Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Tako ne rade u Zemunu, mozda to u malim sredinama budu radili.

Sent from my Tapatalk

• Like
Reagovanja: M J
A u cemu je razlika da li idu iz sahta/kutije do svake bandere pa sa nje na x kuca ili od sahta/kutije do bandere pa sa bandere do x kuca + do sledece bandere? Ko da imaju gubitke...

@shamanNS
I mene to zanima, ako budu fiber paketi preko 3k dingera sta je sa onima kojima je to skupo?
Sta se desava sa velikim projektom skracivanja bakarnih parica na max 300 metara preko postavljanja isturenih stepena?
Preko skracenih parica bi bez problema mogli da nude 50Mbita pakete za relativno povoljnu cenu od 1.800 dinara plus 5 meseci za dinar...
Bas sam postavio pitanje na forumu da li su nekome i odradili to skracivanje parica ali se koliko se secam niko nije javio. Subotica je jako razudjena na obodima i puno ljudi je daleko od centrale plus ima i delova gde ni nema fiksnog telefona...

Dok oni razvlače optiku po NBGD, u Subotici će im STcable i SBB uzeti "elitne" delove grada, STcable uveliko kopa Teslino i Mali Radanovac (kod devojke kabel već dve tri nedelje "viri" u dvorištu). SBB, kako mi rekoše u poslovnici, šiba Radijalac i Prozivku (naravno, delovi grada sa najviše zgrada na malom prostoru). Ponude su takve da bi samo lud u ovom trenutku ostao na mts-u. Devojka je kod Telekoma potpisala na 20, dobila jedva 15, i to sa 6 intervencija, rasprava sa tehničarima, da bi na kraju problem bio na banderi u ulici pored. Rekao bih da joj sledeći ugovor neće biti u mts-u.

A kada i sprovedu optiku pored ovih operatera, sa OVOM cenom, nemaju šta da rade tu. Klot net kod STCable, DVB-C kod Pošte i mislim da je tu priča sklopljena.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

A u cemu je razlika da li idu iz sahta/kutije do svake bandere pa sa nje na x kuca ili od sahta/kutije do bandere pa sa bandere do x kuca + do sledece bandere? Ko da imaju gubitke...
Nema razlike u konacnom "ishodu", samo ne rade sa bandere na banderu, inace je po krajnjem benefitu isto.
A nije to ni mnogo bitno na kraju, vec da sto pre i sto vise ljudi dobiju mogucnost za ftth, naravno po ok cenama, u to ne sumnjam ja cenim da bi 150/20 bilo nekih 1800 ili 1900 din.
Sve ispod toga je ZASAD nerealno.

Sent from my Tapatalk

Dok oni razvlače optiku po NBGD, u Subotici će im STcable i SBB uzeti "elitne" delove grada, STcable uveliko kopa Teslino i Mali Radanovac (kod devojke kabel već dve tri nedelje "viri" u dvorištu). SBB, kako mi rekoše u poslovnici, šiba Radijalac i Prozivku (naravno, delovi grada sa najviše zgrada na malom prostoru). Ponude su takve da bi samo lud u ovom trenutku ostao na mts-u. Devojka je kod Telekoma potpisala na 20, dobila jedva 15, i to sa 6 intervencija, rasprava sa tehničarima, da bi na kraju problem bio na banderi u ulici pored. Rekao bih da joj sledeći ugovor neće biti u mts-u.

A kada i sprovedu optiku pored ovih operatera, sa OVOM cenom, nemaju šta da rade tu. Klot net kod STCable, DVB-C kod Pošte i mislim da je tu priča sklopljena.

Cuj njega pa sam NBG ima vise stanovnika nego cela SU, a tek firme strane, domace a jake, sve naj ti je na NBG a ti uporedjujes sa "elitnim" delovima SU, verujem da mislis i na "dolinu lopova", tu mi zivi ujak inace : )
E da je samo NBG rade ubrzano ceo Zemun i Mirijevo, a sta ste se uhvatili tih cena, nece te biti koliko puta reci, to je "probni balon" kad krenu zvanicno sa prikljucenjima bice i novi cenovnik.
Bojim se da ce tad svi da pljuju Mts jer ce dati cene slicne adsl, vdsl pa ce onda da krene pljuvacina sto neko ima 10 i placa isto kao neko sto ima 150 recimo.
A sada je suprotno, sad se pljuje sto su skupi, kasnije ce zato sto su "jeftini".
Kako god okrenes, ne valja(nekima).

Sent from my Tapatalk

"Elitna" pod navodnicima :) (stepen razvijenosti, urbanistički plan, itd.).

Ne sporim veličinu NBGD, ne poredim sa Suboticom, ali kao što je neko rekao, a i ti sam, u nekom delu svog izlaganja:

TRENUTNO vode bitke na pogrešnim mestima, pogrešnom metodom (sami sebi prave lošu reklamu, neinformisani radnici, kontradiktorne informacije), i pogrešnim oružjem (aktuelni predviđeni cenovnik).

Ne znam, ja samo zelim da sto pre i sto vise odrade, da tamo gde ne mogu(ne isplati se) da obezbede ljudima bar do 100Mbit po nekoj povoljnoj ceni.
A mi u Srbiji smo navikli da sve sto se radi i gradi pljujemo i nikad nismo zadovoljni, nekad opravdano, nekad neopravdano(u vecini slucajeva).
Inace, meni je ok "borba" po meni nije pogresno oruzije ti "predvidjeni cenovnici" ima 3 varijante, malo strpljenja i verujem da ce zvanicni biti uskoro predstavljen a da ce inda da se pljuje sto je optika sa velikim brzinama jeftina, videces.

Sent from my Tapatalk

Lider dilera magle u regionu a i sire napisao u oglasu "Optiku dovodimo u Vaš stan ili kuću o našem trošku"
Je li neko negde video ili cuo da su doveli optiku do KUCE ili se to planira kad sa Turskom udjemo u EU

Bas me zanima kako ce da vuku optiku po banderama za korisnike na 1000+ metara
Mreza im je minimum 70% na banderama

Pa ništa tu nije čudno i novo. Reklamiraju 100/2 VDSL paket na sva zvona već više od 3 godine bez obzira što ga može dobiti 0.8% korisnika.
Valjda kad se javi dovoljan probaj zainteresovanih će da dođu i skrate paricu :D :D

Pozdravlja vas sve kompleksas iz malog mesta ispod 10.000 stanovnika. Tacnije nema niti 7000, odselili se...
Gradski park ima free WIFI drvo Mts-ovo. pusteno u rad ovog leta. Dometa samo oko njega na 50, do max. 70 metara.
U pocetku je radio sa nekom kilavom brzinom do 15mb/s a od pre 15 tak dana pusteno je punom parom.
Kopana je optika do njega jer je centrala na 100m od parka.
Sto neko rece, nece mali grad dobiti optiku do 2020te. A ona je tu.
Pogledajte prilog 237207
Pogledajte prilog 237208

Starcevo ?! ako jeste nisam bio davno :D

Jbt tu niko u krugu od 50 metara ne mora da placa net :D

Pozdravlja vas sve kompleksas iz malog mesta ispod 10.000 stanovnika. Tacnije nema niti 7000, odselili se...
Gradski park ima free WIFI drvo Mts-ovo. pusteno u rad ovog leta. Dometa samo oko njega na 50, do max. 70 metara.
U pocetku je radio sa nekom kilavom brzinom do 15mb/s a od pre 15 tak dana pusteno je punom parom.
Kopana je optika do njega jer je centrala na 100m od parka.
Sto neko rece, nece mali grad dobiti optiku do 2020te. A ona je tu.
Pogledajte prilog 237207
Pogledajte prilog 237208

Pozdrav za kompleksaša :p

1000% si u pravu nema smisla, kod njih zicar i kablovicar bruto plata 7000e/mesecno u srbistanu bruto 300e/mesecno, prosecna zarada 90% manja, po tome cena optike od 1000/1000 treba da bude 5e/meseco i da se udaraju nogama u dupe jer im je i to previse!
Kada bi se radilo o Intranetu pa i ajde. Možda bi i pokrilo troškove struje i habanja opreme, uz koridnikovo plaćanje materijala za uvođenje optike + modem.

Ne znam zašto ljudi misle da zato što je radna snaga kod nas jeftina SVE treba da bude jeftino.
Taj monter ima jednokratan posao da uvede kabal pa plata i može da mu bude 400e ali oni inženjeti rade 24h u centrali, a oni imaju pre 800e.
Sva ta oprema troši struju. Svi ti kablovi su koštali. Svi swichevi u mreži su koštali. Tu su i cache serveri, dns serveri...
Zatim cena zakupa primarnog spoljnog linka. Zakup sekundarnog spoljnog linka. Cena exchanga u Srbiji.. I sve to za 5e za simetričan gigabitni internet?
Evo ponavljam se, a moderator neka me banuje ali.. Da nećeš i Thai masažu pride?

pa rumunija ti je primer da moze, sad ne znam da li oni dobijaju tai masazu istu

Dajte broj nekog od zahebanijih tehnicara na terenu da mi sprovede vlakno od podruma do stana. Na pm

Ne trazi niko ni da bude za dzaba, a ni 5e nije realno.. Samo neka ponude neke realne pakete na optici do 2000din jer je takvih korisnika dosta... 150/20 je lepa brzina plus je optika, ali cena od preko 3000din je previsoka za nas standard... Kada bi u ponudi bilo nesto tipa 80/20 sa cenom do 2000din to bi bilo ok...

o tome svi trubimo. kada bi se svi drzali ponude STCable-a , makar i po banderama. Trio Fiber start Digitalna kablovska. Net 100/50 i fiksna linija za 2520din.

• Like
Reagovanja: NAS
2500-3000 za neki osnovni Trio sa 100/50Mbps jeste neka potencijalno realna cena.

• Like
Ovo ima veze sa temom:
e5e7310ffa2cbe363c709a1d9e0ccfa0.jpg

Sent from my Tapatalk

Ne trazi niko ni da bude za dzaba, a ni 5e nije realno.. Samo neka ponude neke realne pakete na optici do 2000din jer je takvih korisnika dosta... 150/20 je lepa brzina plus je optika, ali cena od preko 3000din je previsoka za nas standard... Kada bi u ponudi bilo nesto tipa 80/20 sa cenom do 2000din to bi bilo ok...

o tome svi trubimo. kada bi se svi drzali ponude STCable-a , makar i po banderama. Trio Fiber start Digitalna kablovska. Net 100/50 i fiksna linija za 2520din.

Slazem se. Ne mora mozda da bude 150 DL ali na primer do 100/20 za neku cenu oko 2000 rsd.

I da ne budemo iza NAT-a

• Like
Ima neko konkretnu informaciju dokle se stiglo sa potpunim prelaskom na IPv6?
Koliko sam ja shvatio sa tolikim opsegom adresa NAT postaje bespotreban i svi mogu da imaju javnu IP adresu?

"At our current rate of progress, IPv6 will be fully implemented on May 10, 2148"

Mora da domaci stvorovi iz telekoma rade i na ovome :D

Cak i da to budu radili, a nece bar u 90% slucajeva, resava se jednim pozivom.
Bratu sam tako zavrsio za manje od 24h.

Sent from my Tapatalk

O, kako da ne.

Borio sam se sa NAT duhovima od februara do maja ove godine.

Bilo NAT ili ne, na FTTH će sigurno postojati opcija doplate za fiksnu IP. Većina provajdera to trenutno naplaćuje nekoliko stotina dinara mesečno, kome je potrebno, nije mnogo.

Ako nemate šta pametno da kažete na temu "praćenje realizacije projekta", zaobiđite.

Za sada nema Telekomovih cena i možemo samo da nagađamo. Verujem da će se uskoro pojaviti zvanični cenovnik, pa onda možemo da otvorimo temu po tom pitanju, a ovde pratimo širenje mreže, bili u pitanju gradovi ili sela.
Hvala.

• Like
Reagovanja: M J
Dobro ti si posebna ptica kojoj kao daju 5 meseci za 1 dinar uz Box paket... tj beše prvo 5 meseci za 1 din, pa prelaz na Box i još gratis meseci? :D :D

To sa skidanjem NAT-a kod Telekoma je kako kome kad uleti, sa tendencijom da više ne "čine uslugu" korisniku. To što si ti nekad se rešio NAT-a na "molim slatko sa šlagom" ne znači da bi danas da pitaš istu osobu (a kamo li različitu) rezultat bio isti.

A za "a nece bar u 90% slucajeva" tvrdnju me baš zanima na osnovu čega to možeš da tvrdiš? Ako su počeli da NAT-uju znači da VEĆ nemaju dovoljno javnih IP adresa za postojeće korisnike. Sa optikom će valjda da se pojave neki novi korisnici, a Telekom neće sigurno da "izmisli" još IPv4 adresa nego će da NAT-uje te nove (ili eventualno da uvali k*ru starim) korisnike. Ta tvrnja ti je pouzdana kao kad ovi iz SBB korisničkog uzmu da lažu i mažu ljude da ko uzme Gold Extra bla bla paket sigurno neće biti NAT-ovani.

Vidi posto mi ne verujes fotkacu ti 5 meseci iz racuna po 1 din, samo ako obecas da ces se izviniti javno kad vidis koliko si zloban a netacan.
Na kraju krajeva nisam jedini javljali se ljudi i nisam prvi, to sam ovde i procitao pitao lika koji je to dobio decko mi na PM napisao sta im je trazio tako i ja uradih i zamisli, dobio neces verovati.
Ne mogu da shvatim mentalni sklop par likova ovde, nije da nisam pokusao, jesam ali ne ide.

Neces verovati ali sam ga danas zvao nije nekad vec danas.
A na osnovu cega ti mozes da tvrdis da ce 90% biti pod natom? Kad ni sad nije toliko.
Koji novi korisnici, ti to dajes predpostavku kao da ce gro ljudi preci na Mts, a nece i zasto bi kad su skupi, a pogotovu sa optikom? Tako ovde ide prica, e sad jesu li skupi ili nisu?

Sent from my Tapatalk

Bilo NAT ili ne, na FTTH će sigurno postojati opcija doplate za fiksnu IP. Većina provajdera to trenutno naplaćuje nekoliko stotina dinara mesečno, kome je potrebno, nije mnogo.

Ako nemate šta pametno da kažete na temu "praćenje realizacije projekta", zaobiđite.

Za sada nema Telekomovih cena i možemo samo da nagađamo. Verujem da će se uskoro pojaviti zvanični cenovnik, pa onda možemo da otvorimo temu po tom pitanju, a ovde pratimo širenje mreže, bili u pitanju gradovi ili sela.
Hvala.

cekaj malo, koja to 'vecina provajdera'? ko osim sbb-a? i kako znas da li je mnogo? probaj da naplatis ovaj forum 1din mesecno...

Nazad
Vrh Dno