Ova tvoja izjava se odnosi na to da je zarada srazmerna uloženom....
U čemu radiš PHP development na OSX? Hvala.
Skratio sam ti prvi deo poruke, kako bih smanjio veličinu citata u odgovoru.
Imam licencirane sve alatke. Visual Studio 2008 Pro, Visual Studio Express 2010, SQL Server 2008 Pro, Windows Server 2008.
Ti za asp.net možeš da koristiš Visual Web Developer, koji je apsolutno i totalno besplatan i takođe možeš da ga koristiš za komercijalne aplikacije. Isto je i sa Win Developer, za desktop .NET aplikacije. A imaš i kompletan Visual Studio Express 2010, pogledaj
ovde. Takođe, možeš i besplatno da preuzmeš osnovnu verziju MS SQL Server. Dakle, uloženi novac za razvoj asp.net aplikacija je upravo sveden na 0 dinara, pod pretpostavkom da već imaš Windows 7 ili Windows Server 2008.
A postoji i ova stvar... rekoh da koristim OSX za php dev, jel tako? Koliko košta najjeftinija Mac mašina? 700e, reč je o Mac Mini... kakav desktop PC mogu da sastavim za 700e? Core i7 desktop... To što ja imam OSX kompatiblni hw, je samo moja prednost ali defakto je skuplja varijanta iMac ili MBP + php kombo, nego što je desktop ili laptop Win računar + visual studio express. Tak' da, ispadne obrnuto od onoga što ti navede...
Za razvoj PHP na osx, koristim 3 alatke. TextMate, Komodo Edit i Firefox(sa firebug).
Skoro sam kupio Coda aplikaciju i moram ti priznati da je dosta, dosta dobra alatka, pogotovo opcije da imaš pristup e-Knjigama, neke su već i ubačene, kao i što radi odličan preview + code debugging i testing. Za MySQL koristim phpmyadmin(jer je to najčešće na šta naiđeš na samom hostingu) i navicat lite.
Isto može da se uradi i sa dodacima za TextMate a mislim, nemoj me držati za reč i sa Komodo Edit(100% za Komodo IDE, koji nije besplatan).
Nema to veze.
Obicno se 'programiranje' u php-u svodi na pravljenje web sajtova u joomli/wordpressu ili necem trecem. Custom PHP aplikacije, koje se programiraju od nule, kostaju. Kao i aplikacije koje se prave na JSP-u a za cije pravljenje se koriste iskljucivo besplatni alati i vrte se na besplatnom Tomcat serveru.
Apsolutno si u pravu i slažem se sa tvojom konstatacijom. Od php projekata, govorim isključivo za freelance projekte i poslove... najmanje je bilo kompletnih aplikacija da se rade od 0 i da se pravi kompletno rešenje. To su već daleko ozbiljniji projekti, koji zahtevaju tim programera a ja, ma koliko dobar programer bio, nisam bolji od trojice Indusa ili Pakistanaca ili nekih trećih.
ASP.NET aplikacije su već druga priča... Umeju da budu izuzetno kompleksne i samim tim, dosta skuplje od php. Uostalom, verujem da ste bar jednom do sada videli newegg sajt. To je asp.net.
ma php dev je poptuno isti na svim platformama, pa open source je....jedino sto OSX ima nekoliko fancy text editora =]
Za razvoj PHP-a postoji veliki broj odlicnih alata, neki su besplatni a neki nisu. Napr Zend Studio, phpDesigner, Nusphere PHPed i Delphi for PHP su alati koji uopste nisu jeftini. Zend Studio postoji i u OSX ediciji.
Naravno sve to je moguce raditi preko editora, ali jalov je to posao bez dibagera.... ozbiljno ostecuje zivce i skracuje zivot
Komodo Edit je jedan od retkih editora koji su i besplatni i cross-platform. Identično rade na sve 3 platforme. Ali da je identično... i nije baš. LAMP, koji je skoro uvek i na samom serveru na kojem hostuješ "svoj" sajt, se ne ponaša identično XAMPP-u, WAMP-u ili MAMP-u. Postoje neke sitnice, koje ih čine različitim a to može da dovede do jurenja "fantomskih grešaka" po samom kodu, a taj proces može da potraje i da izgubiš i živce i nerve a ponajviše vreme. Kako bih to sprečio, imam lepo instaliran ubuntu 10.10 kao virtualnu mašinu, sa lamp serverom i tamo uvek paralelno testiram aplikacije...
@salac,
Ja sam malo old-school i volim da ručno iskodiram što je više moguće ali iskreno da ti kažem, nedostaje mi, i to dosta, visual studio intellisense. To čudo, toliko ubrza proces kodiranja, debugging i testiranja da je prosto, postao nezamenljiv.
Imaš ti još drugih IDE rešenja za PHP dev... npr Komodo IDE, Eclipse(free), NetBeans(free) i Aptana...
Solidan spisak ima ovde:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PHP_editors.
Moj pm je takođe dostupan za pitanja oko web dev... nemam puno slobodnog vremena, ali barem jednom dnevno bacim pogled na forum, pa ću sigurno odgovoriti.
Pozdrav.