Šta je novo?

Mac OSX vs. Windows

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I mene tvoja, istorijska hronlogija, sa natrpanim gomilama podataka, koji mahom, običnom korisniku(a takvih je poveća većina, pa i na ovom forumu) ne znače ama baš ništa.

Mora da se šališ. Znaš li ti gde si došao?

@salac,
Što se tiče MSSQL, tu se apsolutno slažemo, cene su fantastično velike! Ali kao što rekoh, moguće je koristiti besplatnu verziju, tj Sql Server Express za takav broj klijenata, tačnije, morao bih da pogledam dokumentaciju, ali verujem da je broj mogućih simultanih konekcija preko 100, za Express edition.

Za sve ostalo... zanimljivu diskusiju smo započeli, pa sam nekako zaboravio šta je bila poenta onog, prvog napisanog, koje je bilo namenjeno za kovacm. Htedoh da kažem, da ne možeš da braniš stav, napadajući nekog drugog. Znam i sam, za izreku da je napad najbolja odbrana ali da koristiš argument, kad god ti neko ukaže na Apple propuste, da je MS još gori... To je skoro, pa kao ona dečija fora "znam da si ti a šta sam ja?" ili kako god već da beše...

Nisam ja ni imao sliku MS-a, kao firme koja je došla do trenutne pozicije, isključivo sa svojim kreativnim i inovativnim proizvodima, apsolutno sam svestan njihovih prljavih poteza i monopolističkih igrarija. Sećam se članka na temu AT&T i kako su ih "sprečili" da monopoliziju tržište, mislim da je baš bio u pitanju članak vezan za sudski spor protiv Microsoft-a, nešto tipa, istorija se ponavlja... ako se dobro sećam, a moguće je da ne, MS je pretio selidbom firme u Kanadu, valjda zbog njihovih liberalnijih zakona.

Rekoh da je to pisao bivši MS zaposleni, da su oni ustupili svoju verziju BSD-a, Apple, pre nego što se pojavio OS X i da je neki interni dil, između "glava" dveju kompanija, glavni razlog, zašto se Macintosh OS, neće prodavati za non-apple računare. Naravno, to je moglo biti dezinformacija ili čista laž... ali brzina kojom je taj blog ukinut i dotični, prosto rečeno nestao sa web-a, je bilo dovoljno interesantno, da se čovek zapita. No, zadržavam pravo, citiram Balaševića, da "ako su lagali mene, onda ja lažem vas". Inače, Bill Gates je itekako pomogao razvoj prvog Mac OS-a, tačnije završio je isti.

Mislim da grešiš što se konzola tiče, pošto im je prodaja opala, bar u prošloj i u ovoj godini. Verujem da se PC gaming industrija ponovo vraća, tj, povratila, pošto je nikada jeftinije napraviti solidan gaming računar. Kad smo kod toga... nikada nije bilo jeftinije imati solidan računar.

Moram da ti se zahvalim na gomili pruženih, odnosno napisanih informacija u poslednjih par poruka, naučih nešto novo. :)

@sirNemanja,
Znam, pošto sam dolazio ovde, daleko češće, u periodu od 2003 do 2005. U periodu između, posećivao sam isključivo strane IT forume, poput [h] foruma, xs i overclock.net.
Ja napisah "većina", nisam napisao "svi". A ja se divim tvom optimizmu, ako ti veruješ da je među 25k+ članova ovoga foruma, 25k+ IT stručnjaka, eksperata i gurua.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ej bre..... 7200 dolara za MSSQL? Za aplikaciju koja se vrti na 5 racunara? Da li potencijalni klijenti imaju pojma koliko ih kosta MSSQL+ASP.NET combo?

Pa može i za manje, ima više vrsti licenciranja, može slabiji hardver ali da ne zalazimo u dubinu. Preporuka je nešto što garantuje da će dokle god MS podržava tu verziju (i posle hiljadu pečeva i apgrejda) raditi optimalno.

Ta suma se posmatra kao investicija a ne kao trošak i za neku srednju firmu na zapadu ili americi nije nešto što je problem izdvojiti. Može i kredit i lizing kao neka opcija. Kada kupiš Microsoft licence (pogotovu manje firme koje nemaju sistem administratora) za te pare Microsoft partner koji je prodao je dužan i da daje tehničku podršku i rešava probleme oko rada SQL servera i klijenata (ako je do OS a ne do hardvera), znači možeš da pretpostaviš da je rešavanje mogućih problema i otklanjanje istih besplatno ili košta nešto malo.

Za razliku od toga, sve ono što je besplatno (a i dalje tvrdim da mnogi NELEGALNO koriste mySql, Postgres i sl. potpuno besplatno) obično bude dobro tarifirano kada prođe faza implementacije i testiranja i krene produkcija. Ne mora da znači ali uglavnom je tako (izuzmimo Srbiju gde je sve moguće, pa i džabe godinama održavati sisteme).

Najveći problem što se tiče Microsoft su neočekivane i nedokumentovane stvari koje su i mene lično zadesile, doduše poodavno ali nabrojaću:
- nemogućnost migracije korisničkih profila sa Win NT na Win 2000
- problem sa radom AD u aktiv-pasiv klaster režimu na Win 2000
- nestabilnost i nekoegzistentnost Share Point Portal servera sa Remote i Roaming profilima
- nepotpuna dokumentacije za migraciju sa Exchange 5.0 na Exchange 2000 i problemi prilikom iste
- nemogućnost rada MS SQL 2005 u aktiv-aktiv-pasiv klaster režimu kao i problemi sa SQL Reporting servisom
- i još 5-6 manje bitnih problema ali i te kako važnih za produktivnost jedne firme

Sve gore navedeno je i Microsoft priznao i potvrdio ali slaba uteha kada firma stoji i ne može da radi par dana zbog nastalih problema ili dok se ne vrati situacija na staro. Ono što je bilo dobro je što smo uvek imali kontakt sa odgovornim ljudima pa i inostranstvom gde smo zajednički pokušavali da rečimo problem pa smo čak i objavili case-study na MS sajtu kada smo zajedno utvrdili uzrok problema. Znači nisu nas ostavili na cedilu i brisali ruke od problema.

Sve u svemu MS je imao i uspone i padove i može se gledati na ovaj ili onaj način ali jedno sigurno jeste da nije dobra firma ne bi opstala i tako daleko dogurala.

Hm... Sad citam sve ovo, posto sam i ja malo u tim enterprise vodama :) Mogu da kazem da se slazem ama bas sa svim sto pise salac, znaci ne mogu da verujem da neko ima potpuno isto misljenje kao ja :D
Elem sto se tice baza podataka tu bih zeleo samo da repliciram malo:
-ovako spominje se Sql Server Express, a ja mogu samo da dodam Oracle 10g Express Edition, mnogo bolja solucija - a isti moze da se izvrsava i na Linux serverima. Takodje ipak mislim da je za takve stvari keva PostgreSQL (koji je stvarno veoma ozbiljan proizvod) i da mu u tom segmentu nema ravnih (a po meni to je odlicna solucija i za vece projekte)...

@salac,
Što se tiče MSSQL, tu se apsolutno slažemo, cene su fantastično velike! Ali kao što rekoh, moguće je koristiti besplatnu verziju, tj Sql Server Express za takav broj klijenata, tačnije, morao bih da pogledam dokumentaciju, ali verujem da je broj mogućih simultanih konekcija preko 100, za Express edition.

Evo bas i ja sad gledam sta su limiti - 1 CPU, 10 giga po bazi, 1 gb ram-a. To su sasvim korektne cifre za male instalacije osim u slucaju da baza ne naraste do 10 giga (tesko da se to moze desiti osim ukoliko se u bazu ne ulupavaju veliki binarni blobovi, napr. slike). Za neke srednje instalacije problem moze da bude limit rama od 1 giga i eventualno failover klasterovanje (nije mi bas najjasnije da li express verzija to podrzava ili ne). Sve u svemu u velikoj vecini slucajeva besplatna express edicija je dovoljna. I dobro je sto je tako, sto vise jeftinog izbora utoliko bolje.

Za sve ostalo... zanimljivu diskusiju smo započeli, pa sam nekako zaboravio šta je bila poenta onog, prvog napisanog, koje je bilo namenjeno za kovacm. Htedoh da kažem, da ne možeš da braniš stav, napadajući nekog drugog. Znam i sam, za izreku da je napad najbolja odbrana ali da koristiš argument, kad god ti neko ukaže na Apple propuste, da je MS još gori... To je skoro, pa kao ona dečija fora "znam da si ti a šta sam ja?" ili kako god već da beše...

Kovac je specijalan slucaj, nije to nista neobicno za njega. Covek je ubedjen u istorijsku misiju Apple-a u rusenju MS-ovog monopola i generalno unistenja PC trzista kakvo danas poznajemo - i meni to vise deluje kao podloga za neki mini sci-fi serijal nego sto lici na ozbiljnu analizu :) Sve u svemu, fanboy od glave do pete.

Nisam ja ni imao sliku MS-a, kao firme koja je došla do trenutne pozicije, isključivo sa svojim kreativnim i inovativnim proizvodima, apsolutno sam svestan njihovih prljavih poteza i monopolističkih igrarija. Sećam se članka na temu AT&T i kako su ih "sprečili" da monopoliziju tržište, mislim da je baš bio u pitanju članak vezan za sudski spor protiv Microsoft-a, nešto tipa, istorija se ponavlja... ako se dobro sećam, a moguće je da ne, MS je pretio selidbom firme u Kanadu, valjda zbog njihovih liberalnijih zakona.

Pazi, MS je drasticno promenio ponasanje u zadnjoj deceniji. Postali su mnogo otvoreniji za saradnju, spremniji da postuju utvrdjene, sirokorasprostranjene i otvorene standarde, uglavnom pod pritiskom pravosudnih organa i open-sors konkurencije (napr. nema teorije da bi MSSQL bio u bilo kojoj varijanti free da ne postoje ranije pomenuti mysql/postgresql i/ili da LAMP platforma ne dominira trzistem). Cak i razvojni tim sambe (projekat koji sam spomenuo u prethodnom postu) hvali MS-ove inzenjere zbog njihove spremnosti za saradnju. Pocetkom ovog milenijuma to prosto nije bilo zamislivo. Dakle stvari su se promenile a i dalje se menjaju, i to treba pozdraviti.

Rekoh da je to pisao bivši MS zaposleni, da su oni ustupili svoju verziju BSD-a, Apple, pre nego što se pojavio OS X i da je neki interni dil, između "glava" dveju kompanija, glavni razlog, zašto se Macintosh OS, neće prodavati za non-apple računare. Naravno, to je moglo biti dezinformacija ili čista laž... ali brzina kojom je taj blog ukinut i dotični, prosto rečeno nestao sa web-a, je bilo dovoljno interesantno, da se čovek zapita. No, zadržavam pravo, citiram Balaševića, da "ako su lagali mene, onda ja lažem vas". Inače, Bill Gates je itekako pomogao razvoj prvog Mac OS-a, tačnije završio je isti.

Ne znam, kao sto rekoh nikad nisam cuo za takav projekat i za takvu saradnju izmedju Apple-a i MS-a. Kad imam vise vremena probacu da iskopam na netu o cemu se tu zapravo radilo. Ne znam ni za podatak da je to MS pomogao razvoju bilo kog OS-a koji se nalazio na Apple racunarima, narocito ne za prve Lise i (nesto kasnije) Mac-ove. Mozda je interesantna prica i oko Lise koja je direktan prethodnik prvih Macintosha - tadasnji Apple inzenjeri i menadzment za ovaj racunar nisu izbacili ama bas nikakve alate za razvoj; po njima, sve sto bi ikome i ikada bilo potrebno da radi sa racunarom vec je napravio Apple i nalazi se na Lisi tako da ne postoji nikakva potreba da se pisu 3rd party aplikacije :) Eto sta su u Apple-u lupali 'kad su bili mali' a bogami moze se videti i odakle vuce korene njihova gotovo fanaticna zelja da svoje proizvode, i dan-danas, drze sto vise zatvorenima.

Mislim da grešiš što se konzola tiče, pošto im je prodaja opala, bar u prošloj i u ovoj godini. Verujem da se PC gaming industrija ponovo vraća, tj, povratila, pošto je nikada jeftinije napraviti solidan gaming računar. Kad smo kod toga... nikada nije bilo jeftinije imati solidan računar.

Bilo bi glupo da krenem da lupetam o gaming trzistu jer o tome znam jako malo :) Kazem, koliko ja znam ljudi tamo uglavnom uzimaju jeftine gaming konzole za sebe i klince ukoliko zele da se igraju, tj. nisu bas enormno zainteresovani da deci uzimaju skupi PC kad za trecinu para dobijaju gaming konzole. To je naravno samo moja percepcija koja ne mora nuzno da bude i istinita.

poz. i svako dobro

Vidi stvarno 2008 Express Edition moze do 10GB. Uh 2005 express je onda mogla do 4GB...

Uh, Salac i Ays... hvala vam za ovu hronologiju i sve ostalo, ali stvarno me je mrzelo da sve čitam, mislim bez uvrede ali ova oblast koju ste pokrili obojica ovim kilometarskim postovima me stvarno ne zanima. Cenim da bi ste se vas dvojica osećali taman isto tako kada bi ovde iskočio neko iz moje struke a ja raspalio o grafičkim programima i ostalim stvarima iz te oblasti na profi nivou i sličan način...

Dakle ja se malo više slažem sa Aysom i njegovim načinom razmišljanja kada je u pitanju ova tema, bez obzira što mi je po godinama sasvim izvesno bliži Salac, heh :p

Sve se na kraju dana svelo na ostvarivanje profita... ništa drugo nije bitno.

Je jedna velika istina, s tim što bih ja samo malo korigovao ovu tvrnju time što bih umesto ovoga ništa drugo nije bitno rekao pre, da je sve ostalo sekundarno... bitno jeste, svakako... što uostalom i pokazuje činjenica na terenu da su sada i MS windows a i Apple OS X u načelu sasvim solidni operativni sistemi! Znači nisu savršeni ali su u načelu ok! I to je to... Možda je (i jeste) MS pravio goleme propuste u prošlosti i možda je i ucenjivao (premda je to diskutabilno pitanje iz više razloga) i radio sve i svašta, sad to više nije važno jer je ta priča završena. Poenta je da se MS popravio i počeo da pravi dobre stvari konačno, što svakako treba pozdraviti... I to bi trebalo da bude dovoljan razlog svakome da malo drugačije i sa definitivno manje isključivim, a više otvorenim polazištem uđe u polemiku ovde i na ovu temu... sve ostalo je promašaj u startu, a i ne vidim baš mnogo smisla u tome...

Uzgred Kovač, moja pošalica (jer to nije ništa drugo) nije imala za cilj da vređa već samo da ilustruje malo plastičnije ono što si napisao tj. formuisao u svojoj izjavi... Jer što bi reko mali Yoda, isključivost je osobina sita, što nije ok da se razumemo, a tvoji nastupi me eto baš podsete na ovo jer zvuče taman tako... Isključivo, usiljeno i sitovski! A inače, što se tiče hronologije tvojih postova i toga šta si ti sve imao do sad i koristio, to me zbilja ne zanima (a i što bi?)... Kakvi su ti postovi u 90% slučajeva dobro je da se uopšte nateram to i da pročitam... Pa ti sad malo razmisli o ovome...

Mislim ok, nije moje da ovo pišem (i ne moram) ali ovaj put govorim o univerzalnim stvarima ovde, za koje verujem da ih svi znaju ali se eto neretko oglušimo o ovo pravilo i onda nam teme i polemisanje postaju neuksni kupusarnici u kojima se više niko živ ne pronalazi do kraja i kako treba. Razumem ja i temperament i ostalo, ali kada bi smo samo malo više vodili računa o onome što pišemo, trudili se da budemo precizniji i korisniji, manje cinični, a više srdačni u svojim nastupanjima... zbilja de bi nam kraj bio?!

Ovo pišem opet jer stičem utisak da je to stav većine ljudi koji dolaze ovde i ne ide da par ostrašćenih pojedinaca zamara okolinu bez potrebe (neka me niko ne shvati pogrešno ali to zbilja tako izgleda prilično često u ovom delu foruma)...

Ako se Apple trudi da ugradi što je moguće više kulturološkog u svoje uređaje, zar ne bi onda trebalo da se i njihovi korisnici ponašaju u duhu toga i šta je recimo Apple hteo da poruči parolom Think Differnet, su samo neka od kviz pitanja za Apple funboy lover-e... (a nisam čak siguran ni dal pojedinici kapiraju Applov znak i njegovo značenje...) ;)

Toliko i pozdrav svima... :wave:

Poslednja izmena:
Nađoh intervju sa gospodom Gates i Jobs, pa ko želi da pogleda: http://www.youtube.com/watch?v=_5Z7eal4uXI
Btw, 1997 je Gates kupio akcije Apple INC za 150 miliona $, i povukao tužbu za kršenje patenata protiv Apple.

Pozdrav. :)

In 1997, five years after the lawsuit was decided, all lingering infringement questions against Microsoft regarding the Lisa and Macintosh GUI as well as Apple's "QuickTime piracy" lawsuit against Microsoft were settled in direct negotiations. Apple agreed to make Internet Explorer their default browser, to the detriment of Netscape. Microsoft agreed to continue developing Microsoft Office and other software for the Mac over the next five years. Microsoft also purchased $150 million of non-voting Apple stock, helping Apple in its financial struggles at the time. Both parties entered into a patent cross-licensing agreement

To bi bilo to. Nikada MS nije tuzio apple za krsenje patenata niti je ucestvovao u pisanju macos-a ili osx.

I šta sa tim sad želiš da dokažeš?
A kad je to MS tužio Apple za krađu patenata?
Upravo o tome je i reč, ali vidim da ljudi ne kapiraju.

Nešto nisam primetio da si ti, Nemanja, učestvovao u raspravi, pa ne znam zaista kome si ti i šta to tačno, objašnjavao, pa posledično, šta to "ljudi nisu kapirali".

To bi bilo to. Nikada MS nije tuzio apple za krsenje patenata niti je ucestvovao u pisanju macos-a ili osx.

Bilo je obrnuto za tužbu, moja greška. Defintivno bih trebao da i ja malo google-jem. Ne mogu da vadim samo iz glave informacije, zaboravlja se...

Sa malo vedrije i lepše strane, malo sarkazma:
http://www.sadanduseless.com/wp-content/uploads/2010/05/561.jpg
http://www.sadanduseless.com/wp-content/uploads/2010/05/563.jpg
:D

Najbolja po meni na tu temu, nakon izbacivanja novog Air-a 11.6" :D

steve-jobs-fixes-the-netbook-7834-1287633266-6.jpg

:wave:

Nešto nisam primetio da si ti, Nemanja, učestvovao u raspravi, pa ne znam zaista kome si ti i šta to tačno, objašnjavao, pa posledično, šta to "ljudi nisu kapirali".

Ako pratim raspravu, a ne učestvujem, ne znači da ne vidim koliko (ne)znaš. Uz to, neke stvari se nikada ne zaboravljaju, povrh toga što nisu bile ni logične.

Dopuna:
Pošto je offtopic pobrisan. Predlažem da se vratimo na temu. Hvala.

Poslednja izmena:
Ako pratim raspravu, a ne učestvujem, ne znači da ne vidim koliko (ne)znaš.

Znanje, odnosno (ne)znanje, kako ti to napisa, je previše širok, možda čak i apstraktan pojam. Doneti zaključak o mom (ne)znanju, baziran na mojih prethodnih par postova, gde se razmenjuju informacije u veoma civilizovanoj diskusiji, ne i raspravi, pritom, nemajući ni najblažu predstavu o meni, kao ličnosti, osobi, čoveku... je veoma arogantno sa tvoje strane. Da si napisao (ne)informisanost, ne bih ti sada odgovarao.
Ocenjivati nečije znanje, bazirano na umešnosti upotrebe google search engine-a, je loše, a ti si upravo to i uradio. Ja sam svoje pređašnje poruke, napisao iz glave, po sećanju koje se za neke detalje pokazalo kao netačno, tačnije, zaboravio sam što-šta, a pošto sam paralelno radio(programirao), nisam mogao da se posvetim pretrazi i istraživanju. Propust, koji više sebi neću dozvoliti.

Uz to, neke stvari se nikada ne zaboravljaju, povrh toga što nisu bile ni logične.

Zaista se ne zaboravljaju, slažem se sa tobom, u potpunosti. Ovakav tvoj postupak i način, na koji si me klasifikovao, definitivno neću zaboraviti. Biću daleko oprezniji, šta, kako i kada pišem. Lako je kritikovati, tražiti greške, u nečijem tekstu, koji sadrži više od jedne rečenice, zato i napisah, da je potrebno da učestvuješ u diskusiji, da bi mogao da izvodiš zaključke, jer su tada i tvoja mišljenja podložna kritici, pohvali, generalnoj reakciji, ostalih učesnika diskusije.

Svestan sam, da je sve pređašnje napisano, offtopic i pošto je takvo, neću se buniti ako budem "opomenut". /offtopic

@salac, apsolutno se slažem sa tobom, da je Apple u poziciji MS-a, verovatno bi bio još gori.

Najbolja po meni na tu temu, nakon izbacivanja novog Air-a 11.6" :D

steve-jobs-fixes-the-netbook-7834-1287633266-6.jpg

Air je jedini Apple proizvod čiji dizajn stvarno vredi razlike u ceni u odnosu na konkurenciju. Taj model od 11 inča je stvarno sjajna sprava.

Pazi za 1000+ evra ne da ne vredi nego je to zlo, za 600 još i nekako da se otvori čovek, normalno koji ima potrebu za tako nečim... ;)

Eto da se vratimo na temu. :) Ja sam od nedavno korisnic OS X a,znaci bio sam vec u veliko Win 7 korisnik pa me ipak odusevio! Ne bih sad da ponavljam razloge,u glavnom ne zelim vise windows ni pod tackom razno. Jos se navikavam al sam ubedjen da je vredno truda. Sem toga i windows je trebao da se uci...deda je uvek govorio: niko se nije rodio u gacama,svi su naucili kako se oblaci! :) Mislim da je stabilnost,brzina i to sto je neverovatno nezahtevan,to sto rezem dvd,dok slusam muziku,dopisujem se sa drugom preko msn a i igam poker na face u, i sa procesorom od 1.9 Ghz i 1.5 Gb rama ne koci i pravi probleme...mislim da je ipak daleko bolji od Windowsa! Win je komerc a Mac je proizvod! Kod komercijalne robe je bitno da se sto vise proda a kod "proizvoda" je bitno da odradi to za sta je namenjen! :) Naravno i Win je o.k. ali ne moze se uporediti sa Mac om po meni.
Mnogo se prica o tome da je iTunes los...slazem se,i ja bih da koristim nesto drugo. Sta se najvise koristi u zamenu?

P.S.: nemam nista protiv Win a konkretno,i ja sam koristi do sada,i mnogi ce i dalje koristiti iz mnogih njima bitnih razloga kao sto su igrice (sto savrseno zamenjuje jedan Xbox na primer) Naravno mnogo je skuplje ali vredi!

Eto da se vratimo na temu. :) Ja sam od nedavno korisnic OS X a,znaci bio sam vec u veliko Win 7 korisnik pa me ipak odusevio! Ne bih sad da ponavljam razloge,u glavnom ne zelim vise windows ni pod tackom razno. Jos se navikavam al sam ubedjen da je vredno truda. Sem toga i windows je trebao da se uci...deda je uvek govorio: niko se nije rodio u gacama,svi su naucili kako se oblaci! :) Mislim da je stabilnost,brzina i to sto je neverovatno nezahtevan,to sto rezem dvd,dok slusam muziku,dopisujem se sa drugom preko msn a i igam poker na face u, i sa procesorom od 1.9 Ghz i 1.5 Gb rama ne koci i pravi probleme...mislim da je ipak daleko bolji od Windowsa! Win je komerc a Mac je proizvod! Kod komercijalne robe je bitno da se sto vise proda a kod "proizvoda" je bitno da odradi to za sta je namenjen! :) Naravno i Win je o.k. ali ne moze se uporediti sa Mac om po meni.
Mnogo se prica o tome da je iTunes los...slazem se,i ja bih da koristim nesto drugo. Sta se najvise koristi u zamenu?

P.S.: nemam nista protiv Win a konkretno,i ja sam koristi do sada,i mnogi ce i dalje koristiti iz mnogih njima bitnih razloga kao sto su igrice (sto savrseno zamenjuje jedan Xbox na primer) Naravno mnogo je skuplje ali vredi!

" Kod komercijalne robe je bitno da se sto vise proda a kod "proizvoda" je bitno da odradi to za sta je namenjen! :) "<= kaze se kvalitet i kvantitet :smoke:

U pravu si...i to je proizvod! :) Mislio sam na original proizvode! U komercijali je vecinom kopija necega. Ali to je opet druga tema! :)

Bit cu kratak , imam samo par sekundi :

Mac OSX vs. Windows

Razlika je prevelika !!!

Bit cu kratak , imam samo par sekundi :

Mac OSX vs. Windows

Razlika je prevelika !!!

Ne znam kako je kod drugih, ali da bih ja necije pisanije shvatio ozbiljno potrebno je vise od jedne uboge, a la 'navijam za XYZ fudbalski klub a ovaj drugi ne podnosim' recenice, cak sta vise rekao bih da je eventualno prepoznavanje validnosti necijeg postovanja upravo proporcionalan kolicini iznetih argumenata. Tvoj post je, stoga, i u nedostatku boljeg izraza - potpuno bezvredan.

Jedan od vecih ako ne i najveci razlog zasto je osX to sto jeste!
Uzivajte:

http://www.cultofmac.com/john-sculley-on-steve-jobs-the-full-interview-transcript/63295

U skladu sa komentarom iz prethodnog posta, iz datog intervjua mi je zapalo za oko recimo ovo:

Steve? From the moment I met him always loved beautiful products, especially hardware. He came to my house and he was fascinated because I had special hinges and locks designed for doors. I had studied as an industrial designer and the thing that connected Steve and me was industrial design. It wasn’t computing.

Eto toliko, tek da ti malo zagolicam mastu i vidim imas li nesto ozbiljno da kazes i doprineses diskusiji osim prostih navijackih prepucavanja kojih smo se, na zalost, nagledali u enormnim kolicinama. Stiv fasciniran kukama i kvakama? Interesantno :)

Poslednja izmena:
Kakvi zlobnici. :D Nije bio fasciniran kukama i kvakama već tehnologijom njihove izrade, industrijski dizajn.

Steta sto nije bio isto toliko fasciniran idejama svog imenjaka i partnera; mogao je nesto da nauci i o racunarima :)

Када видимо колико Виндовс од Висте и 7-ице има све гори и гори интерфејс, све већи и болеснији контрол панел. Подешавање мреже а најјача опција на свету у "Network and sharing center" опција "connect or dissconect" која служи Бог те пита чему??? Ја када год уђем у Виндовс само могу да се изнервирам...
Или када хоћу да ископирам неки фајл негде где већ постоји, па ми избаци цео роман текста да ме пита шта да радим.. свака опција са по 6 редова текста објашњења???!

Стив уопште није морао да се труди око МекОС-а, јер би свеједно био бољи штагод направио...

П.С. И зашто не може да ради скрол на мишу на неактивном прозору ако само држим миша изнад прозора у којем желим да скролујеш? Мислим јел то толико тешко да се стави по дифолту??? И постоји ли начин да то могу да наместим?

Много много много ситница које живот значе, ове из мајкрософта баш заболе за те ствари. Зато је Мек закон када се пореди са виндовсом.

Poslednja izmena:
Au na cemu si ti ?
Opcije su Copy and replace , dont copy, copy but keep both files...

Када видимо колико Виндовс од Висте и 7-ице има све гори и гори интерфејс, све већи и болеснији контрол панел. Подешавање мреже а најјача опција на свету у "Network and sharing center" опција "connect or dissconect" која служи Бог те пита чему??? Ја када год уђем у Виндовс само могу да се изнервирам...
Или када хоћу да ископирам неки фајл негде где већ постоји, па ми избаци цео роман текста да ме пита шта да радим.. свака опција са по 6 редова текста објашњења???!

Pih, opet ce da ispadne da branim windows, ali da ipak unesemo neku ravnotezu i pomenemo zestoke propuste u OSX korisnickom interfejsu.

Zar ta opcija koja tebe toliko zbunjuje ne sluzi da se povezes na non-perzistentne mrezne interfejse, odnosno dialup/vpn/wireless? Izmice mi sta te to toliko zbunjuje? A fino da si pomenuo kopiranje fajlova, mene napr. vazda nervira to sto su u OSX fajlovi i folderi izmesani odnosno redjaju se po abecednom redu; zar je mozgovima u apple-u bilo toliko tesko da to naprave kako treba? Da se prvo prikazuju folderi, pa fajlovi.....

Стив уопште није морао да се труди око МекОС-а, јер би свеједно био бољи штагод направио...

П.С. И зашто не може да ради скрол на мишу на неактивном прозору ако само држим миша изнад прозора у којем желим да скролујеш? Мислим јел то толико тешко да се стави по дифолту??? И постоји ли начин да то могу да наместим?

Bolji od cega? Nepregledan dock, bangavo resen menadzment prozora, prozori koji mogu da se resize-uju samo u donjem desnom uglu, nepostojanje mogucnosti za minimizaciju/maksimizaciju prozora kada se klikne na okvir, cmd+tab koji ti daje spisak otvorenih prozora ali pojma nemas sta se u kom desava, ogavno reseno gasenje aplikacije (cmd+q ili desni klik na dock, trazenje opcije u meniju, pa opet click), nema cak ni najobicnijeg shortcut-a za 'ciscenje ekrana' (dakle da se pogube svi prozori i oslobodi desktop), OSX nema ni uninstaller a i 'rovarenje' po trashcan-u je odradjeno ocajno itd itd itd - po svemu ovome OSX je daleko iza sve moguce konkurencije. Ajd iza windowsa koga prave placeni programeri, ali biti iza besplatnih GUI-ja kao sto su KDE i gnome je ozbiljno dostignuce. Pa vecina nas ima instaliranih 2-3 programa koji pokusavaju da isprave navedene nedostatke i menadzment prozora ucine makar koliko-toliko podnosljivim.....

Много много много ситница које живот значе, ове из мајкрософта баш заболе за те ствари. Зато је Мек закон када се пореди са виндовсом.

A mozemo i da obrnemo - u osx nedostaje mnogo, mnogo sitnica koje zivot znace, a ove iz Apple bas zabole za te stvari. I sad bi kao zakljucak trebalo da stoji 'Zato je Windows zakon kad se poredi sa OSX' ?

I sve te silne sitne falinke verovatno nece nikad ni da budu ispravljene, obzirom da pricamo o Appleu kome je trebalo skoro 2 decenije da ubaci drugo i trece dugme misa dok je ostatak sveta veselo koristio i jedno i drugo.

ps. sta ovaj moj post pokazuje? Pokazuje da je lako da se ocrni bilo sta ukoliko se ignorisu nedostaci omiljenog OS-a, o kom god OS-u da se radilo.

Poslednja izmena:
Salac, što se tiče mreže i to koliko neko koristi, ta poenta je totalno apsurdna. Koristiš kada ti treba, kada ti treba ne možeš da je provališ 10 minuta. Tako da što se tiče Control Panela i mreže. To je fail.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno