Šta je novo?

MacOS - FAQ (Često Postavljana Pitanja)

Zato je net i interesantan, svi pricaju svoje :D

da, problem je sto "неки, неки, неки"... jednostavno nemas pojma ko je ko i nemas nacin da na kvalitetan i brz nacin proveris da li neko ima kredibilitet vazano za odredjenu temu.

Како се куца @ када је изабрана српска тастатура латиница?

@RingeRaja offtopic: u mom slucaju imamo jos:
1987. Mac OS v4-6 ako se secam na STu preko Aladina
1998. PowerBook 5300 Mac OS v. 7
... sWinjdows
2006. iMac 24"

Naravno, pre 2003 je bilo vreme PC mašina i Windows-a, pre nekoliko PC-a (prvi je bio sada već vremešni 286, pa 386,... ne sećam se kako je dalje išlo... poslednji PC je koliko se sećam bio neki AMD Opteron, overklokovan samo tako) je bio Atari, a pre Atari-ja prva mašina: Sinclair ZX Spectrum 48K, pa posle njega Spectrum 128K.

Poslednja izmena:
Сунце им њихово, сам никада не бих набоо :D

Како да наместим да ми у finder-u све буде у виду листе и разврстано по типу? Изабрао сам у оној траци скроз горе (не знам како се то зове :) ), али примени ми само на неке фолдере.

Finder - view - show view options - arrange by ili sort by

Па да, то и урадим, али ми он то не примени на све.

Vidi stvarno neće...:trust:
Meni je postavljeno na "none", pa nisam ni primetio. Ne znam zašto neće, pogotovo što ima i opcija "use as defaults".
Ne znam, ja uglavnom koristim Path Finder za manipulaciju fajlovima i to tamo radi. Finder skoro i da ne koristim.

Интернет каже да то неће јер ОС прво поштује локална подешавања фолдера која су већ дефинисана, па тек онда тај дефолт распоред који сам ја поставио. То може да се реши тако што се извуче неки фајл са тим подешавањима и у њему се обришу локална подешавања за фолдере. Наравно, ја то не знам да урадим :)

Како да наместим да ми у finder-u све буде у виду листе и разврстано по типу? Изабрао сам у оној траци скроз горе (не знам како се то зове :) ), али примени ми само на неке фолдере.

Vidi slike!!! ;)

Prilozi

• CoreServices 2.png
    CoreServices 2.png
    214 KB · Pregleda: 113
  • CoreServices.png
    CoreServices.png
    41.6 KB · Pregleda: 94
Видим слике, али ми баш и не помажу :)

Pa ko što si video sa ovih slika, kod mene je tako podešeno i to radi... Obično prva stvar koju podesim kada podignem OS X je upravo to. Pogledi... Dakle kod mene odvaja uredno sve redom, jedino što folderi nisu uvek prvi odozgo naniže gledano, ali to je normalno pod OS X-om jer malo drugačije klasifikuje u odnosu na windows.

Ono što meni malo smeta ovde je sitna anomalija kada se postavi da klasifikuje po tipu u okviru ovog listing pogleda. Naime kada je tako podešeno ako kliknem na neki od ovih trouglića za sadržaj u folderima, finder me nakon toga prešalta skroz gore na vrh prozora, i onda moram da odskrolujem ponovo dole na taj folder da bi video šta je u njemu. Ovo je greška u sistemu jer se dešava samo kada je postavljeno da klasifikuje po tipu. Kada se namesti recimo da gleda po imenu, najnormalnije spusti sadržaj foldera nadole bez tog cimanja.

Dakle ima tih sitnica još uvek... Kada je izašao Lion svojevremeno napipao sam takoreći odmah u startu jedan sličan propust. Mada mislim da su to do sada ispravili. Bilo je nešto ovako otprilike. Ako recimo na prozoru od kante poejdinačno izgasiš sidebar, pa statusbar, pa toolbar, posle ovoga sidebar se gubio u svim prozorima, čak i u novo otvorenim i nije mogao ni iz menija gore da se aktivira. Nego sam morao istim redom da vratim sve nazad i onda bi se sve vratilo u normalu. :p

Poslednja izmena:
Ne znam, evo kako kod mene izgleda. Na prvom folderu je namešteno, ali onda kada uđem u neki folder dublje, nije namešteno.
Screen Shot 2013-08-14 at 12.17.35 PM.png
Screen Shot 2013-08-14 at 12.17.45 PM.png

Pa nisi dobro namestio... Dole ti stoji po datumu, a ne po vrsti...

Klikni finder, pa zatim negde u prozoru desni klik izaberi opciju "show view options", i otvoriće ti se ovaj duguljasti prozor. Zatim Arrange by opciju promeni sa Kind kako stoji kod tebe na none, a opciju Sort by promeni sa Arrange by date na Kind. Zatim klikni dole na use as defaults i to je to...

Ili obe ove opcije postavi na kind ako baš želiš... Mada se u toj varijanti uključuje u pogledu folders onaj glupavi i neupotrebljivi cover flow pogled na folderima, pa ga zbog toga ja držim na none... Eto...

Poslednja izmena:
Ja idem sort by name i arrange by kind. Tako su mi razvrstani po tipu, a ujedno idu po abecednom redu u svojoj grupi. I tako mi je namešteno u tom duguljastom prozoru i stoji use as defaults, ali jednostavno neće da primeni na sve, nego moram za svaki ručno.

Grupe su izgleda zamišljene da se posebno i manuelno aktiviraju po potrebi. Ako to hoćeš onda da, moraćeš pešice folder po folder.

Samo ne znam šta će ti to, kad i ovako kako sam ja nemestio imaš to isto samo što nije razvrstano abecedno po grupama nego je sve poređano po tipu u okviru otvorenog prozora...

Dakle to ne radi tako i sasvim moguće je da je i to jedan od propusta u Finderu..

Poslednja izmena:
Da li neko mozda ima iskustva sa telenor usb internetom? Ubija mi bateriju kada ga koristim, bukvalno je satire :)

Imam 2 pitanja:

1. Zasto mi u MS Wordu kod nekih latinicnih slova izbacuje onaj kvadratic? Pretpostavljam da treba neki encoding da se sredi?
2. Zasto fontovi poput Georgia koji na Windowsu izbacuju slova sa kvacicama ovde to ne rade kao da takva slova ne postoje?
3. Kako da mi sve prozore koje otvorim pa minimizujem stavi skroz desno, a ne dok sa ostalima?

Hvala puno :)

Na trece od dva pitanja :)d) je odgovor u attachu.

Dakle - Dock -> Preferences -> Druga po redu shtiklirana opcija.

Za prva dva na prvu loptu ne znam odgovor, a i nisam te najbolje razumeo.

Prilozi

• Screen Shot 2013-09-11 at 9.13.34 PM.png
    Screen Shot 2013-09-11 at 9.13.34 PM.png
    71.5 KB · Pregleda: 65
Imam 2 pitanja:

1. Zasto mi u MS Wordu kod nekih latinicnih slova izbacuje onaj kvadratic? Pretpostavljam da treba neki encoding da se sredi?
2. Zasto fontovi poput Georgia koji na Windowsu izbacuju slova sa kvacicama ovde to ne rade kao da takva slova ne postoje?
3. Kako da mi sve prozore koje otvorim pa minimizujem stavi skroz desno, a ne dok sa ostalima?

Hvala puno :)

1. ako ti se pojavi kvadratic: ne postoji znak u fontu.
2. najverovatnije imas verziju Georgije koja nema naša slova čćžšđ... (ali proveri i sa npr. FontBook.app - mozda Word zeza!)
3. System Preference > Dock > iskljuci Minimize windows into application icon

Инсталирао сам онај апдејт што је изашао јуче и рестаровао комп (јер је то тражио) и сада већ једно пола сата стоји на оној сивој позадинин и врте се у круг оне цртице. Шта да му радим? Да ли је нормално да траје тако дуго?

Naravno da nije, nešto se očigledno desilo, pa je upao u petlju i zato se vrti u krug.
Ne znam šta je u pitanju, meni je update prošao najnormalnije, bez ikakvih problema se MBP restartovao.
Imaš li Time Machine? Ako imaš, samo vrati sistem na stanje pre update-a. Ako nemaš, ugasi ga na taster i uključi, pa probaj da ga podigneš još jednom. Ako neće, uradi prethodno, ali kad ga uključiš drži Command-R, da se sistem digne sa recovery particije, pa probaj tako da "popraviš" stanje.
Ako ni ovako neće, a imaš važne podatke, ostaje ti da nađeš još jedan Apple uređaj (iMac, MBP, MB), nabaviš USB kabl (A-A), spojiš ih i podigneš tvoj MBP u target modu, pa izvučeš podatke.
Ako nemaš bitne podatke, uradi reinstall, ali prethodno reformatiraj hard disk.

Рестартовао сам, нормално се упалио и приказује да је на 10.8.5. Немам појма шта му је било.

Рестартовао сам, нормално се упалио и приказује да је на 10.8.5. Немам појма шта му је било.
Dešava se i meni to na MBP ponekad. Savet: prvo restartuj sistem, pogasi sve programe ako si podesio da se automatski pokrenu, pa onda uradi ažuriranje.

1. ako ti se pojavi kvadratic: ne postoji znak u fontu.
2. najverovatnije imas verziju Georgije koja nema naša slova čćžšđ... (ali proveri i sa npr. FontBook.app - mozda Word zeza!)
3. System Preference > Dock > iskljuci Minimize windows into application icon

Hvala, kako se to moze resiti posto izgleda da dosra fontova nema nasa slova?

Poz!

Kako da prebacim slike sa androida na macbook air preko bluetootha? Uvek mi bude file not sent.

Kako da prebacim slike sa androida na macbook air preko bluetootha? Uvek mi bude file not sent.
Na OS X idi u System Preferences > Bluetooth. Treba da se izlista lista uređaja. Klikni na Android uređaj pa Advanced... dole desno. Otvoriće se novi ekran sa raspoloživim portovima, treba da su svi obeleženi (prva kolona) a možeš da klikneš i označiš i drugu kolonu (zahtev za ključem pri uparivanju), može da pomogne.

Prva kolona je bila stiklirana, druga kolona nije pomogla kada sam je stiklirao.

Vrh Dno