Ja sam koristion UPS usluge prije nekih nepunih mjesec dana, imas ovdje na temi par postova.
Ukratko, posiljka je isla iz Kine, rok koji je bio naznacen (5-9) dana je ispostovan po pitanja pristizanja posiljke u Srbiju. Kakogod, carinjenje u UPS-u traje nekih dodatnih 2-3 dana - prvo te kontaktiraju da im dostavis e-mail (ukoliko ga vec ne posjeduju) a zatim ti na taj mail salju dokumentaciju za carinjenje (to je u principu jedan genericki papir sa osnovnim podacima i druga dva kojim dokazujes stvarne troskove posiljke, nista specijalno, ne treba da bude ovjereno nista). Dok im to vratis i oni odrade, uzme tih dodatnih 2-3 dana.
Sto se tice cijene, ide ti carina od 10% na ukupnu cijenu posiljke (roba + shipping) + PDV od 20% na sve to (roba + shipping + carina). Manje-vise standardna procedura carinjenja... Nema dodatnih troskova spedicije u UPS-u, bar meni nije bilo, mislim da se oni za to ugrade u vec paprenu cijenu shipping-a, koja je u mom slucaju bila 90$, s tim sto je bio malo tezi paket, oko 4kg.