Nikada nisam rekao da je jedan bolji od drugog, niti bih tako nešto ikada rekao. I jedan i drugi imaju i dobre i loše strane. Poređenje je nužno, jer je ovo zemlja - duopola. Zna se koja dva igrača su najveći igrači. Mislim da bi logička greška bila porediti SBB i Exe net. Ili SBB i onaj njihov Beogrid. Ili MTS i KBCNet. Stoji da je tehnologija različita. Već sam se ogradio od kalkulacije, jer ima previše varijabila. Različit je i reach tj zahvatanje tržišta. Razlika ima.
Čak i da Telekom uvede FTTH a SBB ostane na ovim brzinama, branio bih - SBB. U prirodi mi je da branim - slabijeg. U prirodi mi je da budem protiv monopola i da želim da tržište bude de-monopolizovano, lišeno partijskog kadra. I volim: progres, poboljšanje. I naravno da mi je najbitniji sopstveni progres i rad na sebi, Telekom vs SBB ili forumska prepucavanja, tome ne pridajem neki značaj. Nemoguće je uvrediti me: mogu da budem i spamer i troll i preopširan; samo iznosim stav. Mentalitet "bitno mi je šta drugi misle" je seoski, i to ne furam. Svako ima prava da misli šta hoće - o svemu. Svako stvari vari na svoj način. Sve dok je dijalog u granicama pristojnosti, okej je. Kvalifikacije i etikete ne volim, thats all.
Isto tako ne furam to da mi stav - zacrtan u kamenu. Menjam ga/ih, prihvatam argumente.
A to (nesrazmerni paketi, dramatično odskakanje SBBa od MTSa ili obrnuto) se desiti - neće. Jer i jedan i drugi imaju - tehnologiju za budućnost. I bakar ima - tehnologiju za budućnost ali je okej - ratosiljati ga se. Kompletno.
Tržište je takvo da progres jednog operatera/ISPa drugog forsira da investira - ili se suoči sa odlivom korisnika. Šteta je što mora tako tj što neko samoinicijativno ne zadaje krupne udarce. Nego čekaju poslednji čas. To je posledica monopola. Malog tržišta. Slabe platežne moći. Partijskog upravljanja. Koječega.
Tj nije da nema pomaka.
Optika jeste - krupan udarac. Radi se na. VIP NEO takođe. Takve stvari mrdaju tržište - na bolje. Da je EPS iole kreativan, i on bi, uz struju, prodavao i optički Net.
Ili Putevi Srbije. Što da ne i Vodovod i Kanalizacija (svi koji imaju infrastrukturu u koju mogu da ulože - izbace novu uslugu pa - profitiraju od nje.)
Zato je Targo bio dobar. Jedini razlozi zbog kojih je Targo devastiran je:
a) osveta prethodnoj vlasti.
b) protekcija (nespremnog) Telekoma.
To, za korisnika, ne valja!
Air Serbia ne valja... Jer štiteći nju ti onemogućavaš low-costere. Sečeš sansu ljudima da putuju jeftino, u zemlji u kojoj solidan deo populacije nije izašao iz svog mesta a kamoli zemlje
Ja, suštinski, podržavam svakog ISPa. Pa i te male preprodavce Telekomove optike. 10 godina sam, svesno/namerno, iako sam znao "ko se pita za sve vezano za ADSL, iako sam znao da i dalje deo moje love ide Telekomu - za port) - koristio Verat... Jer imam pravo da na nivou sebe, monopolisti, kažem: odj3bi. Isto k'o što imam pravo da mu se vratim, ako u bilo kom momentu ispuni moje standarde i očekivanja, ili ih drugi ne ispuni. Ali nikada neću veličati ili braniti tog kog trenutno koristim, a da sam svestan - da ima mane i neodbranjive stvari. K'o što nikada ne bih prodao nešto bez da navedem sve mane koje taj predmet ima. Stvar iskrenosti i poštenja.
Ja sam za to da se sagledaju i dobre i loše strane. Bez ostrašćenosti. Ja sam itekako svestan da - štošta ne znam. I da sigurno za štošta - nisam u pravu!
Lekcija da moja istina nije uvek istina-istina (objektivna istina.) je nešto što - naučiš. Neko doduše ni to ne nauči - nikad. Ljudi projektuju sebe u - istinu, ne shvatajući da time sami sebe obmanjuju... I to važi za mnogo toga u životu.
I protiv sam veličanja - bilo koga, osuda bez pokrića, gledanja samo sopstvenog dvorišta; za progres sam - svih njih.
Nije sve u tome da svi imaju 100/100 i jače, slažem se. Ali ko želi, treba da - može da ima. Nemam pravo da zalazim u tuđe potrebe, to su - privatne stvari. Ako imaš da platiš - piči. Da, optika je dostupna i sad, ali po katastrofalnoj ceni. Da, i kad bude dostupna svima - neće biti jeftina. Jednog dana - hoće. Ali put do toga je dugačak. A mi nismo uradili ni korak 1 - da bude komercijalno dostupna privatnom licu (sa smešnim odnosom DL:UP a po ceni koja nije smešna!) - pa onda prolazi vreme - pa se to, vremenom, pegla i upristoji...
Ili se ne upristoji. Ali postoji.
SBB, po meni, ima nepristojne cene za najjače pakete. Da li mislim da su budale ljudi koji to kupe? Ne mislim. Isto važi i za MTS biznis optiku. Nekome je Net sredstvo za rad, nekome treba samo: mejl+FB. Pa u skladu s potrebama...
Meni je važno da se tržište razvija. Da postoji izbor i dostupnost.
Da igrača bude što više.
Da država pomaže a ne odmaže. (kao neko ko se bavi ITjem, ja se samo nadam da će taj sektor ostaviti na miru, bez da gledaju kako da ga - oglobe. Plašim se da, kakva nam je ekipa na vlasti, može samo da nanese više štete nego koristi. Mešanjem u, legislativom.)
Pera i Mika su donekle - bitni. Profit se bazira upravo na - njima. Tehnološki osvešćenih korisnika imaš koliko i visokoobrazovanih, manje od 5%... I i to je realnost.