Šta je novo?

Linux FAQ

Jedino što mu fali aplikativni softver bez koga PC, tj. nijedan OS nema mnogo smisla ;)

U tome i jeste poenta.

BSD ima brutalnu filozofiju koje se strogo pridržavaju. To je OS koji su oni napravili za sebe a ne za tebe i mene. Tebi je samo data ta privilegija da možeš da ga skineš i koristiš ako hoćeš. Oni odlučuju u kom smeru ide razvoj. Oni odlučuju šta se implementira, a šta ne. Njih apsolutno ne zanima što tebi neće raditi Viber, Discord, OBS Studio...itd, ili što nećeš moći da pokreneš 95% igara. U njihov posao se ne meša Microsoft, Google, i ostali giganti, niti u njihovoj zajednici ima milion developera koji svaki dan implementiraju nešto novo. I ne samo da nema aplikativnog software-a za ogromnu većinu korisnika, nego nema ni hardverske podrške. A sve to da bi celokupan kod bio što jednostavniji i čistiji. Njima nije cilj da bilo kome udovoljavaju, niti da se sa bilo kim takmiče. Oni ne ispunjavaju želje korisnicima, niti ih te želje zanimaju. Ako vam se ta brutalna filozofija ne sviđa, znate gde su vrata. Imate milion GNU/Linux distribucija, odaberite šta vam se sviđa, i svi srećni i zadovoljni.

Ako je GNU/Linux na PC tržištu prisutan sa 2%, BSD je prisutan sa 0.002 %. Ja želim da budem u tih 0.002% jer BSD ima sve što je meni potrebno i sviđa mi se njihova filozofija. Ja nikada nikoga nisam terao da koristi GNU/Linux, a isto tako nikoga neću terati da sa GNU/Linux-a pređe na BSD. Jer kao što GNU/Linux nije za svakog Windows korisnika, isto tako BSD nije za svakog GNU/Linux korisnika.

Prosto.
 
Takođe preporuka za FreeBSD, ali tamo gde hardver ne dozvoljava ovu opciju, takođe postoji GNU/Linux sa sličnom filozofijom i dosta širom hardverskom podrškom, a definitivno ostaje čist i jednostavan. Mislim da se zna koji :)
 
Pa mozda gentoo,void tesko da je arch cist, s obzirom da se kod njih sve kompajlira sa full da bi bio sto bolje podrzan.
 
Ne zanima me ništa što ima Linux kernel ispod haube.
 
Budgie DE, šta da se očekuje u budućnosti:

Jednom rečju haos. To je samo jedan mali delić celokupnog haosa koji vlada u GNU/Linux svetu. Ja cenim entuzijazam, ali ne može Solus tim tu ništa da uradi jer je haos preveliki. Ovo je samo ideja koja će ostati na papiru, ili će neslavno proći kao i MIR.
 
Dobro gnome je odavno na "vriste nam jaja" za korisnike, jednostavno isto kao i redhat,imaju svoju biznis publiku i to je to.
 
Gnome tim tvrdi da je otvoren za bilo kakvu saranju i da je problem u tome što ih niko nije kontaktirao, dok budgie team tvrdi da Gnome team laže. Prepucavaju se preko tweetera kao dečurlija. To je ta free and open source GNU/Linux "zajednica" u kojoj samo cveta cveće. Smh.

HAOS
 
Budgie DE, šta da se očekuje u budućnosti:
Čovek preteruje, bolje da postane contributor i pomogne Gnome timu ili makar uradi nešto na Solusu, za početak da redizajnira Software Center i odluči stvarno šta će sa Budgie okruženjem. Možda da porade na Wayland sesiji, Pipewire-u.

Drugo, daje sebi za pravo da komentariše neke stvari, a ne zna pozadinu svega i kako će se stvari odvijati dalje po pitanju developmenta

Screenshot_20210915-005114_Telegram.pngScreenshot_20210915-010345_Telegram.png

Prevod: A lot of things are happening that aren't public yet. In the near future you will see more contributions from S76 staff, and it seems that the spiral of negative feelings between some S76 employees and some members of the community is about to end.

(And, morally, you guys here in the group know more than this Joshua about the situation. He really doesn't know what's going on.)

Georges Stavracas, GNOME dev:

We sat, Jeremy and Carl from System76, and whoever speaks to you, to try to resolve the situation of the themes. It was a good conversation. S76 guys agreed to help implement dark mode + app recolor + portals. I think I could also convince them to implement tiling in GNOME Shell.

There's still ground to go, but the two seem to have been happy we talked. They were encouraged to contribute a little more. We agreed to wait for the fire to go down first before they start to engage again, so there's no risk of unnecessary friction. Next week there will be another round of conversation, let's see how it goes.rg
Tako da nije tačno da Gnome nije otvoren za saradnju. Izgleda da će S76 kao i Canonical dodatno doprineti Gnome projektu. Možda zvanično dobijemo i tiling u GNOME shell-u.. Još samo da se doprinese Budgie okruženju i biće top ;)
 
Iskreno, mislim da Gnome tim bira sa kim će sarađivati. System 76 je ipak proizvođač privacy orjentisanog hardware-a, i Gnome timu je u interesu da se uz takav hardware isporučuje Gnome based distro. To je verovatno jedini razlog zbog kojeg su, kako oni kažu, otvoreni za saradnju.

Sa druge strane, ko je Joshua Strobl? Kakve koristi Gnome tim ima od njega, njegovog distroa, ili bilo čega što ima veze sa njim?
 
Imao bi tim neke koristi da je napravio neki merge request/ponudio neko bolje rešenje. System76 dev je to uradio i nije im se svidelo, ali na kraju su našli kompromis.
Ni KDE nije bolji, video sam slične primere u VDG Main room-u gde jednostavno dođu novi UI dizajneri koji predlože novi dizajn koji je bolji, kao na primer ovaj redizajnirani Sys Tray

photo_2021-07-20_13-43-42.jpg image_2021-07-05_11-09-28.png

I odmah su to odbili jer jednostavno misle da ne izgleda lepo i da nije u skladu sa njihovim okruženjem.
 
Gore se navodi kao prednost što BSD ima filozofiju: "radimo šta hoćemo, i ne zanima nas šta vi mislite o tome", a kada to radi GNOME ili KDE ekipa, onda je to problem :d

Da bi bilo koji projekat (posao, inicijativa) bio uspešan, mora postojati jasna hijerarhija i organizacija i da se zna šta ko radi. Ako je onaj ko je odgovoran za određeni segment u fazonu: "To ne može jer nije dobro rešenje", onda se to mora poštovati. Alternativa nije kukanje po tviterima, četovima, forumima... već ili poštovanje odluke ili prelazak na drugi projekat/pravljanje novog.
Meni se GNOME (stock verzija) uopšte ne sviđa, sa gomilom ekstenzija je upotrebljivo okruženje. KDE Plasma, Cinnamon, pa i LXQt su mi sasvim na mestu. U svakom slučaju, dokle god je neki Linux distro sa nekim okruženjem za mene najbolje rešenje (tj. bolje od Windows-a i Mac OS-a), ja ću ga koristiti. Kad ne bude, neću. Mada imajući u vidu šta Apple i Microsoft rade, nema šanse da cela Linux zajednica poludi podjednako kao i oni i sve projekte dovede do neupotrebljivosti :d
 
E da, isprobao sam GhostBSD u VBox-u, da vidim šta nudi. Live Disk radi ok, nakon instalacije baguje i ne reaguje na miša i tastaturu. Probaću u VMWare plejeru i/ili KVM-u.
U svakom slučaju, prijatno sam iznenađen količinom dostupnih programa u softver menadžeru. Ne znam da li sve radi kako treba, ali mnogo korisnih programa je tu. Office, multimedia, development, CAD... Možda je i dobro što nema Vibera i sličnih programa. Tu je Gajim, možda ima i neki Matrix klijent (mislim da postoji Fractal za BSD). Sasvim dovoljno :d

Mada, i dalje mi OS treba da bih koristio aplikativni softver, a sve što nudi BSD, nudi mi i Linux, i malo više
 
Ma ne, neće to Canonical, nisu oni kao Microsoft... SNAP!
 
Desktop linux je i dalje tezak crap nazalost. Najbolji su pantheon i deepin, kde plasma na anarchy mi izbi oci sa fontovima.

Ali zato za server, milina. Windows server ne podnosim ali ajde da kazemo da je upotrebljiv. Ali samo za virtuelne masine.
Cik probaj Docker i Kubernetes. Cak i raspali Telekom prelazi na Kubernetes.

Tamo gde je lova, linux je dobar, ocekivano. U desktop linuxu para nema stoga je krs.
Isto sto ce rust postati sistemski proglang no1 za najvise pet godina, jer ga guraju amazon, google, facebook i microsoft.
Dok je raspala mozilla bila iza projekta bio je nebitan, ko i mozilla corp. Ucite rust, trebace vam.
 
Zar ne guraju go malo više :d

Ne možeš koristiti one-man distro i očekivati da bude savršen. Ne znam ko šta voli i šta kome odgovara, ali meni KDE na tumbleweed-u ima odličan prikaz fontova, iako su se ranije mnogi žalili na openSUSE zbog toga. Npr. LO izgleda bolje nego bilo gde drugde.

Meni lično je svaki PC ili mobilni OS/DE trežak cap, a linux varijacije najmanje :d Čini mi se da je stanje Linux desktopa danas bolje nego ikad, da je izbor odličan i da svako može naći ono što mu odgovara. Možda tome doprinisi i konkurenija koja ne radi ništa pametno, osim možda WSL-a :d
Ma ne, neće to Canonical, nisu oni kao Microsoft... SNAP!
Ne vidim problem u ovome. Jedino ako iz nekog razluga ne bude radilo bar podjednako dobro kao i iz repoa
 
Pa snapovi su se pokazali jako spori,barem pri otvaranju,i koliko vidim tu na njihovom forumu i dalje pisu da treba 3-5 sekundi taj snap-firefox da se otvori.
Desktop linux je i dalje tezak crap nazalost. Najbolji su pantheon i deepin, kde plasma na anarchy mi izbi oci sa fontovima.

Ali zato za server, milina. Windows server ne podnosim ali ajde da kazemo da je upotrebljiv. Ali samo za virtuelne masine.
Cik probaj Docker i Kubernetes. Cak i raspali Telekom prelazi na Kubernetes.

Tamo gde je lova, linux je dobar, ocekivano. U desktop linuxu para nema stoga je krs.
Isto sto ce rust postati sistemski proglang no1 za najvise pet godina, jer ga guraju amazon, google, facebook i microsoft.
Dok je raspala mozilla bila iza projekta bio je nebitan, ko i mozilla corp. Ucite rust, trebace vam.
Imas ti linux servere i sa GUIje, mi recimo postavljamo mint,posto je jako upotrebljiv. Cinnamon i mate u zadnjih 10ak godina se koristi, to je barem ono sto je bilo stabilno.
 
Iz mog iskustva, to više zavisi od samog programa. Neki snap programi se startuju podjednako brzo, neki sporije. Kod browsera ne primećujem razliku na NVMe disku, možda je na SATA SSD-u ili HDDu drugačije.

Slično je i sa Flatpak programima, mislim da je AppImage najsporiji. Ali svi imaju prednosti i mane
 
Koja je razlika izmedju FreeBSD i Debian-a po pitanju stabilnosti, pouzdanoti i sigurnosti?

Ja koristim debian 11 i nisam neki zahtevan korisnik.. Bitno mi je da je stabilan siguran. Debian sam bas zbog toga i izabrao jer se spominje kao najstabilniji.
Gledajuci pakete na freebsd, videh da imaju malo novije pakete, a ove programe koje koristim mogu naci i tamo.. Pa ako je bolji od debiana/linuxa, treba dati sansu i probati FreeBSD :)
 
Pa snapovi su se pokazali jako spori,barem pri otvaranju,i koliko vidim tu na njihovom forumu i dalje pisu da treba 3-5 sekundi taj snap-firefox da se otvori.
Svi snap paketi su kompresovani i glavni problem je što še dekompresuju prilikom startovanja. Prošle godine su prešli na LZO algoritam, to je ubrzalo proces paljenja. Bolju kompresiju bi postigli sa ZSTD sa sličnom brzinom paljenja.
Kod Flatpak-a, programi se ne dekompresuju tokom startovanja, veći je problem što dosta prostora zauzimaju.

Oba izbegavam, imam sve što mi treba u official repozitorijumima.
 
Gore se navodi kao prednost što BSD ima filozofiju: "radimo šta hoćemo, i ne zanima nas šta vi mislite o tome", a kada to radi GNOME ili KDE ekipa, onda je to problem :d
Namermo sam komentar u vezi Gnome-a formulisao na taj način, jer sam znao da će neko da uradi direktno poređenje sa BSD-om.

Poređenje je skroz pogrešno. Gnome je od uvek bio naklonjen GNU/Linux zajednici, otvoren za saradnju, predloge, modifikacije...itd. Gnome2 je bio zaštitni znak GNU/Linux-a. A onda su nedavno napravili nagli preokret. Skontali su šta znači biti zatvoren, i uvideli priliku za rast popularnosti i pre svega zaradu. Jednim delom je Canonical doprineo svemu tome prešavši sa Unity-a na Gnome. Onda se pojavio i System 76 sa svojim PopOS...i od tog momenta sve je postalo jasno. Ovo što Gnome team danas radi, bi bilo isto kao kada bi BSD tim rekao:

"Od danas i mi postajemo modularni i otvoreni kao GNU/Linux. Od danas počinjemo da koristimo Linux kernel i SystemD. Stavićemo Calamares installer, i napuštamo Unix filozofiju koju vučemo od 70ih. Moramo to da uradimo jer nam je popularnost jako mala i nemamo nikakvu zaradu. I mi hoćemo podršku od strane Valve-a i Microsofta. I mi želimo BSD Linux subystem u Windows 11."

Kontaš i sam da se to nikada neće desiti, jer je BSD zajednica od uvek bila verna Unix filozofiji i pokojnom Dennis Richie-ju. I tako će ostati. Zauvek.

[RANT] Sa druge strane, GNU/Linux i sam Linux kernel postaju kao najgore, najjeftinije prljave ulične prostitutke gde je sve dozvoljeno. Prljava politika, mega korporacije, i neki zli ljudi određuju kako će se pisati kod u Linux kernelu. Psovke moraju biti izbačene iz code komentara da se neki tamo milenial soyboy she/her nebi uvredio/la. Pokušavaju da istisnu tvorca samog Linux kernela iz cele priče kao što su izbacili Richard Stallman-a iz free software foundation zajednice koju je on sam stvorio. Jel treba da spomenem činjenicu da je za 5 godine Linux kernel sa 55mb, skočio na 115mb? Jel kontaš da svako ko je do nedavno ozbiljno bio u GNU/Linux priči, prelazi na OpenBSD i FreeBSD? To nije monkey see monkey do. To nije hype job ili trend, već nešto što je na žalost neophodno.

Pogledaj samo šta se dešava sa najpopularnijim GNU/Linux software-om. Neki distro autori kojima je ostalo nešto malo etike, iz svojih repozitorijuma izbacuju Audacity jer je postao čist telemetry infesested spyware. Jel kontaš da pre 10 godina GNU/Linux/Spyware/Telemetry nisi mogao da nađeš u istoj rečenici. A danas je to normalno i što je najgore, prihvaćeno. Svako ko priča o tome biva etiketiran kao preterano/bespotrebno paranoičan geek. Misliš da će činjenica da je Audacity postao spyware, naterati neke Audacity korisnike da ga više ne koriste ili da pređu na neki fork? Naravno da neće. Stare navike je teško menjati.[/RANT]

E da, isprobao sam GhostBSD u VBox-u, da vidim šta nudi. Live Disk radi ok, nakon instalacije baguje i ne reaguje na miša i tastaturu. Probaću u VMWare plejeru i/ili KVM-u.
BSD nije za tavke stvari.

U svakom slučaju, prijatno sam iznenađen količinom dostupnih programa u softver menadžeru. Ne znam da li sve radi kako treba, ali mnogo korisnih programa je tu. Office, multimedia, development, CAD...
Zbog čega se uopšte trudiš sa BSD-om? Kao što sam rekao gore, to nije OS za svakoga. U BSD nema 50% software-a koji je dostupan na GNU/Linux-u.
Možda je i dobro što nema Vibera i sličnih programa. Tu je Gajim, možda ima i neki Matrix klijent (mislim da postoji Fractal za BSD). Sasvim dovoljno :d
Viber radi preko Wine-a.
Mada, i dalje mi OS treba da bih koristio aplikativni softver, a sve što nudi BSD, nudi mi i Linux, i malo više
Spasi sebe nepotrebnog gubljenja vremena, i batali BSD.

Ma ne, neće to Canonical, nisu oni kao Microsoft... SNAP!



Koja je razlika izmedju FreeBSD i Debian-a po pitanju stabilnosti, pouzdanoti i sigurnosti?

FreeBSD je svetlosnu godinu ispred bilo kog GNU/Linux distroa kada je u pitanju sigurnost i stabilnost. Smešno je porediti ih kada je sigurnost u pitanju. Pogotovo out of the box. Ali je ograničen softverskom i hardverskom podrškom, i troubleshooting se vodi strogom RTFM filozofijom. Dakle moraš da ga naučiš i sam skontaš gde problem i kako ga rešiti. Google je od male ili nikakve pomoći jer OS nije široko rasprostranjen.
 
JA licno bas volim debian i njihovu politiku(osim naravno systemd-a,ali to se resava Devuanom). Jako je pipavo reci da je BSD bolji u sigurnosti i stabilnosti u odnosu na debian, glavno je pitanje cime je to zasluzio?
Nisam bas gledao koliko je kernel zasticeniji i slicno , ne racunam firewall i slicne gluposti koje moraju da se konfigurisu.
Sto se tice velicine kernela, tu su sada najveci problem GPU drajveri, koji naravno da rastu nenormalno, pa je i za ocekvati da kernel bude malo veci. Moze to da se kompajlira bez toga i da se napravi jako mali kernel, opet je naravno pitanje za sta ti treba. Sto se mene tice,noviji kerneli od 4.4 su stvarno odlicni, jako je dobra kompatibilnost sa gomilom uredjaja ,sto je i poenta.
Ima tu jos stvari koje treba poboljsati, recimo ceka se bcachefs za neki in-kernel dobar RAID softver. I tako.
 
Imas ti linux servere i sa GUIje, mi recimo postavljamo mint,posto je jako upotrebljiv. Cinnamon i mate u zadnjih 10ak godina se koristi, to je barem ono sto je bilo stabilno.
Cemu to sluzi, mislim gui na linux serveru?
Ja od headless dalje ne gledam.
Mada meni treba kubernetes, docker, vm, baze, relacione/nerelacione, webserver, load balancer.
Ne vidim svrhu mimo toga.

Za ostalo laptop takoreci client sa macos najbolje ali moze i w10.
Sto sam stariji to mi vise pc sluzi za posao a manje za razonodu.
 
JA licno bas volim debian i njihovu politiku(osim naravno systemd-a,ali to se resava Devuanom).
Nema kod Debiana nikakve politike niti filozofije. Ti izgleda, kao i mnogo drugi, ne kapiraš da je Debian samo još jedna od 1000 GNU/Linux distribucija i ništa više od toga. Sve što može Debian, mogu i ostali distroi, i obrnuto.

Pljuvanje po SystemD je ekvivalent pljuvanja Windows-a. Svi to rade, a ni sami ne znaju zašto.

Jako je pipavo reci da je BSD bolji u sigurnosti i stabilnosti u odnosu na debian,
Pipavo? Ti moraš prvo da proučiš tematiku UNIX like operativnih sistema i gde se oni nalaze po pitanju sigurnosti. Ovo što si napisao je tragikomično.

glavno je pitanje cime je to zasluzio?
Sama činjenica da BSD nema Linux kernel ga čini sigurnijim od bilo kog GNU/Linux distroa. I za razliku od bilo kog drugog GNU/Linux distroa, BSD je pravi operativni sistem. U druge aspekte sigurnosti neću ni da zalazim. Imaš sve na netu, edukuj se malo.

Nisam bas gledao koliko je kernel zasticeniji i slicno , ne racunam firewall i slicne gluposti koje moraju da se konfigurisu.
Ti ladno na BSD gledaš kao još jedan GNU/Linux distro u kojem možeš da prčkaš po kernelu. Meni se plače iskreno. :( Kao što sam rekao gore, BSD je operativni sistem. GNU/Linux nije operativni sistem. Linux nije operativni sistem. SystemD je više operativni sistem nego init sistem. Kad shvatiš koja je razlika, skontaćeš koliko je besmisleno ovo što si napisao.

Sto se tice velicine kernela, tu su sada najveci problem GPU drajveri, koji naravno da rastu nenormalno, pa je i za ocekvati da kernel bude malo veci.
Zvučiš kao neko ko je juče počeo da koristi GNU/Linux.
Moze to da se kompajlira bez toga i da se napravi jako mali kernel, opet je naravno pitanje za sta ti treba. Sto se mene tice,noviji kerneli od 4.4 su stvarno odlicni, jako je dobra kompatibilnost sa gomilom uredjaja ,sto je i poenta.
No comment.
Ima tu jos stvari koje treba poboljsati, recimo ceka se bcachefs za neki in-kernel dobar RAID softver. I tako.
Ok.
 
alex303
Namermo sam komentar u vezi Gnome-a formulisao na taj način, jer sam znao da će neko da uradi direktno poređenje sa BSD-om.

Poređenje je skroz pogrešno. Gnome je od uvek bio naklonjen GNU/Linux zajednici, otvoren za saradnju, predloge, modifikacije...itd. Gnome2 je bio zaštitni znak GNU/Linux-a. A onda su nedavno napravili nagli preokret. Skontali su šta znači biti zatvoren, i uvideli priliku za rast popularnosti i pre svega zaradu. Jednim delom je Canonical doprineo svemu tome prešavši sa Unity-a na Gnome. Onda se pojavio i System 76 sa svojim PopOS...i od tog momenta sve je postalo jasno. Ovo što Gnome team danas radi, bi bilo isto kao kada bi BSD tim rekao:

"Od danas i mi postajemo modularni i otvoreni kao GNU/Linux. Od danas počinjemo da koristimo Linux kernel i SystemD. Stavićemo Calamares installer, i napuštamo Unix filozofiju koju vučemo od 70ih. Moramo to da uradimo jer nam je popularnost jako mala i nemamo nikakvu zaradu. I mi hoćemo podršku od strane Valve-a i Microsofta. I mi želimo BSD Linux subystem u Windows 11."
Gnome je (bio) podjednako (ne)popularan i ranije i danas. Da se bilo šta promenilo prelaskom na "drugu filozofiju" pre 10 godina, ne bili danas na istom mestu gde i pre 10 i pre 20 godina

[RANT] Sa druge strane, GNU/Linux i sam Linux kernel postaju kao najgore, najjeftinije prljave ulične prostitutke gde je sve dozvoljeno. Prljava politika, mega korporacije, i neki zli ljudi određuju kako će se pisati kod u Linux kernelu. Psovke moraju biti izbačene iz code komentara da se neki tamo milenial soyboy she/her nebi uvredio/la. Pokušavaju da istisnu tvorca samog Linux kernela iz cele priče kao što su izbacili Richard Stallman-a iz free software foundation zajednice koju je on sam stvorio. Jel treba da spomenem činjenicu da je za 5 godine Linux kernel sa 55mb, skočio na 115mb? Jel kontaš da svako ko je do nedavno ozbiljno bio u GNU/Linux priči, prelazi na OpenBSD i FreeBSD? To nije monkey see monkey do. To nije hype job ili trend, već nešto što je na žalost neophodno.
To što ti misliš da neko ne želi out-of-box sistem koji ima sve u sebi i radi ono što ljudi žele, ne znači da je nepotrebno. Otprilike kao i razmišljanje - zašto neko radi na novom projektu umesto da svoje vreme i znanje iskoristi na pobošljanje nekog postojećeg. Neko misli da kada bi autori one-man distribucija prestali da rade na njima, da bi automatski prešli da rade na poboljšanju popularnijih distribucija, sistema, servisa, projekata... Ne ide tako.

Pogledaj samo šta se dešava sa najpopularnijim GNU/Linux software-om. Neki distro autori kojima je ostalo nešto malo etike, iz svojih repozitorijuma izbacuju Audacity jer je postao čist telemetry infesested spyware. Jel kontaš da pre 10 godina GNU/Linux/Spyware/Telemetry nisi mogao da nađeš u istoj rečenici. A danas je to normalno i što je najgore, prihvaćeno. Svako ko priča o tome biva etiketiran kao preterano/bespotrebno paranoičan geek. Misliš da će činjenica da je Audacity postao spyware, naterati neke Audacity korisnike da ga više ne koriste ili da pređu na neki fork? Naravno da neće. Stare navike je teško menjati.[/RANT]
Audacity je skroz druga priča. Nije se autor probudio jedno jutro i odlučio da ubaci telemetriju. A i odustali su od toga nakon pritiska. Imaš i primer GIMP-a, gde autori nisu hteli da pristanu na promenu imena, pa su zaluđenici napravili Glimpse fork, koji je čabrirao. Kao što sam rekao, za uspešnost projekta je najbitnija jaka organizacija koja zna šta joj je cilj.
Zbog čega se uopšte trudiš sa BSD-om? Kao što sam rekao gore, to nije OS za svakoga. U BSD nema 50% software-a koji je dostupan na GNU/Linux-u.
Trudim se da naučim nešto korisno. Ne vidim kako mi može škoditi. Takođe, uvek imam 3-5 mašina sa kojima baratam. I ako mi jedna treba samo za rclone, syncthing i ssh pristup (ni GUI nije neophodan), koja će da radi 24/7, zašto ne bih uzeo neki BSD ako je bolji, stabilniji i sigurniji od bilo kog linuxa ili windowsa

Spasi sebe nepotrebnog gubljenja vremena, i batali BSD.
Učenje nije gubljenje vremena

FreeBSD je svetlosnu godinu ispred bilo kog GNU/Linux distroa kada je u pitanju sigurnost i stabilnost. Smešno je porediti ih kada je sigurnost u pitanju. Pogotovo out of the box. Ali je ograničen softverskom i hardverskom podrškom, i troubleshooting se vodi strogom RTFM filozofijom. Dakle moraš da ga naučiš i sam skontaš gde problem i kako ga rešiti. Google je od male ili nikakve pomoći jer OS nije široko rasprostranjen.
Uzmi kartonsku kutiju, napiši PC na njoj i biće svetlosnu godinu sigurnija od bilo kog BSD sistema ;) Znaš i sam kakve sve linux distribucije postoje i koliko se mogu iskonfigurisati. I naravno, to što neko nije prijavio CVE u nekom OS-u, ne znači da rupa ne postoji. I koji će ti đavo siguran OS ako ti je hardver kompromitovan, itd. Uostalom, zar pre desetak godina nije otkriveno da je FBI preko jednog developera ubacio backdoor u OpenBSD (IPSec) i to je trajalo nekoliko godina. Toliko o sigurnosti.

Na kraju, pričati o sigurnosti sistema, a ne uzeti u obzir i korisničke zahteve, navike i potencijalne pretnje je besmisleno.

Kao što sam rekao gore, BSD je operativni sistem. GNU/Linux nije operativni sistem. Linux nije operativni sistem. SystemD je više operativni sistem nego init sistem. Kad shvatiš koja je razlika, skontaćeš koliko je besmisleno ovo što si napisao.
Znamo svi na šta se misli kada se kaže linux os, nema potrebe vraćati se na to svaki put. Isto kao kada neko kaže besplatno zdravstvo, pa libertarijanci skoče: "ništa nije besplatno". Da znamo da je jedno verzija operativnog sistema baziranog na linux kernelu, a drugo zdravstvo finansirano javnim sredstvima skupljenim od fiskalnih nameta fizičkim i pravnim licima. Ali znamo i koje je reči/sintagme lakše koristiti u diskusijama.
 
Cemu to sluzi, mislim gui na linux serveru?
Ja od headless dalje ne gledam.
Mada meni treba kubernetes, docker, vm, baze, relacione/nerelacione, webserver, load balancer.
Ne vidim svrhu mimo toga.

Za ostalo laptop takoreci client sa macos najbolje ali moze i w10.
Sto sam stariji to mi vise pc sluzi za posao a manje za razonodu.
Konkretno u Srbiji(a i malo sire) su ti linux serveri u isto vreme, postgres, bekofis,kasa i sta vec jos ne. tako da imaju pozadinske servere, a imas i potrebu da nesto rade na istoj toj masini.


Alex, molim te nemoj da svedes diskusiju na "ja sam majstor, a za ostalo vidi na netu". Lepo sam te pitao koji su tvoji argumenti za sve to, i nista konkretno osim ja sam majsto i te fore nisam video.
Ja nigde nisam napisao GNU/Linux itd itd, vec kada se kaze Linux,podrazumeva se kernel i sve sto ide uz njega da imas da baca sliku na sistemu, SystemD jeste vise nego init, zato i kazem da mi se ne svidja jer radi nesto sto ne treba da radi, a to je vec RH politika.
Mrzi me da trazim za to sto si napisao da BSD nema kernel, zanima me kako onda radi sa uredjajima, posto i sam windows ima kernel. Daj molim te obrazuj nas. Posto ne vidim da sam rekao da ima Linux kernel,a ti to uporno ponavljas.
Sto se tice vremena koje koristim linux ,ne vidim kakve to veze ima sa bilo kakvim komentarima, lepo sam napisao da lepo rade linux kerneli i to je istina,ne vidim sta je problem.
 
Poslednja izmena:
Gnome je (bio) podjednako (ne)popularan i ranije i danas. Da se bilo šta promenilo prelaskom na "drugu filozofiju" pre 10 godina, ne bili danas na istom mestu gde i pre 10 i pre 20 godina
Meni se ne sviđa KDE. Jel to znači da je KDE loš? Naravno da ne.

To što ti misliš da neko ne želi out-of-box sistem koji ima sve u sebi i radi ono što ljudi žele, ne znači da je nepotrebno. Otprilike kao i razmišljanje - zašto neko radi na novom projektu umesto da svoje vreme i znanje iskoristi na pobošljanje nekog postojećeg. Neko misli da kada bi autori one-man distribucija prestali da rade na njima, da bi automatski prešli da rade na poboljšanju popularnijih distribucija, sistema, servisa, projekata... Ne ide tako.
Pojma nemam o čemu pričaš. Ali nije ni bitno.
Audacity je skroz druga priča. Nije se autor probudio jedno jutro i odlučio da ubaci telemetriju. A i odustali su od toga nakon pritiska. Imaš i primer GIMP-a, gde autori nisu hteli da pristanu na promenu imena, pa su zaluđenici napravili Glimpse fork, koji je čabrirao. Kao što sam rekao, za uspešnost projekta je najbitnija jaka organizacija koja zna šta joj je cilj.
Ne razumem kakve veze ovo ima sa bilo čime što sam ja napisao?
Trudim se da naučim nešto korisno. Ne vidim kako mi može škoditi. Takođe, uvek imam 3-5 mašina sa kojima baratam. I ako mi jedna treba samo za rclone, syncthing i ssh pristup (ni GUI nije neophodan), koja će da radi 24/7, zašto ne bih uzeo neki BSD ako je bolji, stabilniji i sigurniji od bilo kog linuxa ili windowsa
Ja ti opet kažem. BSD nije za tebe.
Učenje nije gubljenje vremena
Ne znam koga pokušavaš da ubediš sa ovom izjavom. Mene ili sebe ?
Uzmi kartonsku kutiju, napiši PC na njoj i biće svetlosnu godinu sigurnija od bilo kog BSD sistema ;) Znaš i sam kakve sve linux distribucije postoje i koliko se mogu iskonfigurisati.
Da li ti trenutno znaš da zategneš GNU/Linux security na recimo web serveru sa SQL bazom ali tako da on bude PCI DSS compliant ?

I naravno, to što neko nije prijavio CVE u nekom OS-u, ne znači da rupa ne postoji.
Ahahah.
I koji će ti đavo siguran OS ako ti je hardver kompromitovan, itd.
Na mom R500 hardware nije kompromitovan jer koristim LibreBoot.

Uostalom, zar pre desetak godina nije otkriveno da je FBI preko jednog developera ubacio backdoor u OpenBSD (IPSec) i to je trajalo nekoliko godina. Toliko o sigurnosti.
Ja pričam o FreeBSD-u.
Na kraju, pričati o sigurnosti sistema, a ne uzeti u obzir i korisničke zahteve, navike i potencijalne pretnje je besmisleno.
Zato ti kažem. Ne gubi vreme sa BSD-om.
Znamo svi na šta se misli kada se kaže linux os, nema potrebe vraćati se na to svaki put.
Post nije upućen tebi, već nekome ko to neće skontati čak i da mu ponavljaš 100 puta dnevno.
Isto kao kada neko kaže besplatno zdravstvo, pa libertarijanci skoče: "ništa nije besplatno". Da znamo da je jedno verzija operativnog sistema baziranog na linux kernelu, a drugo zdravstvo finansirano javnim sredstvima skupljenim od fiskalnih nameta fizičkim i pravnim licima. Ali znamo i koje je reči/sintagme lakše koristiti u diskusijama.
...
 
Alex, molim te nemoj da svedes diskusiju na "ja sam majstor, a za ostalo vidi na netu". Lepo sam te pitao koji su tvoji argumenti za sve to, i nista konkretno osim ja sam majsto i te fore nisam video.
Ja nigde nisam napisao GNU/Linux itd itd, vec kada se kaze Linux,podrazumeva se kernel i sve sto ide uz njega da imas da baca sliku na sistemu, SystemD jeste vise nego init, zato i kazem da mi se ne svidja jer radi nesto sto ne treba da radi, a to je vec RH politika.
Mrzi me da trazim za to sto si napisao da BSD nema kernel, zanima me kako onda radi sa uredjajima, posto i sam windows ima kernel. Daj molim te obrazuj nas. Posto ne vidim da sam rekao da ima Linux kernel,a ti to uporno ponavljas.
Sto se tice vremena koje koristim linux ,ne vidim kakve to veze ima sa bilo kakvim komentarima, lepo sam napisao da lepo rade linux kerneli i to je istina,ne vidim sta je problem.
Dojadilo mi je da bilo koga obrazujem i prosvetljavam pisajući kilometarske postove. Dosta je bilo.
 
Nazad
Vrh Dno