Tacnu brojku ne znam, ali koliko sam po youtube-u izvalio ti veci "ipan-i" su stavljani po kvartu, u prevodu, cenim da moze da pokrije kod nas po 2, 3 zgrade. Nemoj me uzeti zdravo zaJel znas mozda koliki je okvirni kapacitet ipana onog sto je na ulici? On je tipa 2 metra sa 1,5 metar velicine?
Taman za omanju zgradu. Prekonfigurisati ipan je lako, uvek je tesko dalje sprovesti do krajnjeg korisnika, da ne spominjem busenje, splice-ovanje itd itd.Ja mislim da to važi za spoljni veliki ipan.Ovi malecki unutrašnji nemaju te opcije,jer da imaju ,odavno bi ih negde očas posla prekonfigurisali.
Aj se ti raspitaj za potez Skupstina - Pravni - Vukov spomenik ,)pokrice ceo Beograd optikom, sem prigradskih naselja ali tamo ce biti VDSL...
inace, danas su radili prekonfiguraciju IPAN-ova u Vojvodjanskoj...
Da li neko mozda zna da li im je u planu Mirijevo ove godine? Trenutno nam ovde nude samo NET 10 paket.![]()
Znači imamo podatak da su prvi vdsl ipanovi krenuli ka Ftth?
pustio poruku pa javljam...Aj se ti raspitaj za potez Skupstina - Pravni - Vukov spomenik ,)
@akki, kakva je logika da ostave prigradska naselja na vdsl, kad vec imaju ipanove, a i optiku je lakse razvuci po banderama, nego po zgradama. A i koliko se secam optika se najbolje pokazuje upravo u naseljima.
ali Beograd je vec dobro pokriven kablovskom, wifi, i slicno.
ja se ne lozim toliko na optiku, bitno mi je da internet nije previse spor, ima dobar ping, i da je relativno pouzdan. dobra kablovska moze sve to i vise.
To sto tvoj operater ne nudi veci upload na kablu, nije zbog ogranicenja tehnologije, nego zbog njegove poslovne politike.Evo primer sta ne moze.
Ja imam kucni server sa data storage, web server, video nadzor i jos kojesta u jednoj masini koja trosi 30w i kostala je cca 120eur.
Necu da placam cloud servis za 10eur mesecno kad vec imam kod sebe sve ali nemam UPLOAD da podrzi sve zahteve. BEZ 5Mbit/s server je osakacen za ono sto moze da pruzi. Neki kablovaki nudi i 6Mbit/s ali to je daleko od te brzine u realnosti
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Odgovorno tvrdim da ne moze![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari