Šta je novo?

Mac OSX vs. Windows

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vlado, da nema Kovača mi drugi bi morali da gubimo vreme objašnjavajući. Ja sam asy-ju pokušao da objasnim da njegove "teorije" i viđenje situacije nije sastavljeno od činjnica, međutim, džaba.

Pošto vas je očigledno mrzelo da pogledate youtube video koji sam linkovao, jer da ste odgledali intervju sa B.Gates i S.Jobs do kraja, samo taj prvi deo, videli biste obojica i ti kovacm i ti Nemanja, o čemu ja pričam.

Ajmo ponovo: http://www.youtube.com/watch?v=_5Z7eal4uXI
Ubrzajte na 7:30 i razgovor o Apple 2 OS iz 1979 godine. Uostalom razgovor je samom početku obe kompanije i o tome kako su saradjivali.
Pa onda ovaj: http://www.youtube.com/watch?v=lK_HThS8DZo&feature=related od 1:25
Kako su neki od prvih Microsoft SW bili upravo za Apple računare, tj, Apple OS.
Ako vas dvojica, zaista mislite da znate bolje od njih dvojice, onda se izvinjavam, nisam vas prepoznao Bill i Steve.

Nemanja, argument nije argument, jer si ti tako rekao.
E da, i nije asy niti asysysys nego AYS, nije mnogo teško, samo 3 slova.

Poslednja izmena:
Koristite edit ljudi ...
Pa vidite i sami na sta lici kad 10 postova jedan za drugim kucate.

A Kovacm ako ne vidis koristi , nisi obavezan da ga posecujes...Pricas sam sa sobom 10 postova jedan za drugim na svaka 2 min i onda nemas potrebu da posecujes forum niti imas koristi od njega.
Kako izgleda tvoje postovaje na forumu od koga imas koristi i koji cesto posecujes ? 80 postova jedan za drgugim ?

Poslednja izmena:
post PC era ce izgledati kao da WINTELa nikada nije ni bilo... ;)

dakle, jos malo pa nece biti SF ;)

Po tvom viđenju stvari, u post PC eri neće biti mesta ni za Win ni za Mac OSX. Samim tim ne vidim smisao pominjati to u temi koja se bavi od prednostima i manama ta dva operativna sistema.

Vlado, da nema Kovača mi drugi bi morali da gubimo vreme objašnjavajući. Ja sam asy-ju pokušao da objasnim da njegove "teorije" i viđenje situacije nije sastavljeno od činjnica, međutim, džaba.

Nemanja mislim da ti ovaj argument ne stoji, jer je previše pretenciozna stvar imati po jednog nepopuarnog drvenog advokata u okviru svake oblasti ovde na formu, a koji će da završava ovakve i slične poslove... Poenta je da se ovde konačno povede kud i kamo transparentnije polemisanje koje će da obuhvati različite stavove i ljude. Pa kad sve to imamo ovde kao sirovinu onda ćemo realno moći i da razgrnemo određene manje bitne elemente od onih važnijih i u načelu doći do suštine. To je jedini način iz koga većina može doći do konkretnijih zaključaka o nekim stvarima, sve ostalo je zamorna diskusija i mahom mlaćenje prazne slame...

Početak polemisanja u okviru ove teme je bio skroz ok, a ovo sad klasičan kupusarnik. Frljanje sa raznoraznim često nepovezanim isečcima i informacijama koje u svom krajnjem kontekstu zapravo postaju dezinformacije jer ih svako tumači na svoj način i kako mu drago...

Mislim da bi bilo bolje kada bi se svako ograničio na svoja lična iskustva u nečemu, umesto da lepi kao etiketu ispred sebe Apple logo ili MS logo. To nismo mi i to realno nije ono što može da nam poogne u nečemu, niti ćemo realno imati od toga neke korsiti... Bilo bi lepo kada bi smo bili od korisiti jedan drugome, za promenu...

