Da, isključivo Gentoo, ništa drugo, stavljao sam u par navrata Arch na slobodnu particiju tokom tih 8 godina, čisto da vidim KDE tj. Plasmu kako radi ali duže od desetak dana se nisam zadržavao pre nego što bih to obrisao. Server je druga priča, na jednom računaru mi i dalje radi Gentoo 24/7 , i radiće kako god, tj. tu neću ništa menjati.
Nije me smorio Gentoo, daleko od toga, on me je jedino i držao za Linux, smorilo me sve vezano za Linux, članci, youtuberi, vesti, sve se nekako vrti u krug, themes, customizing this, customizing that, sve je to ok ali to su gluposti u suštini, fork ovoga fork onoga, bez potrebe ikakve, nego ajde sad neki već napravljen utility da napravimo u Rastu, ista stvar ali wow, napisan u Rastu. Ništa nikad nije završeno do kraja a počinje se na nečem novom, ne može kršten sound server da se napravi decenijama, umesto da se sve snage fokusiraju da se od Alsa servera napravi nešto long term, pravi se pulseuadio, umesto da se on završi do kraja ide se na pipewire, xorg u Mir, xorg u wayland itd. Milion timova, milion forkova, milion sranja. Akumuliram to godinama, rekoh nisam ulazio u Windows jako dugo, rešio da ga stavim i drugačije je sve, nakon toliko vremena, po meni radi sve nekako bolje, ne znam kako bih to opisao drugačije, zanimljivije mi je, dakle da se ne ponavljam ali morao sam da skinem Linux jer su particije bile mbr za legacy bios, jako dugo sam odolevao da to sve preradim u gpt i upalim UEFI, praktično me mrzelo to a i nisam imao neku potrebu iskreno, win11 to zahteva pa ajde, sad je bilo zgodna prilika da odradim to a samim tim probam i Windows, nešto imam sad više vremena pa igram i neke igre koje naravno rade mnogo bolje nego na Linuxu , neke nisu ni radile kako treba ili su radile prilično kilavo uz dosta krpljenja i crashova. U suštini u potpunosti koristim sada sav hardver potencijal i iskustvo rada na računaru je bolje nego na Linuxu, nebitno koji DE je u pitanju ili distro itd. Naravno, nije da Linux nije upotrebljiv, može opušteno da se radi i živi u njemu ali zasiti se čovek svega, promena je uvek dobra i poželjna

Za sada kako stvari stoje nemam nameru da se vraćam skoro na Linux, možda se to promeni za mesec dana, možda za 6 meseci, možda za godinu, kako god ....