Šta je novo?

MacOS - FAQ (Često Postavljana Pitanja)

Zna li neko kako da obrisem dva fajla iz trash-a, danima cuce unutra, probao sam svasta, i kroz terminal, pokusavao savetima sa neta, medjutim bezuspesno...
Da li je neko imao slican problem?

Zna li neko kako da obrisem dva fajla iz trash-a, danima cuce unutra, probao sam svasta, i kroz terminal, pokusavao savetima sa neta, medjutim bezuspesno...
Da li je neko imao slican problem?

Imao sam sličan problem mada se ne sećam kako sam ga rešio :(
Probaj sa OnyX, ima opciju za empty trash, možda uspe.

Thnx rusko, problem je resen na sledeci nacin...

Butovao sam Hirens boot cd-om mini windows i upalio prikaz skrivenih fajlova. OSX je na oba hard diska napravio po skriveni folder .Trashes u kojima su bili repovi ove dve stavke koje nisam mogao da izbrisem. Jedna na jednom, a druga na drugom hard disku. Brisanje fajlova nije bilo moguce, jer je sistem izbacivao gresku, lose index tabele.
Uradjen je chkdsk oba hard diska iz mini XP-a koji je uspesno rebuild-ovao indexe i obrisao je upravo ova dva fajla koja su bila u Trash kanti.

Pa znači ti fajlovi su bili obrisani sa Windows particija (NTFS?) iz Mac OS X-a. Jel tako?

Pa jesi li mogao onda da ih obrišeš iz Windows-a umesto što si ubacivao Hiren's Boot?

Thnx rusko, problem je resen na sledeci nacin...

Butovao sam Hirens boot cd-om mini windows i upalio prikaz skrivenih fajlova. OSX je na oba hard diska napravio po skriveni folder .Trashes u kojima su bili repovi ove dve stavke koje nisam mogao da izbrisem. Jedna na jednom, a druga na drugom hard disku. Brisanje fajlova nije bilo moguce, jer je sistem izbacivao gresku, lose index tabele.
Uradjen je chkdsk oba hard diska iz mini XP-a koji je uspesno rebuild-ovao indexe i obrisao je upravo ova dva fajla koja su bila u Trash kanti.

Trebao si da odradis repair particije uz pomoc OSX diskutil tako sto bi boot-ovao OSX sa instalacionog diska, ne znam samo kako si uspeo da vidis HFS+ particiju uz pomoc miniXP-a i repariras istu uz pomoc chkdsk sem ako ja nisam nesto propustio od kako ne koristim windows :sceptic:

khm, pogresno ste razumeli...
fajlovi su obrisani pod OSX-om, a nalazili su se na NTFS particijama...
windows vise nemam instaliran te sam koristio hirens boot cd :)

khm, pogresno ste razumeli...
fajlovi su obrisani pod OSX-om, a nalazili su se na NTFS particijama...
windows vise nemam instaliran te sam koristio hirens boot cd :)

Nisi naveo da se radi o NTFS particiji, mada se dalo pretpostaviti. :) U svakom slucaju, nesvakidasnja situacija bar za mene jer ne koristim OSX za manipulaciju nad NTFS fajllovima.

Pa šta ako nije naveo, ja sam to deducirao. Al tek kad je rekao kako je rešio problem. :D

A i meni se dešavalo to ranije. U pitanju je bio USB hard disk, takođe NTFS (za pisanje po NTFS disku korišćena ugrađen SL-ov drajver). A ni jednog trenutka nisam pomislio da to rešim iz Windows-a, niti da probam Check Disk, a imao sam sve simptome, svako malo fajlovi se nisu dobro upisivali na disk i neki nisu mogli da se obrišu. Verovatno je još pokvaren, samo ga nisam koristio od tad.

Ali sad znam za budučnost, ako se opet sretnem sa problemima između Mac OS X-a i NTFS-a.

Poslednja izmena:
Meni se to više puta dešavalo dok sam koristio NTFS-3G i naročito Paragon NTFS. Cela caka je da se iz windowsa odradi check disk, i on lepo automatski ubije sve što nije njegovo ili je pokvareno! Što se ovoga tiče i još nekih sitnica vezano za NTFS, do sada zbilja jedini bez greške radi samo Tuxera NTFS... Sve ostalo brlja, više ili manje...!

Hehehe, bravo Vlado!
Upravo sam Paragon NTFS instalirao na sistem. Tuxera je dosla po default-u u okviru iAtkos S3 v2 instalacije. Problem sa Tuxerom je sto jako sporo radi!!! Cak i kopiranje sa NTFS na NTFS radi ocajno sporo!
Paragon je, kako bih rekao SSD u odnosu na Tuxeru koja je kao HDD kad je brzina rada sa fajlovima u pitanju.
Izgleda da ne mogu i jare i pare.
Ja sam problem resio bas kako si ti opisao, i nadam se da ih vise nece biti. I ako bude, znam lek. Lakse je to nego sporost Tuxere.
Zamisli koji je pakao bio sa Tuxerom kada sam obrisao folder gde su bile instalirane igre velicine 100GB+ :D

:wave:

Pa šta ako nije naveo, ja sam to deducirao. Al tek kad je rekao kako je rešio problem. :D

A i meni se dešavalo to ranije. U pitanju je bio USB hard disk, takođe NTFS (za pisanje po NTFS disku korišćena ugrađen SL-ov drajver). A ni jednog trenutka nisam pomislio da to rešim iz Windows-a, niti da probam Check Disk, a imao sam sve simptome, svako malo fajlovi se nisu dobro upisivali na disk i neki nisu mogli da se obrišu. Verovatno je još pokvaren, samo ga nisam koristio od tad.

Ali sad znam za budučnost, ako se opet sretnem sa problemima između Mac OS X-a i NTFS-a.

Bravo za tebe, odlična ti dedukcija. :p

Hehehe, bravo Vlado!
Upravo sam Paragon NTFS instalirao na sistem. Tuxera je dosla po default-u u okviru iAtkos S3 v2 instalacije. Problem sa Tuxerom je sto jako sporo radi!!! Cak i kopiranje sa NTFS na NTFS radi ocajno sporo!
Paragon je, kako bih rekao SSD u odnosu na Tuxeru koja je kao HDD kad je brzina rada sa fajlovima u pitanju.
Izgleda da ne mogu i jare i pare.
Ja sam problem resio bas kako si ti opisao, i nadam se da ih vise nece biti. I ako bude, znam lek. Lakse je to nego sporost Tuxere.
Zamisli koji je pakao bio sa Tuxerom kada sam obrisao folder gde su bile instalirane igre velicine 100GB+ :D

:wave:

Ti mora da si koristio NTFS-3G koji je besplatan i ide u paketu sa iAtkosom i iza koga stoji ista ekipa koja radi Tuxeru (http://www.tuxera.com/community/ntfs-3g-download/). To ti je default a ne full paket i to zato što Tuxera nije besplatna... Ova poslednja verzija Tuxere koja radi u 64bita (ima crvenu ikonicu pogledaj sliku dole), i ne da brže kopira i briše od Paragona nego ga rastura. Pa barem je duplo brže... Dakle, ne znam šta da ti kažem druže, ali moja iskustva su upravo obratna...

Prilozi

• system_preferences.jpg
    system_preferences.jpg
    63.1 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Hmm, onda da kupim tu sa 64bit-a pa da probam. Taman da nadjem neki bench pa da uporedim. :D

Thnx ;)

Ma samo napred, kupi ga na način na koji inače sve kupuje ovde pa isprobaj i javi utiske... :D

I uzgred moram da primetim da je konačno neko shvatio da boje nečemu služe... sad je malo preglednije ovde na forumu, premda bi to moglo još malo bolje... bilo bi fino kada bi i linkovi takođe bili u nekoj boji... Dakle konstatacija ili naravučenije bi bilo, da to tako inače ispadne kad programeri rade na dizajnu jednog foruma, a ne ljudi koji su učili neke škole za to... eh... heh!

Poslednja izmena:
Kako da podesim da mi desni klik na magicmouse-u bude klik na desnoj strani misa? Mislim da mi je ranije bilo tako podeseno, ali sam onda reinstalirao snow leopard i sad u magicperfs mogu da podesim samo da mi srednja zona bude desni klik, a ne desna. Malo je nezgodno za rad kad je tako namesteno.

Probaj sa BetterTouchTool-om, better je :d

Meni je magic prefs pri updateu na 2.x napravio chitavu zbrku sa magicom tako da nisam uspeo da je reshim i jednostavno preshao na BetterTouchTool koji je stvarno bolji, ali opet nije precizan kako bi trebalo, cekam native Lion podrshku, nadam se :)

meni BetterTouchTool zavrsava posao! ;)

Ljudi da li je moguce da na Mac os-u nema Corel Draw ?
Mislim,jel ja gresim ili zadnjih nekoliko verzija nisu uopste izbacili,prosto ne mogu da verujem da tako ozbiljan softver ne moze da se koristi na os-u koji se "koristi za rad".:(

Razmišljaj malo drugačije, da to recimo govori o tome koliko je Corel ozbiljan softver za to za šta bi ga koristio :d
Pored Adobeovog Illustratora kao standarda, na Macu Corel ljudima treba jedino da otvore .cdr koji im je neko drugi poslao, ni za šta drugo.

Ih bre,pa znam ja dobro sta je Ilustrator i voleo bih ja rado da ga koristim ali Corel mi bolje lezi za rad a sa njim lakse i bolje obavljam posao.Moguce da su u Apple-u procenili da je Corel Draw nedostojan platforme,ali sta sa nama goljama koji furamo Corel od 8 mice i odgovara nam.:(

Pa Corel Draw jeste ozbiljan program, ali ga je illustrator potpuno izgurao u stranu... Razlog zasto ga ne rade za OS X vise se zapravo ogleda u cinjenici da je Mac trziste drasticno manje u poredjenju sa PC trzistem, a prodaja je opala tokom godina, te se Corelu ne ispalti da razvija software za OS X dalje... Sada kada ga je Illustrator potisnuo u potpunosti, razlog vise imaju za to...

Poslednja izmena:
Ovo što Vlada kaže. Apple ne određuje koja će firma proizvoditi/portovati koji svoj proizvod. To je isključivo odluka firme koja proizvodi softver.

De bre, pa Corel je prestao da se koristi ono sa Pentiumom III :d

I nije bas, Corel jeste ozbiljan softver i njegov interfejs je i dan danas mnogima mnogo bolji od Illustratorovog. Ja recimo ne mogu da se snadjem u Illustratoru ali u Corelu mogu bez problema, inace ga koristim jos od verzije 5.

Bash je jedna od loshih osobina Corela losh UI u odnosu na Illustrator/Photoshop, sad navika je druga prica....

A meni nikako nije jasno kako ljudi mogu da koriste Illustrator i Photoshop. Sve sivo, kontrole neverovatno sitne

Nazad
Vrh Dno