Poslednja izmena:
Vlado, sa nekim ljudima ne možeš argumentovano da razgovaraš i to je činjenica. Kada se ljudi dohvate interenta i tastature... Još na to kada se doda ostrašćenost. Pa mora "onaj drugi" da greši i nema dalje. Kako je moguće da ja grešim? Čak i da grešim, nazvaću ga retardiranim hrčkom.

Ja sam davno pisao tepihe od poruka o M$ vs Apfel i uticajima na osobe prilikom rasprave. Nije pretenciozno. Zašto imamo Igoritzu, zašto imamo kovača. Ti ljudi, ma koliko čudni delovali nekima od vas zaista poznaju neku materiju (ok, kovač poznaje neku materiju Igoritza više je tu zbog druženja (lova ya man, dont be angry with me)) i kada naiđu polu-priučeni ljudi u materiji onda ti treba da ispravljaš krive drine. Ne mogu više. Pratim toliko tema i sada kada bih krenuo da ulazim u priču sa svakim.

Smatram da moj sagovornik treba da ima osnovni dekorum i otvoren um, pa posle možemo da nastavimo.

Ova tema je upocetku lepo krenula, i rekoh ajde da malo pratim. Ja ko prosecan konzumer racunara koristim i jedan i drugi. Ali sa Mac OS-om sam ranije poceo pa mi je nekako mojoj logici blizi. Ali rekoh ajde davidim sta kazu i drugi pa i oni iskusniji. medjutim opet se sve pretvori u decije prepucavanje ''ciji je stric jaci''!

Vlado, sa nekim ljudima ne možeš argumentovano da razgovaraš i to je činjenica. Kada se ljudi dohvate interenta i tastature... Još na to kada se doda ostrašćenost. Pa mora "onaj drugi" da greši i nema dalje. Kako je moguće da ja grešim? Čak i da grešim, nazvaću ga retardiranim hrčkom.

Ja sam davno pisao tepihe od poruka o M$ vs Apfel i uticajima na osobe prilikom rasprave. Nije pretenciozno. Zašto imamo Igoritzu, zašto imamo kovača. Ti ljudi, ma koliko čudni delovali nekima od vas zaista poznaju neku materiju (ok, kovač poznaje neku materiju Igoritza više je tu zbog druženja (lova ya man, dont be angry with me)) i kada naiđu polu-priučeni ljudi u materiji onda ti treba da ispravljaš krive drine. Ne mogu više. Pratim toliko tema i sada kada bih krenuo da ulazim u priču sa svakim.

Smatram da moj sagovornik treba da ima osnovni dekorum i otvoren um, pa posle možemo da nastavimo.

Ja lično mislim da ovde niko ne treba da ispavlja krive drine... Forum nije trkačka pista u kojoj svaki učesnik jednostavno mora da pobedi i to je nešto što pojedinci ovde pre svega treba da razumeju. Ovako kako je sada, stiče se utisak da pojedini ljudi dolaze ovde samo da bi nahranili svoj mega ego! To je budalaština, jer niko pa ni oni sami nemaju nikakve koristi od toga...

Hoću da kažem sledeće. Kada se stvari svedu na prepucavanje, potpuno je nebitno dal neko zna više ili manje o nečemu, jer to loše stoji i izgleda...

S druge strane, opet ponavljam, kada bi smo se ograničili na razmene ličnih iskustava i onoga što svako od nas poznaje iz prakse a ne iz novina i raznoraznih internet isečaka odnosno članaka, mnoge teme ovde bi imale potpuno drugačiji karakter, pa samim time i ljudi koji dolaze ovde da polemišu mnogo teže bi upadali u ovakve zamke i zbilja ne bi imali razlog da vode besomučne razgovore u kojima je svako pobednik za sebe...

To naravno ne znači da bi svaka tema trebala da bude orijentisana isključivo i samo na praktični deo, ali bi to svakako trebala da bude tendencija ovde jer su zapravo to stvari od kojih ljudi imaju i najviše koristi. A kada je reč o temama kao što je ova, uvek će biti onih koji više naginju na jednu stranu i to je jasno. I onda je neviđeno glupo raspravljati o tome, jer o ukusima ne treba raspravljati i to je opšte poznato, a ovo se taman svodi na to... eto...

