Šta je novo?

Mac OSX vs. Windows

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Au na cemu si ti ?
Opcije su Copy and replace , dont copy, copy but keep both files...

По мени је ово болесно, уопсталом у овом фазону је и цео контрол панел. Једино је ок ако вам у делу мозга за вид имате филтрирање гомиле непотребних информација.

Woody-2010-04-01Fig4.gif

Pih, opet ce da ispadne da branim windows, ali da ipak unesemo neku ravnotezu i pomenemo zestoke propuste u OSX korisnickom interfejsu.

Zar ta opcija koja tebe toliko zbunjuje ne sluzi da se povezes na non-perzistentne mrezne interfejse, odnosno dialup/vpn/wireless? Izmice mi sta te to toliko zbunjuje? A fino da si pomenuo kopiranje fajlova, mene napr. vazda nervira to sto su u OSX fajlovi i folderi izmesani odnosno redjaju se po abecednom redu; zar je mozgovima u apple-u bilo toliko tesko da to naprave kako treba? Da se prvo prikazuju folderi, pa fajlovi.....

Та опција све што уради је да ми отвори оно као да сам кликнуо доле на конекцију и оно мало прозорче ми се отвори изнад конекције. Стварно генијално... А да бих се дисконектовао са мреже требао сам први пут да родим мечку да бих пронашао конекцију. И наравно на крају се иза шминке увек стигне до интерфејса који је исти као и на Виндовсу 95.

То је све ствар навике, ја увек тражим по имену фолдере и ево сада ми чак ово и више одговара.

Bolji od cega? Nepregledan dock, bangavo resen menadzment prozora, prozori koji mogu da se resize-uju samo u donjem desnom uglu, nepostojanje mogucnosti za minimizaciju/maksimizaciju prozora kada se klikne na okvir, cmd+tab koji ti daje spisak otvorenih prozora ali pojma nemas sta se u kom desava, ogavno reseno gasenje aplikacije (cmd+q ili desni klik na dock, trazenje opcije u meniju, pa opet click), nema cak ni najobicnijeg shortcut-a za 'ciscenje ekrana' (dakle da se pogube svi prozori i oslobodi desktop), OSX nema ni uninstaller a i 'rovarenje' po trashcan-u je odradjeno ocajno itd itd itd - po svemu ovome OSX je daleko iza sve moguce konkurencije. Ajd iza windowsa koga prave placeni programeri, ali biti iza besplatnih GUI-ja kao sto su KDE i gnome je ozbiljno dostignuce. Pa vecina nas ima instaliranih 2-3 programa koji pokusavaju da isprave navedene nedostatke i menadzment prozora ucine makar koliko-toliko podnosljivim.....

Јесте мало непрегледан док и менаџмент прозора. Минимизација прозора на дупли клик на прозор? То ради ако си на то мислио. Што се тиче чишћења екрана имаш опцију у експозеу, ја то држим на дугменцету миша са стране и врх је ствар, јер могу да склоним прозоре, ухватим иконицу са десктопа, вратим екране и дропујем шта сам хтео. Uninstaller има сваки већи програм, сем ситних за које није ни битно.

Иначе треба отворити Control Panel и My Computer, и доста тога ће бити јасно која је оно лудост. Они се ладно трипују да је то напредак у односу на WinXP.

A mozemo i da obrnemo - u osx nedostaje mnogo, mnogo sitnica koje zivot znace, a ove iz Apple bas zabole za te stvari. I sad bi kao zakljucak trebalo da stoji 'Zato je Windows zakon kad se poredi sa OSX' ?

I sve te silne sitne falinke verovatno nece nikad ni da budu ispravljene, obzirom da pricamo o Appleu kome je trebalo skoro 2 decenije da ubaci drugo i trece dugme misa dok je ostatak sveta veselo koristio i jedno i drugo.

ps. sta ovaj moj post pokazuje? Pokazuje da je lako da se ocrni bilo sta ukoliko se ignorisu nedostaci omiljenog OS-a, o kom god OS-u da se radilo.

Не можемо да обрнемо јер, и са недостацима, МекОС је и даље је бољи/лакши за коришћење од Виндовса. Нико не каже да је МекОС савршенство, али испред Виндовса је за светлосну годину. Ево сад сам се чудио што неће да ми се отвори неки фајл, сад тек видех да је то ПДФ, и морма да скидам глупи Ридер, уместо само да га отворим као у Меку. И то ПДФ тако лепо ради нема оног сецкања при преласку страна. Дакле Мек по дифолту отвара гомилу формата, што је још једна предност, поготово кад гомила корисника нема појма да оде на адоб сајт и скине програм само због тога.

Poslednja izmena:
@salac, neko ko sve radi iz komandne linije, bash i ne moze da pricha o efikasnosti UI :) Isto kao shto programer ne moze da pricha o dizajnu :)

Poredjenje OS X i Windowsa 7 je smeshno, kao kada bi poredio iOS i WP7 ili Xbox 360 i PS3, uvek je isto, uvek kasne generaciju, a sve shto znaju je da kopiraju neshto na chemu je neko drugi uzeo pare.

Poslednja izmena:
Cekaj Nemanja, ukoliko kliknes levim dugmemtom misa na 'monitor' u systray-u u windowsu izleti ti spisak dialup/vpn/wireless mreza; veoma standardno i ocekivano ponasanje, prakticno svaki OS tj. svaki GUI kog sam video to ima reseno na isti nacin. Nema potrebe da rovaris po network setovanjima za to.

Ta opcija koju je nemacki tenkista opisivao stoji u control panelu i radi isto sto i levi klik na doticnu ikonu; stvarno imam veliki problem da skapiram sta ga tacno tu zbunjuje? Ne mora uopste da se ide u control panel da bi listao 'nestalne' mreze interfejse ukoliko to eksplicitno ne zelis.

@salac, stoji to sve, znam šta pričaš. Međutim ako želiš da dođeš do kontrole samog uređaja (kontrolera) put je bespotrebno cluttered.

Cekaj Nemanja, ukoliko kliknes levim dugmemtom misa na 'monitor' u systray-u u windowsu izleti ti spisak dialup/vpn/wireless mreza; veoma standardno i ocekivano ponasanje, prakticno svaki OS tj. svaki GUI kog sam video to ima reseno na isti nacin. Nema potrebe da rovaris po network setovanjima za to.

Ta opcija koju je nemacki tenkista opisivao stoji u control panelu i radi isto sto i levi klik na doticnu ikonu; stvarno imam veliki problem da skapiram sta ga tacno tu zbunjuje? Ne mora uopste da se ide u control panel da bi listao 'nestalne' mreze interfejse ukoliko to eksplicitno ne zelis.

Та опција се зове "Connect or disconect", а шта ради? Прикаже онај прозорчић и то је све.
Како шта ме збуњује па ничему не служи а уз то и не ради :D. А што нема везе са својим називом, нит те дисконектује нит те конектује..

@salac, stoji to sve, znam šta pričaš. Međutim ako želiš da dođeš do kontrole samog uređaja (kontrolera) put je bespotrebno cluttered.

Evo nije me mrzelo da startujem win7 u parallelsu i izmerim koliko je duzi put u win7 od OSX da se dodje do setovanja za IP adresu. U OSX mi je trebalo 6 klikova misem, u windowsu 7. Do duse vreme koje sam dobio u OSX glede tog jednog klika izgubio sam jer mi je trebalo dosta vise vremena da interfejs nadjem u listi - dok kod windowsa izleti prozor gde su odmah bili vidljivi svi interfejsi (imam definisano vise od 10 vpn konekcija), u OSX sam dobio standardno mali ekrancic (koji inace ne moze da se risajzuje) gde sam morao da skrolujem kroz listu interfejsa i nalazim onaj koji mi treba.

Postoje i jos neke razlike u pristupu - napr. kod windowsa su VPN-ovi skupljeni pod istu ikonu i systrayu kao i ostali interfejsi, dok kod OSX-a za to postoji posebna ikona koja cuci pored ikone za wireless; nesto se brze setuje u windowsu, nesto u OSX.

No dobro, slazem se da su dijalozi za setovanje mreze nesto pregledniji u OSX nego u windowsu. Nije to neka ozbiljna razlika kao sto je covek pokusao da je predstavi, ali je ima.

Та опција се зове "Connect or disconect", а шта ради? Прикаже онај прозорчић и то је све.
Како шта ме збуњује па ничему не служи а уз то и не ради :D. А што нема везе са својим називом, нит те дисконектује нит те конектује..

Ta opcija sluzi za dobijanje tog prozorcica gde se konektujes ili diskonektujes na wireless mreze, definisane dialup naloge i VPN-ove. Opet ne kapiram sta te je tu toliko zbunjivalo? Naziv 'Connect or disconnect' bas i radi to sto je i napisano, odnosno vodi te ka prozoru za connect/disconnect sa neperzistentnih NIC-eva.

По мени је ово болесно, уопсталом у овом фазону је и цео контрол панел. Једино је ок ако вам у делу мозга за вид имате филтрирање гомиле непотребних информација.

Opet ne kapiram sta je tacno tu lose? Imas SAMO 3 opcije, sa svim relevantnim pokazateljima koji ti pomazu u odluci (datum promene fajla je recimo bitna stavka, na osnovu toga mozes da zakljucis sta ces tacno da uradis). Napr. na OSX sam primetio da, kada krenem u raspakovanje fajlova iz zipa/rara/whatever obavezno bude napravljen jos jedan folder bez da me sistem ista pita, pa mi se cesto desava da imam identicne kopije fajlova i foldera na disku a koje sam onda prinudjen naknadno da brisem; kad u windowsu odradim to isto, lepo dobijem poruku da folder/fajl tog i tog imena vec postoje, pa onda mogu na miru da cancel-ujem operaciju.

Pa sad, koji je pristup bolji?

Та опција све што уради је да ми отвори оно као да сам кликнуо доле на конекцију и оно мало прозорче ми се отвори изнад конекције. Стварно генијално... А да бих се дисконектовао са мреже требао сам први пут да родим мечку да бих пронашао конекцију. И наравно на крају се иза шминке увек стигне до интерфејса који је исти као и на Виндовсу 95.

Ako ti ta opcija, na tom mestu, ne treba niti je koristis, sto si se onda okomio na nju?:) Ni ja ne koristim 'Assist' dugme u mreznim setovanjima za OSX, niti mi treba, pa vidis da ne pisem po forumima o tome. Nego kad vec spominjes windows 95 molim te da nam ilustrujes kako se tacno promenio taj deo na apple OS-evima od 95 pa do danas :) Bas me interesuju revolucionarne novine koje OSX donosi u odnosu na MacOS na tom polju.

Evo napr. sta mene konkretno jako iritira u Apple-ovom shvatanju networkinga - definisanje proksija. Da li je neko primetio da je nemoguce parcijalno definisanje proksija na safariju, vec se otvara system preferences gde se onda proxy definise na nivou celog OS-a, za sve aplikacije? Koja li je tek budala ovo smisljala da mi je znati....

То је све ствар навике, ја увек тражим по имену фолдере и ево сада ми чак ово и више одговара.

Pre svega stvar lepe organizacije - svuda se prvo redjaju folderi pa fajlovi osim u OSX. Logicnije je, preglednije je i lakse se prati. To sto si se ti navikao na losije je, bez uvrede, tvoj problem.

Јесте мало непрегледан док и менаџмент прозора. Минимизација прозора на дупли клик на прозор? То ради ако си на то мислио. Што се тиче чишћења екрана имаш опцију у експозеу, ја то држим на дугменцету миша са стране и врх је ствар, јер могу да склоним прозоре, ухватим иконицу са десктопа, вратим екране и дропујем шта сам хтео. Uninstaller има сваки већи програм, сем ситних за које није ни битно.

Uradi dvoklik na gornju ivicu prozora, ma klikci koliko god zelis puta, i obavesti me da li se ista desilo :) Sto se tice expose-a, spaces-a i ostalih pokusaja da se od babe napravi devojka, odnosno da se olaksa ono o cemu sam pisao (veoma los windows management u slucaju veceg broja prozora), ne mogu da kazem da ne pomazu ali po meni - nedovoljno. I dalje je kretanje kroz aplikacije i navigacija kroz prozore sporija na OSX nego na windowsu, KDE-u, gnome-u..... ovo je deo OSX-a koji Apple treba pod hitno da redizajnira umesto sto se bave glupostima kao sto je uvodjenje appstore-a.

Иначе треба отворити Control Panel и My Computer, и доста тога ће бити јасно која је оно лудост. Они се ладно трипују да је то напредак у односу на WinXP.

Da ali... gomila stvari koje u windowsu stoje u control panelu, kod OSX-a su razbijene na System Preferences i Utilities.

Не можемо да обрнемо јер, и са недостацима, МекОС је и даље је бољи/лакши за коришћење од Виндовса. Нико не каже да је МекОС савршенство, али испред Виндовса је за светлосну годину. Ево сад сам се чудио што неће да ми се отвори неки фајл, сад тек видех да је то ПДФ, и морма да скидам глупи Ридер, уместо само да га отворим као у Меку. И то ПДФ тако лепо ради нема оног сецкања при преласку страна. Дакле Мек по дифолту отвара гомилу формата, што је још једна предност, поготово кад гомила корисника нема појма да оде на адоб сајт и скине програм само због тога.

Ne, nije OSX ispred bilo cega za svetlosnu godinu. To je samo fanboy-evsko, sa oprostenjem, trkeljanje. Realno i internalije i eksternalije zahtevaju ozbiljan remont - o ovome je vec pricano ali evo malog podsetnika: fajl sistem je katastrofa, graficki podsistem je spor (losiji cak i od open-sors alternativa), memory management je los, neverovatno ali gotovo svaka nova revizija OSX-a (ili sto bi neko rekao - service pack-ovi) donosi regresiju performansi.... o eksternalijama aka GUI-ju sam vec izneo zamerke.

@salac, neko ko sve radi iz komandne linije, bash i ne moze da pricha o efikasnosti UI :) Isto kao shto programer ne moze da pricha o dizajnu :)

Obzirom da silom prilika veoma cesto radim u cetiri velika i poznata GUI-ja (OSX, sve varijante windowsa, KDE i gnome), verujem da sam mnogo pozvaniji da iznosim mane i prednosti nego vecina ljudi koji ovde postuju. Stvari iznosim iz licnog iskustva i pisem o onome sto se desava meni, sta sam sam primetio i video; ne pisem gluposti tipa 'XYZ operativni sistem je 10 svetlosnih godina ispred svih ostalih' vec eto, mozda uzaludno, pokusavam da iznesem i neku argumentaciju. Nekad to uspeva, nekad i ne:)

Poredjenje OS X i Windowsa 7 je smeshno, kao kada bi poredio iOS i WP7 ili Xbox 360 i PS3, uvek je isto, uvek kasne generaciju, a sve shto znaju je da kopiraju neshto na chemu je neko drugi uzeo pare.

Ovo potpada pod kategoriju koju sam pomenuo u jednom od postova ranije - iznosenje fanboy-istickih, navijacko ostrascenih sentenci, bez bilo kakve argumentacije, ne zasluzuje nikakav smislen odgovor.

Poslednja izmena:
П.С. И зашто не може да ради скрол на мишу на неактивном прозору ако само држим миша изнад прозора у којем желим да скролујеш? Мислим јел то толико тешко да се стави по дифолту??? И постоји ли начин да то могу да наместим?

WizMouse

Једино је ок ако вам у делу мозга за вид имате филтрирање гомиле непотребних информација.
Naravno da imamo.To svaki covek ima. KAd kupujem cigare ne citam celu deklaraciju i upozorenja da ce da mi otpadne noga vec procitam samo dal je drina ili marlboro.
Kad citam cenovnik u piceriji , ako znam sta ima quattro stagioni procitacu samo cenu i velicinu.Ako ne znam procitacu i sastojke.tako i ovde. Dovoljan je iq>80 da se procita samo osnovno.

Poslednja izmena:
Postoje i jos neke razlike u pristupu - napr. kod windowsa su VPN-ovi skupljeni pod istu ikonu i systrayu kao i ostali interfejsi, dok kod OSX-a za to postoji posebna ikona koja cuci pored ikone za wireless; nesto se brze setuje u windowsu, nesto u OSX.

No dobro, slazem se da su dijalozi za setovanje mreze nesto pregledniji u OSX nego u windowsu. Nije to neka ozbiljna razlika kao sto je covek pokusao da je predstavi, ali je ima.

Ta opcija sluzi za dobijanje tog prozorcica gde se konektujes ili diskonektujes na wireless mreze, definisane dialup naloge i VPN-ove. Opet ne kapiram sta te je tu toliko zbunjivalo? Naziv 'Connect or disconnect' bas i radi to sto je i napisano, odnosno vodi te ka prozoru za connect/disconnect sa neperzistentnih NIC-eva.

Ako ti ta opcija, na tom mestu, ne treba niti je koristis, sto si se onda okomio na nju?:) Ni ja ne koristim 'Assist' dugme u mreznim setovanjima za OSX, niti mi treba, pa vidis da ne pisem po forumima o tome. Nego kad vec spominjes windows 95 molim te da nam ilustrujes kako se tacno promenio taj deo na apple OS-evima od 95 pa do danas :) Bas me interesuju revolucionarne novine koje OSX donosi u odnosu na MacOS na tom polju.

Чекај ти мене и даље не разумеш? Где ја на том прозорчету имам опцију да се нпр дисконектујем са мреже? Са тог малог прозорчета могу једино да одем опет у "Network and sharing centar" одакле сам и кренуо... Као да не причамо о истом Виндовсу. И зашто ми је то запало за око, па када сам хтео да се дисконектујем та опција ми је одмах прва запала за око а иста не ради ништа, дословце ништа.

Па Win95 је споменут јер је све намазано са тоном шминке, а у суштини исто систем којем је главна промена промена изгледа иконица и места опцијама као да је то суштина, вртимо се у круг.

Opet ne kapiram sta je tacno tu lose? Imas SAMO 3 opcije, sa svim relevantnim pokazateljima koji ti pomazu u odluci (datum promene fajla je recimo bitna stavka, na osnovu toga mozes da zakljucis sta ces tacno da uradis). Napr. na OSX sam primetio da, kada krenem u raspakovanje fajlova iz zipa/rara/whatever obavezno bude napravljen jos jedan folder bez da me sistem ista pita, pa mi se cesto desava da imam identicne kopije fajlova i foldera na disku a koje sam onda prinudjen naknadno da brisem; kad u windowsu odradim to isto, lepo dobijem poruku da folder/fajl tog i tog imena vec postoje, pa onda mogu na miru da cancel-ujem operaciju.

Pa sad, koji je pristup bolji?

Није проблем што постоје те три опције, проблем је сва та гомила текста, ако теби то не смета ок али такав интерфејс је нула чиста. Када год ми се то деси од силног текста не видим које су то три опције, морам да застанем за сваки случај да прочитам једно минут па да кликнем. Јако јако лоше.

Имаш апликације за распакивање, не мораш да користиш системски.

Evo napr. sta mene konkretno jako iritira u Apple-ovom shvatanju networkinga - definisanje proksija. Da li je neko primetio da je nemoguce parcijalno definisanje proksija na safariju, vec se otvara system preferences gde se onda proxy definise na nivou celog OS-a, za sve aplikacije? Koja li je tek budala ovo smisljala da mi je znati....

Супер што те иритира, ја нисам ни дошао да кажем да је МекОС савршен. :)

Uradi dvoklik na gornju ivicu prozora, ma klikci koliko god zelis puta, i obavesti me da li se ista desilo :) Sto se tice expose-a, spaces-a i ostalih pokusaja da se od babe napravi devojka, odnosno da se olaksa ono o cemu sam pisao (veoma los windows management u slucaju veceg broja prozora), ne mogu da kazem da ne pomazu ali po meni - nedovoljno. I dalje je kretanje kroz aplikacije i navigacija kroz prozore sporija na OSX nego na windowsu, KDE-u, gnome-u..... ovo je deo OSX-a koji Apple treba pod hitno da redizajnira umesto sto se bave glupostima kao sto je uvodjenje appstore-a.

Ево кликћем и ради ко змај. А открићу ти и тајну, то се укључује у Apearance у System Preferences. :)

Da ali... gomila stvari koje u windowsu stoje u control panelu, kod OSX-a su razbijene na System Preferences i Utilities.

Ма да су на пет места не могу да приђу хаосу контрол панела са укупно 50 иконица. Категорије нећу ни да коментаришем.

Ne, nije OSX ispred bilo cega za svetlosnu godinu. To je samo fanboy-evsko, sa oprostenjem, trkeljanje. Realno i internalije i eksternalije zahtevaju ozbiljan remont - o ovome je vec pricano ali evo malog podsetnika: fajl sistem je katastrofa, graficki podsistem je spor (losiji cak i od open-sors alternativa), memory management je los, neverovatno ali gotovo svaka nova revizija OSX-a (ili sto bi neko rekao - service pack-ovi) donosi regresiju performansi.... o eksternalijama aka GUI-ju sam vec izneo zamerke.

Ок није погрешио сам. Виндовс је светлосну годину иза.

Obzirom da silom prilika veoma cesto radim u cetiri velika i poznata GUI-ja (OSX, sve varijante windowsa, KDE i gnome), verujem da sam mnogo pozvaniji da iznosim mane i prednosti nego vecina ljudi koji ovde postuju. Stvari iznosim iz licnog iskustva i pisem o onome sto se desava meni, sta sam sam primetio i video; ne pisem gluposti tipa 'XYZ operativni sistem je 10 svetlosnih godina ispred svih ostalih' vec eto, mozda uzaludno, pokusavam da iznesem i neku argumentaciju. Nekad to uspeva, nekad i ne:)

Верујем да има добрих система, само овде се прича о два из наслова.

Cekaj jel pricamo o ovome :) radi sve sta treba da radi

Prilozi

• prozorce.jpg
    prozorce.jpg
    36.9 KB · Pregleda: 76
Da, o tome pricamo :)

mogu da se kladim da on uopste ne klikne na mrezu na koju zeli da se konektuje ili sa koje zeli da se diskonektuje, nego odmah ide na "open network and sharing center" :d

Pa obzirom na to koliko se potrosilo vremena na pljuvanje control centra ne bi me cudilo :) Kao da se u tom nesretnom control center-u provodi 50% vremena za racunarom.

Sa druge strane ne smeta nista glupavo reseno baratanje prozorima, to se valjda ne radi nikad vec se direktno cim se startuje OSX odlazi u System Preferences.....

Ajd odgovoricu jako kratko i na ovu poruku, mada slutim da ce neki vispreni moderator vec da izbrise sve ovo o cemu smo se raspravljali :)

Па Win95 је споменут јер је све намазано са тоном шминке, а у суштини исто систем којем је главна промена промена изгледа иконица и места опцијама као да је то суштина, вртимо се у круг.

Pocinjem ozbiljno da sumnjam da ti u stvari nemas blage veze o windowsu. Samo ozbiljno zlonamerna osoba, ili osoba sa velikim nedostatkom znanja, moze da ustvrdi da je razlika izmedju windowsa 95 i windowsa 7 cisto kozmeticke prirode. Dobronamerno ti predlazem da proucis materiju.... nije valjda da u vermahtu nema kurseva iz windowsa? :)

Ево кликћем и ради ко змај. А открићу ти и тајну, то се укључује у Apearance у System Preferences. :)

Hvala, zaista nisam obratio paznju. Korisna stvar.

Ок није погрешио сам. Виндовс је светлосну годину иза.

I opet si pogresio :) Windows je negde ispred OSX-a, negde je iza. Normalna i ocekivana stvar jer svaki OS ima jake i slabe tacke.

Cekaj jel pricamo o ovome :) radi sve sta treba da radi

Ал изгледа да то не ради за лан мрежу јер опције за дисконектовање за лан нема, зато сам и питао чему то служи, ево тек сад сам скапирао да ипак има сврху, хвала.

Pocinjem ozbiljno da sumnjam da ti u stvari nemas blage veze o windowsu. Samo ozbiljno zlonamerna osoba, ili osoba sa velikim nedostatkom znanja, moze da ustvrdi da je razlika izmedju windowsa 95 i windowsa 7 cisto kozmeticke prirode. Dobronamerno ti predlazem da proucis materiju.... nije valjda da u vermahtu nema kurseva iz windowsa? :)

Ја све време причам о интерфејсу. Само је намазан и нашминкан и непотребно закомпликован а на крају опет дођемо на исто. Чему онда сва шминка сем да закомпликује људима живот.

Pa obzirom na to koliko se potrosilo vremena na pljuvanje control centra ne bi me cudilo :) Kao da se u tom nesretnom control center-u provodi 50% vremena za racunarom.

Sa druge strane ne smeta nista glupavo reseno baratanje prozorima, to se valjda ne radi nikad vec se direktno cim se startuje OSX odlazi u System Preferences.....

Па проводи се у апликацијама па нећемо да причамо о истим сигурно... Шта је контрол панел ако не део сисстема, и целокупног интерфејса.

Рекао сам да смета, лоше је одрађено, зашто увек све читате у апсолутним категоријама? Није МекОС савршен.

Ал изгледа да то не ради за лан мрежу јер опције за дисконектовање за лан нема, зато сам и питао чему то служи, ево тек сад сам скапирао да ипак има сврху, хвала.

To nemas za ethernet interfejse zato sto za ethernet interfejse nigde nemas unosenje username/passworda. Mozda ti fali opcija enable/disable ?

Ја све време причам о интерфејсу. Само је намазан и нашминкан и непотребно закомпликован а на крају опет дођемо на исто. Чему онда сва шминка сем да закомпликује људима живот.

Dobro, sta bi ti tu tacno promenio? Zelis da prozori budu elipsoidi, buttoni krugovi, da se dugmici za minimize/restore/gasenje prozora nalaze u sredini prozora a ne u cosku, da ti meniji izlecu sa donje desne umesto sa gornje strane, da mis nema dugmice vec da se koriste gestures-i? Sta tacno u odnosu na prvi graficki GUI predstavljen jos sredinom sedamdesetih na koji i dan-danas podseca i OSX, i windows, i kde, i gnome, bi ti bitno promenio?

Evo slike kako je to izgledano 1975 god:

xerox-8010-star.gif

Kao sto se iz prilozenog da videti, prozori se skoro pa ne menjaju zadnjih 35 godina. Tu je okvir, tu su buttoni u uglu, prozori su cetvrtasti, dugmici imaju natpise u sredini i pravougaoni su, vide se folderi i fajlovi na desktopu, tu su ikone.... dakle sve ono sto imamo i danas, o bilo kom GUI-ju da pricamo.

Jedine dve 'velike' stvari po kojima moze da se napravi razlika u organizaciji GUI-ja na OSX i windowsu je windows taskbar vs osx dock i organizacija menija (windows menije ima u okviru prozora aplikacije, OSX ima standardno mesto za menije). Postoji sigurno i jos razlika ali ovo mi prvo pada na pamet.

Па проводи се у апликацијама па нећемо да причамо о истим сигурно... Шта је контрол панел ако не део сисстема, и целокупног интерфејса.

Koliko dnevno provodis u kontrol panelu? Sat? Dva? Pet? Ja povremeno zadjem u Control Panel ili System Preferences i ne zadrzavam se duze od par minuta.

Da li je zaista moguce da je to toliki minus za windows a nikako da se recimo pomene nepregledan OSX dock koga u funkcionalnosti windowsov taskbar sije za dve klase?

Рекао сам да смета, лоше је одрађено, зашто увек све читате у апсолутним категоријама? Није МекОС савршен.

Ne, nisi tako rekao. Govorio si u astronomskim jedinicama (svetlosne godine).

Poslednja izmena:
Ta slika nije 1975. nego 1981. (ili ti možda znaš nešto više?)

U pravu si, ovo nije Alto nego Star, sto znaci da je slika iz (najranije) 1981. god.

Do duse Xerox Alto, prethodnik Star-a, pojavio se jos ranije nego sto sam napisao, dakle ne 1975. nego 1973. god.

Xerox Star je bio jos veci iskorak napred, ajd na stranu sto je to bio prvi komercijalno dostupni racunar koji je imao GUI sa prozorima i misa, vec je vrlo verovatno i prvi takav racunar sa ugradjenim ethernetom.

Edit: evo zanimljivog linka koji pokazuje razvoj GUI-ja u proslosti:

Poslednja izmena:
Moram reći da izgled zaglavlja prozora mnogo liči na izgled prozora Leoparda (tj. izgled koji se pojavio u leopardu)

Ovo potpada pod kategoriju koju sam pomenuo u jednom od postova ranije - iznosenje fanboy-istickih, navijacko ostrascenih sentenci, bez bilo kakve argumentacije, ne zasluzuje nikakav smislen odgovor.

Ukratko receno, trolovanje :d
No valjda je svima jasno da to ocigledno namerno radi, dal iz fazona ili zbog nekih drugih razloga ,)

@salac: Zanimljiv video. Samo što autor očigledno nije bio mnogo vredan. Mac OS X je pomenuo jednom i to slikom Leoparda, a od Windows-a je morao svaku betu da pomene (pri tom mu je 98-ica omiljeni :D), izostavio je Gnome, KDE-u dao sav prostor za Linux GUI-e.

Poslednja izmena:
Ali kad sam u klipu video IRIX, kakav je bio odnosu na Mac OS i Amigu u to doba. :zgran:

SGI računari su verovatno bili tada bog i batina za PC, Mac, Atari, Amigu...

Mada su verovatno i koštali toliko puta više.

EDIT: Eh, čitam na SGI sajtu, podatke za novi sistem. Ima 256 jezgara (Intel Xeon) i maksira Windows Server 2008 (256 je maks za WS 2008), a IRIX je mogao da se sklaira do 1024 procesora.

Poslednja izmena:
dugo vremena koristim hackintosh i obozavam sve vezano za apple, ali na kraju kako god da okrenem zavrsim u windowsu.

@kovacm, matori, pljuvati Microsoft, po bilo kom osnovu, je više nego težak zadatak. Ne bi oni došli na poziciju najveće IT firme na svetu, da su baš toliko "loši".

ne znam odakle da krenem, ako nista vise, danas je to sve lepo dokuemntovano. IZVOLI:

hahahahahahahahaha... odakle da krenem...
http://www.aaxnet.com/topics/msinc.html
http://www.mcmillan.cx/innovation.html
http://www.podval.org/~sds/lose.html
http://www.roughlydrafted.com/2009/07/30/readers-write-how-microsoft-got-windows-nt/
http://arstechnica.com/tech-policy/...antitrust-case-microsoft-versus-the-world.ars

sledi malo teze stivo... ali 100% autenticno ;)
http://techrights.org/wp-content/uploads/2008/08/comes-3096.pdf

dakle, PLJUVANJE M$ nije tezak zadatak danas vec je cinjenicno stanje.

salac je napisao(la):
Odmah cu ti reci - apsolutno i bespogovorno nisi u pravu. Sad me mrzi da guglam i gledam godine ali ako se dobro secam prvi MS-DOS se pojavio 1981. god. I odmah cu da ti kazem da je MS-DOS bio, najkrace receno, djubre. I dan-danas ostaje nejasno zasto je IBM izabrao upravo MS-DOS kada su i tada postojali operativni sistemi koji su za MS-DOS bili i 'cale i keva'.
ne treba mi google :D - MS DOS je bio KOPIJA CP/Ma.

tuga je da je DRI (vlasnik CP/Ma) imao GEM 1984. (GUI za CP/M odnosno DOS) a godinu dana kasnije i multitasking verziju CP/Ma. DOK JE M$ ZA SVO TO VREME (10 GODINA) VALJAO CP/M IZ 1981.

da, oni su toliko doprineli ovoj planeti da mi se :vomit:

90% danasnjih Windows programa je nastalo na NE-WINDOWS platformi - tek kad je WINDOWS postao dovoljno upotrebljiv, ovi programi su portovani na Windows.

za sve ove stvari Microgovnetu je trebalo dve decenije - odnosno 2008. da ima OS koji lici na nesto.

evo i tebi salac +++++ za postove - ja bih samo ponovio ono sto si vec rekao! ;)
btw jesi li video intervju sa tvorcem HFS+a ? :) i on se smorio, ali kaze da je impresioniran kolicinom stvari koje se danas vrte na HFS+u ;)

Kovac je specijalan slucaj, nije to nista neobicno za njega. Covek je ubedjen u istorijsku misiju Apple-a u rusenju MS-ovog monopola i generalno unistenja PC trzista kakvo danas poznajemo - i meni to vise deluje kao podloga za neki mini sci-fi serijal nego sto lici na ozbiljnu analizu Sve u svemu, fanboy od glave do pete.
post PC era ce izgledati kao da WINTELa nikada nije ni bilo... ;)

dakle, jos malo pa nece biti SF ;)

tadasnji Apple inzenjeri i menadzment za ovaj racunar nisu izbacili ama bas nikakve alate za razvoj; po njima, sve sto bi ikome i ikada bilo potrebno da radi sa racunarom vec je napravio Apple i nalazi se na Lisi tako da ne postoji nikakva potreba da se pisu 3rd party aplikacije Eto sta su u Apple-u lupali 'kad su bili mali' a bogami moze se videti i odakle vuce korene njihova gotovo fanaticna zelja da svoje proizvode, i dan-danas, drze sto vise zatvorenima.
http://folklore.org/index.py

Jobs je hteo da angazuje 3rd party kompanije da pisu software za Mac. To mu se toliko obilo o glavu, da kad je za Mac OS X, nakon 20 godina, insistirao da za Mac OS X postoje eksluzivni programi. Zato su kupili Logic, FinalCut su manje/vise kupili "slucajno"... Da vise ne moze da im se desi da B. Gates kaze: "hocete da Mac ima neke sanse? trebace Vam M$ Office za isti! da vidimo sta nam treba zauzvrat..." ;)

A inače, što se tiče hronologije tvojih postova i toga šta si ti sve imao do sad i koristio, to me zbilja ne zanima (a i što bi?)... Kakvi su ti postovi u 90% slučajeva dobro je da se uopšte nateram to i da pročitam... Pa ti sad malo razmisli o ovome...
aha, a kad asys napise: "B. Gates je završio sam OS za Apple" - to je onda u redu ?!?!

wtf! plz nemoj vise ni da citas moje postove - asysovi su MNOGI INFROMATIVNIJI! :D

Nađoh intervju sa gospodom Gates i Jobs, pa ko želi da pogleda: http://www.youtube.com/watch?v=_5Z7eal4uXI
Btw, 1997 je Gates kupio akcije Apple INC za 150 miliona $, i povukao tužbu za kršenje patenata protiv Apple.

Pozdrav. :)

znaci ja ne mogu da verujem koliko si l00d!!!

Apple je povukao tuzbu protiv M$ a NE SUPROTNO !!!!

http://www.roughlydrafted.com/RD/RDM.Tech.Q1.07/592FE887-5CA1-4F30-BD62-407362B533B9.html

Prilozi

• cs-110317-2.gif
    cs-110317-2.gif
    98.6 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena od urednika:
aha, a kad asys napise: "B. Gates je završio sam OS za Apple" - to je onda u redu ?!?!

wtf! plz nemoj vise ni da citas moje postove - asysovi su MNOGI INFROMATIVNIJI! :D

C, c, c.... izgleda da neki ljudi nikad neće da nauče neke stvari...

Kovač izvini, ali moram da primetim da mnogo gušiš bre brate mili ovde sa jednim te istim glupostima... Kontaš li ti to čoveče uopšte?! Vrtiš ovde neku priču taman sve ko pokvareni gramofon ploču i ko da nekoga nešto specijalno boli za to što ti imaš da kažeš?! A pri tom razvezo si 6 nebuloznih postova a realno si sve ovo mogao da smestis u jedan obzirom da ionako opet nista pametno nisi rekao...

Mislim pazi, nemam ništa protiv tebe druže ali kako si krenuo koliko vidim dospećeš ti na ignore listu svih ovde nas vrlo brzo ako ovako nastaviš... Ne gine ti dan kada ćeš početi ovde da se svađaš sam sa sobom jerbo neće biti više nikoga da to radi za tebe??? Tsss.... :smoke:

ja samo ne mogu da verujem kakvu kolicinu gluposti ovde covek moze da procita za nedelju dana.

nemam vremena za forum, dodjem jednom nedeljno i vidim nebuloze tipa : "B. Gates je završio sam OS za Apple" !

ono sto vam je salac ispricao, je isto ono sto sam pisao x puta ovde u prethodnih 5 godina. svaka njemu cast sto ima toliko strpljenja i vremena! ;)

msm, ja ne vidim nikakvu korist od ovog foruma za mene - jedino sto mogu je da se narviram zbog totalno netacnih stvari koje se ovde pisu...

Poslednja izmena:
Pa vidi, ovo ti je drugarski savet... nemoj da se opterećuješ sa takvim stvarima... batali čoveče! Koga zanima saznaće sam! Nisi dužan nikome ništa da sipaš u glavu, niti da bilo koga ubeđuješ u bilo šta... eto, nadam se da se sada razumemo!

Pozdrav ;)

[edit]

Uzgred internet je pun dezinformacija i ponekad je teško od silnog đubreta koje kruži unaoklo sagledati pravilno određene stvari... ne želim da branim nikoga ovde ovim komentarom, ali to zaista jeste tako, pa stoga ne treba uzeti za zlo onima koji su malo omašili u nekim stvarima jer omaške se dešavaju...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno