Šta je novo?

Limundo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima godinu dana i vise ta opcija. Slepi ste a glasni, najgora kombinacija. Sa druge strane: volim taj Robin Hood sindrom. Sta te boli tuki sta neko prodaje, osim ako nisi zasupnik ili distributer odredjenog brenda?

Jedino ako nisi ti jedan od tih koje pominjem. Mozda ja prodajem nesto original sto ne mogu da prodam jer se iste kopije prodaju za 5 puta manju cenu. Zasto moram da budem zastupnik ili distributer brenda da bih se borio za sebe? Ako je zabranjeno, zabranjeno je, ako je dozvoljeno, dovoljeno je i kraj. Ne moze za neke da bude dozvoljeno a za neke ne.

I mene malo pegla ovaj hejt za Limundo.

ovako stoje stvari: nasao sam neku carinsku rasprodaju, za koju malo ljudi zna, i na toj rasprodaji u proseku dobijam na po 200 dinara, odlicne markirane zenske i muske garderobe i obuce. Na limundu te aukcije dostizu od 1000 do 10.000 dinara po predmetu (Bognerovu ski jaknu sam na aukciji platio 600, a prodao za 9500 din)

evo, vec 2 meseca mi kaplje ta lova, postavljam aukcije postepeno a ne sve odjednom (da ne oborim sam sebi cene) i ajd' neko da mi kaze dal bi ja mogao da uzmem tu lovu, ikada, da nema Limundo-a .. ? Halo oglasi, sta .. ?

e zbog toga, ja prvi kazem da mogu da stave koja god oces pravila - imaju nesto JEDINSTVENO sto omogucuje ljudima vise nego dobru priliku za zaradu, pogotovo u zemlji gde je realna prosecna plata ispod 22 hiljade dinara. A manje vise sva ta "cudna" pravila idu u potrebe Limundo-a da se jdnostavno zastiti, u zemlji gde cale vara sina i brat brata, zbog love.

A kako su postojale prodaje pre Limunda? Ti mislis da si jedini koji zna za to? Ja sam kupovao tamo jos devedesetih robu. Lepo je da si me podsetio da to i dalje funkcionise, zaboravio sam na nju.

Da ali pazi a c o

Neko hoce jednu stvar, ja bidujem tamo na carinama i slicnim aukcijama na Lot. Neka zena hoce duboke cipele Timberland ili CAT,ali hoce da sedi gajbi i da ih ne plati 16.000 kolko su u prodavnici, a ja joj to obezbedjujem svojim trudom. Jesam ja platio to drasticno manje, ali svojim znanjem, trudom i cimanjem.

e sad - Limumdo mi obezbedjuje da odradim sostveni "retail" i da prodam ono sto je novo ili sa felerom ili 95% novo, sto bih jedino mogao bez licitacija na halo oglasima, da ne postoje eprodavnice poput Limundo-a. Manje vise da imam privatni butik SVEGA sto je vredno, a ne da imam STR/SUR sa sve placenim atestima, porezom i onim famoznim porezom na reklamiranje sopstvenog prozora sopstvenog lokala od 8000 dinči mesecno.

zato je , sto se mene tice, Limundo skroz okej sa svojim pravilima, jer stite sebe, pre svega, tako bih i ja radio da se ne lazemo. Izmisljati drugaciji sistem samo vodi u drugaciju vrstu prevare koju neko moze da izvede, a ne apsolutne zastite, jer smo u Srbiji.

Naravno jasno ti je da je to sto radis potpuno nelegalno, al to je vec druga tema.

Sto je nelegalno ? Ako je to sto ja radim nelegalno, automatski je ceo Limundo nelegalan. Ako uvedu PDV na limundo onda ce da ga legalizuju, ali ja gledam to malcice drugacije, ovako:

ja i moj cale i moj brat koji radimo kao crnci da prezivimo, placamo drzavi:

PDV
Porez na dobit (O da platili ga u vise navrata)
birokratske marze (samo u srbiji se za svaki moguci papir i formu placa dok je u svetu besplatno)
PDV na PDV (mi smo jedina zemlja gde se PDV obracunava u svakoj primopredaji dobara i novca, sto nije nomralno)
Poreze na konto evropske unije i priblizavanju istoj i ogranicenja koja otezavaju svakodnevnicu (a stadnard evropske unije se ne vidi ni na kilometar)

za sve to vreme, nasi porezi su otisli, ovde:

*RTB Bor - dve godine bio prijavljen rad masine koja nije radila, srbija ce prvi put u istoriji morati da kupuje vece kolicine struje nego sto moze da proizvodi jer je "murta" stavio pare u dzep na konto velike prevare, za koju ni posle Informer-a niko ne odgovara.

*Agrobanka i bankarske malverzacije: obezvrednile dinar, ojadile milione ljudi u kreditima, utrostrucile ljudima kredite na stanove, licno znam tri primera gde je bankarskim malverzacijama patio mali covek iz naroda i ostao skoro bez icega, jer je "murta" stavio pare u dzep

*Ministarstvo finansija i malverzacije: 30.000 evra za sajt gradske cistoce koji sam ja mogao da uradim u HTML/CSS-u za jedno prepodne, Most u datom trenutku nepotreban Beogradu za ne jednu, nego sada vec milijardu i 600k, Fantomska firma iz smedereva koja dobija sve jace drzavne projekte po 4 puta realnoj ceni koju odobrava cuveni Kabadahija beogradski, i jos milion primera, gde je samo Murta zaradio a narod dzabe placao porez.

Tako da, ja nemam nikakav problem sto Limundo i slicnim stvarima ne placam PDV, ni moralni, ni logicki, ni taj kvazi-pravni problem. to je isto kao da trazis PDV i vlasnicke papire na uvid za prodaju Telefona preko Benchmark oglasa.

objasni mi sto sam ja trol, sto me prozivas ? Lepo sam objasnio po pitanju zakona u ovoj drzavi a ako imas rec da mi kazes protiv toga, pogledaj u svoj Downloads folder, videces "Crime scene" najsurovije kradje, a ne krsenje zakona o PDV-u ;) Licimurstvo klasicno.

Haha, pa rekao sam za njega :p Nemam ja downloads folder, ja skidam direktno u Movies, Series, Music, itd.

a, ok :) izvinjavam se onda. Mnogo se iznerviram zbog ove kvazi-pravne drzave i sve sto se desava u njoj, da mi brzo ode fokus :)

Sto je nelegalno ? Ako je to sto ja radim nelegalno, automatski je ceo Limundo nelegalan. Ako uvedu PDV na limundo onda ce da ga legalizuju, ali ja gledam to malcice drugacije, ovako:

ja i moj cale i moj brat koji radimo kao crnci da prezivimo, placamo drzavi:

PDV
Porez na dobit (O da platili ga u vise navrata)
birokratske marze (samo u srbiji se za svaki moguci papir i formu placa dok je u svetu besplatno)
PDV na PDV (mi smo jedina zemlja gde se PDV obracunava u svakoj primopredaji dobara i novca, sto nije nomralno)
Poreze na konto evropske unije i priblizavanju istoj i ogranicenja koja otezavaju svakodnevnicu (a stadnard evropske unije se ne vidi ni na kilometar)

za sve to vreme, nasi porezi su otisli, ovde:

*RTB Bor - dve godine bio prijavljen rad masine koja nije radila, srbija ce prvi put u istoriji morati da kupuje vece kolicine struje nego sto moze da proizvodi jer je "murta" stavio pare u dzep na konto velike prevare, za koju ni posle Informer-a niko ne odgovara.

*Agrobanka i bankarske malverzacije: obezvrednile dinar, ojadile milione ljudi u kreditima, utrostrucile ljudima kredite na stanove, licno znam tri primera gde je bankarskim malverzacijama patio mali covek iz naroda i ostao skoro bez icega, jer je "murta" stavio pare u dzep

*Ministarstvo finansija i malverzacije: 30.000 evra za sajt gradske cistoce koji sam ja mogao da uradim u HTML/CSS-u za jedno prepodne, Most u datom trenutku nepotreban Beogradu za ne jednu, nego sada vec milijardu i 600k, Fantomska firma iz smedereva koja dobija sve jace drzavne projekte po 4 puta realnoj ceni koju odobrava cuveni Kabadahija beogradski, i jos milion primera, gde je samo Murta zaradio a narod dzabe placao porez.

Tako da, ja nemam nikakav problem sto Limundo i slicnim stvarima ne placam PDV, ni moralni, ni logicki, ni taj kvazi-pravni problem. to je isto kao da trazis PDV i vlasnicke papire na uvid za prodaju Telefona preko Benchmark oglasa.

To sto ti radis je nelegalno i u to nema apsolutno nikakve sumnje. Ono sto ti sada pokusavas da objasnis ovde (i da umiris svoju savest) je da je to sto ti radis legitimno... Medjutim, mislim da nije ni legitimno, i to ne zbog drzave, vlasti i njihovih zakona (jasna mi je potpuno frustracija), vec zbog drugih ljudi koji pokusavaju da rade sve koliko toliko po zakonu.
Evo uzmimo samo za primer tu Bognerovu jaknu koju si pomenuo da si je prodao za 9500, dakle ta jakna u radnji verovatno kosta preko 15 000din, a velike su sanse da toliko kosta sa razlogom jer su na nju placene sve dazbine, porezi, doprinosi, firmarine, firma koja je prodaje ili uvozi placa struju i grejanje za pravna lica (daleko skuplje nego za fizicka) i jos sto drugih gluposti. I sad ti meni reci kako oni da se takmice sa tobom? Da li prodajom te jakne za 9500din ti njima unistavas posao i kome oni sad da je prodaju za 15 000din ako ih ima po limundu za 9500? Dakle on treba da zatvori radnju, pa da pocne i on da se pravi pametan i radi na crno.

Dakle ovim sto si ti ispao pametan jer ne placas sve doprinose, oni koji prodaju iste te proizvode kao ti samo imaju registrovane firme su ispali budale, i propasce jer nema sanse da se nose sa takvom konkurencijom.
Dalje, kazes kako je limundo super stvar jer je omogucio ljudima da rade i zaradjuju na njemu... Slazem se da je mnogima omoguceno da zaradjuju, samo ne zaboravi da upravo zbog toga sto su oni poceli tako da zaradjuju mnogi su poceli da propadaju, jer su ljudi umesto po legalnim firmama poceli da kupuju svercovano po limundu. Dakle neki su poceli da zaradjuju a neki ostali bez posla, na kraju se to izbalansira negde na nuli, jedino sto je drzava (dakle svi stanovnici, te ce sutr apovecatio poreze kako bi popunili rupu u budzetu) ostala pokradena za poreze i propali su oni koji su radili posteno a sada rade oni koji muljaju, extra! Kolicina novca u sistemu tj zemlji je ogranicena, tako da nema sanse da su to neke nove kupovine kojih inace ne bi bilo, jasno je samo da je doslo do preraspodele kolaca. Takodje posto je 99% robe na limundu uvozno (jer jelte mi nista vise ne proizvodimo), posto je roba oslobodjena dazbina (tj nisu placene) i jeftinija je, ljudi kupuju vise te se samo jos vise ubrzava ispumpavanje para iz drzave. Video sam da ima na limundu lik koji prodaje svaki dan mobilnih telefona u vrednosti od 2000-3000e, pa taj bi morao biti u zatvoru odavno. Istva star sa svim onim svercovanim televizorima iz Madjarske, vise niko ne kupuje redovno TV, svi kupuju svercovano iz Madjarske,pa onda se onda jos bune ako im ne vazi internacionalna garancija... Pa gde je to normalno.

I jeste, na limundu je 90% stvari nelegalno, tj 90% onih koji profesionalno prodaju po limundu rade nelegalno. Postoje na limundu i firme, i to je onda legalna stvar, ali kako i na limundu firme da se takmice sa svercerima ili trgovcima na crno???

Mislim, ne kritikujem ja tebe, ne radis to zato sto volis nego zato sto moras, samo sto onda nije bas lepo da se hvalis time po forumu i pokazujes kako si pametan a ostali koji rade legalno su ocigledno glupi (to direktno proizilazi iz tvoje price). Kao sto tebe krade drzava, tako i njih samo jos 5x vise... Cisto hocu da pokazem da to nije bas opravdano glediste. I na kraju, da li je moguce pokrenuti drzavu dok sverc komerc i siva ekonomija cvetaju? Jasno je, apsolutno nema sanse, tako da se protiv toga mora boriti. Jasno je da je za napredak potrebno srediti i probleme sa vlascu, korupciju, nesposobnjakovice i ostalo, probleme o kojima svi znamo jako mnogo. Ali razmisljanje, e i oni kradu, zabole me i onda cu i ja bas ne pomaze...

Posto je pomenut i problem kopija i originala, ja mislim da je to malo drugacija situacija (mada ovde mozemo da diskutujemo). Bitna je razlika da li se neki proizvod jasno prodaje kao original ili kopija, ili se kopija pokusava uvaliti kao original. Prva situacija je po meni skroz OK, dok druga nije. Ukoliko su za obe stvari (original ili kopija) uredno placene dazbine onda nemam nista protiv ni jednih ni drugih (dokle god je jasno sta se kupuje), mada generalno na kopije nije ni moguce platiti takse, tj legalno ih uvesti. Ne treba nasa drzava da brine o postojanju kopija, to nek originalni proizvodjaci rasprave sa proizvodjacima u Kini... Mnogi se uzive u uloge nekih distributera, pa se kao bore protiv kopija i sl, ali iskreno mislim da drzava ne treba da se brine oko toga, ipak su oni samo distributeri, nema velike razlike izmedju njih i prodavaca neoriginalnih proizvoda, druga stvar je ako se neko iz srbije ko proizvodi original zali (mada sta se to jos proizvodi), proizvodjac ima svo pravo da brani svoj proizvod, ali uvoznik i distributer ne, bar u srbiji.

Poceli ste ko deca. prestanite.

Pomenut je bio kupindo, citiram:
Kupindo, postao je leglo piraterije, replika i svega nedozvoljenog.

dakle, da razjasnimo prvo:

piraterije na kupindo-u nema jer je zabranjena, i nisam video do sada da je IO okacio piratski sadrzaj.

replike kaci korisnik na SVOJU odgovornost, jer Limundo pravilnik jasno nalaze da onaj koji stavi da je stvar original, ON licno garantuje za tu stvar.

e sad, zasto je to tako: pa pre svega zbog cinjenice da postoji previse replika i kopija u svetu, svega i svacega. Ja licno imam kopiju Hublot Big Bang sata, koji je tako dobra kopija da ni poznavaoc Hublot satova u zivotu ne bi provalio da je kopija. safirno staklo, karbon fiber, plarina, sve u fulu. platio sam ga u pekingu veoma puno para (kao jedan jak android mobilni), jer ga je napravio kineski sajdzija koji pravi najbolje kopije na svetu. Original pritom kosta 16.000 evra i to bez kastomizacije, sve ostalo sto sam narucis na sajtu ili u radnji Hublot-a, placas po jos 100-300 evra. sam sat se razlikuje od originala u tome sto je promenjen mehanizam, jer dva zupcanika i jedan sraf radi specijalna masina, koju je ovaj sajdzija "skarabudzio" na svoj nacin. te je spolja sat identican originalu gde samo propratni papiri i serijski broj odaju "prevaru"

i ti sad a c a oces da mi kazes da taj moj sat nema ama bas nikakvu vrednost, jer je kopija, niti ja smem da ga prodam .. ? Jedini razlog sto zapravo ne smem da ga prodam na Limundo je sto se na taj nacin Limundo zasticuje od tuzbi, i prebacuje odgovornost na prodavca, a primer kako se to zapravo radi ide u sledecem:

stavim Luj viton tasnicu. naravno, nije videla Luj Viton. potvrdim originalnost, stikliram onaj box/

kupac pogleda slike.

NARAVNO da nije original, toga je svestan kupac, toga sam svestan ja, a bogami i Limundo, ali ja cu prvi da ti kazem preko mame i sestre da postoji bar 4 nivoa kvaliteta kopija takvih Luj Viton tasni. Neke idu dotle da su im shavovi rucno shiceni, a neke idu dotle da imaju i "time tag" i pozlacene metale, a opet kopija.

prodavati tako nesto nije nelegalno, a izmedju ostalog, odakle to onda i u srbiji .. ? Ko dozvoljava kinezima da uvoze po 7 kontenjera Air Max za Pancevo i preprodavce ? Ok, drzava moze da ga odobri nacarini, al ja posle u drzavi, ne smem da preprodajem .. ? nije ti dobar moralni rezon a c o, kada pricamo o kopijama.

@LazaNS

ja se brate apsolutno slazem sa tobom. Ne hvalim se ja time, jer sam ja jako svestan da sam time postao mali privrednik - del boj. i to me zapravo deprimira u vise navrata, sto imam vecu platu od Limundo-a i od svercovanja i preprodaje elektronike iz Kine, i samoukog popravljanja mobilnih, nego sto imam sa diplomom fakulteta a radim za stranu firmu koja mi placa kikiriki za nesto sto bi recimo Norvezanin ili svajcarac dobijali po 2000-4000e mesecno.

Moj moralni rezon je da je poslednji, donji nivo naroda, sveden na to prezivljavanje i da je na tom nivou sve dozvoljeno. Okej, ja imam zapravo para u totalu vise od vecine ljudi oko sebe, ali ih ne bi imao da nisam "gazio" kudikamo, ako ne po ljudima onda po principima.

Gde se pravi jasna razlika izmedju privrednika i izmedju coveka koji cisti podrum na Limundo .. ? Da li sam ja preprodavac-trgovac, ako sam kupio brdo stvari na buvljaku i rasproadajama, ili od onih sto im gori pod nogama, pod izgovorom da je za sebe ? ako uzmes vrednu stvar koja ti ne treba, da bi je prodao - jel si je opet uzeo za sebe, u krajnjoj crti ?

Poslednja izmena:
Pazi Igore, ko nije bio u Kini i svojim ocima video "nivoe" kvalitete, teze konta to o cemu pises.
Secam se da su mi jednom stopirali aukciju jer su posumnjali da prodajem piratsku verziju igre i na moje pitanje da li su ikada videli original, jer moja to jeste, u celofanu, dobio sam odgovor da je njihova greska i da je postavim opet. Sve u svemu, nestrucan kadar kao u 90% slucajeva, kad je Srbija u pitanju.

Poslednja izmena:
Igorice, ima piraterije i kopija na Kupindu, ali necu kaciti linkove pokusaj sam da ih nadjes, ne bih pomenuo bez veze. Sto se tice satova, imam dosta satova u vlasnistvu i uglavnom su svi kvalitetni, ima par "ispada" kad sam bio mladji koje sad ne bih napravio. Od kad je pocela prica o high end kopijama satova lomio sam se da/ne. Sva sreca pa postoji vrlo dobar forum o satovima na srpskom, koji verovatno nisi gledao, mozda gresim. U pauzi neposecivanja istog ja napravim gresku i kupim isto kvalitetniju kopiju Rolex Submarinera, spolja extra odradjenu. Bio sam odusevljen. Poceo sam da ga nosim, pa gledam da li ljudi gledaju u njega. I shvatim da sam se zeznuo. Mehanizam je bio solidan. Ali predstavljati sebe lazno, kao da se ne vidi da sat odstupa od ostatka profila. Onda treba uzeti kopije i high end odela i high end cipela pa biti u "full-a". Sto se zaustaviti na tome, uzeti kopiju neke Mecke, ima ih po Kini, mozda si neku i video? Cemu to? Verujem da svaka roba ima kupca, ako se ti osecas dobro da se lazno predstavljas, samo napred. Ja ne. ("Rolex" sam prodao preko oglasa za 20 evra, i naveo da je kopija, samo da ga ne gledam).

Neki ovde treba da shvate da NIJE piraterija samo muzika, film, igra .... Piraterija je SVE što neovlašćeno nosi neki znak, i zavarava kupca da je original ... košuloja, patika, telefon ..... dakle, IMA na kupindu PIRATERIJE i te kako ....

Dokle god se zna da to nisu originali nemam bas nista protiv toga.

Momci,onako usput,vi stvarno mislite da ono sto kupujete u radnjama/buticima (prvenstveno mislim na odecu i obucu) jeste original? Najveca piraterija je bas u radnjama,naravno to ne zavisi samo od radnje,ima tu ostalih bitnih faktora...
Jedno je sta bi trebalo i sta je na papiru/zakonu ali nasa stvarnost je mnooogo crnja...
Zimus sam bio u Dojche i najjeftinije Nike patike sam nasao za 180 evra,mislim neki normalniji model,ne neke baletanke i sl... Najjeftije Adidas trenerice 160 ojra... Cim ih pogledas znas koliko je sati,ne trebaju ti etikete i papirici i stikliranja da je original...
Isti model patika nadjem kod nas u "poznatom" sportskom centru za 16k dinara,ali kvalitet...uzas teski...
I sto je najgore vec sam 10-tak godina u trgovackim vodama sto se tice odece i obuce i znam odakle stizu i po kojoj ceni te patike i kolike marzetine se stavljaju na njih...
Ne treba krenuti ciscenje od Limunda i sl,vec od samog vrha,tu je problem Srbije i ne samo u pirateriji...

Anyway,Igoritza/Waranty jeste nas voljeni trol,ali u ovom slucaju je debelo u pravu...nazalost...

Poslednja izmena:
Momci,onako usput,vi stvarno mislite da ono sto kupujete u radnjama/buticima (prvenstveno mislim na odecu i obucu) jeste original? Najveca piraterija je bas u radnjama,naravno to ne zavisi samo od radnje,ima tu ostalih bitnih faktora...
Jedno je sta bi trebalo i sta je na papiru/zakonu ali nasa stvarnost je mnooogo crnja...
Zimus sam bio u Dojche i najjeftinije Nike patike sam nasao za 180 evra,mislim neki normalniji model,ne neke baletanke i sl... Najjeftije Adidas trenerice 160 ojra... Cim ih pogledas znas koliko je sati,ne trebaju ti etikete i papirici i stikliranja da je original...
Isti model patika nadjem kod nas u "poznatom" sportskom centru za 16k dinara,ali kvalitet...uzas teski...
I sto je najgore vec sam 10-tak godina u trgovackim vodama sto se tice odece i obuce i znam odakle stizu i po kojoj ceni te patike i kolike marzetine se stavljaju na njih...
Ne treba krenuti ciscenje od Limunda i sl,vec od samog vrha,tu je problem Srbije i ne samo u pirateriji...

Anyway,Igoritza/Waranty jeste nas voljeni trol,ali u ovom slucaju je debelo u pravu...nazalost...

Ovo za robu u radnjama si u pravu. Ali za cene u Nemačkoj... Mora da si upao u neki eksluzivni lokal :D Pa, tamo postoje pravi "outlet" centri gde se za male pare obučeš od glave do pete. Jeste da su stariji modeli u pitanju, ali koga briga. Pa ja bih pre, da imam para, lepo skoknuo do Jevrope ili USA, obukao se tamo, nego što bih ovde ostavio pare. Isto bi me izašlo da platim put i kupim robu tamo i da samo paltim robu ovde.

A ljudi kupuju na limundu jer neće/ ne žele da se potrude da nadju bolje...

Mozda je i u pravu, za najnoviji model. Ali Nemci, kao uostalom, i svi ostali, kupuju na snizenjima pa te iste patike za godinu dana mogu da se nadju za 30-40 evra.
+1
Naravno da sam mislio na najnovije modele,to mi zapalo za oko i pocetkom leta sam video iste/slicne modele ovde po istim cenama ali ne i isti proizvodjac...
Lazo,sta smatras pod tim preterivanjem,da lazem ili...? Ne bih da shvatim pogresno da ne reagujem pogresno...
I naravno da nemci vijaju akcije i naravno da cene nisu iste,zeni sam u Tally Weijl kupio na akciji u nekom novootvorenom lokalu cizme,strec pantalone i zimski kaput sve kompet za 30 evra,isti taj kaput od T.W. smo videli u nekom trznom centru za 160 evra... Isto tako sebi kupio jaknu od izvrnute koze sa zimskom postavom za 9 evra,zeni bundicu sa godinu dana garancijom i pravom povracaja za 5 evra i gomilu ostalog,vratih se sa punim autom...
Kaufland je imao akciju Diadora i Asics proslogodisnji run program,par je bio od 15-25 evra...
Denim/Esprit farke u njihovoj maloprodaji pored fabrike akcija za outlet po kom 5 evra... bla bla...

Bas tako Prale,ako imas gde i kod koga kao mi i malo vise vremena da se muvas po gradu za hebeno sitne pare ces se dobro obuci... Mi to radimo minimum jednom godisnje,sada treba opet da idem...

I dzaba nasem narodu i kvalitet i da je jeftino,ako nema znak Nike,Adidas ili zlatno peglano D&G to je shit i amen,pa makar bio poslednji kinez sto nosi taj znak...
Zena pre 4 godine donela 3 TONE stvari a kao otisla malo do majke,sto novih sto polovnih i to takvog kvaliteta da sam skoro plakao sto mi neke nisu odgovarale i davala za neku sicu tipa 500-1000 din za nove kapute,sako i sl...
Vecinu je prodala na Limundu i to ljudima koji su bili napolju i videli nesto pa su upoznati,nazalost mi kao narod silom prilika ne znamo sta je kvalitet niti imena...

I sta radi sada supruga? Ode do nase fabrike "originala" koji takodje snabdevaju nase radnje i outlete,kupi trenerice sa znakom Adidas i Nike i prodaje ko alvu sto na Limundu sto lokalno jer je to ono pravo tj TO SE TRAZI i jos dobijas gomilu pitanja da li je to original a cena 2-3k dinara za novo a u radnji isto to oko 5-7k i to je ORIGINAL jer je kupljen tamo i tamo i placen toliko i toliko... a ja u fabrici drzim u ruci brendirane etikete i jos me pitaju koju ces...
To je prava slika dragi moji koje se lcino gadim sto sam u svemu tome ali to kod nas tako funkcionise vec decenijama i skoro nece drugacije...

Ah da,znam da ce biti pitanja sto radis ako se gadis? Zato sto necu da radim privatniku za 15-20k mesecno po ceo dan i jos da me hebe,probali smo posteno da zivimo u Srbiji od plata sa troje dece i kada mi zena spala na 40 kg i odsekli struju jer nisam imao da platim i prazan frizider a deca te tiho bez reci gledaju (verujte mi to je nesto najstrasnije) rekao sam dosta.
Bem ti drzavu kad moram da sam u sivoj ekonomiji ili da radim preko da prehranim porodicu...
I zbog toga ce biti i Limunda i prevaranata i kopija i mucki bla bla...

Poslednja izmena:
Pa nista posebno, samo kad kazes:

"najjeftinije Nike patike sam nasao za 180 evra,mislim neki normalniji model,"

onda to ne znam kako da kazem sem preterivanje, posto iako postoje modeli za 180 i nesto vise evra, preterano je reci da je su NAJJEFTINIJE 180e, posto lagano mogu normalni modeli da se nadju i ispod 100e bez rasporadaje, a na rasporadaji i po nesto preko 50e sasvim lagano.
Uostalom, sto da se gadjamo, evo nemackih cena nike patika:

http://www.zalando.de/herrenschuhe-sneaker-low/nike/

Nemojte da vas zavara sto je online radnja, pa da mislite da su jeftiniji nego po radnjama, Zalando nije uopste povoljan, cene su kao po radnjama (zato sto je besplatna dostava, mozete da uzimate sta god hocete pa posle vracate sta god hocete, placena postarina i za vracanje, bukvalno su komforniji nacin kupovine nego obilazenje radnji, ali to i naplacuju...)

Jesi gledao cene Nike patika u Delta Sport-u, tamo su mislim sigurno evropski kvalitet, ali i momacke cene...

Takodje ne bojim se da tu ima jos jedan problem sem plagijata, moguce je da mnoge npr nike patike po radnjama uopste nisu plagijat, zapravo su pravi Nike, proizvedene u Nike fabrici, pod njihovom licencom, ali su namenjene za zna se kakva trzista... To je opet drugi problem, sto i veliki proizvodjaci imaju razlicite kvalitete za razlicita trzista, sve su originali, smo su neki originalniji od drugih :)

Dobro, mi smo vecito bili operisani od rezona kad je brend u pitanje-u :)

Kod nas ce uvek da se prodaje ime, i nosice se ime, a ne model. Ja bih 10 puta pre kupio sebi Timberland ili CAT nego ikakve Nike, Adidas, i slicno, Tommy hilfiger kad u inostranstvu platim boga oca (zbog kvaliteta) ljudi koji ovde prepoznaju kazu - Vau! a vecina ljudi koji nisu ni culi za brend pored silnih Dolce Banana, gledaju belo, u fazonu - sta to nosis sine .. ?

a upravo na Limundu, gde prodajem markirane stvari NIZEG kvaliteta od nebrendirane robe, ode za skuplje. **kad kazem kvalitetna nebrendirana - primera radi italijanski shoe maker iz okoline Livorno-a cija familija shije cipele vec 200 godina, i u italiji su na ceni a nose samo ime porodice, dok u srbiji takve cipele nece da odu ni za 200 dinara, iako samo ochima, na kvalitet, vrede 50 puta toliko

Te dodjosmo do zakljucka da srbinu treba natpis, pa makar ga shtampao Shin Dji Cao iz Guangzhou-a :)

@Aca: problem je sto ti na Limundu nece dozvoliti da prodas taj "Rolex" iako si lepo stavio da je kopija. Ebay nudi, Limundo veci Papa od Pape. ;)

U Srbiji ti je sve iz krajnosti u krajnost.
Recimo drzava se ubi da ugrobari sve koji se trude da rade po zakonu, jer su zakoni nepodnosljivi. Npr, na ovu temu, znate da je u Srbiji po zakonu obavezno da svaki predmet ima dekleraciju na srpskom, da pise ko je uvoznik, ko proizvodjac, zemlja porekla... Mora da ima uputstvo na srpskom, i za tehniku dve godine garancije...

E a onda recimo u svajcarskoj, koja je po skoro svim mogucim kriterijumima daleko naprednija a pre svega uredjenija od Srbije, nista od toga nije obavezno... Bio sam zabezeknut kada sam u najjacoj i najboljoj radnji elektronike i racunara u CH kupio svojevremeno Samsung Galaxy S2, dakle telefon od 500e i dobio ga u kutiji za Poljsko trziste... Na kutiji pise www.samsung.pl, sve na kutiji na poljskom, a unutra uputstvo samo na Poljskom :) Garancija kako kod koga, negde godinu, negde dve... E a u Srbiji bi za tako nesto mogla da im uleti inspekcija i da im drmne neku milionsku kaznu... Imam ovakvih primera koliko hocete, ali shvatate poentu...

Dobro, mi smo vecito bili operisani od rezona kad je brend u pitanje-u :)

Kod nas ce uvek da se prodaje ime, i nosice se ime, a ne model. Ja bih 10 puta pre kupio sebi Timberland ili CAT nego ikakve Nike, Adidas, i slicno, Tommy hilfiger kad u inostranstvu platim boga oca (zbog kvaliteta) ljudi koji ovde prepoznaju kazu - Vau! a vecina ljudi koji nisu ni culi za brend pored silnih Dolce Banana, gledaju belo, u fazonu - sta to nosis sine .. ?

A ne ne Igy,sada odes do buvljaka i sve vrvi od Tommy i Columbia a maltene iza tezge siju... shou program...

Lazo izvinjavam se,u pravu si,nisam bio precizan sa izjavom.Nisam uopste gledao patike jer me Reebok vec 4 godine lepo sluze (uzeo na nekoj akciji za 30 evrica :)) i dok se ne raspadnu ne skidam.
Uleteli smo u neku sportsku radnju gde je zid nekih 40m duzine u pet nivoa imao sve najnovije modele brendiranih patika,tu mi zapao Nike kozni model koji je bio prelep sa tom cenom,isto to na drugom mestu bese skuplje... iakd su se pojavile kod nas...
Naravno da smo mi trecerazredno trziste i naravno da ima licencirane robe,mislio sam da se to podrazumeva.
MENI smeta sto je 1 klasa preko i 3 klasa kod nas u istom cenovnom rangu a znam po kojih cenama ih dobijaju prodavnice... ne bi mi verovali...

@Aca: problem je sto ti na Limundu nece dozvoliti da prodas taj "Rolex" iako si lepo stavio da je kopija. Ebay nudi, Limundo veci Papa od Pape. ;)

Pa sad nece (vecinom) ali ranije je itekako dozvoljavala. Pa taj isti Rolex sam kupio na Limundu za dosta vise para od 20 evra. Ali ga ja nisam ponudio tamo.

Posle minut studiranja vec sam primetio 3 ljudi koji mu budze cenu i to rade vec dosta dugo i jos se hvale medjusobno po ocenama... toliko providno da je smesno...
Neki djape08 bas voli da kupuje telefone od njega...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno