Poceli ste ko deca. prestanite.
Pomenut je bio kupindo, citiram:
Kupindo, postao je leglo piraterije, replika i svega nedozvoljenog.
dakle, da razjasnimo prvo:
piraterije na kupindo-u nema jer je zabranjena, i nisam video do sada da je IO okacio piratski sadrzaj.
replike kaci korisnik na SVOJU odgovornost, jer Limundo pravilnik jasno nalaze da onaj koji stavi da je stvar original, ON licno garantuje za tu stvar.
e sad, zasto je to tako: pa pre svega zbog cinjenice da postoji previse replika i kopija u svetu, svega i svacega. Ja licno imam kopiju Hublot Big Bang sata, koji je tako dobra kopija da ni poznavaoc Hublot satova u zivotu ne bi provalio da je kopija. safirno staklo, karbon fiber, plarina, sve u fulu. platio sam ga u pekingu veoma puno para (kao jedan jak android mobilni), jer ga je napravio kineski sajdzija koji pravi najbolje kopije na svetu. Original pritom kosta 16.000 evra i to bez kastomizacije, sve ostalo sto sam narucis na sajtu ili u radnji Hublot-a, placas po jos 100-300 evra. sam sat se razlikuje od originala u tome sto je promenjen mehanizam, jer dva zupcanika i jedan sraf radi specijalna masina, koju je ovaj sajdzija "skarabudzio" na svoj nacin. te je spolja sat identican originalu gde samo propratni papiri i serijski broj odaju "prevaru"
i ti sad a c a oces da mi kazes da taj moj sat nema ama bas nikakvu vrednost, jer je kopija, niti ja smem da ga prodam .. ? Jedini razlog sto zapravo ne smem da ga prodam na Limundo je sto se na taj nacin Limundo zasticuje od tuzbi, i prebacuje odgovornost na prodavca, a primer kako se to zapravo radi ide u sledecem:
stavim Luj viton tasnicu. naravno, nije videla Luj Viton. potvrdim originalnost, stikliram onaj box/
kupac pogleda slike.
NARAVNO da nije original, toga je svestan kupac, toga sam svestan ja, a bogami i Limundo, ali ja cu prvi da ti kazem preko mame i sestre da postoji bar 4 nivoa kvaliteta kopija takvih Luj Viton tasni. Neke idu dotle da su im shavovi rucno shiceni, a neke idu dotle da imaju i "time tag" i pozlacene metale, a opet kopija.
prodavati tako nesto nije nelegalno, a izmedju ostalog, odakle to onda i u srbiji .. ? Ko dozvoljava kinezima da uvoze po 7 kontenjera Air Max za Pancevo i preprodavce ? Ok, drzava moze da ga odobri nacarini, al ja posle u drzavi, ne smem da preprodajem .. ? nije ti dobar moralni rezon a c o, kada pricamo o kopijama.
@LazaNS
ja se brate apsolutno slazem sa tobom. Ne hvalim se ja time, jer sam ja jako svestan da sam time postao mali privrednik - del boj. i to me zapravo deprimira u vise navrata, sto imam vecu platu od Limundo-a i od svercovanja i preprodaje elektronike iz Kine, i samoukog popravljanja mobilnih, nego sto imam sa diplomom fakulteta a radim za stranu firmu koja mi placa kikiriki za nesto sto bi recimo Norvezanin ili svajcarac dobijali po 2000-4000e mesecno.
Moj moralni rezon je da je poslednji, donji nivo naroda, sveden na to prezivljavanje i da je na tom nivou sve dozvoljeno. Okej, ja imam zapravo para u totalu vise od vecine ljudi oko sebe, ali ih ne bi imao da nisam "gazio" kudikamo, ako ne po ljudima onda po principima.
Gde se pravi jasna razlika izmedju privrednika i izmedju coveka koji cisti podrum na Limundo .. ? Da li sam ja preprodavac-trgovac, ako sam kupio brdo stvari na buvljaku i rasproadajama, ili od onih sto im gori pod nogama, pod izgovorom da je za sebe ? ako uzmes vrednu stvar koja ti ne treba, da bi je prodao - jel si je opet uzeo za sebe, u krajnjoj crti ?