Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Inace na NBG-u kod raskrsnice Milentija Popovica i bul. Zorana Djindjica stoji bilbord sa natpisom "sbb optika dostupna u vasem kraju, preuzmite opremu za 1 din".

@Septimus : centar izgleda da jos nije u planu, ali moze da se desi samo da na jesen dodju povezu ipan do krajnjeg korisnika optikom (iliti barem zavrse vertikalu).
Posto je centar vecinom resen sa ipan-ima.

EDIT: a ako ne ove godine najverovatnije dogodine i to sa velikom sigurnoscu. Posto po centru preko Knez Mihailove su razvlacili kablove.

Poslednja izmena:
Taj bilbord je valjda za zaposlene im da ga gledaju kad izađu na pauzu ili iz kancelarija, pošto ne mogu, tj NEĆE, lan da razvuku od susednog ulaza u istoj zgradi, ja da ga platim...

Sent from my E6683 using Tapatalk

Tih SBB reklama ima na vise mesta po celom gradu. Zli jezici bi rekli da imaju vise bilboarda nego korisnika na optici.
Cak mislim da je ovo sto rade i donekle suprotno zakonu - reklamiraju uslugu koju ne mogu da isporuce...
Pozdrav

Cak mislim da je ovo sto rade i donekle suprotno zakonu - reklamiraju uslugu koju ne mogu da isporuce...

"Ma neeeee" to ti je "pogled u buducnost", jer buducnost je lepa ako se kroz nihovu instalaciju gleda...

Tih SBB reklama ima na vise mesta po celom gradu. Zli jezici bi rekli da imaju vise bilboarda nego korisnika na optici.
Pozdrav
Ali hit je sto Optiku isporucuju samo "burzujskim" delovima grada (i dostupna je samo tamo) po istim cenama po kojim obicnim korisnicima isporucju obican net:S:

Onda se sledece pitanje namece samo po sebi: Da li gospoda draga iz SBB-a misle da nama koji nismo "plave krvi" ne treba optika, i jedan predlog za njih, kad pokupuju sve i naprave totalni monopol (ako uspeju da kupe i MTS) molim vas vratite nas na dial up i 56k konekciju :whip:

Poslednja izmena:
Cek, kazes da su 21-vi i 23-ci blok "burzujski"? Pa onda je Kaludjerica Bel Air :)
Pozdrav

Ma nisam mislio na to, nego ovo A Blok, SunLife, WIldLife i svi ostali Lifovi :D

Ko zna, mozda i u Kaludjerici pocnu neka fensi naselja, Moon LIfe, Monn Edit i slicno :D

Pozz

Naravno da tamo isporucuju, zato sto su u gradnju zgrade i predvideli postavljanje optickih kablova, tj sam investitor resava to.
I na kraju telekom dodje postavi na ipan. Nista cudno, sada svaka nova gradnja maltene ima optiku.

Jesi naivan ili samo ne znas, ... novo naselje, nova instalacija, sve uradjeno planski, to im dodje kao proba za ono sto im sledi kroz koju godinu...

Naravno da tamo isporucuju, zato sto su u gradnju zgrade i predvideli postavljanje optickih kablova, tj sam investitor resava to.
I na kraju telekom dodje postavi na ipan. Nista cudno, sada svaka nova gradnja maltene ima optiku.

Nisam znao. Ali sad me zanima drugo, posto recimo uzmimo za primer Ablok ima SBB optiku, sta je problem da se onda prikljuce i zgrade oko i iza Abloka (pojma nemam koji su ti blokovi i kako se vode) na istu tu optiku i da se tim ljudima ponude Opticki paketi a ne obicni?

Poslednja izmena:
Imaj na umu da je A blok nova gradnja, i da su isprojektovali vertikale gde ce se otpika kretati. I na kraju kad zgrada sama po sebi ima tehnicku vertikalu, veoma je lako sprovesti optiku, posto nije potrebno nikakvo busenje ili mucenje. Cak i te nove zgrade imaju resen tehnicki saht, podrum iliti stagod vec za postavljanje cvorista iliti bilo koje druge instalacije.
Pred kraj izgradnje investitor zove operatera i zahteva postavljanje cvorista i prikljucenje instalacije na cvoriste.

Kod starijih zgrada, gde nisu resene te vertikale oni moraju da buse beton medju spratovima da bi postavili optiku. Cak i da se dovijaju da i pored drugih instalacija oni postavljaju svoju.
Pa cak i kad postave po spratovima, treba da buse i da udju u stan kod korisnika. Pa onda montaza otpike, itd, da ne ulazim u detalje.
Svakako skuplje resenje i vremenski duze zahteva.

EDIT: olaksavajuca okolnost je i da optiku mogu i da sprovedu kroz okno lifta (ili pored okna), a vama postavljam pitanje zasto nisu smeli koaksijalne kablove da resavaju kroz okno lifta (ili pored okna)?

Poslednja izmena:
A Dedinje i Senjak sve nove zgrade pa tamo ima optika?

Sve zavisi od investitora da li ce da uracuna postavljanje optike.
EDIT: ima i zgrada gde su problem resili sa koaksijalnim kablovima, nije striktno da bude optika. Mada optika moze da poveca vrednost nekretnine.

Poslednja izmena:
Ima tamo raznih ambasada verovatno njima nije svejedno.

Mislim da ovo što je u planu da se uradi (ne verujem u rok 2020) je stvarno dobra stvar iz nekoliko razloga.
Ja u zgradi sada imam mogućnost 2 kablovska operatera i Telekom sa bakrom pa se po želji bira xDSL provajder.
Kad god mi je isticao ugovor ja sam gledao ponude svih mogućih provajdera iako mi je ADSL radio besprekorno.
Jednostavno je dobro imati konkurenciju koja je dokazano diže kvalitet usluge.
Šta vi mislite kada će optika stići manjim gradovima a da ne pominjem u manjim mestima? Ja sam 200m od centrale, svi tehnički uslovi su tu ali se čeka tehnička dokumentacija.
Telekomu je svejedno da li će meni doći optika u septebru 2017 ili 2018 i zato ih samo ne volim jer im se može.
Imao sam iskustva sa optikom u Nišu. Gde opet ima 2 manja provajdera sa optikom i plus Sbb(ne znam da li ima optiku). Za 2 dana su došli razvukli kablove i priključili čoveka, jer
ako neće jedni doćiče drugi i uzeti pare, prosto.
Beograd je veliki(površinski) i garant će se uvodjenje razvući do ako ne i preko 2020 to je sigruno.
Ko bude imao sreće imaće ranije i to je to.

Uvodjenje optike od strane MTS-a nece znacajno uticati na povecanje konkurentnosti trzista. Samo ce se promeniti tehnologija prenosa i unekoliko povecati brzine.
Po meni, trebalo je sprovesti drzavni projekat uvodjenja optike kao zajednicke infrastrukture, a operaterima dati mogucnost pristupa istoj. Tako bi krajnji korisnik birao operatera koji ce mu isporucivati uslugu preko kabla u javnom vlasnistvu.
Za razliku od toga, mi cemo opet imati situaciju da korisnik mora da ima 3 ili 5 ili 10 optickih kablova u kuci ako zeli da ima mogucnost da menja operatera.
Da ne spominjem da, na kraju, svi mi placamo ovaj MTS projekat, koji je zapocet bez bilo kakvog tendera ili nadmetanja zainteresovanih izvodjaca.
Pozdrav

Uvodjenje optike od strane MTS-a nece znacajno uticati na povecanje konkurentnosti trzista. Samo ce se promeniti tehnologija prenosa i unekoliko povecati brzine.
Po meni, trebalo je sprovesti drzavni projekat uvodjenja optike kao zajednicke infrastrukture, a operaterima dati mogucnost pristupa istoj. Tako bi krajnji korisnik birao operatera koji ce mu isporucivati uslugu preko kabla u javnom vlasnistvu.
Za razliku od toga, mi cemo opet imati situaciju da korisnik mora da ima 3 ili 5 ili 10 optickih kablova u kuci ako zeli da ima mogucnost da menja operatera.
Da ne spominjem da, na kraju, svi mi placamo ovaj MTS projekat, koji je zapocet bez bilo kakvog tendera ili nadmetanja zainteresovanih izvodjaca.
Pozdrav

Potpuno se slažem.
Morao je neko da se omasti, tako da kod nas to ne može da se desi da bude.
Nedavno sam bio u Nemačkoj i video sam Telekomove IPAN-ove na ulici.
Sad je pitanje da li je i u najbogatijoj Evropskoj državi to regulisano da drugi operater može da zakupi već postavljen optički vod, kao što to može za bakar.

Problem je sto su kod nas pohlepni I sebicni. Sa druge strane, sem te mreze kablova operaterima i ne ostaje mnogo. Mislim vec mnoge tv stanice emituju signal preko neta.

RATEL je pre određenog vremena pokrenuo javnu raspravu o svojoj analizi tržišta veleprodaje interneta, koja treba da posluži kao osnov za dalju regulaciju ove oblasti (ili odustajanje od iste). Ovde se nalaze prilozi Beotela, Vipa i KZK, kao i interesantan odgovor Telekoma na temu planova razvoja VDSL usluge i nešto malo na temu optičke infrastrukture: http://www.ratel.rs/информације/јавне_консултације.80.html?article_id=1956

Iako sam zadovoljan uslugom Telekom-a (jer sam blizu centrale) uvek može bolje, brže i više. Ovo što je naveo Beotel protiv monopolističkog ponašanja Telekoma potpuno podržavam i navijam za njih da tu priču izguraju do kraja
pa makar i preko Evropskih institucija.

Voleo bih da neko ko pouzdano zna napiše koje su firme velikoprodavci širokopojasnog pristupa Internetu, znači prva ruka. Ja sam do skora mislio da Beotel koji je prvi pusti Internet u Srbiji ima svoj link i ne zavisi od Telekoma itd...
Dalje, u poslednjem broju jednog domaćeg IT časopisa (da ne reklamiram) gospodin direktor Telekoma kaže da se sa realizacijom optike krenulo od oktobra kada je rađena dokumentacija i da se kreće
od Zemuna i napada Beograd, Niš i Subotica kao i mnogi drugi gradovi. Ja ću prvi uzeti optiku da bih probao te velike brzine, ali ako to bude do kraja jeseni u suprotnom bataljujem Telekom jer su neozbiljni.

Мислим да је Телеком/МТС направио блок и да нема даље - неће дозволити/дати велепродају њиховог VDSL-a! Ценим да је ово трајна одлука али и game-changer.

Видим да и МТС и СББ замајавају регулатора својим односима а у својим мрежама не чине довољно - зашто водећи кабловски провајдер *у својој мрежи* дистрибуира аналогни сигнал у 2017-ој години ? Зашто водећи кабловски провајдер *у својој мрежи* не раздвоји ТВ од интернета? Зашто водећи VDSL провајдер не ставља backup батерије *у своје кабинете, у својој мрежи*, па кад нестане струје корисници не остану без телефона? Мора фиксни уз ADSL/VDSL ? До које године им је РАТЕЛ дао рок да ово промене ?

zato sto su tako u mogucnosti. a mislim da analogni signal kabl operateri nisu gasili ni u zapadnim zemljama. ima i on neke prednosti.

Мислим да је Телеком/МТС направио блок и да нема даље - неће дозволити/дати велепродају њиховог VDSL-a! Ценим да је ово трајна одлука али и game-changer.
Sta oni imaju da prodaju od VDSL-a, kada ne mogu da iskoriste potencijal zbog instalacija? To me buni tvoja konstatacija, oni mogu samo na istu tu opremu da nastave GPON, nista vise nista manje.

Зашто водећи VDSL провајдер не ставља backup батерије *у своје кабинете, у својој мрежи*, па кад нестане струје корисници не остану без телефона? Мора фиксни уз ADSL/VDSL ?

Ovo sam cuo jos od nekoga da nisu stavljali po kabinetima backup baterije, mada ovde po gradu ima (a mozda i negde nema).
Fiksni jos moze da prodje uz adsl/vdsl, vec na optici nije neophodno. Mozes samo uzeti net bez dodatnih usluga.
Mada napravice foru da moras da uzmes sve ako hoces "najjeftinije" da prodjes (tipa gigabitni internet bez icega kosta 7000 din, verujem da uz box paket ce kostati cca 3000 din. slicno kao i kod Orion-a).

U Budvi mtel samo tako razvodi optiku, sad sam ih u zgradi kod druga sreo, a prije neki dan mi doveli kuci ftth a nisam u ugovoru sa njima, nego ih zvali da hocemo da predjemo kod njih pa da vide, dosli kazu ne valjaju stari kablovi i posle par dana eto ih sa optikom[emoji1] [emoji15]

Sent from my Z5

Jutros na putu do posla videh neke radnike sa flu prslucima na kojima piše Huawei, u Nišu. Ne znam imaju li veze sa celom ovom pričom.

Nove informacije:

Zbog loseg odziva predsednika skupstina stanara a i samih stanara, telekom je bio prinudjen da zaposli ljude koji ce direktno ici na dogovore sa predsednicima ss i kao ovlasceno lice od strane telekoma
dogovarati potpisivanje ugovora. Dakle, umesto podizvodjaca sada idu ljudi iz telekoma sa tagovima i ugovorom :D
Ugovor je na 10 godina za postavljanje optike, telekom se obavezuje da popravi stetu ako napravi itd... prakticno tipski ugovor...
Ne trebaju potpisi stanara nego samo pecat i potpis predsednika ss, ali ako on nece da potpise onda se ide od vrata do vrata. Posto je to komplikovano a i timovi su placeni po ucinku onda se ta zgrada preskace, tako da ko dobije obavestenje nek nadje pss i objasni mu da potpise to inace ce cekati poprilicno na optiku...
Novi Beograd je 90% zavrsen sto se tice skupljanja potpisa stanara. Sa Zemunom je veliki problem...
Tim iz blokova oko ybc, starog merkatora, paviljona i tog kraja je od 1.8. na Konjarniku.
Zvanican pocetak radova je 1.9. mada je podizvodjacima dozvoljeno da krenu i ranije.
Plan da Nbgd bude pokriven je kraj godine. Poprilicna im je zurba da to odrade sto pre, sprema se velika kampanja...
I trebalo bi da bude promo period 2 meseca, mada nisam razumeo da li to nude svima ili samo odredjenim zgradama kod kojih je problem sa potpisom...

VDSL se seli na periferiju i ruralne delove zemlje, dakle plan je da u urbanim sredinama bude iskljucivo optika...

Vrh Dno