Šta je novo?

MacOS - FAQ (Često Postavljana Pitanja)

Koji program koristite za pravljenje RAR arhiva?

Ne rarujemo nego zipujemo... A inače baš za rar ide SimplyRAR

Zasto ne vidim share-ovane fajlove u mrezi sa MBP-a?
File sharing je cekiran, dodao share foldere, i korisnike:

capturfiles.png

Ali jednostavno, te foldere ne vidim u mrezi...?

Zasto ne RAR? I zasto kada raspakujem arhivu na Windowsu dobijam duple datoteke, tacnije dodatni folder koji se zove macosx?

Zato što većina archivera na Mac-u je zip orijentisana. Jako je mali broj onih koji koriste rar. Konkretno ja koristim Keka archiver koji podržava sledeće formate: 7z, Zip, Tar, Gzip, Bzip2 ali ne i rar. Ume da raspakuje sve uključujući i rar, ali pakuje u samo navedene formate. Što se tiče ovog drugog pitanja, imaš u okviru programa obično opcije Exclude Mac OS X resource forks (ex: .DS_Store) koji eleiminiše pojavu kreiranja duplih fajlova pod windowsom.

Hvala puno :)

Kako resavate problem sa popunjenom RAM memorijom? Da li se moze podesiti da kad odem na X izgasi potpuno aplikaciju, a ne da stoji u pozadini spremna na aktiviranje?

Kako resavate problem sa popunjenom RAM memorijom? Da li se moze podesiti da kad odem na X izgasi potpuno aplikaciju, a ne da stoji u pozadini spremna na aktiviranje?

Desni klik na App u App Drawer-u i Quit.

Ili CMD + Q . Navikni se da koristiš prečice na tastaturi, brže je i efikasnije!

Zasto ne RAR? I zasto kada raspakujem arhivu na Windowsu dobijam duple datoteke, tacnije dodatni folder koji se zove macosx?

nisu duple dodatoteke vec su to "resource fork" fajlovi koji se "vuku" jos od Mac Classica: nekad su se cuvale razne stvari u njima - ikonice, widgeti, labele... problem je sto je "resource fork" nativno podrzan od strane Mac HFS-a (fajl sistema) tako da ih korisnik ne Macu ne vidi kao zasebne fajlove. Na Windowsu ne postoji nativna podrska za ovaj princip tako da je Apple odlucio da sadrzaj resource forka na windows fajl sistemu trpa u hiden fajlove koji se zovu isto kao i sam fajl.

Zasto ne vidim share-ovane fajlove u mrezi sa MBP-a?
File sharing je cekiran, dodao share foldere, i korisnike:

capturfiles.png

Ali jednostavno, te foldere ne vidim u mrezi...?

sa cim pokusavas da pristupis ovom folderu?
sa Win ili Mac masine?
ako je sa Win masine, ukljuci SMB protokol u sharing preferences panelu.

Na Macu je RAM uvek popunjen :)
tako je dizajniran OS... i nonstop se hvale kako sve vise i vise unapredjuju tu tehnologiju :d

Kako resavate problem sa popunjenom RAM memorijom?

Ово се решава, као и код свих unix-like systems тако што додаш још меморије. Систем је тако дизајниран да ”резервише” меморију унапред за одређене процесе или апликације.

Ово се решава, као и код свих unix-like systems тако што додаш још меморије. Систем је тако дизајниран да ”резервише” меморију унапред за одређене процесе или апликације.
Da li se moze rucno dodati jos RAM-a na MBA 2012 koji ima 4GB ili je to posao iskljucivo za servis?

P.S. Jos jedno pitanje. Zamenice mi SSD jer pati od ovog problema. Zanima me koji je najbolji nacin za backup svih aplikacija, sistem podesavanja itd da bih lako vratio sistem na staro stanje nakon sto mi se ugradi novi SSD?

На жалост, не.
Код МВА је меморија залемљена на саму матичну/логичку плочу па то није изводљиво. Идентична ситуација је и са МВР са ретина екраном.

Da li time machine moze da snima backup na usb disk, kako to radi, snima kao neki fajl, ili...? Jer na to. Disku imam sto sta, ne mora da se pravi posebna particija?

Da li time machine moze da snima backup na usb disk, kako to radi, snima kao neki fajl, ili...? Jer na to. Disku imam sto sta, ne mora da se pravi posebna particija?

Mozes da iskoristis USB HDD, ali predhodno moras da ga formatiras u Mac OS Extended volume.
Ako vec imas kojesta na USB disku, moras da napravis dodatnu particiju koja ce pored particije sa tvojim podacima imati i Mac OS Extended particiju i ta particija mora da ima dovoljno kapaciteta za sve tvoje fajlove sa Mac OSX-a
Time Machine nepravi jedan fajl vec folder sa fajlovima koji sadrze podatke.

Evo ti i malo stiva da procitas o time machine-u :
http://icanhelpyourmac.com/tip_archive/understanding_apples_time_machine/index.html

Poslednja izmena:
Meni je taj USB vec formatiran kao mac os ext...samo me interesovalo da li ipak moram da napravim novu particiju za TM. Hvala za info.

Meni je taj USB vec formatiran kao mac os ext...samo me interesovalo da li ipak moram da napravim novu particiju za TM. Hvala za info.
Ne mora, ja imam jednu particiju i pišem/brišem druge fajlove. Samo ne diraj backup folder koji napravi TM. Ako ponestane mesta TM će brisati najstrariju verziju bekapa ali najbolje je da uvek ostaviš mesta na tom disku, pogotovu ako si nešto dodavao pa je potrebno novog prostora na disku za sledeći bekap ciklus.

Poslednja izmena:
To mi je HDD od 1TB, recimo da je prazno negde oko 500GB, a SSD (gde je Mac OS) je 128GB.

To mi je HDD od 1TB, recimo da je prazno negde oko 500GB, a SSD (gde je Mac OS) je 128GB.
Ma to je ok, za početak će zauzeti onoliko koliko ti je zauzeto na SSD (ako nije svih 128GB :) ) a kasnije samo dodaje inkrementalno. Ti možeš da isključiš neke foldere iz bekapa ako ti ne trebaju i smanjiš veličinu bekapa, to sigurno i znaš. Recimo, ja imam neke projekte koje držim na SS diksu a povremeno ih režem na DVD kada se dese bitnije promene pa ih ne bekapujem na TM jer zauzimaju puno a već imam drugu vrstu bekapa. Zavisi kako si organizovan.

Nije svih 128GB zauzeto :)
Hvala puno! (thumbs up)

Hi.
Par pitanja vezano za rezoluciju.

Od mac-a imam i povremeno koristim samo macbook pro 13 retina i to znate kako radi, rezolucija panela je 2560x1600 a UI u onoj preporučenoj radnoj rezoluciji izgleda kao da je 1280x900, da ne bi bilo presitno, a aplikacije su prilagodjene da iskoriste punu rezoluciju panela, npr fotografije itd. Jasno je nadam se to i ko nema macbook pro.

Kupiću ultra hd tv (mada tv samo formalno, pre svega monitor) od 55 ili 65 incha, čim se pojavi neki model sa display portom i hdmi 2.0, Hteo sam da ga zakačim na mac mini, čiji display port treba da gura 3840 x 2160.

Windows uopšte za sada nema neku pametnu opciju za hi res ekrane, pa sam mislio da koristim mac, iako nemam pojma da li za sada ima smisla, ali bar ce biti brze nego na windowsu verovatno. A to je i pitanje, da li "desktop" verzije mac os-a (izvinjavam se na neupucenosti) imaju ili planiraju da imaju takvu vrstu skaliranja kao sto je na macbook-u?

Da na primer imam UI u 1920x1080, gde ce jedan piksel ciniti cetiri fizicka piksela i sve ce biti super ostro, a aplikacije ce biti priagodjene da koriste svih 3840x2160?

Hvala :|

Nisam skinuo ceo fajl (Blu-Ray 3D film od 28.7 giga), jutros uključim uTorrent i neće da nastavi, piše: Error: Check: Result too large.

Ima li rešenja?

Pokušao sam Re-Check ide par sekundi i opet ista poruka.

da li "desktop" verzije mac os-a (izvinjavam se na neupucenosti) imaju ili planiraju da imaju takvu vrstu skaliranja kao sto je na macbook-u?

OS X je identičan na laptopima i na desktopima, dakle, ono kako se ponaša na panelima visoke rezolucije na laptopu, ponašaće se isto tako i na nekim drugim panelima visoke rezolucije.

Kasno za odgovor sada, ali ajde :)

OS X je identičan na laptopima i na desktopima, dakle, ono kako se ponaša na panelima visoke rezolucije na laptopu, ponašaće se isto tako i na nekim drugim panelima visoke rezolucije.

Kasno za odgovor sada, ali ajde :)

Hvala, kada god da stigne odgovor dobrodošao je :)

U medjuvremenu sam istražio to, mislim da nisi u pravu, tek od pre neki dan sa nekim apdejtom, koji valjda još nije ni izašao su omogućili taj HiDPI mod, pisao sam baš o tome u temi o dell 4k monitoru.
Evo ovo: http://appleinsider.com/articles/14...bled-retina-mode-for-4k-monitors-in-os-x-1093

Inače je moglo da se natera i bez toga uz instaliranje nečega što je davalo te HiDPI display opcije.

Sada se ponaša tako, da kada se zakači 3,840 x 2,160 monitor, može ili da se stavi native ta rezolucija, što je kul, ali na malom 4k monitoru presitno, ili da se podesi da ide 1920x1080, gde se sve skalira i UI i video, foto.. tako da nikakva korist od 4k displeja osim sitnijih piksela, a sve je 1080p.

A ovaj mekbuk trip, koji će sada biti uključen u svaki osx daje to da je UI uvečan 1:4 i oštar, a druge stvari su u 1:1 odnosu piksela. Na primer u aperture otvoriš foto koji prikaže 8 miliona piksela odjednom na ekranu, a fontovi itd imaju veličinu kao da je 1080p ekran.

Nisam te razumeo, izvini. Ono što sam mislio je da se jedna te ista instalacija koristi i za retine i nove 27" iMacove, kao i za sve starije modele. U tom smislu je identičan, jer ne postoji odvojena instalacija.

Nazad
Vrh Dno