Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Jedno je pokriti optikom pola Srbije a drugo je nuditi je u tri zgrade. Ovo je veoma ambiciozan i skup projekat pa se sve radi postepeno. Brzine ce sigurno vremenom biti sve vece i cena ce biti manja.

Greska u kucanju, trebalo je da stoji nelogicne su TE cene

Nije i ne moze da bude dovoljno da predsednik stanara sam odlucuje. On moze potpisati ugovor samo ako ima odobrenje dovoljnog broja vlasnika stanova.
Pozdrav

Bio sam do MTS-a i saznao da se, pored Beograda, Nisa i Novog Sada, ubrzano radi i po vecim naseljenim mestima u Vojvodini.

Fiksni + Net 150 + TV - 4499 dinara
Fiksni + Net 250 + TV - 5799 dinara
Fiksni + Net 150 - 3599 dinara
Fiksni + Net 250 - 4199 dinara

Ovo su neke kombinacije koje su mi predocene ne znam da li se slažu sa cenovnikom koji smo imali prilike da vidimo.

Sto se tice uploada, mozda bude i veci od 20/30. Informacije su sa njihovog internog sajta.
Hahaha 3600 najjeftiniji paket,pa ako im 1% korisnika ADSL/VDSL predje na optiku, treba da skacu od srece. A dok zavrse grandiozni projekat uvodjenja optike (ko da uvode portale za teleport ***) mobilni net ce biti i brzi i povoljniji :d

Saznao sam malo o arhitekturi mreze... nazalost nece biti 1/16 agregacija, ali nece biti ni 1/128, nego 1/64... dakle, od "centrale" odnosno optical line terminala OLT ide jedan kabl do pasivnog splitera koji deli signal na 64 i tako svaki korisnik dobija pojedinacni opticki kabl do svog rutera odnosno ONT...
Ko ti je rekao to?

To zavisi od broja korisnika, ako je npr ogromna zgrada onda će da ide jedno vlakno za 64 korisnika, ako je manja onda za 32 korisnika.
Neće deliti vlakno na 64 korisnika ako imaju 15 korisnika sigurno.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Nelogicne su ti cene.

Fix/150/tv - 4500
Fix/150 - 3600

Tv = 900 din

Fix/250/tv - 5800
Fix/250 - 4200

Tv = 1600 din

Nesto se tu ne slaze..l

Verovatno postoji razlika u ceni TV-a zbog dodatnih TV paketa koji se dobijaju uz Box 3 (250).

Ko ti je rekao to?

To zavisi od broja korisnika, ako je npr ogromna zgrada onda će da ide jedno vlakno za 64 korisnika, ako je manja onda za 32 korisnika.
Neće deliti vlakno na 64 korisnika ako imaju 15 korisnika sigurno.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Ne kapiras kako funkcionise ocigledno... Dakle, po arhitekturi mreze plan je da bude 1/64, ako je manja zgrada povezace vise zgrada na jedan spliter, zbog toga postoji vise varijanti kabineta... Naravno, nije nuzno iskoristiti svih 64 ali cilj dobro projektovane i ekonomski isplativije mreze je da se sa svakog splitera iskoristi svaki od 64 kabla... U pocetku ce u zgradi mozda biti samo jedan prijavljen korisnik pa ce biti od splitera samo jedan kabl do njega, ovde je prica o arhitekturi mreze pod punim opterecenjem...

a ko mi je rekao stvarno ne mogu da otkrivam, niti smatram da je preterano bitno, na vama je da verujete ili ne, ja garantujem da je informacija tacna i iz veoma pouzdanog izvora ;)

Hahaha 3600 najjeftiniji paket,pa ako im 1% korisnika ADSL/VDSL predje na optiku, treba da skacu od srece. A dok zavrse grandiozni projekat uvodjenja optike (ko da uvode portale za teleport ***) mobilni net ce biti i brzi i povoljniji :d
Ti mislis da je to lako i brzo dodji u Zemun da vidis kako se radi ja ih gledam svaki dan i nije to nimalo brzo ni lako ukopavanje optike, a plus to ne radi sam TS vec podizvodjaci, ali ljudi stvarno rade ja ih gledam vec 3 dana dok buse trotoar kopaju mikro rov koji je svakako veci i dublji od TT-og ako si nekad video koliki je njihov mikro rov. E ovaj je i duplo siri i dublji.
Kapiram ja svi hocete sad i odmah ftth, ali budimo realni.
A kad neko jos pocne da uporedjuje (ne ti) kako vec nudi optiku neki isp u tri zgrade i projekat TS gde se rade odjednom za bar 50.000 stanovnika optika meni dodje da puknem od smeha.
Ovaj pusti za 60 stanovnika a ovi odjednom 50000 pustaju + sto ce najveci deo da se radi od sl godine, a cilj je bar milion(1000000) stanovnika da ima do 2020 optiku od Mts-a, a znas kad ce stcable to imati? Nikad. Ne mozete to uporedjivati.
Brzine mozete, ali Mts nije jos zvanicno izbacio cenovnike sem onih par verzija sad dok nije ni pustena optika, a ja mislim da je to marketinski potez da drugi misle kako ce biti "velike" cene da i oni ponude slicno a da kad budu pustali optiku zvanicno da ce biti mnogo povoljniji paketi/cene.

Sent from my Tapatalk

Ne vidim zasto bi krajnjeg korisnika interesovalo nesto sem konkretne usluge i cene. Da li se zna koji se uredjaji nabavljaju? Nesto u rangu HG8245Q, pretpostavljam.. Bilo bi interesantno da ponude uredjaj sa CATV portom umesto stb-ova.

A zasto stalno pricate da je receno milion stanovnika da do 2020-e ima optiku,kad na prvoj strani pise-

"Plan je da do pomenute godine (2020) u Srbiji većina korisnika interneta kod kuće ima brzinu od najmanje 50 Mbps, a polovina korisnika da ima konekciju od čak 100 Mbps ili bržu"

To sve je mnogo vise od milion.

Sasvim solidan split ratio, sobzirom da gpon ide 1.64~1.128. Moze da izdrzi do 2gbps/1gbps. Epon ide na 1.16~1.32.

@veljaNBG Telekom je jedno vreme skupljao potpise, kada su videli da od toga mrka kapa, i malo ko je voljan da potpise, iako je za dz, poceli su da rade kako sam naveo.
U svakom slucaju, nemas za sta da se zalis, uveli ti optiku :)

Danas sam pričao sa predsednIcom SS i rekla mo je da su je oni kontaktirali i da im je ona rekla da ako skupe potpise, ona hoće da potpiše kao ovlašćeno lice , ali da moraju da skupe potpise.
Iz razgovora je shvatila da i oni hoće čiste račune, da im se ne bi desilo da dođu i da ih izbace napolje stanari...

Ovo je smesno ima propalih selendura koje imaju optiku za daleko manje para 50 -1000din , 100mps - 2000din (srpska crnja)

one smradove u ratelu koji su im dali monopol treba sve po banderama obesit

Pitao ih još prošle sedmice kada se očekuje na NBGD, danas dobijam odgovor. Novi Beograd - Fontana je u pitanju, na lokaciji gde je sve dostupno, nemaju nikakve informacije.

Zahvaljujemo se na vremenu koje ste izdvojili kako biste nam se obratili.
Obaveštavamo Vas da je u ovom trenutku u planu vremenski zahtevna investicija kojom ćemo rekonstruisati postojeću mrežu na Vašoj lokaciji i nakon toga Vas kontaktirati povodom usluge optike za koju ste zainteresovani. Molimo za strpljenje i razumevanje.
Zaista ne vidim cilj pompeznog reklamiranja ako to neće u narednih godinu dana da zaživi. Ne volim Orion inače, ali mislim da je pametnija opcija uvesti Orion nego njih čekati godinama. U svakom slučaju, o tome razmišljam kada mi istekne ugovor za vADSL u martu 2018.

Bio sam do MTS-a i saznao da se, pored Beograda, Nisa i Novog Sada, ubrzano radi i po vecim naseljenim mestima u Vojvodini.

Fiksni + Net 150 + TV - 4499 dinara
Fiksni + Net 250 + TV - 5799 dinara
Fiksni + Net 150 - 3599 dinara
Fiksni + Net 250 - 4199 dinara

Ovo su neke kombinacije koje su mi predocene ne znam da li se slažu sa cenovnikom koji smo imali prilike da vidimo.

Sto se tice uploada, mozda bude i veci od 20/30. Informacije su sa njihovog internog sajta.

Da prokomentarisem cene iz nekog mog ugla vidjenja stvari:
Ljudi koji rade od kuce preko interneta i potrebna im je stabilna(sigurna) konekcija sa dobrom upload brzinom, a trenutno im je jedina opcija ADSL/VDSL, jedva ce docekati ovu ponudu i uvodjenje optike umesto xDSL konekcije. Cak i po ovim cenama za njih ce biti ogromno poboljsanje uslova rada.
Omladina koja se igra preko neta jedva bi docekala ovu ponudu zbog smanjenja ping-a ali je pitanje koliko mogu sebi da priuste ili da ubede roditelje za prelazak na internet koji je dva ili tri puta skuplji od najjeftinije VDSL ponude...
E sad dolazimo do velike vecine trenutnih korisnika koji net koriste za YT, skidanje razlicitog sadrzaja, citanje novina, face, mail i ostali sadrzaji gde velike brzine DL i UL nisu toliko bitne, za njih ne postoji benefit koji bi imali prelaskom na optiku u odnosu na duplo/tri puta vece cene.
A milion korisnika optike do 2020 sa ovim cenama je "pipe dream".
U najboljem slucaju nek predje 10% ljudi sa fiksnim telefonom na optiku do 2020, to je tek 150.000 do 200.000 korisnika.
Druga bi bila prica da naprave najmanji paket koji bi bio 100/20 za cenu od npr 2200 dinara (ekvivalentna cena za osnovni VDSL internet plus fiksni)... Tek to bi bila neka cena gde bi se masovno prelazilo na optiku, bar po mom misljenju.

Malo ljubaznosti, postovanja, kulture ne bi skodilo...

Inace i meni se cini da su ove razlicite cene koje se na raznim mestima pojavljuju upravo probni baloni da bi se videlo kako reaguju ljudi.
Dakel REAGUJTE izuzetno negativno, odbojno, "tuzno", razocarano i na sav glas da vas svi cuju govorite, vicite, derite se da su toliko velike cene bezobrazluk, mozda pomogne a sigurno nece da skodi... :d

Siguran sam da ce cene a mozda i paketi biti drugaciji, nesto slicnije ako ne i bolje od onog vektorovog flajera s Mirijeva...

Po meni cene su ok [pogotovo pocetni 150/20], mada mislim da guraju malo jace jer znaju da konkurencije nema. Posto ja nikad necu dobiti kablovski net [nema sanse da ce kopati ovde kod mene daleko od centra Kule], optika mi je jedina sansa da dobijem dobar download/upload.

Juna meseca sam pisao o cenama koje sam dobio od telekoma.
Za 250/30 cena je bila 3.499 din (sa UO) ili 3.699 din (bez UO).
Ova cena je duplo manja od lokalnih provajdera na jugu, koja je u rangu ~6000.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

O cemu vi pisete, placajte vi i 200 eura mesecno, zar je moguce da ste toliko zaslepljeni da moze svaka bitanga da vas odere kao sto vas lopovi deru na svakom koraku ovde!?

Evo bedni BG provajder u selenduri od 4000 stanovnika ne verujem da imaju vise od 100 korisnika (mozda gresim) optika do kuce, ugovor 12m

http://registar.ratel.rs/sr/reg201?action=table-details&operatorId=1944
50Mbit/10 -- 1000din
NEMA drugog nameta!
100Mbit/20 -- 2000din

Moguce da sad nude i vise, ovo su paketi koji su aktivni vec skoro 2 godine!, pozoves dodju za 1-2 dana i instaliraju sve

Ovu bednu tvorevinu nisu unistili lopovi vec vi koje TRPITE da im smradovi u ratelu i za one sto glasaju prave majmune od cele populacije

Pa super, samo jos da se prosire. :D

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Pa kako kad je ratel teroristicka organizacija koja radi za svoje licne interese (bmw, dzipovi, stanovi, itd), zasto se niko ne zapita zasto samo SBB i Telekonj imaju prioritet u vecim gradovima, i kako neka selendura u banatu moze imat bolju ponudu od BG-a i NS-a

I znate sta je najsmenije drug koji zivi pokraj sela, prakticno nema puta do njega jer su okolo ziveli romi i kuce su napustene, bez ikavih veza i vezica pozove i dobije opticki kabal do kuce za 1000din, a od najblize lokacije verovatno je udaljen i preko 500m ! (znaci samo za njega jednoga su vukli 500m optike)

Inace selo propada ali su isti slucajno kupili starog kablovskog operatera i ponudili prvo kablovski digitalan sistem pre 3-4 godine i odma ubrzo nakon toga FTH

Cak mozes zasebno uzet kable TV ili internet, nemas obavezu da placas neko lopovsko odrzavanje mreze

Poslednja izmena:
Koje je selo u pitanju?

Ima na linku za koje podrucje su registrovani, srpska crnja, verovatno i nova crnja

Pa koji ce im sajt kad nemaju vise od par stotina korisnika a svi seljaci zovu lika iz sela kad imaju problem..... rade vec 4+ godina, optiku vec 2 godine

Za sada mi se nisu zalili da im je net nestabilan... posto kroz selo ide optika od BG-a do Rumunije verujem da su tu negde nakaceni na glavni vod kam im je ping ka temisvaru 2ms

@zeljko
upravo tako, pogledajte na karti, kraj sela prema istoku je i granica sa Rumunijom, tako da je vrlo verovatno da odatle nabavljaju net po vrlo povoljnim uslovima, jos ako i neko iz Rumunije drzi firmu, sto ne bi imali tako dobre uslove kao i preko....
Zabole ih za sajt ako su lokalna firma, bitno da im radi net i to po vrlo povoljnim cenama. A da se ne lazemo, Telekom bi npr njima uveo optiku jedno 2100te i to 1000 eura po prikljucku :p

Pa registrovani su u BG-u imaju ratel licencu za internet i kablovsku a vidim uzeli su i licencu za fiksni za podrucje kikinde, poenta je da je razvlacenje optike badava, da je oprema iz kine budzasta a da nas ovde svi prave budalom jer smo glupi i povodljivi

Pitanje treba postaviti zasto ratel dopusta postojanje konkurencije samo van velikih gradova i dokle ce ta teroristocko-svinjska praksa da traje

Inace u selu ima izbor izmedju 3-4 wifi provajdera, adsl-a i ovog cable/optik provajdra i to je dostupno u svakoj kuci pa ko sta zeli

gimelnet
busnet
neki lokalni muljator
i mislim jos jedan kikindski provajder ako nije otisao

Najeftiniji je wifi naravno na 5Ghz, 310din mesecno sa PDV-om 2/1Mbit flat rate
www.gimelnet.rs/?s=cenovnik

Poslednja izmena:
Zeljko, ovo su korisne informacije svakako, hvala na tome! (podstakao si me da pogledam "street view" u Srpskoj Crnji! :) )

Ali što se tiče komentara, odskačeš od nas ostalih koji smo svesni celokupne situacije, čak toliko da ti postovi ponekada gube smisao.
S'toga apel sa moje strane da komentari budu primereniji / umereniji. ;)

:wave:

Tesko ja to sto mislim i kazem, nazalost neki ili zbog loshe percepcije ili zbog sendvica itekako imaju cudne namere, poenta je da je ono sto nas kao korisnike treba da stiti radi tacno suprotno a meni iskreno nije jasno da ljudi takvim poremecneim sistemima verdnosti jos veruju, sve krece od Ratela i svih tela koje kao stite nas a u realnosti se ponasaju kao cancerogene tvorevine

Promovise se svake godine dizanje cena za kasikicu novih usloga, od koliko toliko ponuda, spali smo na cist monopol (da za mene su glavni operateri jedno te isto jer su pod istom upravom i agencijom koja radi za njih)

Od optike koja generalno je cak jeftinija od klasicne parice ili koaks kabla, pravimo bauga, smesno da nije tuzno

Jedini razlog zasto je na zapadu onsovni paket 20-30$ (lupam) je pre svega standard gradjana gde je monter placan vise od profesora u skoli, a i standard je dosta veci pa jos nekako prolazi, internet generalno ne kosta nista, jedino sto se trosi je tehnicko osoblje koje se placa za odrzavanje, malo jeftine HW opreme koja se brzo otplati i to je to (a znamo da se obican monter kod nas placa ispod 200e)

Poslednja izmena:
MTS optika za NBG nista pre sredine-kraja decembra, znaci pocetak sledece godine ... iako su majstori vec zavrsili

Poštovani,

Zahvaljujemo na dostavljenoj informaciji.

Obaveštavamo Vas da je u toku uvođenje optičkih kablova na adresi xxxxxx, 11073 Novi Beograd. Procenjeni rok zavrsetka radova se očekuje u toku decembra meseca 2017. godine, gde će biti dostavljeno pisano obaveštenje. Ljubazno Vas molimo da nam se obratite krajem meseca decembra po pitanju korišćenja naših usluga putem optike.

Takođe molimo da prilikom podnošenja zahteva za naše usluge navedete pitanje mogućnosti osvarivanja popusta na osnovu invaliditeta, kako bismo izvršili potrebne provere.

Za sve dodatne informacije u vezi sa našim uslugama, budite slobodni da nam se obratite.

Srdačan pozdrav,
Marija

Vrh Dno