Šta je novo?

Limundo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mozda me streljate ali :

Zamislite da se Limundo tim za svaki predmet postavljen tako "posveti" ...stripovi da li su orginali ili kopije,HDD,VGA,mobilni telefon sa orginal maskom,baterijom itd... mozda malo previse ocekujemo ?

Jedino treba da naprave neki sistem za povracaj novca kao sto ima ebay i reseni svi problemi,mada vas i tamo prevare ili jednostavno sami naletite...

Verovatno vazi i za limundo
Na Kupindo.com nije dozvoljeno razmenjivati sledeće podatake:
Internet adrese,
E-mail adrese,
Kontakt podatke (osim nakon kupovine između kupca i prodavca) .

Ja sam par puta tražio kontakt podatke (i dobio ih putem poruke) i nije niko dobio opomenu..

Nisu je primetili. Mene kopka da li citaju SVE poruke, ili imaju neku skriptu koja trazi cifre i @? U tom slucaju, da li bi provalili l33t poruku?

I meni je lik slao broj telefona samo sa razmakom izmedju svakog broja i sve je proslo bez problema.

I meni se desilo par puta da mi potencijalni kupci u poruci ostave mail radi ostavljanja dodatnih slika i jos nekih detalja u vezi predmeta i nisu bili kaznjeni.Mada sam im ja u startu odmah odgovarao da razmjena mail-ova nije dozvoljena,jer nisam zelio da zbog toga eventualno i ja budem kaznjen.

Da podelim i ja moje LOSE iskustvo sa LIMUNDOM

Prica kaze sledece : Nalog sam otvorio krajem 2008 godine , do pre 3 meseca bio sam redovan clan sa svim pozitivnim ocenama , ako se dobro secam ~480 pozitivnih ocena , sto prodajom sto kupovinom ! Uglavnom preko 250 ocena sam zaradio prodajom raznih stvari , sto it delova sto opreme za kola i td. Uglavnom kao i dosad stigla je neka tura robe iz komsiluka gde je tip radio upgrade racunara u interent caffe-u i ostale su neke stvari da se prodaju , znaci prodavao sam diskove uglavnom i na jednu od licitacija licitira clan sa "0" ocena , clan registrovan pre 15minuta , kupi jedan od diskova 500gb sata 2 wd za nekih 4800dinara .Nakon pobede na licitaciji kontakt preko poruka ja njemu lepo zapakujem i posaljem paket , ja uredno dobijem novac , i nakon 9 10 dana javlja se taj isti clan (neki klinjo 16+ 17+) za pricom kako hard disk ne radi i nikada nije radio prodao sam mu ne ispravan a on obrazlozenje zbog kojeg se javlja 10 dana kasnije je to da on nije bio kod kuce a od njegovih niko nije znao da testira disk . Naravno da sam ja okacio sve slike koje dokazuju da je disk 100% ispravan bez bad sectora . I na to klinjo pocne da preti preko poruka , kako ce da mi dodje na kucnu adresu i slicne fore "Facebook HULIGANA" standardno trolovanje danasnje omladine. I da predjem na kraj da ne bi duzio pricu , nakon svih prepirki od 20 poruka i prepiskom sa LIMUNDO TIMOM i imao sam ako se nevaram 2 3 poziva sa clanovima LIMUNDA , sve sto sam dobio kao odgovor od njih je bilo sledece : "MI KAO LIMUNDO TIM UVEK MORAMO DA STOJIMO NA STRANI KUPCA NEBITNO NA STA UKAZUJU DOKAZI SA VASE AUKCIJE VI MORATE DA VRATITE IZLICITIRAN NOVAC KUPCU" Znaci ne mozete da zamislite kako sam se ja osecao , da nakon 3-4 godine na limundu i svih pozitivnih ocena i novca koliko sam im ostavio , ladno su mi to rekli . Normalno nije mi padalo na pamet da vratim nekome 50e posto normalno ne raste meni kesh na drvetu nego radim 5 dana za taj novac , eleganto sam im rekao da ne zelim da placam tudje greske . I nakon poruke od strane limunda koja je glasila nesto ovako : " IMATE 24H DA IZMIRITE DUGOVE PREMA CLANU "XXXX" INACE VAS NALOG CE BITI TRAJNO SUSPENDOVAN" i nakon toga su me izbacili ..
Stvarno nemam nikakav komentar na pricu koju sam gore napisao .. Ne zelim da pominjem koliko novca oni uzimaju i kakvi ljudi tamo rade i koja su to pravila.. :(

pa ovo sad jeste malo problematicno. Ne ulazim u tvoj slucaj i nemoj licno da ga shvatis ovo - ali je logicno da oni budu na strani kupca u naravno nekoj razumnoj meri. Zato slanje uvek ima vid odgovornosti.
Ali mi se cini da neko ko redovno salje,tj bavi se tima ima vid odgovornosti i mora da bude spreman da se nekad dese i takve situacije...Jer nema ni jednog dokaza da je HDD radio, samo vase reci. (moglo je npr da dodje do kvara u transportu ,ipak je hdd relativno osetljiv)...

ali je logicno da oni budu na strani kupca u naravno nekoj razumnoj meri.
Iskreno, ne vidim zasto bi u ovoj situaciji bili na strani kupca.
Ako nije bio kod kuce, sto je kupovao polovan predmet i trazio da se salje odmah.
Zasto nije sacekao da se vrati/dodje kuci i onda licno preuzme premet, isproba ga i dokumentuje da je neispravan.
Zato slanje uvek ima vid odgovornosti.
Ali mi se cini da neko ko redovno salje,tj bavi se tima ima vid odgovornosti i mora da bude spreman da se nekad dese i takve situacije...Jer nema ni jednog dokaza da je HDD radio, samo vase reci. (moglo je npr da dodje do kvara u transportu ,ipak je hdd relativno osetljiv)...
Ako je prodavac pazljivo obezbedio HDD i predao kruiru ispravan, kako je onda on odgovoran?
Sad ces reci da kupac ne zna da li je poslat ispravan HDD i na to imam dosta toga da pisem ali me sad mrzi :)

e nisam mislio konkretno na ovaj slucaj (a ne znam ni koji je rok koji limudno trazi-ocekuje da bude garantni u ovoj situaciji).

ali generalno ovde se sve svodi na rec VS rec (uz reputaciju koju neko ima)... ja generalno zato nikada nista ne kupujem ako licno ne mogu da probam(sto je naravno izvodljivo samo za ljude iz bgd i eventaulno NS i nisa npr...)

dakle nije ovo komentar na ovaj slucaj nego generalno kod slanja - tu prodavac malo zavisi od kupca (sem ako nije rekao da salje bez garancije ikakve i ako tako nesto limudno prihvata):)

edit:iako kupac u ovom slucaju ovde izgleda max sumnjivo naravno.

Poslednja izmena:
evo mog loseg iskustva sa limundom
kupio sam planinarski ranac, 4700din
na slikama izgledao savrseno, u opisu stoji da je savrsen
stigne meni ranac, probudi me kurir, uzmem ranac bacim ga u cosak, dam liku pozitivnu i nastavim da spavam, probudim se odem na posao... tek posle dva dana uzmem da zagledjujem ranac i shvatim da je ceo pocepan i da mu fale kopce, da neke nece da se kopcaju i da nisu originalne i jos puno sitnica
kontaktiram lika od kog sam kupio i posaljem mu slike svih mana i detaljno ih opisem, on nece da vrati pare
kontaktiram limuno, i njima posaljem slike mana i opisem ih, kazu u pravu sam i da ce da rese sa njim
rese tako sto mi on ne vrati pare, ne banuju ga, a ponude mi da stavim ranac na aukciji sa tacnim opisom, a oni ce besplatno da stave da bude top aukcija
cek bre, covek me prevario i nece da vrati pare, zasto ga barem ne banujete
"upozoren je i ako napravi jos jedan slican prekrsaj bice banovan"
alo breeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

pa ovo sad jeste malo problematicno. Ne ulazim u tvoj slucaj i nemoj licno da ga shvatis ovo - ali je logicno da oni budu na strani kupca u naravno nekoj razumnoj meri. Zato slanje uvek ima vid odgovornosti.

A sto kod ovog nisu bili na strani kupca?

e nisam mislio konkretno na ovaj slucaj (a ne znam ni koji je rok koji limudno trazi-ocekuje da bude garantni u ovoj situaciji).
Znam da se tvoj komentar nije odnosio konkretno/samo na ovaj kao sto je i moj bio opsti.
Koliko ja znam, Limundo nista ne garantuje, vec samo prodavac, u krajnjem slucaju, u trenutku kad Limundo nadoknadi gubitke bilo prodavcu ili kupcu onda moze da odlucuje o tome kolika treba da bude garancija za polovan predmet.
Inace, i ovde u oglasima se ljudi ogradjuju od slanja i ne daju bilo kakvu garanciju za slanje.

ali generalno ovde se sve svodi na rec VS rec (uz reputaciju koju neko ima)...
A sta ako neko ima snimak ispravnosti uredjaj, vadjenja iz masine, pakovanja i predavanja kuriru?
Izmedju ostalog, oni koji nisu sposobni da vode normalnu komunikaciju, psuju, vredjaju i sl kakvu reputaciju mogu imati...

ja generalno zato nikada nista ne kupujem ako licno ne mogu da probam(sto je naravno izvodljivo samo za ljude iz bgd i eventaulno NS i nisa npr...)
To moze u vecim gradovima, u Sa npr. skoro da nema trziste polovnih komponenata, sem kad se ponesto pojavi ovde, na KP ili Limundu, a najcesce pise Sa, a neko selo je u pitanju (na KP i Limundu).
Licno, kupio sam vise stvari u rangu 30-50€ (mislim na PC HW) preko KP, Limunda i Bencha i nikada nisam imao problema iako je slanje bilo u pitanju.
Na osnovu telefonske ili pisane komunikacije moze dosta da se zakljuci o prodavcu/kupcu, naravno uvek je moguce nekog lose proceniti ali to i jeste rizik kupovine polovnih stvari.

dakle nije ovo komentar na ovaj slucaj nego generalno kod slanja - tu prodavac malo zavisi od kupca (sem ako nije rekao da salje bez garancije ikakve i ako tako nesto limudno prihvata):)
edit:iako kupac u ovom slucaju ovde izgleda max sumnjivo naravno.
Obe strane su u nezahvalnom polozaju, mada u slucaju uplate pa slanja kupac je u goroj situaciji jer moze dobiti spakovanu ciglu umesto onog sto je platio.
E sad, u slucaju, slanja pouzecem kupac moze da odustane pa prodavac mora da snosi troskove.
Moze i da mu se desi neki baksuz, kao ovaj iz price, i umesto da ga Limundo saslusa i podrzi, oni mu suspenduju nalog.
Zato ces mnogo vise losih stvari procitati/cuti o Limundu nego dobrih.

Pa ja sam lepo postavio slike na aukciju , i testove iz programa , nzm kako sam drugacije mogao da dokazem ispravnost!

Edit: Iako ja stvarno mislim da kuriri (AKS u ovom slucaju) znaci pa sve da su i fudbal igrali sa HDD nema sanse da su uspeli da ga pokvare , znaci ja sam ga tako i pakovao jer sam znao kome dajem robu , znaci full pack!!
Ali ipak bice ono da je decko nesto cackao po kompu i uspeo da s**** , gurao kojekude ili mu je mozda ispao i slicno , sad ko to zna , sem njega naravno .. Ali i to mi nikada nece biti jasno , zasto nekada stanu na stranu prodavca a nekada na stranu kupca , mislim ja kad malo bolje razmislim znam zbog cega su u mom slucaju stali na njegovu starnu mada je opet nepravedno , ja sam uvek bio protiv tog njihovog sistema da teraju ljude da ostavljaju toliki novac i da preterivaju sa cenama , ali uglavnom sve to na neki tako reci kulturan nacin , ali izgleda da im se istina nije svidela .. Mada ne mora da znaci , pa ko zna ko tu radi na limundu ko je kome tata i slicno ..

Edit: Cuo sam od prijatelja da od sada postoji mogucnost na LImundu da se postavi video (I TO DA SE VIDEO POSTAVI NA YOUTUBE A SAMO LINK DA SE POSTAVI NA LIMUNDO) kako bi bilo manje prevara i vise postenih trgovina (nesto u tom stilu su napisali) , ali za svu tu iskrenost ako se nevaram treba da das 500dinara po aukciji , tacnije po jednom VIDEU . SRAMOTA!!!

Poslednja izmena:
Meni samo nije jasno zasto ljudi jos uvek idu na glupavi Limundo? Imate mnogo boljih i besplatnih nacina da prodate/kupite stvari. Sto se IT komponenti konkretno tice, Bench, PC Berza, IT svet i KP su visestruko bolji od smrdljivog Limunda. Za njih vazi ona stara: "Em skupo, em glupo!".

Video može da se postavi na Kupindo, i to je bolje, jer platiš jednokratno, posebno kada imaš više komada iste robe.

ShomyKG, zato što svi znaju za limundo, a za usko vezane sajtove samo oni kojima treba.

Kada uplaćujem kredit za Limundo, po reakcijama ljudi oko sebe u pošti vidiš da znaju o čemu pričaš. A kada vidim nekog prijatelja, pa mu kažem "si video na benču temu tu i tu," ili " na republici imaš uputstvo za to" gledaju nas kao da pričamo turski ....

Znaju oni dobro šta su radili, i koga su ciljali.

LJude koji znaju za internet kao sinonim za face, google, youtube, i koji nisu ni čuli za PayPal, ili o njemu misle kao o nečem mističnom ....

A ovo za KissMe1 slučaj, malo je bezveze. Štite oni kupce, ali su prodavci ti koji im plaćaju proviziju i od kojih žive .... Stvarno su ispali .... šta god da napišem, pojaviće se zvezdice ...

Slazem se da je Limundo poprilicno poznat u narodu, ali se ne bih slozio da je tamo lakse prodati recimo pc komponentu nego na nekom od pomenutih sajtova, tu pre svega mislim na IT svet. Za njega su culi i ljudi koje ne interesuje ta materija i on je prvo sto im padne napamet kada pomenes neki sajt vezan za IT, prosto je postao sinonim ma koliko god on bio nesavrsen. Ista stvar je i sa prodajom automobila (PA, MA), mobilnih telefona (MS) itd. Veliku popularnost i veliki broj clanova Limundo ima (kao sto je vec neko pomenuo) zbog prodaje starijih/kolekcionarskih stvari koje se retko nalaze, pogotovo po toj ceni. Za gotovo sve ostalo se mogu naci ista ili cak bolja mesta...

Imam nekih viškova kojih se rešavam na limundu.Hteo sam da stavim par aukcija dok nisam pročitao za KissMe1-ov slučaj.
Imam 70-ak+ ocena bez negativnih.
Zamislimo slučaj da stavim na limundo ploču za laptop(ispravnu).Isto neki tamo baja uradi nov nalog na spasimebože koga,izlicitira predmet,plati,paket stigne,zameni ploču pa onda digne dževu da sam mu prodao neispravnu.
Kako stvari stoje, mogu da mašem slikom ploče u radu koliko god hoću.
Da snimam celu proceduru raskačinjanja ploče u radu,pakovanja i predaje kuriru?

Yup, on kaze da nije ispravna maticna ti kazes da jeste - limundo u pravilniku ima napisano da ako se roba pokvari u roku od 30 dana da moras to da mu popravis ( mislim nebuloza )...
U sustini ako ti neko odradi to sto si gore napisao - lepo mu kazes da ti posalje kurirskom sluzbom - kada stigne paket ti odbijes da ga primis - njemu se vraca i mora da plati postarinu i tako svaki put ;)
Moze da se zali kome hoce tebi paket nije stigao a zavrnuo si ga za pare.

Nije vredno sekiracije,a bolje je da mi ostane nalog da tu i tamo kupim nešto....

Zato stavis licno preuzimanje i gotova stvar ;) Nek dodje isproba, vidi etc etc... To ti je najpouzdanije...

Ja imam extra taktiku za Limundo.
Kupujem i prodajem samo neispravne stvari :D!

Pogotvo mu je to odlicno resenje ako zivi izvan Beograda u nekom udaljenom i malom mestu, tako ce bas lako da proda artikal kao licno preuzimanje :d

Pogotvo mu je to odlicno resenje ako zivi izvan Beograda u nekom udaljenom i malom mestu, tako ce bas lako da proda artikal kao licno preuzimanje :d

Cisto sumnjam da zivi u malom mestu.

Neki ljudi ocigledno misle da mogu da vode recimo IT trgovinu iz svog sela sa celom Srbijom, sto nece da moze bas zbog ovakvih stvari. Jedno je prodati jednu plocu i nista vise i potruditi se da izadjete u susret kupcu (sto bi rekli mladi, da se iscimate) a drugo je to raditi stalno.

Poslednja izmena:
Cisto sumnjam da zivi u malom mestu.

Neki ljudi ocigledno misle da mogu da vode recimo IT trgovinu iz svog sela sa celom Srbijom, sto nece da moze bas zbog ovakvih stvari. Jedno je prodati jednu plocu i nista vise i potruditi se da izadjete u susret kupcu (sto bi rekli mladi, da se iscimate) a drugo je to raditi stalno.

Poenta limunda a i uopste interneta je da mozes raditi iz malog mesta prodaju u celoj Srbiji, inace mu net ne treba, moze da ode i prodaje na buvljak.
Ja konkretno zivim u mestu koje je 350km od Beograda, jel treba da se iscimas do mene da bi video neki item? Jel treba da mi licitiraju ljudi samo iz mog mesta?
Opet smo na pocetku, problem su pravila koja nemaju bas veze sa mozgom, ali su pravila i ako neces da ih postujes nemoj da stavljas item-e na aukciju.

@joc
Ja sam u servisu imao par slicnih situacija. Dodje lik kupi polovnu plocu za koju znam da je radila, vraca mi je posle nedelju dana sa pricom "bio sam na odmoru, umrla mi baba, nisam imao ostale komponente da probam" i sta da mu radim?
Ili cak kupi novu plocu, onda vrati kao neispravnu, kasnije je odbiju na reklamaciji kao pokrivljeni pinovi u slotu.
Svima sam izlazio u susret na svoju stetu.
Sad ne prodajem ploce i procesore bez ugradnje, ugradim besplatno ali je obavezno.
Verujem da bi se za plocu laptopa neko vrlo rado iscimo da donese da mu ugradis, naravno ako nisi kao ja na pogresnom cosku zemlje :trust:.

Kako mozes da dokazes da je ploca radila ako je licno ne ugradis?
Postoje samo 2 varijante, ili dolazi do tebe (prodavca) ili ti dolazis kod njega (kupca). Sve ostalo dovodi do ovih situacija.

Nisu je primetili. Mene kopka da li citaju SVE poruke, ili imaju neku skriptu koja trazi cifre i @? U tom slucaju, da li bi provalili l33t poruku?

Imaju skriptu,osetio na svojoj koži :mad: .

Prodao sam napajanje dečku,stiglo mu i sve OK.U post prodajnom chatu (da tako kažem) kaže dečko trebaće mu adapter tipa "S-ata na P-ata".Ja video tako nešto na nekoj tamo tekućoj aukciji.Iskopiram i pošaljem mu link za sliku sa te neke aukcije i,u roku od pola sata meni stiže poruka "Nedozvoljeno ponašanje na Limundu".
Pozeleneo sam od besa jer znam da ništa nisam muljao i ... 5 dana sam se natezao sa administracijom da bi mi skinuli opomenu :mad:.

Na kraju je komentar bio,citiram:
" Postoje sistemi koji automatski detektuju
pokušaje kršenja Limundo pravila
a koji su nedavno završeni i pušteni u rad.
Omogućavaju nam veću efikasnost.
Stvar su poslovne tajne i radi
zaštite korisnika ne možemo
izneti detalje njihovog rada.
Potrebno je da ne postavljaš gore navedene podatke
u ponudu (naslov, opis i slike), sekciju za pitanja,
komentare ocena, Limundo porukama i u javnom profilu.
Hvala na razumevanju "

Assholl's :mad:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno