Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ja mislim da ce pre Jagodinu centar da puste neko Zemun [emoji6]

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Još nigde info da li negde menjaju Vdsl ipanove za Ftth?

Neko rece da su ipanovi sposobni da prime sve varijante tako da jedino ako ih uhvatis bas kad budu kupusali ipan inace se spolja nista nece videti...

Ja sam to rekao. Da, inace ipan ti je u osnovi isam uredjaj plus regleri pored za bakar. Regleri se izbacuju, stavlja se pasivni opticki spliter, kaci se na isam i to je to.

Ja mislim da to važi za spoljni veliki ipan.Ovi malecki unutrašnji nemaju te opcije,jer da imaju ,odavno bi ih negde očas posla prekonfigurisali.

Poslednja izmena:
Jel znas mozda koliki je okvirni kapacitet ipana onog sto je na ulici? On je tipa 2 metra sa 1,5 metar velicine?

Jel znas mozda koliki je okvirni kapacitet ipana onog sto je na ulici? On je tipa 2 metra sa 1,5 metar velicine?
Tacnu brojku ne znam, ali koliko sam po youtube-u izvalio ti veci "ipan-i" su stavljani po kvartu, u prevodu, cenim da moze da pokrije kod nas po 2, 3 zgrade. Nemoj me uzeti zdravo za

Ja mislim da to važi za spoljni veliki ipan.Ovi malecki unutrašnji nemaju te opcije,jer da imaju ,odavno bi ih negde očas posla prekonfigurisali.
Taman za omanju zgradu. Prekonfigurisati ipan je lako, uvek je tesko dalje sprovesti do krajnjeg korisnika, da ne spominjem busenje, splice-ovanje itd itd.

Juce sam bio u Paviljonima na NBG, uz Tosin Bunar. Pricao sa majstorima, kazu da za samo uvodjenje po stanu traba ne vise od 15 min. Pa sad sracunajte koliko treba po zgradi u odnosu na to koliko imate stanova. Ide jako brzo, licno sam se uverio. i jako pedantno rade instalaciju, ne fuserisu. Dakle, uz dosta radnika mogu da pokriju ceo Beograd sa optikom, da hoce. A nece, nazalost... :(

pokrice ceo Beograd optikom, sem prigradskih naselja ali tamo ce biti VDSL...

inace, danas su radili prekonfiguraciju IPAN-ova u Vojvodjanskoj...

Poslednja izmena:
Znači imamo podatak da su prvi vdsl ipanovi krenuli ka Ftth?

Ma sredjuj kod Muzeja tehnike i Bajlonija, ko shisha ostatak :)
Koliko sam ih branio od Dzoleta, treba da mi poklone Gbps/Gbps :D

Da li neko mozda zna da li im je u planu Mirijevo ove godine? Trenutno nam ovde nude samo NET 10 paket. :(

Ako ne bude ove biće do 2020...

^ Ima i zilet na trafici pa da sece vene . Postara ne bih preporucio ni najvecem neprijatelju. Jedino vece zlo od postara su wufi piicari ako ih je jos ostalo u BGD ...

@akki, kakva je logika da ostave prigradska naselja na vdsl, kad vec imaju ipanove, a i optiku je lakse razvuci po banderama, nego po zgradama. A i koliko se secam optika se najbolje pokazuje upravo u naseljima.

Jel ovo samo za vece gradove , ne verujem da su nesto u Pancevu radili i koje su brzine u pitanju, mislim max za korisnika!?
negde sam skoro video da je nasa prosecna brzina tek malo iznad 10MB [emoji3] a ja tek skoto presao sa 10 na 20 i to osetio, a sta bi tek sa 100 [emoji41] samo taj upload da srede , uzasan je upload.

Sent from my Nokia 5

Znači imamo podatak da su prvi vdsl ipanovi krenuli ka Ftth?

mozda su poceli i ranije, za ovo znam sigurno...

Aj se ti raspitaj za potez Skupstina - Pravni - Vukov spomenik ,)
pustio poruku pa javljam...

@akki, kakva je logika da ostave prigradska naselja na vdsl, kad vec imaju ipanove, a i optiku je lakse razvuci po banderama, nego po zgradama. A i koliko se secam optika se najbolje pokazuje upravo u naseljima.

ipan je modularan, prilicno se lako prekonfigurise... logika je gustina naseljenosti... :)

@akki, t.j relacija Batajnica (~49000 ljudi) - Busije (~6000) - Ugrinovci (~11000) (zajedno~ Kraljevo, Cacak) ostaje bez optike, jer je po misljinju telekoma nedovoljno gusto naseljena? A svako naselje sve kuca do kuce. Nema logike. Jedino ako ih mrzi da se penju po banderama i razvuku optiku od ipana, ali dokle onda planiraju da uvaljuju vdsl i parice?

Teritorijalno bi trebalo ići srazmerno pokrivati optikom sva mesta po 10.000 stanovnika i kada puste mogu da kazu da optiku ima cela Srbija. Pa nije Beograd Srbija! To što je najvušće naseljen pa što, zato i ima alternativu i ne mora da se Beograd poveze pa tek ostatak.

ljudi ne radim ja u Telekomu pa da sad pricam kao zastupnik :d

kapiram vas iz unutrasnjosti i prigradskih naselja, ali ako cete realno poslovno je ovo jedina logicna odluka... nije telekom humanitarna organizacija, rade zbog profita :)

ali Beograd je vec dobro pokriven kablovskom, wifi, i slicno.
ja se ne lozim toliko na optiku, bitno mi je da internet nije previse spor, ima dobar ping, i da je relativno pouzdan. dobra kablovska moze sve to i vise.

ali Beograd je vec dobro pokriven kablovskom, wifi, i slicno.
ja se ne lozim toliko na optiku, bitno mi je da internet nije previse spor, ima dobar ping, i da je relativno pouzdan. dobra kablovska moze sve to i vise.

Odgovorno tvrdim da ne moze :)
Ali cenim sto si zadovoljan standardom koji danas postoji.

Evo primer sta ne moze.
Ja imam kucni server sa data storage, web server, video nadzor i jos kojesta u jednoj masini koja trosi 30w i kostala je cca 120eur.
Necu da placam cloud servis za 10eur mesecno kad vec imam kod sebe sve ali nemam UPLOAD da podrzi sve zahteve. BEZ 5Mbit/s server je osakacen za ono sto moze da pruzi. Neki kablovaki nudi i 6Mbit/s ali to je daleko od te brzine u realnosti

Evo primer sta ne moze.
Ja imam kucni server sa data storage, web server, video nadzor i jos kojesta u jednoj masini koja trosi 30w i kostala je cca 120eur.
Necu da placam cloud servis za 10eur mesecno kad vec imam kod sebe sve ali nemam UPLOAD da podrzi sve zahteve. BEZ 5Mbit/s server je osakacen za ono sto moze da pruzi. Neki kablovaki nudi i 6Mbit/s ali to je daleko od te brzine u realnosti

To sto tvoj operater ne nudi veci upload na kablu, nije zbog ogranicenja tehnologije, nego zbog njegove poslovne politike.

Pozdrav

Jesi 50% u pravu, jeste zbog poslovne politike, ali jeste i do tehnologije. Docsis 3.0 moze upload do 100 mbps. "Normalni" operateri bi svakome dali po default-u 20 mbps, umesto 4-5.
Docsis 3.1 moze do 1gbps a dok unapredjeni docsis 3.1 moze 10 gbps u simetriji.
E sad koliko znam "nasi" su na 3.0, te i jesmo limitirani na tehnilogiju. Oni mogu da tuku optiku samo da se unaprede na 3.1 i naravno da prosire kapacitete backlink-a da moze da izdrzi taj saobracaj.

Odgovorno tvrdim da ne moze :)

Sta tacno ne moze?

Prva stvar koju je pomenuo je da internet nije previse spor. Ocigledno je da ovo zavisi od individualnih potreba. Nekome 20/1 nije previse sporo, nekome je 100/100 previse sporo.
Druga stvar koju je naveo je da ima dobar ping. Kablovski internet ima dobar ping. U sustini nema velike razlike izmedju kabla i optike ovde. Jedina razlika u pingu moze biti u tom hopu do cvorista/provajdera, sto je maksimalno nekoliko milisekundi. Ostatak rute je identican bez obzira na vrstu "last mile" infrastrukture.
Treca stvar koju je naveo je da je relativno pouzdan. Naravno da kablovski provajder moze biti pouzdan. Ni manje ni vise nego sto moze biti pouzdan bilo koji provajder, ukljucujuci provajdera koji koristi optiku.

Kao prvo, gpon standard moze 2gbps/1gbps, dok sadasnji docsis ni priblizno. Za unapredjenje optike na druge pon standarde moze 10+ gbps.
Sta je inace brze? Svetlo ili struja? Nisam video da velike firme koriste kablovski net, nego optiku.
Koliko kablovski net imao dobar ping, optika moze da svede na 0ms. I da drzi tih 0 ms, posto nema opterecenja ni cvorista, ni provajdera.
Kao trece, cvorista su uzas, i imas smanjenje brzine kada se svi zakace. Primeti da koliko sad imas brzinu, pa izmeri brzinu u 20h - 22h, imaces primetno smanjenje brzine koje moze da varira do 10%. Cak kod nas je odlazilo u krajnjost da infrastruktura nije bila dobra pa su imali smanjenja od 250 na 30 mbps.
To na optici cak ni na dsl nemas.
Koliko ti se cinilo da je kablovska pouzdana, optika moze da ide i na 99.9% pouzdanosti. Gotovo da nikad nemas iskljucenja.
I da povecas kablovskoj upload/download, debelo bi opteretio cvorsite, ovde mozes da radis sta ti volja.

I na kraju, da ti odgonetnem da ti gotovo korisnis hibridnu tehnologiju coax/fiber, da nema ovog drugog u citavoj toj prici, ostao bi ti na svojih 10mbps.
I to je gotovo hibridna zato sto im se nije tad isplatilo da menjaju koaksijalne kablove po zgradama, pa su dosli do solucije sa optickim cvoristima.
A ovo sto ti pricas je gledano sa ugla kako ti to dozivljavas. Opet, ja ti pruzam ruku sto si zadovoljan trenutnim brzinama, ali da spomenes da je kablovski maltene isto kao optika
veze sa vezom nema.

Poslednja izmena:
@stefkev Jesi ovo lepo objasnio. Bilo kako bilo jednom se zivi i zasto da ne koristimo maksimim koji je moguc. Cak i ako 95% nas nece da iskoristi kapacitet optike zasto ja da razmisljam kada spakujem 1GB slika da posalje. roditeljima da li ce zeni da se ucita facebook i da me pljuje da sam razvukao mrezu i rutere po stanu a ona ni jedan post da procita. Onaj ko Net koristi pola sata svaki drugi dan pa njemu je i 3G modem sa 1GB saobracaja dosta. Nama ostalima je jednostavno 50/2 malo i hocemo da pratimo svet ako ne po platama barem po Internet brzini. Da skocimo sa 41 mesta na bar 30 pa je vajda.

Ping. Ja pravim IoT za smart home. Zamislite 100-ak wifi uredjaja kod mojih drugara koji otvore kanal ka mom ruteru pa ugusili bi mrezu na keca. To je samo jedna od primena.

Poslednja izmena:
Vrh Dno