Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Isti problem, upload. Tvrdim da sa ovim pilićarskim uploadima <5Mbps ni običan korisnik ne može normalno da koristi internet.

Kao neko ko koristi kombinaciju dosta internet veza na više lokacija:
ADSL 10/1! - užas, služi mi samo kao backup jer na istoj lokaciji imam
Wifi 5GHz (18/4) + IPTV - na ovom linku je guest mreža i tako manje bitni kompjuteri u kući. Može da se koristi, generalno, al ne mogu kršten 1080p (ned'o bog 4K) video da podignem na youtube a da se ne smorim.

Pored ovoga, povezano na isti ruter (PC mašina sa custom linux operativnim sistemom) imam povezan i USB 4G LTE modem sa Vip flat internetom, gde zbog lokacije dobijam od 30 do 60Mbps download i 20-22Mbps upload (konačno nešto normalno). Tu se trudim da ne potrošim baš mnogo interneta (do 200-250GB mesečno), nebitne stvari vučem kroz wifi.

Na drugoj lokaciji imam 200/200Mbps GPON optiku za sasvim ok cenu, i kao ozeb'o sunce čekam optiku i ovde - a imam informatiku da će biti. Prelaz sa 200/200 GPON na LTE flat nije tolko strašan, ali na wifi (gde imam za naše uslove idalje "pristojan" upload) je razlika ogroooomna, ADSL sa 10/1, pa čak i VDSL 50/2 neću da pominjem, to je prosto neverovatno.

Da pošaljete nekih 10 slika u JPEG formatu u punoj rezoluciji sa smartfona vam treba oko 5 minuta na VDSL-u, odnosno 10+ minuta na ADSL-u. Minut po slici. O video full hd i 4k klipovima neću ni da pričam, a moramo da se složimo da je 1080p i 4k danas skroz standardno.

Fajlovi, video nadzor itd, se samo dodaju na ovu priču.

Dakle, upload.

Upload i slike pa to je tek tragikomedija. Dodjemo sa neke proslave i 2 osrednja smartfona krenu da uploaduju fotke na google photos oba po cca 50 slika, bez load balance mozes da se oprostis od interneta za ostale stvari.
Najsrecniji sam sto ce konacno upload da skoci na iole normalnu vrednost.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

A sta je tek packet loss kod kablovskih operatera... I ping je gori nego na optici 100%. Kad tad i kablovski operateri ce ponuduti optiku, ali pitanje kad. Nego telekom da se uozbilji i ponudi gpon i u naseljima gde vec ima ipanova. Ja paricu necu u kuci u 20tim godinama 21 veka.

Opet, ja ti pruzam ruku sto si zadovoljan trenutnim brzinama, ali da spomenes da je kablovski maltene isto kao optika veze sa vezom nema.

Krenucu s ovim. Potpuno si obrnuo temu. Ja sam te pitao sta je netacno u onome sto je covek napisao i naveo ti tri stavke koje je pomenuo. Nijedna od njih nije netacna, naveo sam ti i zasto. Nigde nisam rekao da je kablovski internet isto sto i optika, zato ajde da vodimo kulturnu diskusiju i nemoj da mi stavljas u usta nesto sto nisam rekao.

stefkev je napisao(la):
Kao prvo, gpon standard moze 2gbps/1gbps, dok sadasnji docsis ni priblizno. Za unapredjenje optike na druge pon standarde moze 10+ gbps.

Ok, i kakve to ima veze sa recenicom "bitno mi je da internet nije previse spor, ima dobar ping, i da je relativno pouzdan. Dobra kablovska moze sve to i vise"? Da li je korisnik orange47 bilo gde napisao da je kabl bolji od optike ili da optika nema veci potencijal od kabla?

Sta je inace brze? Svetlo ili struja?

Ovo je klasicna zabluda. Signal kroz opticki kabl propagira prakticno identicnom brzinom kao i kroz obicni kabl (priblizno 2/3 brzine svetlosti). Prednosti optickog kabla nije brzina propagacije nego druge stvari.

Koliko kablovski net imao dobar ping, optika moze da svede na 0ms. I da drzi tih 0 ms, posto nema opterecenja ni cvorista, ni provajdera.

Kao sto sam vec rekao, razlika izmedju optike i kablovskog je samo last mile. Razlika koja tu moze da se ustedi je nekoliko milisekundi u najboljem slucaju, sto je potpuno beznacajno u ukupnom pingu (drugim recima svejedno ti je da li ti je ping do servera u npr. Nemackoj 30 ili 27 ms).

Kao trece, cvorista su uzas, i imas smanjenje brzine kada se svi zakace. Primeti da koliko sad imas brzinu, pa izmeri brzinu u 20h - 22h, imaces primetno smanjenje brzine koje moze da varira do 10%.
...
Koliko ti se cinilo da je kablovska pouzdana, optika moze da ide i na 99.9% pouzdanosti. Gotovo da nikad nemas iskljucenja.
I da povecas kablovskoj upload/download, debelo bi opteretio cvorsite, ovde mozes da radis sta ti volja.

Cvorista nisu uzas ako provajder nije halapljiv. Do zagusenja dolazi iskljucivo iz razloga kada provajder na cvoriste nakaci vise korisnika nego sto mu kapaciteti dozvoljavaju. Kablovski sistem je pouzdan onoliko koliko je provajder spreman da ulozi u njegovu pouzdanost (isti slucaj kao i sa optikom). Ako bi npr. SBB odlucio da poveca kapacitete svojih cvorista kupovinom novih CMTS uredjaja i ako bi na ista kacio statisticki realan broj ljudi nikakva zagusenja se ne bi desavala u bilo koje doba dana i noci. Ista stvar je i sa provajderima optickog interneta, u smislu da su pouzdani samo koliko je provajder ozbiljan (evo npr. Targo svakako nije primer neke pouzdanosti, bez obzira sto su njih unistili na politickom nivou). Ja sam ziveo u Bukurestu 7 meseci i imao sam tamo opticki internet. Imao sam prekide bar jednom u dve nedelje (nekada su trajali par minuta, nekada par sati). Dakle, opticki internet nije garant stabilnosti, vec je garant toga iskljucivo ozbiljnost provajdera.

I na kraju, da ti odgonetnem da ti gotovo korisnis hibridnu tehnologiju coax/fiber, da nema ovog drugog u citavoj toj prici, ostao bi ti na svojih 10mbps.
I to je gotovo hibridna zato sto im se nije tad isplatilo da menjaju koaksijalne kablove po zgradama, pa su dosli do solucije sa optickim cvoristima.

Hvala ti sto si mi odgonetnuo :)
Nije im se isplatiolo tada, a nije im isplativo ni sada jer su troskovi svega toga ogromni. Samo razvlacenje optickih kablova je samo jedan deo ukupnog troska. Ja svakako podrzavam da sto pre svi dobijemo optiku, ali sam svestan da ce se kabl zadrzati ovde jos solidno vremena jer je za provajdera manji trosak da poboljsava postojeci sistem nego da ulaze u novi (a za veliki broj korisnika DOCSIS ima potencijal da zadovolji sve potrebe jos bar nekoliko godina, koliko god ljudima nije milo zbog toga :) ).

Cekaj, jel ti meni na kraju dokazujes da je kablovska bolja ili optika losija? Ne razumem te.....
Samo mi kraci odgovor daj da ne citam duge odgovore.

Opet, napominjem gledas stvari iz svog ugla, kablovska i da se nekim cudom desi da dobijes full duplex docsis 3.1 od 10gbps u simetriji ne mozes preveslati
PON standard koji moze jos vise.

I to sto je u Bukurestu bilo prekida, opet to je situacija iz tvog ugla, zaista ne znam kako su tamo radili optiku, ali sudeci po tvojoj prici zasigurno ne kvalitetno.

Ako procitas 2 predhodna posta unazad, videces da se korisnici zale na mali upload (iz raznih razloga), imaj u vidu da ovde na Benchu su ljudi obrazovaniji, da im ih raznih potreba trebaju vece brzine od 50/2.

To sto tebi odgovara mala brzina, svaka cast, ali nemoj pricati o necemu sto nije ni 1% tacno da je kablovska isto kao optika.
Ako je tebi super, ostani na tom istom, niko te ne udara po rukama da promenis kablovsku za optiku.

Poslednja izmena:
Ne dokazujem ja tebi nista. Naravno da je opticki internet bolji i da ima veci potencijal.

Ja sam samo ukazao da tvoj odgovor na ovu recenicu:
"Ja se ne lozim toliko na optiku, bitno mi je da internet nije previse spor, ima dobar ping, i da je relativno pouzdan. Dobra kablovska moze sve to i vise."
koji je glasio: "Odgovorno tvrdim da ne moze"
ne stoji iz razloga koje sam ti naveo u prvoj poruci, a detaljno obrazlozio i u drugoj :)

E ovako evo uradio sam test preko svojih klijenata. Testirao sam ping ADSL, VDSL, Kablovski, Optika biznis telekom, optika od provajdera koji nije telekom.
Testni server je bio za sve isti u Beču i svi su radili u rasponu 27-30ms.
Stim što to pada u vodu, kod optike unifar zemlje na 4-6ms a ostali oko 30ms.

Ovo su prvi testovi koja sam izveo. Lokacije su od niša do Smedereva

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

ali Beograd je vec dobro pokriven kablovskom, wifi, i slicno.
ja se ne lozim toliko na optiku, bitno mi je da internet nije previse spor, ima dobar ping, i da je relativno pouzdan. dobra kablovska moze sve to i vise.

Napisano je "dobra kablovska moze sve to i vise". Ja sam te razuverio da definitivno ne moze vise.
A za prvu izjavu sam te shvatio da ti nije potrebna veca brzina.
Zato sam lepo rekao "Ali cenim sto si zadovoljan standardom koji danas postoji.".

Poslednja izmena:
Nisam to ja napisao nego orange47 :d
Ne razumem sta ne moze vise? Samo mi to pojasni.

Vidim i ja, zato sam ispravio post.
Procitaj prednodni post, ne moze vec upload, ne moze manji ping, ne moze veci download, ne moze veca stabilnost.
A za detaljnije tehnicke karakteristike, pogledaj PON standarde, pa onda pogledaj DOCSIS standarde.

Poslednja izmena:
Ma pogledao sam ja te standarde odavno :) Prica o optici i kablu se vrti po forumu preko 5 godina, ovo je ko zna koja reinkarnacija iste.
Sustina onoga sto sam hteo da kazem je da je covek rekao da dobra kablovska moze vise od: "da internet nije previse spor" (naravno da moze), "ima dobar ping" (ne moze vise, ali nema ni potrebe jer je vec dobar), " da je relativno pouzdan" (naravno da moze vise, moze biti pouzdan a ne samo relativno pouzdan, pod uslovom da provajder nije pilicar).

U svakom slucaju, samo sam hteo da budemo precizni u onome sto pisemo. Bespotrebno smo razvukli ovu diskusiju :)

@akki - druze, raspitaj se za centar, Stari Grad, okolina. Hvala za obavestenja :)
@Nothingman - sto se mene tice, da mogu i 1 gbps preko antene da mi isporuce, prihvatio bih. Ali opet, posto ne isporucuju ni polovinu onoga sto docsis 3.0 moze (a to je ovaj standard), a pritom radi se optika sa gpon standardom, to je nase resenje za trenutne probleme. Slazem se, da ne razvlacim dalje :)

Kad sam rekao da moze vise, mislio sam na televiziju. Necu (huawei) settopbox u stanu. Hocu cam modul i mogucnost da gledam/snimam digitalne kanale na linux PC-u.

ne isporucuju ni polovinu onoga sto docsis 3.0 moze

A Telekom isporučuje više od polovine onoga što GPON može u naselju Stepa Stepanović gde već ima optiku?

Reči korisnika iz tog naselja sa drugog foruma:
U ovj prici svi su pomalo u pravu, ja sam presao sa Telekoma na SBB, razlog je sto su nam racuni umesto 3500 uvek bili preko 5000din jer smo trosili vise minuta na mobilnom broju, moram priznati da sam presao sa suzama u ocima jer kao sto rece dalek, umesto da mi sve bude na optickom kablu ja sam budzio po stanu koaksijalac, SBB dobro radi nemam zamerke, ali iskreno prvom prilikom ako ovi krelci ponude neki paket gde se koriste mogucnosti optike prelazim nazad, Super box sa 50/2 nije dovoljan, mada je brzina interneta uvek bila na max kod Telekoma, dok kod SBB-a s vremena na vreme moram da intervenisem da je povecaju.

Poslednja izmena:
Procitaj predhodne postove, neko je spomenuo da telekom sprema akciju i da ce ponuditi brzine koje inace treba da budu na gpon.
Ali da, u pravu si, telekom trenutno nudi brzine po aktuelnom vdsl/adsl cenovniku.

Ali za razliku od kablovskih oni ce to preinaciti, dok kod kablovskih ne vidim da ce se to u skorije vreme desiti. I kad se desi desice se povecanje brzine na "sitno".

Poslednja izmena:
Kako naš narod lepo kaže, ne lipši magarče do zelene trave.

Koliko godina već Telekom ima optiku u Stepi i šta ga je tačno sprečavalo da ljudima tamo ponudi pakete adekvatne toj tehnologiji?

1) birokratija
2) neujednacenost prema drugim korisnicima.

Cak cenim da ih je i zakon (na drugom razlogu) primoravao da ogranice brzine. 90% njih moze do max 100 mbps, a drugi do 1gbps.
Ista fora sa sbb-om, zasto trenutno sbb nudi najvecu brzinu optike na 300 mbps a moze 1gbps?! Ne smeju mnogo da pobegnu od standardnih paketa (a koliko znam standardni paket nudi do 150 mbps).
Ako pocnu da nude 1gbps, morace i drugima da ponude istu tu brzinu.

Poslednja izmena:
Ko je zeznuo projekat kod narodne banke ? Gde je sve bilo zavrseno, ulica komplet zavrsena, nov asfalt. Pa ajde sve opet, kopaj, preseceni kablovi za struju danas [emoji3]

Akki kakvo je stanje sa Vidikovcem?

Sent from my iPhone SE using Tapatalk

Drug kaže da kopaju na Paliću, ne živi u zgradi ali su dobili papir da će se uvesti optika u kuću ukoliko pristanu. Izvođač radova je Telegroup.
Lepo je čuti da se dešava nešto povodom ovoga i izvan Beograda i Novog Sada.

Da li ima nekih još informacija vezanih za Suboticu?

Послато са LG-D858HK уз помоћ Тапатока

U Bogaticu se polaze zika optika, izvodjac Energomontaza iz Beograda. Rade po centru selendre, a da li ce raditi po ostalim ulicama, ne znam. Ja sam od centra 600m, 2. zona, mogu da se gaje svinje i stoka, nama ne treba optika.:D

Evo ponuda Sattrakta za Suboticu i Palic, direktna posledica ulaska SBB optike u Suboticu pre par nedelja, pricali smo o tome, plus sad jos i Telekom... Eto sta konkurencija uradi, ovo je bolje nego sto je Targo bio http://su.stcable.tv/sr/net

Pošto dolazi skoro deceniju nakon Targa, jadno bi bilo da nije bolje.

Ovi STcable paketi su baš zanimljivi, ćak i ovaj najmanji, je potpuno upotrebljiv za gotovo sve. Čak i 200/100 nije preskup.

Ja bih bio presrecan da koristim taj 50/25 za mene TOP.

Voleo bih i da se pojave u Pancevu, da rasteraju ovu lokalnu bagru koja nudi ove drljave antenice i raspale adsl pakete po ne tako normalnim cenama.

Nazad
Vrh Dno