena kao Time Machine (sistemski disk je SSD). Dok radim povremeno se automatski prave backup kopije zlu ne trebalo, tako da i ako se desi kurcluš, uvek možeš da uradiš restore (restart i držiš command+R, startuješ disk utility, nađeš najsvežiji backup na Time Machine disku i uradiš kompletan restore).

ti prakticno koristis TimeMachine kao SystemRestore na Windowsu? :D

backupujes samo sistemski SSD disk?

Tako je, Time Machine povremeno pravi "slike" kompletnog sistemskog SSD-a na particiju od 250 GB (naravno, nisu sve slike "kompletne", prva jeste, ali ostale su samo sa snimljenim promenama, tako da npr. trenutno na 250 GB imam 44 "slika" sistema + oko 33 GB slobodno).
Ne znam kako drugačije misliš da je pametnije koristiti TM kao opciju??
I ovo nije kao na Win-u, pošto SystemRestore radi tako što backup snima na zaštićenu particiju u okviru sistemskog diska, a ja sam ovim siguran, s obzirom da moraju da mi se pokarabase oba diska, i SSD i HDD, pa da mogu da se slikam sa backup-om.
Na kraju, uvek mogu da "uđem" u Time Machine backup-ove i nađem neki fajl koji sam greškom obrisao npr. pre 2 dana.
Na kraju, i Time Capsule radi ovako, s tim što je u pitanju Apple-ov uređaj koji objedinjuje ruter i hard disk u sebi, a po meni je ovo elegantnije (i mnogo jeftinije) rešenje.

I ono što je najvažnije... Time Machine definitivno radi posao kako treba, jednom probano u praksi (na svu sreću samo jednom) i posao odrađen za medalju.
SystemRestore sam koristio par puta na Win XP-u jako davno i nisam se baš usrećio.

Poslednja izmena:
ОК, партиција значи није потребна.

ja nemam TM, i napravio sam dve particije, u disk utility-ju imas opciju da npravis po nekoliko partcija ... mada je kupovina TC odlicna stvar

Због чега ти имаш 2 партиције?
Ово ми је први Mac компјутер, тако да имам много глупих питања :)

Kao sto sam napisao gore, nemam rezervni HDD za Time Machine, a Time Capsule mi je malo skup, pa sam napravio dve particije gde cu na jednoj da cuvam podatke ako vrisne sistem (mada je retko kada padao, desi se da ga zamrzne neki program, ali resetujem masinu i sve je OK ... ) ... ovo malo vucem jos od koriscenja Windoze i nikako to da iskorenim :d

Poslednja izmena:
Аха, значи због backup -a. Имам екстерни hdd тако да можда будем урадио исто што и рингераја. Мада, ако на windows-u никада нисам имао потребе за тиме, сумњам да ћу овде имати.

Tako je, Time Machine povremeno pravi "slike" kompletnog sistemskog SSD-a na particiju od 250 GB (naravno, nisu sve slike "kompletne", prva jeste, ali ostale su samo sa snimljenim promenama, tako da npr. trenutno na 250 GB imam 44 "slika" sistema + oko 33 GB slobodno).
Ne znam kako drugačije misliš da je pametnije koristiti TM kao opciju??
ja ga koristim iskljucivo za backup mojih fajlova*!
ako mi i crkne sistemski disk, ponovo cu podici sistem i programe; mnogo bitnije mi je da ne ostanem bez fajlova koje sam ja kreirao ili koje sam sakupio vremenom :) (a dobro dodjes i mogucnost da vratis sadrzaj fajla od pre par dana ;))

I ovo nije kao na Win-u, pošto SystemRestore radi tako što backup snima na zaštićenu particiju u okviru sistemskog diska, a ja sam ovim siguran, s obzirom da moraju da mi se pokarabase oba diska, i SSD i HDD, pa da mogu da se slikam sa backup-om.
naravno da nije na isti nacin implementirano ali benefit koji ti daje jedno ili drugo resenje je prilicno slican (zato sam i napisao da TimeMachine koristis kao SystemRestore :) ne ulazim u to koji je bolji... ali benefit je prakticno isti: vrati sistem u jedno od prethodnih stanja).

Na kraju, i Time Capsule radi ovako, s tim što je u pitanju Apple-ov uređaj koji objedinjuje ruter i hard disk u sebi, a po meni je ovo elegantnije (i mnogo jeftinije) rešenje.
meni je TimeMachine na custom-made FreeNASu koji je zakacen na AirPort tako da TimeMachine sa mog MBP radi i preko wirelessa :)

*prvi put sam ostao bez fajlova na Atariju: taman smo kupili 5.25 Quantum BigFoot od 4GB, ja potrosio mesec dana da sve lepo sortiram i prebacim sa disketa i kad sam trebao da ga stavim u kuciste (jer je mesec dana stajao na stolu pored racunara) pipnem ga dok je radio i preskoci varnica sa mog prsta na njega!
i naravno karambol. Onda sam potrosio dva meseca u Diskusu (hex editoru) i pokusavao da popravim FAT tabele - no fun - vratio sam dobar deo fajlova ali od tad redovna pravim backupe! i danas jos uvek imam fajlove iz 80tih i 90tih na harddisku u mom MacBookPro-u! ;)

naravno, TimeMachine je ovaj proces 100% automatizovao.

Poslednja izmena:
ja ga koristim iskljucivo za backup mojih fajlova*!
ako mi i crkne sistemski disk, ponovo cu podici sistem i programe; mnogo bitnije mi je da ne ostanem bez fajlova koje sam ja kreirao ili koje sam sakupio vremenom :) (a dobro dodjes i mogucnost da vratis sadrzaj fajla od pre par dana ;))

Da, u pravu si, Time Machine mi služi da vratim kompletan system sa svim podešavanjima i ostalim zezancijama, ukoliko se desi ne daj Bože neki kurcluš sa SSD-om (daleko bilo) ili ode partition table (što mi se nikad nije desilo sa OSX-om).
One najbitnije podatke čuvam na jednom enclosure-u, gde su dva HDD-a u RAID1, a on je vezan na NAS preko USB-a, pa se vidi i preko Wi-Fi-ja.

naravno da nije na isti nacin implementirano ali benefit koji ti daje jedno ili drugo resenje je prilicno slican (zato sam i napisao da TimeMachine koristis kao SystemRestore :) ne ulazim u to koji je bolji... ali benefit je prakticno isti: vrati sistem u jedno od prethodnih stanja).

Nije isto implementiran, ali me TM nije nikada izdao, a system restore-a se sa XP-a sećam samo po zlu:)

Da, u pravu si, Time Machine mi služi da vratim kompletan system sa svim podešavanjima i ostalim zezancijama
evo ja sad imam jedan totalno suprotan problem:

naime, od 2007. godine nisam reinstalirao OS X vec sam ga transferovao na svaki novi Mac koji sam kupio / koristio.

igrom slucaja, pre par dana sam morao da se vratim na C2D 2.4GHz sa i5 2.4GHz MBPa.
C2D se vuce kao prebijena mazga! :D (izgleda da sam i zaboravio koliko je spor...)

u svakom slucaju, OS X je od 2007. nakupio svega i svacega! :D od BlackBerry USB-kexta do tri razlicita NTFS drajvera... kupus za 6-7 godina! (koji je kompezovan sve brzim masinama pa nisam ni osetio dok se nisam vratio unazad :))

otvorio sam temu na ESu ali otvoricu je i ovde... stay tuned

Да ли треба да укључим firewall? По default-u је искључен.

Укључи га наравно и то све са Stealth додатком...

Да ли постоји Google hangouts клијент као што има за win, да могу да примам поруке и када chrome није укључен?

evo ja sad imam jedan totalno suprotan problem:

naime, od 2007. godine nisam reinstalirao OS X vec sam ga transferovao na svaki novi Mac koji sam kupio / koristio.

igrom slucaja, pre par dana sam morao da se vratim na C2D 2.4GHz sa i5 2.4GHz MBPa.
C2D se vuce kao prebijena mazga! :D (izgleda da sam i zaboravio koliko je spor...)

u svakom slucaju, OS X je od 2007. nakupio svega i svacega! :D od BlackBerry USB-kexta do tri razlicita NTFS drajvera... kupus za 6-7 godina! (koji je kompezovan sve brzim masinama pa nisam ni osetio dok se nisam vratio unazad :))

otvorio sam temu na ESu ali otvoricu je i ovde... stay tuned

Iskreno, do sada nikada nisam išao unazad u pogledu hardvera, svaki naredni je bio bar za nijansu jači ili tu negde po snazi.

Koliko me sećanje služi, Apple istorija u mom slučaju izgleda ovako:

1. PowerBook G4 2003: http://www.everymac.com/systems/apple/powerbook_g4/specs/powerbook_g4_867_12.html
2. iBook G4 2005: http://www.everymac.com/systems/apple/ibook/specs/ibook_g4_1.33_12.html
3. Macbook C2D mid 2007: http://www.everymac.com/systems/app...k-core-2-duo-2.0-white-13-mid-2007-specs.html
4. Macbook C2D unibody late 2008: http://www.everymac.com/systems/app...-2.4-aluminum-13-late-2008-unibody-specs.html
5. Mac mini C2D late 2009: http://www.everymac.com/systems/apple/mac_mini/specs/mac-mini-core-2-duo-2.26-late-2009-specs.html
6. iMac 27" Core i5 late 2009: http://www.everymac.com/systems/app...i5-2.66-27-inch-aluminum-late-2009-specs.html
7. Macbook Pro 13"Core i5 early 2011: http://www.everymac.com/systems/app...-13-early-2011-unibody-thunderbolt-specs.html

Za svo ovo vreme sam od Tigra stigao do Planinskog Lava, pri čemu se samo jednom desio nešto veći eksces, pa je morao da se nanovo instalira sistem. Od Leoparda koji je bio na Macbook-u ovaj sistem koji imam sada na SSD-u radi bez greške, sve vreme je rađen upgrade kako je izlazila nova "mačka", a HDD seljen kako sam menjao mašine.
Verujem da se za svo ovo vreme nagomilalo svega i svačega, ali OSX radi bez greške, pa me to mnogo i ne zanima.

Питање невезано за софтвер.
Да ли искључујете одмах MBA или MBP са струје када се напуни?

^
ne. MBP ce sam trositi i dopunjavati bateriju onako kako to bateriji najvise odgovara.

davno sam kacio link o ovome (ako me pamcenje dobro sluzi :)) ...

@RingeRaja offtopic: u mom slucaju imamo jos:
1987. Mac OS v4-6 ako se secam na STu preko Aladina
1998. PowerBook 5300 Mac OS v. 7
... sWinjdows
2006. iMac 24"

Читао сам сада неке текстове по нету, везано за батерију. Сви причају другачије, односно неки да треба да се држи на пуњачу, неки да не треба, неки да треба да се пуни до 100%, неки кажу да ме треба до 100%.

Zato je net i interesantan, svi pricaju svoje :D

Nazad
Vrh Dno