Šta je novo?

Mac OS X koristim na (2009):

Mac OS X koristim na:

• Ukupno glasača
    135
da bice to zanimljivo sta ce biti sa hackintoshom a sta sa mekom, ja i dalje milsim da treba da prodaju sisitem kao microsoft, open za sve. ne verujem da puno zarade na hardwareu a zamislimo koliko ljudi bi kupovali njihov software, pa oni imaju opasan mlatimedijski software. otvorili bi milionsko trziste. a sta ih kosta, par drajvera? dovoljno je samo da gigabajtu recimo ponude da imaju komponente za koje bi apple pravio drajvere i uzmu im procenat od hardwera i win win situacija. kapiram da je samo problem u klasicnom problemu velikih inertnih kompanija. dok se smisle...

sada ceprkam,

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_Computing_Corporation

ja se secam da smo mi taj kopjuter na poslu zvali hackintosh, i da sam pikao igru decatlon na njemu i bio WOW, pc mu nije bio ravan, bilo je to `94/95.

Power Computing Corporation (often referred to as Power Computing) was the first company selected by Apple Inc to create Macintosh-compatible computers. Stephen “Steve” Kahng, a computer engineer best known for his design of the Leading Edge Model D, founded the company in November 1993. Power Computing started out with financial backing from Olivetti ($5 million) and $4 million of Mr. Kahng’s money.

The Mac clone business was killed after Steve Jobs returned as interim CEO of Apple in July 1997. In September, Apple bought Power Computing for $100 million in Apple stock and terminated the Mac cloning business.

In July, Apple’s CEO Gil Amelio was ousted by Apple’s Board of Directors, and Steve Jobs soon returned as interim CEO. Jobs believed that Apple had started to license clones too late to repeat the business model pioneered by Microsoft in the early 1980s.

"Apple has to let go of this ghost and invent the future," Mr. Jobs said. Instead of expanding the share of the market that used computers based on the Macintosh system, the decision to license clones simply ate into Apple's own sales of hardware, he said.[3]

lol

nije samo inertna velika firma, tu je is stiv dzobs :D:):d

Poslednja izmena:
@ima-li-koga-tu

samo ukratko: nema sanse da Apple odvoji svoj OS (i prateci software tipa: Aperture, Logic, FinalCut, iLife) od svog hardware-a.

kao sto si i sam video: to su jednom pokusali i nisu nista napravili.

istorijski gledano jedino je Microsoft uspeo da sa "svojim" OS-om i dobrim dilom (po njih) sa IBM-om prodaje samo software i zaradi XYZ puta vise nego bilo koja druga IT firma. Sve firme su uvek nudile svoj hardware + software (Apple, IBM, Sun, Atari, Amiga, cak i HP (ne-Wintel hardware) imali su i svoje RISC CPU...).

ta uska integracija software-a i hardwer-a omogucava ovim firmama da pomeraju granice (npr, IBM i Apple - prve masine sa dual monitori za GUI; SIMD instrukcije 3-4 godine pre Intela koje su + iskoriscene za ubrzanje kompozitnog desktopa (5 godina pre Viste)... i jos milion stvari koje bih rado nabrojao ali drugom prilikom :))

Microsoft danas pokusava da se ubaci na neka nova trzista jer je pitanje koliko ce moci jos da uzima pare na Windowsu i Office-u. Ali mu to bas i ne polazi za rukom (Zune, PlayForSure, WindowsMobile, Bing...) osim eventualno sa Xbox-om (ne znam koliko sada zaradjuje na Xboxu ali je dugo vremena cela ta divizija gde je Xbox pravila gubitke).

Dakle nema razloga da Apple sledi, po meni, promaseni koncept koji ima Microsoft.

Prati Android.
Google se sa svojim Androidom za mobilne telefone postavio slicno kao Microsoft sa DOS-om za PC 80tih. Videcemo da li ce uspeti ;)

Poslednja izmena:
dobro, ali je sada je potpuno vezan za PC platformu, ne vidim zasto to da ne iskoriste. takodje ne znam zasto bi to zaustavilo r&d rad na samom macOSu i pratecem softveru a i hardveru (ugovorno se sklapaju komponente u samoj zemlji gde bi neko narucio). ovako sebi uskracuju milionsko trziste kome mogu da valjaju svoju paletu softvera. mislim da je to radikalno za velike firme, i da je tu problem. takodje milsim da bi im se prihod povecao.

kao sto si i sam video: to su jednom pokusali i nisu nista napravili.

pa nije da nista nisu napravili, stiv ih je i ugasio jer se uplasio da ih ovi ne oderu, i uzimaju veci deo kolaca...

In May 1996, just one year after Power Computing started selling Mac clones, the company reached the 100,000 units sold milestone. The number of employees had grown to 300. And as noted in an article in The Wall Street Journal (WSJ) by Jim Carlton, Power CEO Steve Kahng “still hasn’t taken his (golf) clubs out of the bag” (he had vowed not to play another round of his beloved golf until he had shipped the first 30,000 Mac clones).

In June 1996, Mr. Kahng persuaded a unit of Lockheed Martin Corp. to buy 3,000 of his computers rather than Apple's.

a u to vreme PC je bio miljama daleko od meka, a sada je u najmanju ruku PC isto nudi sto i mek (meni je bolji PC...ok. nije bas stabilniji :D malo flame-a). cak i mek na njemu radi kao sat. mnogo toga se izmenilo, zaboravljash da zbog cene mek ima manje vishe samo americka populacija, a ovako ga mogu po pristupacnijoj ceni valjati po celom belom svetu. dogovore se sa benchhousom :D da im oni sklope neku konfu (jeftiniju/skuplju) ubace software i diluju po srbiji - i vozi. sve na daljinski...no shipping no handling - a lova kaplje... prem da ce to verovatno komtrade da uradi, a nasa vlada ce kaze da win ne valja nista - sada cemo u drzavnim kancelarijama/opstinama umesto win xp-a i office (preko potrebnih za opstinske i ostale birokratske poslove) svi da imamo mek + final cut pro + word +...itd :D:D:D

Poslednja izmena:
Mislim da Apple nece da odluci da prodaje svoj software odvojeno od hardware?! Ko bi tada i zasto kupovao skupe Apple masine?! Ko bi kupio recimo ati x2600 za isti novac za koji ima na drugom mestu 4850?!
Sto se tice promaseog koncepta Microsoft-a?! :sceptic: Bogami, dobro su ga promasili i dalje promasuju.. Oni su Apple vadili iz g****! a Windows 7 je nova zlatna koka....

Po meni, PC jeste bolji od Mac-a. na kraju, Mac na PC radi kao sat, dosta bolje nego sto Windows radi na Mac-u. Windows jeste bagovit, ali je i Mac. (pogledajte samo sta radi 10.6.1-10.6.2 update lol, i google malo forume. Ista fora kao s Win. Windows ima jednu ogromnu prednost. IGRE rade i ima ih, i to kakvih!!! Evo sad ce da rade i na dx11.... A gde je tu Mac. Igara nema fakticki, open GL je crko tu negde kod Dooma3. To je veliki, ogroman minus za jedan OS, koji mnoge svetle strane baca u senku. I da igara ima za Mac, i da je open Gl ziv, morao bi da prodam vikendicu da kupim masinu koja ce da tera Crysis na full!

Koristim i jedan i drugi OS, i uskoro kupujem macbook, tako da ne razmisljam ostrasceno.

Poslednja izmena:
pa nije da nista nisu napravili, stiv ih je i ugasio jer se uplasio da ih ovi ne oderu, i uzimaju veci deo kolaca...
Klonovi su u to vreme uzimali Appleovu klijentelu umesto da šire tržište, zato su i ubijeni. E sad, da li bi više voleo da su opstali samo klonovi i kasnije se ugasili i oni skroz (ili prešli da prave PC-e), jer je Apple propadao (gubio je preko milijardu dolara svakog kvartala), ili da je Apple opstao, to je pravo pitanje? Jer da Apple nije opstao, mi danas ne bi imali Mac OS X i vi ne bi mogli da pravite Hackintosh.

Mislim da Apple nece da odluci da prodaje svoj software odvojeno od hardware?! Ko bi tada i zasto kupovao skupe Apple masine?! Ko bi kupio recimo ati x2600 za isti novac za koji ima na drugom mestu 4850?!
Sto se tice promaseog koncepta Microsoft-a?! :sceptic: Bogami, dobro su ga promasili i dalje promasuju.. Oni su Apple vadili iz g****! a Windows 7 je nova zlatna koka....

Ja bih kupovao. Zašto? Primer od pre par dana, pita me jedna prijateljica šta da kupi od laptopova, ima 500 evra. Lak posao, kažete? Aha, dok ne probate. Ja nijedan PC laptop koji košta 500 evra kod nas ne bih primio na poklon. Grafika je uglavnom 1300x768 na ekranu od 15 inča, ili nije Core 2 Duo ili nema gigabitnu mrežu itd, itd. Ono što vredi je 800 ili 900 evra, a za toliko već mogu da kupim neki polovni MacBook Pro od 15 inča.

Klonovi su u to vreme uzimali Appleovu klijentelu umesto da šire tržište, zato su i ubijeni. E sad, da li bi više voleo da su opstali samo klonovi i kasnije se ugasili i oni skroz (ili prešli da prave PC-e), jer je Apple propadao (gubio je preko milijardu dolara svakog kvartala), ili da je Apple opstao, to je pravo pitanje? Jer da Apple nije opstao, mi danas ne bi imali Mac OS X i vi ne bi mogli da pravite Hackintosh.

klonovi jesu uzimali mekovu klijentelu, ali ne zaboravi da je to isto mek, samo jeftiniji. cena je problem. + kakve veze sta ima sta je bilo 96 godine. to nema veze sa danasnjicom, pa sta ce mek da probudi motorolu iz mrtvih i kaze `ajd opet da radimo one procesore`. svi zaboravljate da je mek sada defakto PC, hteli vi to priznate ili ne. i tu povratka nema na neke volshebne mek platforme puno razlicite od PCa. mislim intelu je OK sto ima i mek na njihovim procesorima, ali kakve to veze ima sa njihovim RD, pa da ce sada ako mek bude prodavan za sve, naglo pasti i kvalitet intel procesesora. sta - stace proizvodnja i napredak prcesora. da, samo meka cekaju da napreduju? neka mi neko objasni kako ce dodatni priliv novca (za koji milsim da bi dosao) da unisti napredak jednog OS i prateceg softwarea?

PS u onom textu pise da je powercomputing imao cak i bolja resenja od meka! znaci nije se bas stalo sa razvojem - nego je monopolski ugasen!

Ono sto vredi NOVO od 900e, poredis sa polovnim za iste pare :whip: Znas kakav laptop lep ima za 900e....sa dobrom grafikom, ddr3, hdd 500gb itd...itd...

Macbook ili ovo:

http://www.alienware.com/microsite/holiday/holiday.aspx?tab=laptops

cmon...

Da ne pricam sto bi mu oma odvojio mesto za HFS+ particiju :p

@ima li koga:
"svi zaboravljate da je mek sada defakto PC, hteli vi to priznate ili ne. i tu povratka nema na neke volshebne mek platforme...." TAcno tako!!!

Poslednja izmena:

:D :D

Apple je tada gubiu (u to vreme dok su bili Mac klonovi, mada nisu oni bili uzrok tom gubitku, vec je tad Apple mislio da ce im klonovi pomoci da se oporave) milione dnevno!

a u to vreme PC je bio miljama daleko od meka, a sada je u najmanju ruku PC isto nudi sto i mek (meni je bolji PC...ok. nije bas stabilniji malo flame-a).
ja bih rekao da je Mac danas miljama daleko jer ima savrseno integrisan OS i hardware.
U ono vreme glavni uzrok pada i gubitka Apple-a (koji se merio u milionima) je upravo to sto je Apple sa svojim Mac-om izgubio prednost nad PCjem!
PC je sa Windows95 napokon dobio dovoljno kvalitetan i upotrebljiv GUI (nakon 10 godina :D) koji je mogao bez problema da se nosi sa Mac OS 7 (Win je čak imao i preemptive multitasking).

To je razlog padanja Apple-a, izgubili su prednost nad PCjem.

Danas mislim da je drugačije: jesno je ko dan da je Mac OS X miljama ispred Windows + nema virusa. pojavi se Vista sa "novitetima" i onda uzmeš spisak i pogledaš:
* kompozitni desktop - Mac od 2001.
* UAC - Mac od 2001.
* search - Mac Spotlight od 2004.
...
:D krsh.

`. svi zaboravljate da je mek sada defakto PC, hteli vi to priznate ili ne. i tu povratka nema na neke volshebne mek platforme puno razlicite od PCa.

Apple hardware je godinama bio ispred PrC krshaware-a.

- Apple koristi EFI dok PrC koristi BIOS; Apple je koristio pre EFIja OpenFirmware a zasto je Openfirmware/EFI bolji od BIOS - izvolite Google ili link
- Apple je koristio NuBus slotove dok PCI nije bio ni u najavi
- Apple je napravio FireWire 400mbit/s dok je USB bio na 11mbit/s
- sa druge strane Apple je promovisao USB i napravio bum sa svojim prvim iMac-om
- Apple je ima CPU sa SIMD instrukcijama 3 godine pre intela
- Apple je imao podrsku za Dual monitore dok PC nije imao ni pošten GUI :D
...
sve ovo ne bi bilo moguće da je Apple koristio standardne PC kompnente (x86, ISA, RS232...)

i danas kada je x86 dovoljno kvalitetan ista je stvar sa Mac-om, i dalje stavlja vrhunsku tehnologiju u svoje računare:
- Apple koristi 802.11n već 4 godine unazad
- Apple koristi Gigabitni Ethernet od pocetka 2001.
- Apple koristi digitalni audio izlaz od 2001.
- Apple je prvi uveo MiniDisplayPort...

dakle Apple sve vreme nudi vrhunsku tehnologiju - da li je ona x86 ili nekog drugog (Openfirmware, NuBus slotovi...) nije bitno ;)

nije Apple eto-tako, bez razloga, odlučio da bude različit od PCja do 2006., već je PC predstavljao dno-dna dugi niz godina!

Poslednja izmena:
Ono sto je covek rekao da je Apple defakto Pc je istina isto tako sto je istina da je 2+2=4 Tu nema polemike. (Stavi reble EFI Cd i instaliraj retail Sl, nema kextova, updatuj....radi sta hoces) Nakon tvog iskaza mozemo samo zakljuciti ti da je Apple hardware postao PrC krshaware :)

Ono sto si ti pisao aple ovo, apple ono, apple jedno drugi drugo.... ne znam cemu to. Svi kradu jedni od drugih, intel od Amd, nvidia od ati.... itd... itd...Tako ce uvek biti...

Ne zaboravite da je taj Apple koji "sve vreme nudi vrhunsku tehnologiju" presao na 64-bit Os pre mesec dana LOL BWe

Poslednja izmena:
i na kraju, Apple je presao na 64-bit Os pre mesec dana LOL BWe
:D koji FUD ;)

Na Mac-u, za razliku od Windowsa, ne postoji problem sa koriscenjem vise od 3.5GB memorije, niti postoje posebne verzije OS-a ili posebne verzije izvrsnih fajlova fajlova za 64bita. Tranzicija je učinjena maksimalno glatko i transparentno za korisnika ;)

procitaj:
- Road to Mac OS X Snow Leopard: 64-bits, Santa Rosa, and more
- Road to Mac OS X Snow Leopard: 64-bit to the Kernel

Mac koristi 64bitni CPU jos od G5 (2002. prvi AMD 64bitan 2003.).

a zasto je nesrecni Microsoft odlucio da napravi onakav haos sa prelaskom sa 32 na 64bita, negde sam i procitao. Rasturio je kompatibilnost jer nije dobro planirao. Ponekad se pitam da li je moguce da tamo rade takvi r........ :D

Nakon tvog iskaza mozemo samo zakljuciti ti da je Apple hardware postao PrC krshaware :)

probacu jos jednom: PrC krshware je nakon 30 godina evolucije stigao skoro do vrhunske tehnologije.

Ono sto si ti pisao aple ovo, apple ono, apple jedno drugi drugo.... ne znam cemu to. Svi kradu jedni od drugih, intel od Amd, nvidia od ati.... itd... itd...Tako ce uvek biti...

pisao jer je receno: "svi zaboravljate da je mek sada defakto PC, hteli vi to priznate ili ne. i tu povratka nema na neke volshebne mek platforme puno razlicite od PCa."

Ja ne pricam o 64bit cpu nego 64bit Os. Ovo apple kaze za Snow leopard - "Built-in applications are now 64-bit." Ja stvarno ne razumem zasto negirate ono sto je covek rekao da je sada mac defacto PC. Pa zar nije? Memorije, Hdd, procesori, optike su iste, periferije 100% kompatibilne, ploce slicne..... Ne razumem :?
PrC krshware je nakon 30 godina evolucije stigao skoro do vrhunske tehnologije i sada tu krs tehnologiju koja vise i nije tako krs hoce i Apple i koristi Apple :? Apple je znaci cutao dok je sve bilo krs i onda kada je ugledao dobar procesor, memoriju i graficku kartu rekao: "Vidi, vidi, pa ovo vise nije toliko krs! Pa ovo je dobro! Daj da i mi to ugradjujemo :?

Poslednja izmena:
i ja pricam o 64bitnom OS-u ;) a ne o tome da li je notepad.exe 64 bitan :D CPU sam napomenuo samo kao jos jednu stavku u nizu gde bi Mac bio da je koristio PrC komponente poslednje dve decenije.

nema šta da se negira - Mac je računar kompanije Apple.
Postoji 7 modela laptopova, 4 modela iMac-a, 3 modela MacMini-ja, MacPro i xServer.

svi ovi računari koriste Mac OS X.

btw ne znam koliko godina imas i da li si primetio da je u sustini CPU poslednji koji je preuzet iz Wintel aka PrC sveta 2006.
Pre toga su NuBus slotovi zamenjeni sa PCI, SCSI sa IDE, uzeta je ATI i nVidia grafika, AppleTalk zamenjen sa Ethernetom, OpenFirmware zamenjen sa EFIjem... dakle kako je koja komponenta iz PC sveta postajala dovoljno dobra tako su je ubacivali u Mac. Ne vidim zasto je npr. 2005. bio Mac bio manje PC nego danas - jedina razlika je u CPU, sve ostalo je isto. ali Mac je i dalje Mac jer upravo je to ono sto Apple ne zeli da uradi - da da Mac OS X i da time platformu koliko je toliko dugo gradio utopi u more kompatibilaca!

zato danas kad kupis iMac dobijes npr 27" backlight LED IPS panel 2560x1400, kućište i tastaturu od aluminijuma, Magic Mouse, jedan kabl u struju koncept... + software koji nema za PC. dakle sve samo da se distancira od kompatibilaca i sad odjednom očekujete da pusti Mac OS X u slobodnu prodaju ?!?

da ne duljimo pricu ko ima duzi. PC ima podrsku kakvu mek samo moze da umislu. U SVEMU. od playera do programa za izracunavanje posledica cunamija :D

ta prica mek je bolji OS, macku o rep - svi tvoji argumenti su u proslom vremenu, sada je stanje drugacije.

secam se tih prica sa G4 na koijma sam isto paralelno radio - cist snobizam. pa cak ni final cut u to vreme nije bio miljama daleko nad premijerom, da ne pricam da vec sa dva piratska program smo krshili ceo apple sistem. ni igricu nismo mogli da instaliramo kako treba, dok sam ja na XPu gurao programa koliko ni dan danas za mek nije napisano po 14X nizoj ceni. hehehe - mek je fency - `to i to ne moze na PCu` - jok, ne moze nikako..hehe

moracemo da se izmirimo i mislim kao svi kulturni ljudi, kad upalish komp birash dje chesh...osh li u mek oli u win7 :D:p

kapa dole za UNIX (ili koji vec) based fajl/operativni sistem i to je to! ne radim nesto puno na njemu, ali imam utisak da je `skladniji` od WINa

mek je bio sto je bio, sada je vreme da se prihvati realnost (i to vec duze vreme), mek postoji samo kao softwerski kod i kuciste koje platish cirka 500 evra. to je jedina razlika.

Apple hardware je godinama bio ispred PrC krshaware-a.

bio, bio, bio - to je prava rec, ali sada.........:D:)

ma cek jel ja to imam leoparda na mom krshweru, ili sanjam - gde su isto tako dolazili ljudi koji bas rade na meku i svu u fazonu, WOW bas je brzo.

hehe, pa jeste - brz je - na intelu od 50e...stoji tu u krshweru for showing off.

Poslednja izmena:
nema šta da se negira - Mac je računar kompanije Apple.
Postoji 7 modela laptopova, 4 modela iMac-a, 3 modela MacMini-ja, MacPro i xServer.

svi ovi računari koriste Mac OS X.

vidje li ti cijene?

da da Mac OS X i da time platformu koliko je toliko dugo gradio utopi u more kompatibilaca!

`da da Mac OS X` - da proda, ne da da - u tome je fora + taj softeare u kome si odmah web dizajner i direktor fotografije i reziser i sta vec sve kada kupish mek. taj cuveni mekov software, koji cini cuda..

software koji nema za PC
name one?
software koji ne postoji za PC. nemoj da pocnemo da nabrajamo kontra!

zato danas kad kupis iMac dobijes npr 27" backlight LED IPS panel 2560x1400, kućište i tastaturu od aluminijuma, Magic Mouse, jedan kabl u struju koncept

kuciste je ovde prava rec :D:d
:)

Poslednja izmena:
nije Apple eto-tako, bez razloga, odlučio da bude različit od PCja do 2006., već je PC predstavljao dno-dna dugi niz godina!

lol - aj da nisam stalno bio u kontaktu sa oba sistema :D

peace bro, nemo se ljutiti...mek je izgubio bilo kakvu prednost...josh davno...a kamoli 2006 :D

:):p:wave:

cek da probam da ti odgovorim na ovo baljezganje u prethodna tri posta:

"Mac je najbolji, Mac je najbolji, Mac je najbolji!"

e tako! to je tvoj nivo ;)

ja sam pokusao da ti objasnim zbog cega Apple nece nikada pustiti svoj Mac OS X na svakog kompatibilca.

Poslednja izmena:
cek da probam da ti odgovorim na ovo baljezganje u prethodna tri posta:

"Mac je najbolji, Mac je najbolji, Mac je najbolji!"

e tako! to je tvoj nivo ;)

ja sam pokusao da ti objasnim zbog cega Apple nece nikada pustiti svoj Mac OS X na svakog kompatibilca.

hehe

lol :D

tvoj nivo je super, bas mi je drago da smo se ispricali..osecam se ponosnim da si mi poklonio paznju, ali nisi i dalje nista objasnio osim sto vices da je PC djubre i secas se setno starih dana.

edit: ja se izvinjavam ako negde nisam bas birao reci

Poslednja izmena:
nadam se da ce neko drugi imati vremena da ti pokloni ;)

Ja volim i Win i Mac os x. Oba OS-a su super i oba mi se svidjaju. Windows 7 je extra odradjen i ima svetlu buducnost. Windows Xp je bio odlican i dalje sljaka.
To da je PC krs je stvarno baljezgarenje :( i suluda izjava zapravo. Ako cemo o bagovima, zakucavanjima... mac os x nije nista bolji od Windowsa. Za ovo kratko vreme sto se majem Mac os x-om ja licno sam bio iznenadjen jer sam mislio da je to zaista nekim cudom ROCK SOLID. E pa nije i ne moze ni biti, ustvari, iz razloga naprosto sto sve software i za Win i za Mac ne prave samo Microsoft i Apple.... Thread na mac forumu u fazonu "Ok, your Mac is not perfect, open your heart" je bas podugacak. Ovaj program izazvao KP, Logitech G11 keyboard process causing 200% cpu usage... itd...itd... Pogledajte samo koje bug-ove i propuste otklanja 10.6.2:

http://support.apple.com/kb/HT3874

Ali poenta je da je sve to ok....
Mac os je bojli od windows u nekim stvarima, Windows je bolji u drugim. Za mene licno, samo casual gamera, izmedju ostalog, koriscenje samo Snow Leoparda je neprihvatljivo. Mac koristi obsolete openGl, a Windows sjajni directx, evo ga stigao do 11. Svi znamo sta dobrim delom gura IT industriju napred. GAMES!!!! (Windows games!) One ne rade ni na mac-os x, ni na Linux! tako da, za gamera, mac os x je useless!

Stvari treba sagledati objektivno. Ja sam licno odusevljen Snow Leom, koristim za sada uglavnom njega, uz restarte da udjem u Win 7 da igram Dirt2 atm.

Zaboga, da li je normalno da Mac book pro od samo 13 i sa budjavom nvidia 9400 kosta kao ovi Alienware laptopovi 15 i 17 sa i7 i nvidia gtx260m.

http://www.dell.com/content/products/category.aspx/laptop-gaming?c=us&l=en&s=dhs

http://store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/macbook_pro?mco=MTM3NDc0NDI

Poslednja izmena:
Slažem se da je najbolje koristiti oba sveta, ako imaš potrebu i/ili priliku za tim.

Nije da se ne slažem sa onim o igranju, jer je to činjenica, gejmeri su najvećim delom na Windowsu. Ali, u poslednjih 5 godina se mnogo toga promenilo. Sve je veći broj ljudi koji se igraju isključivo na konzolama, a takođe je sve veći broj i onih koji kupuju Maca. Igre na Macu uglavnom ne prate naslove sa Windowsa samo zato što se firmama nije isplatilo da prave port igre za marginalni broj korisnika. Sada, kako se broj korisnika primetno povećao, firme koje prave naslove pokušavaju da sa što manje troškova naprave istovremeno i igru za Mac. To postiž pravljenjem portova igre. Svedoci smo da se puno PC naslova može igrati na Macu normalno, kada se ubaci u Cider wrapper. Ali, nisam neki gamer, zadovoljan sam Call of Dutyjem 4 :d

To da je PC krs je stvarno baljezgarenje :(

vrati se na post #43 i reci mi ponovo da PC nije bio decenijama smetlište tehnologije (sve od OS-a pa do hardware-a).

btw baljezgarija je izjaviti da je OpenGL obsolete ! i pored toga prilično je opasna jer se na taj način promoviše DirectX, property tehnologija, nasuprot open tehnologije (OpenGL) što na kraju daje samo jednom vendoru, u ovom slučaju Microsoftu, neverovatnu moć i monopolsku poziciju. (više puta sam pisao: potražiti šta se desilo nVidiji kada nije htela da spusti cenu chipova za Xbox - demonstracija moći Microsofta i zloupotreba DirectX-a nad kojim samo on ima kontrolu).

i obavezno pogledati pre nego što se nastavi sa pisanjem: http://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend_and_extinguish

btw OpenGL - svi mobilni telefoni (OpenGL ES), PlayStation, Wii, iPhone, Linux, Mac, Amiga... bukvalno svi sistemi OSIM:
DirectX - Windows, Xbox (čak ni M$ WindowsMobile nema normalnu podršku za Direct3D)

inače Microsoft je takođe radio na OpenGL-u, potpuno isto kao što je radio i na OS/2: u jednom trenutku je samo zabo nož u leđa svojim "partneri" i nastavio sa "svojom" tehnologijom.

Poslednja izmena:
Ma ne volim ja nesto mnogo Microsoft, i da su bitange, znam, ali mi isto tako tatko ne radi ni u Apple. Opet tvrdim da su izjave i dovodjenje PC-a u vezu sa smetlistima nebulozne, a razlika izmedju Hardware Pc-a i Maca je jedan Rebel EFi CD... Btw,baciti pogled na smetliste Alienware laptop i desktop masina sto sam link pa uporedite sa Macovima istog cenovnog ranga i recite da li to ima smisla! Govorimo o nvidia 9400 naspram nvidia gtx260, o i7 naspram c2d serije 7xxx.... Gimme a break!!!!
Sto se tice open Gl-a tu ce i da zavrsi ,sadly :( U ipodovima i mobilnim telefonima. Da je obsolete, jeste, jer je njegovo najvece dostignuce Doom3, a ja sam to igrao kad sam bio mali!
Ti govoris o tome sta je Apple dao It industriji. Jesu bili vise advanced ocigledno, (simple past tense btw) i dali konkurenciji domaci zadatak. Ali je konkurencija taj domaci odlicno uradila, takodje i pruzila i ona za uzvrat, nesto cega ne bi ni bilo da nije Microsofta i popularnosti koju uziva. Kad posetite vrh ove stranice, videcete reklamicu za ono sto tera IT industriju napred ( i PC i MAC ), proizvod sa imenom Windows na umu!!!! Radeon 5xxx series sa Microsoft DX 11

P.S Jedan ati 4870 mac verzija 512mb je jula ove godine kostala u Kanadi 420$ ista takva pc verzija, i to sa 1Gb memorije se mogla naci za 120$ Ko je ovde bitanga no. 2? I jos kad vam je na umu da za te pare imate u kompu jedan okljasteni piece of hardware kome directx ne moze da radi a is supposed to work... Bah...

Poslednja izmena:
New Study Says Apple is Most Reliable, Not Asus

@iwcham

lepo kazes, kad bih imao kinte, presao bih na Mac-a, ali kad pogledam sta oni nude od hardvera, nekad se zapitam da li bih ispao sakr kada bih ga pazario, mada da imakinte ko bekam, menjao bih mekove svakih nedelju-dve he he he

Poslednja izmena:
Windows je prso za gaming odavno, to ne zna samo onaj ko drugo nije video :) I Windows da nema monopol, znash kad bi preziveo ovakav kakav je. Problem je u originalnoj filozofiji koja stoji iza toga, a to je "zaraditi pare po bilo koju cenu", pa je to dovelo do samog dna gde hardver i softver vishe ne mogu da budu loshiji.

PC hardver i softver je jedan veliki dzumbus koji usporava napredovanje tehnologije. Problem je u tome shto je vecina ljudi krenula da koristi kompove kada je PC vec bio jedini, i ne zna shta je bilo pre toga i kako se sve to odvijalo, pa zato misle kako je Windows ili DirectX odlichna stvar...

Poslednja izmena:
Vrh Dno