Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Reklama se pumpa bez obzira na nezavrsenu mrezu jer se preko marketing odeljenja najlakse peru pare. Pitanje je daL ce i Beograd biti ceo pokriven optikom do kraja sledece godine ako i tada...

Videh reklamu na TV-u dok sam gledao tekmu i stalno mi iskaču reklame dok pretražujem net, pa sam malo pretražio da vidim o čemu se radi...
Ne znam ima li kraja bahatosti. Reklamira se nešto što će da zaživi za dve tri godine.
SBB kod mene zamenio koaksijalne kablove koje je menjao 2011.

Reklamira se da bi se informisali stanari i tako olakšalo dobijanje dozvole za ulazak u zgrade. Imaju problema u pojedinim zgradama, pa treba dići "hipi" među stanarima :d

Danas na mondu objavljena vest u kojoj stoji "optika je za sada dostupna u 11 gradova i ubrzano se širi".
Da li neko koristi tu optiku? Nigde nisam video link za podnošenje zahteva, kao što je nekad Targo imao.

Niko za sad ne koristi TU optiku jer je tek postavljaju u nekim delovima BG, verovatno i negde u drugim gradovima u Srbiji.

Nema nikakav link za podnosenje zahteva kad je samo postavljeno na 1% teritorije mozda ni toliko, bice toga kad se omasovi.
Inace niko jos nije prikljucen na ftth i opticke brzine, bice za mesec/dva prva prikljucenja.

Sent from my Tapatalk

Ceo svet pumpa prvo reklame a teke mesecima kasnije dostupno... FusionIo drive sam porucio kada je bio gotov sav marketing, slike, maltene ceo programming manual su imali.. ali godinu dana nije bio dostupan proizvod :D

BTW, nasu firmu su zvali jutros iz ExeNeta (u Nisu je predstavistvo firme, pa zato). Nisam mogao da se javim, ali rekao bih da su poceli da brinu o svojoj teritoriji za optiku.

ima ih prikljucenih na ftth :)

Sa novim brzinama?
Kako kad ih zvanicno ni nema, menjani su 3 puta do sad i sugurno nece biti te cene/brzine.

Pa ako ima super, samo reci koje su brzine/cene?

Sent from my Tapatalk

sa novim brzinama... specijalne ponude za te korisnike... 150/20, 250/30, 500/50 i 1000/100...

jos nisu definisane nove cene i brzine za sve, ima par varijanti... nazalost, ne mogu da dam vise podataka :)

Pa to ti kazem nema takvih korisnika.
Ti pricas za one koji imaju vec ftth, ne pricam ja o njima, ima ti cela Stepa optiku to i vrapci znaju, al ovo sto ja pisem nema niko jos(bar ne bi trebalo).

Sent from my Tapatalk

upravo sam ti napisao da ima takvih korisnika, sa brzinama koje sam napisao... korisnici koji su prikljuceni u okviru akcije all ip, dakle, isto to ce imati ostali kada puste zvanicnu ponudu, nazalost, jos se ne zna, ili ja ne znam tacne pakete i cene, znam za nekoliko varijanti i da se trenutno bira koja ce biti ta ponuda...

Hmmm ne kapiras, poenta je da se jos ne znaju paketi/cene a ja vec ohohhhoo tvrdim da nece biti ove koje sad "znamo".
A za all ip to je onda novo i to je mozda manji broj, kazi koji deo BG, tj ulica je pustena.

Sent from my Tapatalk

Nije novo, vec godinu dana skoro je na optici Heineken soliter u Zemunu, posle toga je prikljuceno jos zgrada po NBG, od kojih je odredjeni broj stanara dobio specijalne ponude sa brzinama koje sam napisao za test fazu...

Pa to ispade da su dobili isti dan kad je objavljena saradnja sa Huawei-om.
Nije to bas taj projekat ali ajde nema veze, bas mi cudno da nisam znao da su oni na optici a svaki dan sam kod "kula" ne videh da im im kopaju za optiku kao sto sad vidim po centru Zemuna(btw radim u Zemunu i tesko da mi sta promakne) a svaki dan prolazim pored solitera, no dobro.
Neka i nije ovaj all ip projekat samo nek sire optiku.

Sent from my Tapatalk

Poslednja izmena:
Upravo je u okviru tog projekta, prva test zgrada... Al dobro ako ti nisi video onda to nije istina, kako tako nesto da promakne balksanskom spijunu :) btw, nisu kopali nista, provukli su kroz postojece podzemne kanale...

nema svrhe nastavljati diskusiju pa se povlacim, kad, ako budem imao novih info podelicu svakako...

Ako je samo toliko ljudi (mozda par stotina korisnika) i to samo u Bg prikljuceno u test fazi, tek onda nema sanse da se ostvari vizija od milion korisnika do 2020... Nece biti ko u telekomu da odradi sav taj ogroman posao.
Ako im treba dobrovoljac da testira paket od 1000/100 u Su, nek puste PM, necu im cak nista ni naplatiti za testiranje :p

Ma kakvih crnih milion korisnika... To jedino moze da poveruje neko ko veruje u bajke (da ne kazem da je mentalno zaostao). Mozete na zvanicnoj FB stranici MTS-a tj Telekoma da procitate komentare (misljenja) ljudi o njihovoj internet revouluciji i sve ce vam biti jasno :)

Poslednja izmena:
Upravo je u okviru tog projekta, prva test zgrada... Al dobro ako ti nisi video onda to nije istina, kako tako nesto da promakne balksanskom spijunu :) btw, nisu kopali nista, provukli su kroz postojece podzemne kanale...

nema svrhe nastavljati diskusiju pa se povlacim, kad, ako budem imao novih info podelicu svakako...

U bre odmah gard i udarac, opusti se, rekoh da nisam video da kopaju i provlace optiku kao sto sad rade, ne i da nisu uveli optiku, cemu takav ton, sve je cool, a za spujuna, pa p***** *e.
Ne znam samo sto nisi napisao provukli kroz postojece kanale, sta smaras sa tim poredjenjima.

Aj pici ti pa nam samo javi nesto korisno/novo da ne citamo tvoje ocene, samo nam daj nesto novo/korisno kad budes saznao...

Sent from my Tapatalk

Ја бих ово и ове озбиљно схватио, кад крену то иде брзи и нашироко. Сећам се када су пре неколико година овде развлачили нове линије, скоро истовремено сам по целом граду виђао како копају.

Сада иде велика реклама а то се не ради тек тако. Надам се да ускоро то крене што ће да утиче и на све остале па и ја можда добијем нешто боље од овога. ;)

• Like
Reagovanja: M J
Nece to bas brzo da ide nazalost, pogotovu van BG.

Sent from my Tapatalk

Ne kapiras kako funkcionise ocigledno... Dakle, po arhitekturi mreze plan je da bude 1/64, ako je manja zgrada povezace vise zgrada na jedan spliter, zbog toga postoji vise varijanti kabineta... Naravno, nije nuzno iskoristiti svih 64 ali cilj dobro projektovane i ekonomski isplativije mreze je da se sa svakog splitera iskoristi svaki od 64 kabla... U pocetku ce u zgradi mozda biti samo jedan prijavljen korisnik pa ce biti od splitera samo jedan kabl do njega, ovde je prica o arhitekturi mreze pod punim opterecenjem...

a ko mi je rekao stvarno ne mogu da otkrivam, niti smatram da je preterano bitno, na vama je da verujete ili ne, ja garantujem da je informacija tacna i iz veoma pouzdanog izvora ;)
Taj koji ti je to rekao nije baš upućen u celu priču. 1 PON port ide na 32 korisnika. U zavisnosti od situacije na terenu i broja korisnika po zgradama ili broju kuća mogu biti spliteri sa dva nivoa splitovanja. Tako da npr 2 zgrade koje su u neposrednoj blizini a imaju po 16 korisnika imaće splitere 1:16 ali će koristiti jedno vlakno i imaće spliter prvog nivoa 1:2. Zgrada koja ima 64 korisnika imace 2 splitera 1:32. Ukratko nivo agregacije je 1:32 a ne 1:64.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Pisao sam ja, doduše ne u ovoj temi, prošlog leta, kada je radjen taj soliter u Zemunu. Oni su imali problem sa lošom bakarnom instalacijom u zgradi, pa su bili idealni za pilot projekat. Umesto da im menjaju parice, uvukli su im optiku. Radovi su radjeni tokom leta, a prikljucenje je bilo u septembru, ako se ne varam.
Pozdrav

Nece to bas brzo da ide nazalost, pogotovu van BG.

Sent from my Tapatalk
Zavisi gde, NS će biti kompletno prekriven pre nego što to bude BG.

Doduše u NS, pa i u ostatku Vojvodine nema previše prpblema i prepreka za provlačenje.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Poslednja izmena:
Upravo sam dobio mail od mts-a
Uskoro ce zvanican cenovnik, sajt ce verovatno da crashuje pa screenshotujte ;)

Sta pise u mejlu?

Korisnik sa jednog drugog foruma o optici:

"Ja kod kuće imam mts optiku i hteo sam da potpišem ugovor za optički internet, međutim odnos cene i kvaliteta je po mom mišljenju neodgovarajući. Naime, dobio sam ugovor gde mi je ponuđen internet 150/20 za 3400 RSD mesečno uz 2 meseca probnog perioda i 5 meseci gratis. Iskren da budem meni je to delovalo izuzetno skupo imajući u vidu ponude drugih operatora i odustao sam od ove ponude, iako posedujem optiku. Postoji i druga opcija sa 250/20 ali me iskreno nisu interesovali uslovi za tu opciju imajući u vidu prethodnu."

Sa drugog foruma info:

150/20 je 3400

ALI

2 meseca proba + 5 meseci free

Ako je to kao SBB sto ima foru sa D3i, tj. ako se to sabira, onda kad se to sve preracuna na ugovor od 24 meseca izadje 2400 mesecno (17 x 3400/24)

Ako ide samo 5 free onda izadje 2700 mesecno.

A sad ko ima mogućnost za vdsl 100/2 je 2400.

Sbb ne računa probni period...

Nazad
Vrh Dno