I još nešto... evo to mi je upravo sada palo na pamet...

Možda bi neko od vas moderatora - dakle neko ko bolje poznaje ovu tematiku, mogao da otvori konačno nekakvu recimo informativnu temu koja će da obradi Apple istorijat na jedan malo edukativniji i smisleniji način zajedno sve skupa sa recimo onim bitnijim Apple prozivodima. Znači potpuno argumentovano i nepristrasno... Recimo mogao bi tu na jednom mestu i u okviru takve jedne teme da bude zakačen fino hronološki kompletan istorijat i sve bitnije stvari, uključujući i one koje se odnose na MS a koje imaju veze sa Applom. Naravno ovo treba fino da se osmisli i svakako bi tu bilo solidno posla, no nema žurbe... A i dobro bi bilo da takva jedna tema bude zatvorena za polemisanje, znači isključivo i samo 100% informativna...

Cenim da bi to vredelo jer bi u tom slučaju svako ko dođe ovde i koga to zanima imao šta da pročita sve na jednom mestu i praktično se edukuje, a i ne bi bilo više smisla da se po hiljaditi put polemiše o ovome i to naročito na ovaj način, pa samim time cenim da bi i ostrašćenost kod pojedinaca izgubila na značaju, a u okviru ovog dela foruma zavelo definitivno malo više nekog reda...

Dakle eto ideje, koja meni barem zvuči razumno, pa neka svi sad razmisle o ovom mom predlogu...

Poslednja izmena:
To je budalaština, jer niko pa ni oni sami nemaju nikakve koristi od toga...
Već na početku si promašio metu što se tiče tih koji žele da nahrane svoj mega-ego. Oni će to uraditi pošto-poto.

Možda neko sedne da uradi tako nešto, ali bih pre to očekivao da se desi na MacSerbia. Predlog je svakako validan.

Izvini zbog kratke poruke, ne želim da ispadne da te ne poštujem, već sam samo dao rezime na tvoj odgovor.

Moze ovo i mnogo krace da se kaze
Nisu Apple proizvodi i softver losi, isto kao i Windows imaju svoje prednosti i mane, ali da vrede onoliko koliko kostaju - ne vrede, i mislim da im je cena totalno neopravdana u odnosu na ono sto nude u odnosu na Windows masine
Na tome se i zasniva poslovna politika Apple-a poslednjih godina - naplacuj premium cene za nesto sto ih ne zasluzuje i pomocu odlicnog marketinga ubedi korisnike da su dobili extra value for the extra money ;)
Ali dovoljno je pogledati ovu temu kao i onu za Iphone i videti da Apple proizvodi nikako nisu bez mana, da problemi postoje i tu i da to nije nikakvo savrsenstvo kakvim pokusavaju da ga predstave fanboys-i vec hardver i softver sa prednostima i manama kao i kod svih ostalih ;)

Svaka roba ima svog kupca. Mogu i ja da uđem u piljaru i da kažem "Vidi, komšija, ova pomorandža ti ne vredi 50 dinara. Nije dovoljno narandžasta, ima neke peckice, i daleko je od savršene lopte.". Ako me ne bi izbacio iste sekunde, verovatno bi mi uputio par reči u kojima bi mi spomenuo bližu i daljnufamiliju.

Hoćeš da koristiš Windows/MacOS, plati. Ne sviđa ti se, žali se njihovoj tehničkoj podršci. Shvatanje softvera i hardvera je veoma individualna stvar. Neko ne može da podnese Kenwoodova pojačala, neko Pioneerova.

snow leopard vs windows 7 vs ubuntu 10

u srbiji na većini računara u firmama/kućama je instaliran windows.

nikada nisam voleo da kupujem polovne stvari. prvi put kada sam kupovao komp, nisam imao dovoljno novca da ga kupim odjednom pa sam kupovao deo po deo i tako sklapao. znači kupio sam samo osnovno: optiku, ploču, memoriju, procesor, hard i kućište sa napajanjem. kada sam sastavio kućište kupio sam tastaturu, miš i 17" tft monitor, a zatim i ostale dodatke kao što su na primer tv karta, zvučnici... nabacio sam xp i rešio posao. tada nisam znao da postoje drugi operativni sistemi osim windowsa.

znam još puno ljudi koji su isto tako sklapali svoj prvi komp ili su kupili polovni računar. imaju 40 gb ata hard i posle par godina korišćenja nisu ni čuli da postoji ssd.. isto tako mnogi ni dan danas ne znaju da postoji osx ili ubuntu, već jednostavno imaju desktop, na njemu xp ili 7, sve radi, ako se nešto pokvari 30 evrića se doda i zameni se memorija, hard...jednostavno ljudi ne zalaze u to koji je os bolji, da li je bolje imati laptop ili desktop, oni žive drugačije živote. ako imaju višak para otići će u agenciju i platiti letovanje, dok će "forumaši" kupiti grafiku ili nešto treće.

e sad za one koji poznaju os:

u srbiji vlada besparica i ljudi nemaju dovoljno novca da kupe apple proizvod sa instaliranim mac os x-om, jer kada uđu u apple radnju i vide da nešto košta 150.000,00 din odmah izađu iz nje (ne zanima ih da li je to os x, aluminium, ips monitor...), a mnogi isto tako ne žele/ne mogu da stavljaju na pc ipc, iatkos...

ubuntu:

je extra ako hoću da idem na fejs, da slušam muziku, razgledam slike... ali šta da radim ako ne mogu da gledam tv preko kompa, ili da odštampam nešto, jer ne mogu da instaliram drajvere i softver (ili ako imam problem sa netom). konkretno imao sam ubuntu na kompu i trebao sam neki seminarski iz pdf-a da konvertujem u word i tada sam morao da restartujem komp pa preko dual boota da odem u windows i da odradim seminarski preko abbyy fine reader-a pa se vraćam u ubuntu, pa ako želim da gledam tv opet u windows pa u ubuntu...nikad kraja. zato sam ubuntu deinstalirao.

e sad se opet vraćamo na ono zašto većina ljudi koristi windows. zato što kupe jeftin komp, sve im radi iz prve, igraju igre, slušaju muziku, rade obradu zvuka, videa... i nemaju potrebu da prelaze na druge sisteme. i zato se vraćam na prvu rečenicu i to je u stvari odgovor na pitanje zašto je u srbiji na većini računara instaliran windows.

imam apple tastaturu i miša i ipod i sviđaju mi se apple proizvodi (imac, mb pro), ali nemam novca da ih kupim (ali doći će i to vreme kada ću skupiti neku kintu pa kupiti mac pro onaj najskuplji :))

a što se tiče samih sistema ja ne vidim neke razlike u snow leopardu i windowsu 7. slično vreme podizanja, slično vreme otvaranja ikonica/programa, mogu da se naviknem na izgled i ubuntu-a i ova dva os-a, ako imate ssd, sve leti, ako imate klasičan hard malo sporije i to je to. 2011. je godina i microsoft i apple su sredili operativne da izgledaju onako kako trebaju da izgledaju i zaista ne vidim potrebu da se prepucavate.

za apple fanove najbolji je apple, za pcjevce pc i to je to.

onaj ko koristi na primer profesionalno logic i ima para uzeće mac, kome nisu potrebni apple programi uzeće pc.

Moze ovo i mnogo krace da se kaze
Nisu Apple proizvodi i softver losi, isto kao i Windows imaju svoje prednosti i mane, ali da vrede onoliko koliko kostaju - ne vrede, i mislim da im je cena totalno neopravdana u odnosu na ono sto nude u odnosu na Windows masine
Isto pitanje je i da li Mercedes E klase stvarno vredi toliko više od, recimo Audi A8, i da mu je cena opravdana? A pogotovu cena redovnih servisa... A i što se tiče kvarova ni tu nije sve idealno, već se najnormalnije kvare kao i svaka druga vozila. A možeš kupiti i Fiat Punto, jeftin servis, možda nemaš nikakav problem godinama i da tvrdiš kako Mercedes ne valja zato što se kvari i skupi delovi i servis. Naravno da će te neko podržavati a neko će se smejati.

Poslednja izmena:
Dobro poređenje. Baš sam danas bio na sajmu. Na prvu loptu, zagledajući auto može se reći da Mercedes zaista vredi više, kakav je u svakodevnoj upotrebi (nažalost) ne znam. To nema veze sa marketingom, dok se kod Apple proizvoda ta dodatna vrednost opravdava najviše marketingom. Ne kažem da ta razlika u kvalitetu kod samog proizvoda nije prisutna ali jednostavno marketing preteruje. HP i Sony nisu ništa manje kvalitetni od Apple laptopova, čak naprotiv, najbolji modeli su kvalitetniji.

Btw. što se auta tiče ove godine, bar na osnovu onoga što se moglo videti na sajmu u Beogradu, Mercedes se pokazao kao jedini i pravi original a ostali kao kineske kopije. Razlika u dizajnu, posebno u odnosu na japanske proizvođače je ne velika već ogromna (minus Mazda koja štrči kada su Japanci u pitanju), čak i Audi zaostaje u tom pogledu ali ne i cenovno. Apple svakako nije ekvivalent Mercedesa u IT svetu, proizvodi koji toliko dizajnerski odskaču od konkurencije ne postoje.

Napomena: Audi A8 je skuplji od Merca E-250 bar koliko sam ja upamtio. Od Mečki su skupi SLS-AMG, hibrid E klase, CLK, i apsolutno perverzni "kupe za četvoro" CLS (savršen auto) ;)

Poslednja izmena:
Isto pitanje je i da li Mercedes E klase stvarno vredi toliko više od, recimo Audi A8, i da mu je cena opravdana? A pogotovu cena redovnih servisa... A i što se tiče kvarova ni tu nije sve idealno, već se najnormalnije kvare kao i svaka druga vozila. A možeš kupiti i Fiat Punto, jeftin servis, možda nemaš nikakav problem godinama i da tvrdiš kako Mercedes ne valja zato što se kvari i skupi delovi i servis. Naravno da će te neko podržavati a neko će se smejati.

Meni je oduvek poredjenje IT i auto industrije bilo potpuni promasaj.

Mogli bi da pravimo poredjenje da svaki proizvodjac racunara pravi sopstveni CPU&GPU (motor), sopstveni tip magistrale za prenos podataka (elektrika), sopstvene HDD-ove (gume?) itd itd.

Ovako bi mogao da se zapitas - ukoliko imas mercedes koji je prakticno isti kao fiat osim u eksterijeru (kozna sedista, mahagonijum itd), da li bi ti bio spreman da placas 3-4-5x vise samo za ime i izgled iako znas da ce te i jedan i drugi prevesti isti broj kilometara i kvariti se isto s'tim da mercedesov servis placas opet 5x vise; uz to si jos primoran da kupujes iskljucivo mercedesove gume za koje znas da su iste kao fijatove iako ih mercedesov veselo naplacuje nekoliko puta vise? Sta bi odlucio da vozis?

Situacija je, kada se prica o operativnim sistemima (a o tome je i inace ovaj thread), jos teza za pravljenje paralele sa auto industrijom, a glavni krivac za to su open-sors operativni sistemi. Kako uopste u poredjenje ubaciti nesto sto je potpuno besplatno? Tek kad jednog dana dobijemo automobil koji ce biti potpuno besplatan, koji ce da trosi nula litara benzina na 100 km, doduse sa ogranicenjem da ne moze da ide preko 160 km/s na asfaltu i problemima u gradskoj voznji, ali zato je od bilo kog konkurenta brzi na makadamu i planinskim putevima, tog dana moci cemo da poredimo OS-eve sa auto industrijom.

Poslednja izmena:
Meni je oduvek poredjenje IT i auto industrije bilo potpuni promasaj.

Mogli bi da pravimo poredjenje da svaki proizvodjac racunara pravi sopstveni CPU&GPU (motor), sopstveni tip magistrale za prenos podataka (elektrika), sopstvene HDD-ove (gume?) itd itd.

Ovako bi mogao da se zapitas - ukoliko imas mercedes koji je prakticno isti kao fiat osim u eksterijeru (kozna sedista, mahagonijum itd), da li bi ti bio spreman da placas 3-4-5x vise samo za ime i izgled iako znas da ce te i jedan i drugi prevesti isti broj kilometara i kvariti se isto s'tim da mercedesov servis placas opet 5x vise; uz to si jos primoran da kupujes iskljucivo mercedesove gume za koje znas da su iste kao fijatove iako ih mercedesov veselo naplacuje nekoliko puta vise? Sta bi odlucio da vozis?

Situacija je, kada se prica o operativnim sistemima (a o tome je i inace ovaj thread), jos teza za pravljenje paralele sa auto industrijom, a glavni krivac za to su open-sors operativni sistemi. Kako uopste u poredjenje ubaciti nesto sto je potpuno besplatno? Tek kad jednog dana dobijemo automobil koji ce biti potpuno besplatan, koji ce da trosi nula litara benzina na 100 km, doduse sa ogranicenjem da ne moze da ide preko 160 km/s na asfaltu i problemima u gradskoj voznji, ali zato je od bilo kog konkurenta brzi na makadamu i planinskim putevima, tog dana moci cemo da poredimo OS-eve sa auto industrijom.

Lepo objašnjeno... :)

@salac, dooyo

Pa to vam i kažem, ljudi su vozili i voziće Mercedese ma šta god drugi pričali, plaćaće gume i servise a mnogi će im zavideti. Može da postoji i bolje vozilo sa više opreme ali sa drugim imenom i neće mnogo pridavati pažnju. Tako je i sa Eplom.

Poslednja izmena:
Zavideti, hmm? Sećam se jednog benchforuma gde takvi postovi ne bi bili najbolje prihvaćeni od strane moderacije. Ali vremena i ljudi se menjaju, nema mi starog potpisa da plastično opišem trenutno stanje stvari. Povlačim se iz dalje diskusije sa tobom, želim da ti što više zavide na tvom "Mercedesu" pošto te to očigledno ispunjava...

I sta sada? I dalje se u nedogled nastavlja pljuvacina ili okivanje u zvezde Apple-a!
Pa tema je (valda) da korisnici iskustveno kazu utiske o razlikama operativnih sistema Win i OSX.
A ne diskusija na nivou ko navija za Partizan ili Zvezdu!

@G@W
Ma nemam ja Mercedes, gde ti to vidiš? Niti sam pristalica nabeđeno skupih automobila i skupe tehnike. Ne znam zašto si me loše shvatio, nisam imao takve namere. Samo generalno kažem da nekada cena određuje kvalitet a nekada ne ali da to kupcima ne smeta puno. Neko u ceni vidi investiciju a neko trošak. Investicija se pravda. A o troškovima diskusija je beskonačna.

Poslednja izmena:
Ma razumem ja to što ti kažeš. To je slučaj sa Mac Book Air-om, nekome će se učiniti preskupim za ono što nudi ali on je investicija i može mnogo značiti u odreženim situacijama. Baš WOW i elegantno izgleda što može značiti dosta za imidž kada je sastanak sa poslovnim partnerima u pitanju. Sa druge strane ne mislim isto o iPad-u i iPhone-u. Dobro, iPhone je dobar za privlačenje devojaka ali to baš i nije isplativo kao dobro sklopljen posao ;)

Samo se ne slažem sa pominjanjem zavisti zbog posedovanja nečega jer je ovo ozbiljan IT forum i premeravanjima kome je veći nema mesta što moderacija dobro zna i vrlo brzo reaguje. Samo sam skrenuo pažnju na to i usput te malo testirao sa EoD (end of discussion) šemom. Obično oni koji su na forumu sa zadatkom da nešto reklamiraju/proklamuju nemaju nameru da stanu i razmisle kada ih neko malo nagazi već krenu još jače i bezobraznije od onoga što ih je nagazio. Drago mi je da vidim da to kod tebe nije slučaj i izvini zbog mog prethodnog posta :)

Ja volim kvalitetne proizvode bili oni automobili ili tehnika. Oni su često skupi i to sa razlogom. Ali u ITju je mnogo više izražena funkcija marketinga nego što je to slučaj sa auto industrijom. Mercedes se reklamira ali i ne mora baš, ne bi ih to uništilo dok je pitanje šta bi bilo od Apple-a da nije agresivne i takođe vrhunske marketing mašinerije. Apple jeste dovoljno kvalitetan, iznad mnogih drugih proizvođača ali njihov marketing preteruje i zbog toga i dolazi do sukoba između ljudi. Nekima cela ta marketing šema prija i zauzimaju pro stranu dok neki poput mene bi bili srećniji da pare koje se danas daju na marketing proizvoda ipak završe u proizvodnji i R&Du, sve u cilju da proizvod bude što kvalitetniji ;)

I tako... tema o softveru, o dva OS-a, a rasprava otišla u hardver, marketing, automobile...

Ispričaću vam jedno moje iskustvo.

Sedimo kolega i ja, vežbamo Javu za ispit, on na Dell laptopu, ja na Mac-u. Kucam tako kod, ukucam ime nekog objekta, lupim tačku i Eclipse sa zakuje, miš se pretvori u vrteću šarenu loptu. Istog trenutka kolega mi skrene pogled na njegov ekran, a tamo, Eclipse takođe zakovan, a strelica postala šareni krug, zbog iste stvari.

Tako da, Java je kriva za sve. :)

Pa ti objasni profesoru sa FON-a kako je Java krš i kako svi treba minimum da kupe Mac Mini a poželjno Mac Book kako bi ispunili uslov za Cocoa developera i radili u presavršenom Object-C...

Budi srećan što studiraš šta studiraš i što nema Cobola i Fortrana :)

Pa nije Java kriva nego Eclipse ;)
I zamisli upravo to je standard u Enterprise okruzenjima (gde sve mora da bude pod konac)... cek pa i sam Apple interno koristi Javu EE :)

edit: tek sada sam video sta je nemanja napisao :)

@salac: Zanimljiv video. Samo što autor očigledno nije bio mnogo vredan. Mac OS X je pomenuo jednom i to slikom Leoparda, a od Windows-a je morao svaku betu da pomene (pri tom mu je 98-ica omiljeni :D), izostavio je Gnome, KDE-u dao sav prostor za Linux GUI-e.

Ma ja malo pogledao pocetak, ucinio mi se korektnim, a sad kad ponovo pustam ceo video vidim da se tonalitet promenio negde od sredine i ode sve u tesku microsoft propagandu :)

btw jesi li video intervju sa tvorcem HFS+a ? :) i on se smorio, ali kaze da je impresioniran kolicinom stvari koje se danas vrte na HFS+u ;)

Nisam gledao intervju, ali iz ovih nekoliko recenica iz tvog posta zakljucujem da se i on slaze da HFS treba da se u potpunosti redizajnira.

Mislim da ce to tesko da se desi u bilo kojoj reviziji OSX-a, odnosno da ce fajl sistem biti promenjen tek u nekoj potpuno novoj verziji mekintos OS-a. Ne zato sto u apple-u nemaju dovoljno pameti i resursa, vec zato sto bi naisli na veliki otpor i kuknjavu korisnika koji bi bili primorani da u potpunosti dizu sistem od nule; pravljenje modernog fajl sistema koji ce zadrzati 'backward compatibility' sa HFS+ je, koliko se meni cini, potpuno nemoguce.

post PC era ce izgledati kao da WINTELa nikada nije ni bilo... ;)

dakle, jos malo pa nece biti SF ;)

Kovanica 'personal computer' iliti PC je u pocetku zaista podrazumevala Intel x86+MS OS kombinaciju. Medjutim, to vec neko vreme vise nije tako. i Macintoshi su PC, i razne *nix instalacije na x86 hardveru su pc....

Stvari se jos vise usloznjavaju ulaskom ARM-a na trziste - evo gde bi napr. ti svrstao netbook-ove koji imaju instaliran android ili neku linux distribuciju? Da li je i to PC ili ne? Po meni - jeste.

Ili, gde bi stavio tablete sa instaliranim windowsom? Je li i to PC ili nije?

Po mom misljenju termin 'PC' danas oznacava sve desktop, laptop, netbook i tablet proizvode - svi imaju ekran, na svima se unos vrsi preko tastature (hardverske ili touchscreen) i na svima se vrte slicni programi ciji interfejs se i dalje svodi na klasicno 'point&click' (nadjes opciju u meniju, ili kliknes na dugme ili ikonu na ekranu i sl).

'Ajde malo da mastamo - ukoliko tastature zameni upravljanje glasom/mislima/pokretima, kada ekrani budu hologramski, kada se napajanje vrsi preko solarne energije, e tada cu se sloziti da nastupa post-PC era.

Dobro poređenje. Baš sam danas bio na sajmu. Na prvu loptu, zagledajući auto može se reći da Mercedes zaista vredi više, kakav je u svakodevnoj upotrebi (nažalost) ne znam. To nema veze sa marketingom, dok se kod Apple proizvoda ta dodatna vrednost opravdava najviše marketingom. Ne kažem da ta razlika u kvalitetu kod samog proizvoda nije prisutna ali jednostavno marketing preteruje. HP i Sony nisu ništa manje kvalitetni od Apple laptopova, čak naprotiv, najbolji modeli su kvalitetniji.

De si bre G@W druže... Simpatični su ti ovi komentari i moram ti priznati da nisam znao da si toliki fan auto industrije, ha, ha... ;)

Sve u svemu, baš mi je drago da te vidim ovde, iako je (ovo nažalost moram da primetim) od ove auto analogije cenim jednom solidnom broju ljudi ovde muka pa nema više kud! ,)

Pozz

Poslednja izmena:
Kvalitet laptopa se verovatno meri brojem konektora :d

@salac: Potpuno si promashio smisao znacenja termina 'post PC'. Tu se misli na uredjaj kao moderni tableti koji su maksimalno pojednostavljeni da svako moze da ih koristi i nije ti potrebno nikakvo znanje gomile podesavanja, opcija i strucnih termina da bi taj uredjaj koristio.

@salac: Potpuno si promashio smisao znacenja termina 'post PC'. Tu se misli na uredjaj kao moderni tableti koji su maksimalno pojednostavljeni da svako moze da ih koristi i nije ti potrebno nikakvo znanje gomile podesavanja, opcija i strucnih termina da bi taj uredjaj koristio.

A da bi koristio racunare danas potrebno ti je 'znanje gomile podesavanja, opcija i strucnih termina' ? Prosecni korisnik ne podesava nista, ne rovari po opcijama niti zna ijedan strucni termin. Prosecni korisnik visi na fejsbuku, chatuje, gleda filmove i slusa muziku. Kada mu treba pomoc sa navedenim prosecni korisnik trazi pomoc od (iznad)prosecnog korisnika.

Deder objasni sledece - kako se tacno bilo koja od aktivnosti prosecnih korisnika razlikuje kada se radi na tabletu (koji je za tebe post-pc uredjaj) u odnosu na klasicne racunare? Cak se i koriste isti programi (browseri, plejeri) u oba slucaja?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno