Prvo, na berzi se trguje svim i svacim, ne samo HOV. Drugo, svako ko ima finansijsku snagu (tipa njegov kapital je npr 20-30% prometa berze) moze spekulativno da utice na cene, vec po interesu. A za drugi deo si samo delimicno u pravu, cene nekretnina u BG-u su uvek bile naduvane (ne od 2008.,cak beleze pad od 2009-2010), zbog onog sto si rekao - zakon ponude i potraznje. Skuplje nego u Berlinu ili Frankfurtu, a sta je Beograd za njih-rupa. Ni ovo coin trziste nije izuzetak, kao i papirni novac bez pokrica u plemenitim metalima (citaj-dolar). Vrednost zavisi od percipirane vrednosti, i ako neko ode na berzu s namerom da je srusi, moze to lako da uradi-recimo izazove vrtoglavi pad cene, ljudi se uspanice, krece prodaja brze-bolje, i ode cela vrednost.
Prvo na berzi se ne trguje svim i svacim, kucaj na wiki sta je berza bice ti jasno.. A to sto ti obicno trziste nekretninama nazivas berzom ( dal zbog agenata koji rade tu, pa si ih pomesao sa brokerima to je tvoja stvar ) ali ono to nije. Na berzi se kupujes/prodaje vlasnicka prava - udela u nekim firmama u vecini slucaja, to je berza HOV e sad berza ostalih energenata, psenica nafta pomorandza itd idt ima svoje posebnu pricu al slicna je.. Al Nekretnine, nemaju ama bas nikakve veze sa Berzom!
Br 2. Cene u nekretninama u BG-u su rasle zbog povecane potraznje za nekretninama, tipa dosli stranci u Dobanovce kupili njive za 300 K evra (koje su vredele god dana pre toga 3000 evra ali *** sad prolazi Auto put tamo) i oni gde ce naravno S V I po stan u BG.. + Crnogorci od prodaja kamenog zemljista na moru i i gastrabajteri... I npr zavrse ljudi fax koji su dosli tipa iz Boljevaca, iznajeme stan u BG u posle kupe itd..E zbog toga je cena u BG u bila uvek naduvana, a npr NS je poceo da dobija na ceni kvadrata tek od skora ( npr 10 god )a ima dosta novo grandje.. pa tek onda na 3 mestu po ceni je Indjija pa ostali.
A Inace malo se gradilo novih stanova - zgrada U BG-u tokom 90tih i poc 2000tih.. Tako da se tu nalazi problem i u ponudi. Pocelo je tek da se gradi malo vise od 2000tih, pa je 2008-2009 nastupila kriza itd itd a Ta kriza je inace nastupila i u nekretninama u americi pa se to preliva svuda po malo.. sve je povezano - globalizacija.. Ovo za Berlin da je jeftiniji od BG-a .. ne znam o cemu pricas.. jedino ako poredis neku periferiju Berlina ( tipa Batajnica u BG-u ) sa Knez Mihajlovom sto nema smisla.. Ja samo znam da neka supa u Becu koji jedam moj drug iznajmljuje placa je 500evra, i to je skoro na periferiji Beca koji je ogroman!
Ovo za coin, tu si lupio ali bas! Mesas Papirni novac sa coinom i da to nazoves pa i slicnim je totalna glupost.
Novac ima bar neko pokrice ( al danas ne ni 50% a nekad je bilo 100% pokrice do proslog veka ) u zlatu , i sto je najbitnije DRZAVE, tj Drzava ti je garant svom novcu (kod nas Drzava kor NBS), to ti pise na svakoj novcanici samo pogledaj dobro u nju videces potpis drzave i njene Cent Banke..
A ko ti garantuje za BTC ? Ok sto btc, ko ti garantuje za Sexy coin, posto je i to isto sto i BTC itd..
Ovo za percipiranu vrednost.. to ti je vec filozofska prica.. Sta je percipirana vrednost BTC -u ? ko odlucuje koliko ce da vredi.. Po meni, sada , cist dump and bump nista vise.. BTC se nikad nece probiti u svet kao valuta ( oce kao nacin da napravis pravu valutu putem berze i/ili kopanja ) Dok se ne stabilizuje, da ne bude dnevne oscilacije po 40% .. Pa i kod nas kad kurs treba da ode vise od npr 3 % dnevno (ima pravilo ne znam napamet ) Cent Banka intervenise kroz devizne rezerve inace ce se narusiti stabilnost dinaru i sad ima tu jos par redova price koja se zavrsava lose po inace nasu losu ekonomiju...
I nije bas lako srusiti BTC ako ne posedujes bar nekoliko procenata ( vise od 5% nadam se ) od svih btc-a iskopanih tad imas trzisnu moc.. Sta tebi znaci da rokenes 10k BTC-a korz berzu kad ce neki baja koji ima 100k+ to da ti pojede za dorucak ako hoce i da ne podrigne jer za njega to nije nista.. Ja odavno pricam u BTC-u postji kartel koji organizovano nastupa.. i tu i u LTC
Ostali *** of topick al sta cu