Šta je novo?

Mac OSX vs. Windows

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@dreamer: Tebi je nešto pokvareno. Ili softverski ili hardverski ili neki firmware. Ja držim venilator na 4000 obrtaja skoro stalno. Kad je temperatura skočila na preko 70 i nešto tu je počeo da se pojačava na preko 4000. NE bi trebla nikako da bude 100-ta, a da ostaje na 2000.

Apsolutno isto radi i pretposlednja generacija MB-a, tek na oko 85 stepeni digne malo broj obrtaja, tj kod njega to pishe sa 1997 na 2001 obrtaj što normalno nema veze sa mozgom, ali eto, tek na oko 85 stepeni mašina počinje malo da se čuje, 100 još nisam video hvala Bogu, ali 89-90 sam u par navrata primetio, uglavnom kad se vrti neko konvertovanje filmova i slično ;). BTW isto tako mi je radio i mac 8.1, 24". Identično, tek na nekim sumanutim temperaturama on tek malo digne obrtaje ;)

:wave:

@dreamer: Tebi je nešto pokvareno. Ili softverski ili hardverski ili neki firmware. Ja držim venilator na 4000 obrtaja skoro stalno. Kad je temperatura skočila na preko 70 i nešto tu je počeo da se pojačava na preko 4000. NE bi trebla nikako da bude 100-ta, a da ostaje na 2000.
collection)

Ne ostaje na 2000, ode do 6000, ali mu treba vremena da pokrene ventilatore, u ovom slucaju bilo je preko 100 stepeni i onda su tek krenuli sa 2000 na gore...
U principu temperaturu preko 100 sam video svega nekoliko puta i ispipao sam laptop sa svih strana :)D) i nigde nije bio vruc, vise mlak, tako da mozda i smcFanControl ne cita temperature kako treba...

Bravo! Ovo je i moje zapažanje... Kada radiš sa puno prozora, bolje je rešenje taskbar koji ti pokazuje koliko ih imaš otvorenih i uz to u svakom momentu jednim klikom pronalaziš upravo onaj koji ti treba, gde pri tom ne postoji mogućnost da isti slučajno zatvoriš. OS X-u ovo nedostaje... ok, jasno je! Expose mora da postoji jer bez njega bi se svako osećao ko slon u staklarskoj radnji, ali realno ni sa exposeom nije mnogo drugačije, jer eto opet nekako, nema se dobar i jasan pregled... Generalno OS X ima bolji GUI ali ne 100% bolji u svemu...

Ajde probaj ovo! System Preferences=Desktop i Screen Saver=Hot Corners. E onda izaber jedan od 4 coska i stavi opciju All Windows. Posle toga otvori koliko zelis prozora (jedan preko drugoa) i drkni misem u cosak monitora koji si tamo izabrao, pa vidi sta ce da se desi!

Poslednja izmena:
^ Da ovo je odlicna opcija. Na zalost windows je nema, mada mislim da ima programceta kojim to moze das se resi. Jos jedna opcija koja mi fali na windowsu je smart folders.

Ajde probaj ovo! System Preferences=Desktop i Screen Saver=Hot Corners. E onda izaber jedan od 4 coska i stavi opciju All Windows. Posle toga otvori koliko zelis prozora (jedan preko drugoa) i drkni misem u cosak monitora koji si tamo izabrao, pa vidi sta ce da se desi!

E sad si mi prodao mošnice za bubrege! :p Pa čitaj malo pažljivije šta sam napisao... Rekao sam Expose mora da postoji jer bez njega bi se osećao svako ko slon u staklarskoj radnji... Drugim rečima "all windows" mi stoji u gornjem desnom uglu kod sata i to završava posao ali je to manje i elegantno a i praktično rešenje od windowsovog, kako god da ga obrneš ili okreneš i to sve uz animatike koje OS X gura (dešava se da slučajno gurnem strelicu gore i oopp! Sve se razleti)... Linux, tačnije Ubuntu mi je tu najbolje izbalansiran jer ima dva panela, gore sličan Mac OS X-u , a dole Windwosu. Znači to bi mu došlo kao njega kao nekakava hibridna varijanta gde su najbolji i najpraktičniji elementi uzeti iz oba OS-a i onda fino ugrađeni u jedan... Osim toga i animatici samih prozora malo lepše i svakako za nijansu bolje rade pod linuxom nego ovi pod SL-om... Možda zvuči neverovatno, ali je to živa istina, u koju i ja nisam verovao dok to nisam lično isprobao... Drugim rečima, postoji još što šta, kad je OS X u pitanju, što može da se zategne i popravi...

Poslednja izmena:
Jeste, iritantno je kad slucajno zabodes misa u neki od hot cornera pa proradi expose. Ja licno bih voleo kad bi u OSX uveli opciju da umesto docka moze da se koristi nesto sto lici na klasican taskbar koji imaju gnome/kde/windows; potpuno opciono, pa kome vrsi posao neka ga koristi, kome ne - ne mora.

Btw. smart folders su extra stvar, hands down.

Pa eto, zivim u zemlji dembeliji gde se sve radi misem i gde su svi lenji i mrzi ih da ruku pruze ka tastaturi.

U suštini najelegantnije rešenje je da se all windows stavi na srednje dugme na mišu (ko ga ima i pod uslovom da mu ne treba za nešto drugo)...

Poslednja izmena:
Ja All Windows držim na jednom od dva dugmeta za palac na mišu, a Show Desktop na drugom. To ispada odlično rešenje kod bilo kakvog drag and dopa.

U suštini najelegantnije rešenje je da se all windows stavi na srednje dugme na mišu (ko ga ima i pod uslovom da mu ne treba za nešto drugo)...

Tacno.

Ja sam, do duse, srednje dugme zauzeo xGestures-om.

heh... koliko ljudi na mac os x-u danas... ;)

E došli smo do momenta.

Nema nam nigde standardnih hejtera.

Mora da je zato soba zamrla u poslednje vreme.

:D

Poslednja izmena:
Ma hejtera nema, ali daveža ima... Naročito ovih Mac fanboy zadribandi! :D

0x800F0A12 error code

Ako se koristi jos neki OS pored Wina, ne moze da se instalira SP1 !

0x800F0A12 error code

Ako se koristi jos neki OS pored Wina, ne moze da se instalira SP1 !

ne kapiram..

ako imas jos neki OS na istom racunaru ili na istom tom hard ili sta vec...???

imam ubuntu, osx i w7 sa sp1 i update je prosao bez problema.....

Poslednja izmena:
prvo da se izvinim za totalni off:
Ne znam da li je to i kod mene problem, ali SP1 nikako da prodje. Imam inace na istoj masini i Ubuntu 10.04 :) Jaooo ne verujem

posto ce MS izdati SDK za Kinect ove godine, pa i to mozemo smatrati delom PC i Windowsa.....

tako da mogu da postavim ovaj link vezan za Kinect.....http://www.bbc.co.uk/news/business-12697975

gde je kovacM koji je nekoliko puta rekao da MS ne moze da napravi uspesan proizvod, kako je uspeo da uradi ovo, i koja je zavera u pitanju ?:D

Poslednja izmena:
Ma pusti Kovaca, on je previse fatalistiki nastrojen prema svemu sto nije napravio Apple... Izgleda da covek mnogo voli jabuke, heh! Sad posto nema smisla da se negira uspeh Kinecta, ce sigurno da tvrdi kako MS ume samo da pravi zezalice i igracke, ali ne i ozbilje stvari... i tako nesto... iako je primera radi iPad recimo jedna velika igracka za odrasle, al nema veze :d

A sto se tice SDK za Kinect, uopste nije bitno dal je deo PC-a i Windowsa...

Kao FreeBSD(OSX je baziran na FreeBSD) fan, moram da priznam da sam se odvikao od korišćenja Windows-a, kada sam u potpunosti prešao na OSX, za dosta dnevnih radnji. Ponajviše jer mi sam prikaz teksta izuzetno prija očima, a moje oči su daleko bitnije od svega!
Pošto sam dugo radio(i dalje radim) ASP.NET i generalni .NET dev, Windows mi je apsolutno neophodan i ne mogu da ga nemam.
U poslednje vreme radim, najviše, php dev. Pošto sa dotičnim progr. jezikom može da se razvija na sve 3 platforme i najbolja za razvoj aplikacija sa php je OSX.
Ja igram samo DoTa-u, koju mogu da igram i na OSX, samim tim, gledano iz ugla igara, opet mi ne treba Windows.
Apsolutno je Windows bolji izbor za igranje igrica, tj i dalje jedini izbor.
Što se multimedije tiče, takođe je Win bolji izbor. Može da priča ko šta hoće, ali neimanje media player-a, poput Winamp na OSX ili *nix distribucijama, je ključno za pređašnju izjavu! VLC je u poređenju sa BS i Gom playerima, loš.

Uostalom, da se razumemo... 3D Rendering aplikacije, AutoCAD, SQL Server, Visual Studio i još dosta toga je Windows-only, tako da se sve svodi na prosto pitanje - za šta koristiš računar?

Iz mog ugla, php, js, mysql i još par stvari, najbolji izbor je OSX. Ali, i to je jedno veliko ali, čim bih imao asp.net projekat(koji pre svega donose mnogooooooooo više para od php projekata), samo bih restartovao sistem i podigao Win Server 2008, koji koristim za asp.net razvoj.

Pozdrav. :)

...čim bih imao asp.net projekat(koji pre svega donose mnogooooooooo više para od php projekata), samo bih restartovao sistem i podigao Win Server 2008, koji koristim za asp.net razvoj.

Ova tvoja izjava se odnosi na to da je zarada srazmerna uloženom. Razvojni alati za php, js, mysql, linux su (skoro) besplatni a Win Server, Visual (.NET) Studio (kako god se zove) i ostali MS proizvodi KOŠTAJU i to dosta. Drugo je to što u ovom delu sveta se podrazumeva da je SW i licence džabe. Ne znam da li ti imaš plaćene licence mada nije ni važno za ovu temu važna je poenta da uglavnom uloženo opravdava zaradu što je i ideja MS sa svojim serverskim i klijentskim OS (a naravno i razvojni alataima) od vajkada.

U čemu radiš PHP development na OSX? Hvala.

Poslednja izmena:
Nema to veze.

Obicno se 'programiranje' u php-u svodi na pravljenje web sajtova u joomli/wordpressu ili necem trecem. Custom PHP aplikacije, koje se programiraju od nule, kostaju. Kao i aplikacije koje se prave na JSP-u a za cije pravljenje se koriste iskljucivo besplatni alati i vrte se na besplatnom Tomcat serveru.

ma php dev je poptuno isti na svim platformama, pa open source je....jedino sto OSX ima nekoliko fancy text editora =]

Poslednja izmena:
Za razvoj PHP-a postoji veliki broj odlicnih alata, neki su besplatni a neki nisu. Napr Zend Studio, phpDesigner, Nusphere PHPed i Delphi for PHP su alati koji uopste nisu jeftini. Zend Studio postoji i u OSX ediciji.

Naravno sve to je moguce raditi preko editora, ali jalov je to posao bez dibagera.... ozbiljno ostecuje zivce i skracuje zivot :)

Ova tvoja izjava se odnosi na to da je zarada srazmerna uloženom....
U čemu radiš PHP development na OSX? Hvala.

Skratio sam ti prvi deo poruke, kako bih smanjio veličinu citata u odgovoru.
Imam licencirane sve alatke. Visual Studio 2008 Pro, Visual Studio Express 2010, SQL Server 2008 Pro, Windows Server 2008.
Ti za asp.net možeš da koristiš Visual Web Developer, koji je apsolutno i totalno besplatan i takođe možeš da ga koristiš za komercijalne aplikacije. Isto je i sa Win Developer, za desktop .NET aplikacije. A imaš i kompletan Visual Studio Express 2010, pogledaj ovde. Takođe, možeš i besplatno da preuzmeš osnovnu verziju MS SQL Server. Dakle, uloženi novac za razvoj asp.net aplikacija je upravo sveden na 0 dinara, pod pretpostavkom da već imaš Windows 7 ili Windows Server 2008.
A postoji i ova stvar... rekoh da koristim OSX za php dev, jel tako? Koliko košta najjeftinija Mac mašina? 700e, reč je o Mac Mini... kakav desktop PC mogu da sastavim za 700e? Core i7 desktop... To što ja imam OSX kompatiblni hw, je samo moja prednost ali defakto je skuplja varijanta iMac ili MBP + php kombo, nego što je desktop ili laptop Win računar + visual studio express. Tak' da, ispadne obrnuto od onoga što ti navede... :D

Za razvoj PHP na osx, koristim 3 alatke. TextMate, Komodo Edit i Firefox(sa firebug).
Skoro sam kupio Coda aplikaciju i moram ti priznati da je dosta, dosta dobra alatka, pogotovo opcije da imaš pristup e-Knjigama, neke su već i ubačene, kao i što radi odličan preview + code debugging i testing. Za MySQL koristim phpmyadmin(jer je to najčešće na šta naiđeš na samom hostingu) i navicat lite.
Isto može da se uradi i sa dodacima za TextMate a mislim, nemoj me držati za reč i sa Komodo Edit(100% za Komodo IDE, koji nije besplatan).

Nema to veze.
Obicno se 'programiranje' u php-u svodi na pravljenje web sajtova u joomli/wordpressu ili necem trecem. Custom PHP aplikacije, koje se programiraju od nule, kostaju. Kao i aplikacije koje se prave na JSP-u a za cije pravljenje se koriste iskljucivo besplatni alati i vrte se na besplatnom Tomcat serveru.

Apsolutno si u pravu i slažem se sa tvojom konstatacijom. Od php projekata, govorim isključivo za freelance projekte i poslove... najmanje je bilo kompletnih aplikacija da se rade od 0 i da se pravi kompletno rešenje. To su već daleko ozbiljniji projekti, koji zahtevaju tim programera a ja, ma koliko dobar programer bio, nisam bolji od trojice Indusa ili Pakistanaca ili nekih trećih.
ASP.NET aplikacije su već druga priča... Umeju da budu izuzetno kompleksne i samim tim, dosta skuplje od php. Uostalom, verujem da ste bar jednom do sada videli newegg sajt. To je asp.net.

ma php dev je poptuno isti na svim platformama, pa open source je....jedino sto OSX ima nekoliko fancy text editora =]

Za razvoj PHP-a postoji veliki broj odlicnih alata, neki su besplatni a neki nisu. Napr Zend Studio, phpDesigner, Nusphere PHPed i Delphi for PHP su alati koji uopste nisu jeftini. Zend Studio postoji i u OSX ediciji.
Naravno sve to je moguce raditi preko editora, ali jalov je to posao bez dibagera.... ozbiljno ostecuje zivce i skracuje zivot :)

Komodo Edit je jedan od retkih editora koji su i besplatni i cross-platform. Identično rade na sve 3 platforme. Ali da je identično... i nije baš. LAMP, koji je skoro uvek i na samom serveru na kojem hostuješ "svoj" sajt, se ne ponaša identično XAMPP-u, WAMP-u ili MAMP-u. Postoje neke sitnice, koje ih čine različitim a to može da dovede do jurenja "fantomskih grešaka" po samom kodu, a taj proces može da potraje i da izgubiš i živce i nerve a ponajviše vreme. Kako bih to sprečio, imam lepo instaliran ubuntu 10.10 kao virtualnu mašinu, sa lamp serverom i tamo uvek paralelno testiram aplikacije... ;)

@salac,
Ja sam malo old-school i volim da ručno iskodiram što je više moguće ali iskreno da ti kažem, nedostaje mi, i to dosta, visual studio intellisense. To čudo, toliko ubrza proces kodiranja, debugging i testiranja da je prosto, postao nezamenljiv.
Imaš ti još drugih IDE rešenja za PHP dev... npr Komodo IDE, Eclipse(free), NetBeans(free) i Aptana...
Solidan spisak ima ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PHP_editors.

Moj pm je takođe dostupan za pitanja oko web dev... nemam puno slobodnog vremena, ali barem jednom dnevno bacim pogled na forum, pa ću sigurno odgovoriti.

Pozdrav. :)

Poslednja izmena:
Offtopic ali kad vec pricamo o ovome :

Vidjao sam kompleksne asp.net sajtove, a vidjao sam bogami i kompleksne jsp, python (odnosno zope) i php sajtove. Napr facebook, amazon, paypal, ebay, pa eto i apple u cijoj se temi nalazimo (ciji se web serveri vrte na solarisu sto znaci da sigurno nisu asp.net). Uglavnom ljudi smatraju da asp.net ima veliko uporiste medju najvecim svetskim korporacijama, sto i jeste tacno ali ne u potpunosti; recimo Wall Street Journal, Coca Cola, NYT, CNN i jos mnogi drugi koriste sto i vecina obicnog i ubogog sveta - wordpress. Uglavnom to zavisi od platforme koja dominira po datacentrima - oni koji se odluce za MSSQL i/ili windows servere i nemaju nekog izbora osim asp.net-a. Ovi drugi, u cijim datacentrima dominiraju *nix serveri te oracle/db2 database serveri, mogu da izaberu sta god zele (a mnogo cesce biraju da ne koriste asp.net).

Btw, sto se tice php ide alata koje sam pobrojao, namerno sam pomenuo samo one koji se placaju. I da ne bude zabune vecina njih ima jako,jako dobre autocompletion algoritme (navedeno kao prednost VS-a). A u potpunosti se slazem sa delom koji se tice cene MS-ovih razvojnih alata - ukoliko se izuzme cena same licence (dakle windows OS-a) sve ostalo je potpuno besplatno. Pametan potez MS-a u cilju dovlacenja sto vise potencijalnih web programera; prakticno decenijama unazad nikako da se izbore sa konkurencijom u tom segmentu gde i dalje suvereno vladaju open-sors alternative.

Poslednja izmena:
posto ce MS izdati SDK za Kinect ove godine, pa i to mozemo smatrati delom PC i Windowsa.....

tako da mogu da postavim ovaj link vezan za Kinect.....http://www.bbc.co.uk/news/business-12697975

gde je kovacM koji je nekoliko puta rekao da MS ne moze da napravi uspesan proizvod, kako je uspeo da uradi ovo, i koja je zavera u pitanju ?:D

i corava koka zrno ubode... ;)

evo malo Zunea - Microsoft abandons Zune media players in defeat by Apple's iPod link

btw Zune je jedna od Microsoftovih stvari razvijena u Microsoftu - nije kupljena kao npr. Dager aka Kin ili Kinect ;)

sigurno da tvrdi kako MS ume samo da pravi zezalice i igracke, ali ne i ozbilje stvari... i tako nesto... iako je primera radi iPad recimo jedna velika igracka za odrasle, al nema veze
naravno da ne. Microsoftov TabletPC je bila nekorisna igracka za odrasle, iPad... ako ti kazem sta je, neces mi verovati! :p ;)

@ays

AutoCAD sad ponovo imas za Mac, od 3D programa mislim da nemas samo 3D StudioMax za Mac.

@jopopo

ja koristim Coda-u za PHP, MySQL, JS... kosta ali je stvarno predivan editor!

Poslednja izmena:
@ays, kovacm
Hvala momci!!! Namerno nisam napomenuo da "merkam" Coda (ne za mene, ja sam programer u penziji ;) izašao sam iz štosa) jer mi se čini drugačijim od sličnih sebi. Ovako ste bili objektivni (ili subjektivni, nema veze) i obojica je koristite.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno