Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Smederevo ce "sigirno" (99% spada u tih 11 gradova) dobiti optiku jer kinezi su "glavni u gradu" (zerlezara), kinezi daju pare (kredit) za opremu, oprema (kazu povoljno da ne moze povoljnije) kineska, pa red je i da Smederevo i zelezara kao i svi kinezi koji su/ce doci da rade u zelezari dobiju brz net i laku komunikaciju sa svojima u Kini...

Zbog kineza ili ne bitno je da dodje i da radi valjano.

Ima li nekog iz Aleksinca ?

iv7S4jD.png

Opština Aleksinac izabrana je za pilot projekat ALL–IP transformacije čime će otpočeti modernizacija informaciono-telekomunikacione infrastrukture širom Srbije. Vrednost investicionih ulaganja u pilot projekat iznosila je 1.600.000 evra.

Moj sestric, ali je on pobegao u Nis pre koju godinu bas zbog boljeg neta :D (exenet)

Moj ortak iz vojske zivi u nekom selu u okolini Vrsca, mislim da se zove Pavlis, i kaze da su im ponudili optiku. Takodje, rekao mi je i da je video radove u samom gradu Vrscu, koje je, ako se ne varam na desetak kilometara od granice sa Rumunijom.

U njegovom selu su zavrsili radove i dosta ljudi je preslo na optiku. Rekao mi je da ce se raspitati koje pakete su im ponudili.

Na jednom Jagodinskom internet portalu je objavljen oglas da telekom traži radnike za iskopavanje kanalahttp://oglasi.infocentrala.rs/potrebni-fizicki-radnici-za-iskop-kanala-za-telekom/... Pre par dana sam upitao jednog inženjera u telekomu iz Jagodine o optici, nije znao da mi kaže kada će se uvoditi optika u Jagodini i okolini.
A meni rekli da da se radi tehnička dokumentacija i da se očekuje krajem avgusta. Doduše da ne grešim dušu nisu rekli koje godine [emoji6]

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Imali su oni mozak da dodju do EU novca i da ga pravilno upotrebe! A mi nemamo!

Mi nismo u EU. Niti su se Rumuni tu preterano ni pitali. U EU su odlučili da u Rumuniji i Letoniji sprovedu pilot projekte širokopojanog interneta. Naravno Rumunija je imala i neku osnovu jer su tamo početkom milenijuma iskočili lokalni divlji kablovski distributeri koji su funkcionisali bez ikakve licence i dozvole i koji su se pre svega koncentrisali na unutrašnji saobraćaj u okvoru mreže, država je žmurila na to, a kada su krenuli ovi projekti samo su otkupljene/oduzete te divlje instalacije i to je u početku poslužilo kao osnova za dalje širenje.

Trenutno Rumunija i Letonija ima bolju pokrivenost od EU država koje su finansirale te projekte. Tako da nije ni fer da se poredimo sa njima. Zašto se ne bi poredili recimo sa UK, gde ljudi na 50km od najvećih gradova imaju pristup samo mobilnom internetu i slično, a i u centrima većina provajdera ima FUP, očajne brzine i nestabilan internet :)

Poslednja izmena:
Mi nismo u EU. Niti su se Rumuni tu preterano ni pitali. U EU su odlučili da u Rumuniji i Letoniji sprovedu pilot projekte širokopojanog interneta. Naravno Rumunija je imala i neku osnovu jer su tamo početkom milenijuma iskočili lokalni divlji kablovski distributeri koji su funkcionisali bez ikakve licence i dozvole i koji su se pre svega koncentrisali na unutrašnji saobraćaj u okvoru mreže, država je žmurila na to, a kada su krenuli ovi projekti samo su otkupljene/oduzete te divlje instalacije i to je u početku poslužilo kao osnova za dalje širenje.

Trenutno Rumunija i Letonija ima bolju pokrivenost od EU država koje su finansirale te projekte. Tako da nije ni fer da se poredimo sa njima. Zašto se ne bi poredili recimo sa UK, gde ljudi na 50km od najvećih gradova imaju pristup samo mobilnom internetu i slično, a i u centrima većina provajdera ima FUP, očajne brzine i nestabilan internet :)

Upravo tako o tome sam pisao o Rumuniji.
Samo si ti detaljnije ja nisam hteo da idem toliko detaljno jer bojim se da znam sta ce neki na tako nesto odgovoriti, pa da ne ulazim u "duele" sa nekima koji samo znaju da kao svaba tralala pricaju optika pu mts itd...

Sent from my Tapatalk

Poslednja izmena:

1. A Rumuni su u EU a mi nismo jer su tako hteli Bogovi sa Olimpa?
2. Kod nas nije bilo divljih distributera a drzava je bila prav(n)a pa nije zazmurila ni na sekund?
3. Zato sto se poredi sa boljima a ne sa gorima od sebe!!!

Rumuni, kada su 1989. ubili Čaušeskua, nisu dugovali ništa. Zapadnim bankarima danas duguju 70-80 milijardi. Godišnja kamata je jedno 4 milijarde, odnosno veća je samo kamata od iznosa za koji su se u proseku godišnje zaduživali.

Te 1989. Rumunija je imala 23 miliona stanovnika. Danas ima zvanično 19, a nezvanično 17-18 miliona. Populacija se smanjila za jednu petinu do četvrtinu.

Dobra je to državna strategija, odlična je, mogu da šeruju i lajkuju po brzim brzinama. I mi imamo istu strategiju samo malo zaostajemo u vremenu.

Ja ne znam sto velicate toliko Rumuniju, kad uopste nije tako kako se prica. Ziveo sam i radio tamo 2 meseca. Vecina ljudi ima obican 10Mbps kucni net. Svi kafici isto. Ne znam za vece gradove, mozda imaju te famozne ogromne brzine za male pare. Poznajem 60ak ljudi u Rumuniji, niko mi nije pohvalio internet.
Mobilna mreza im je kao nasa, ako ne i gora. Zabaceniji delovi nemaju ni 3g, ili imaju ali je neupotrebljiv. Gradovi imaju 4g. Znaci slicno kao kod nas. Za neogranicen mobilni net niko nije cuo. Vecina ljudi kupije pripejd kartice, gde za nekih 7-8 evra dobijes 6-20gb za mesec dana (kako koja kartica,zavisi od promocije). Oni sa postpejdom naravno nemaju neogranicen.
Realna prosecna plata im je 300-400e. I sve je skuplje nego kod nas. Brza hrana i kafici (i u malim gradovima) najvise.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Niko ne velica Rumuniju, nego ja postavio link samo radi uporedjivanja sta oni imaju u Temisvaru grad tipa Novi Sad.
Ako kazem da se u mom mestu 90km od Temisvara reklamira net 50, 100, 200, do 400mb. a nema jos info o cenama... ?
Samo hocu da se nadam necemu boljem. Ali ne i za nenormalne cene. Cenovnik od EXE net fibera iz Nisa moze da prodje...
pa ko zeli neka uvodi , mozda i Radijus Vektor gde je po manjim mestima privukao cenom korisnike i to bez uslova za fiksni.
0-02-05-0fbedffd35aae5a30b0958beb9328e714598a55c5e8aae3c347473d6d7a33a12_full.jpg

Poslednja izmena:
Smešni su sa uploadom, a tek sa cenama za up ubrzanje...

Nije bitno to o čemu pišu i još ga ima u promilima,nego to što je TAJNA u pitanju.

Poslednja izmena:
Sad je muka kako odrediti cenu,zato je tajna

Posto je 20/2 1700 din. optika mora biti minimalno 2500 din. a to ce tesko da ide

Resenje je da smanje cenu adsl paketa a oni ne vole da smanjuju cene-slatka im ta lova do 20/2

Garant idu neki hopa cupa boxevi od 4000 din. plus

Naravno neka idu hopa cupa BOXOVI u velikih 11 gradova za 4000 din i abnormalne brzine 100/10, 200/30 ...
a u svim malim opstinama neka bude neki Radijus ili EXE net, 60/6 + Kablovska za 2280 i to bez fiksnog telefona.
Eto i svi zadovoljeni i namireni.

oko dvadeset eura optika (internet plus telefon) je neka realna cena za najmanji paket.
Sve preko 3000 dinara mesecno za taj paket, i optika ima da se siri brzinom puza, pogotovo u manjim gradovima.
"Troškove dovođenja optičkog interneta do vašeg kućnog praga nećete snositi, kao ni nabavku i instalaciju potrebne opreme."
Naravno da ce korisnici platiti uvodjenje optike, ne odjednom vec na rate kroz ugovor, nema ko drugi da plati a ova izjava gore je samo PR kao i ceo tekst.

Bez uslova za fiksni je EXE NET u Nisu, a Radijus Vektor je u Velikoj Plani i Kacarevu privukao sve sebi jer Telekom nema VDSL 20 i 50.
radi.jpg

Ok, nisam najbolje razumeo...mislio sam da pricas za vektor optiku po manjim mestima, pa me to zacudilo, ja sam na vektoru i to su cene za svaki grad :)

Daj boze, da je za svaki grad i ispod 10.000 stanovnika.
Nazalost, 50% stanovnistva i ne zna da moze za 1500 dinara da ima 50/5 , ali sta vredi kada kablovski operater nije u svakom mestu.

Poslednja izmena:
Daj boze, da je za svaki grad i ispod 10.000 stanovnika.
Nazalost, 50% stanovnistva i ne zna da moze za 1500 dinara da ima 50/5 , ali sta vredi kada kablovski operater nije u svakom mestu.

Ta optika mi nista ne znaci ako nije odnos bar .. 50/20 , 100/ 35 ...

Kao sto kaze 87dex, i ja bih bio srecan sa 50/25+javna dinamicka ip. Naravno, da bude besplatna ip, a ne ona deluxe od 600din.

Neka hvala, meni ono dovoljno. Cekaj, da ne izvoljevam mnogo? Ako je za tebe previse, ti budi srecan sa 20/2+ciganat.

Ako iz Telekoma čitaju temu na kraju će nam i dati optiku sa malim brzinama sa sve natom i visokim cenama. Vidite da ispituju tržište i da im je cilj da naplate što više a kada su postavili cenovnik malo ko bi prešao na optiku.

Jedni kažu treba im brz dl, drugi brz ul, treći treće, četvrti peto :)

Ako imamo ADSL budimo zadovoljni onim što imamo, ako dolazi nešto što može da ima mnogo veće brzine zašto bi se postavljao limit (ovo pitam sa strane korisnika) ako mogu da imaju u ponudi simetričan net velikih brzina?

Nazad
Vrh Dno