Šta je novo?

Kurirske službe

To jednostavno nema logike ;)
Kako nema logike tako je najbrže i najeftinije,svaki centar u Srbiji ima linijsko vozilo koje vozi robu u sabirni centar odakle se ona sortira ili ako je sortirana preusmerava u centar odredišta.Zamisli da nije tako svaki centar bi morao imati umesto jednog po recimo 20 linijskih za svaki centar u kojem imaju poštu što mu dođe 20 centara po 20 linijskih vozila pa računaj.Čak ni najveći autoprevoznici nemaju toliko kamiona.

Kako nema logike tako je najbrže i najeftinije,svaki centar u Srbiji ima linijsko vozilo koje vozi robu u sabirni centar odakle se ona sortira ili ako je sortirana preusmerava u centar odredišta.Zamisli da nije tako svaki centar bi morao imati umesto jednog po recimo 20 linijskih za svaki centar u kojem imaju poštu što mu dođe 20 centara po 20 linijskih vozila pa računaj.Čak ni najveći autoprevoznici nemaju toliko kamiona.

Pa ne moraju da imaju za svaku liniju po jedan kamion, vec po jedan za svaki region. Ako paket ide iz Nisa za Suboticu, onda moze da se posalje u BG, pa iz BG-a za SU ili iz BG-a za NS, pa iz NS-a za SU...

Ali ako paket treba poslati iz Nisa za Leskovac, prosto nema logike voziti ga prvo na sever, pa onda opet vracati na jug...

Pa ne moraju da imaju za svaku liniju po jedan kamion, vec po jedan za svaki region. Ako paket ide iz Nisa za Suboticu, onda moze da se posalje u BG, pa iz BG-a za SU ili iz BG-a za NS, pa iz NS-a za SU...

Ali ako paket treba poslati iz Nisa za Leskovac, prosto nema logike voziti ga prvo na sever, pa onda opet vracati na jug...

Možda nema logike, ali je tako.
Kurir ima zadatak da od tebe preuzme pošiljku i da je preveze do svog mesnog centra. Nakon toga noću idu kamioni sa svom robom u glavni centar i tamo se roba razvrstava i istim kamionima se vraća u to mesto roba koja je za taj region.
I ide sva pošiljka, pa i ta iz Niša dolazi u BG, pa se istim kamionom vraća u Niš, a sutradan je kuriri nose u Leskovac.
Ovako bi kurir mogao odmah da trkne do leskovca isporuči robu, naplati, a onda kaže u centrali da si ga ispalio i nisi ni poslao paket, a kintu strpa u džep.

Naravno da ima logike. Jeftinije je slati jedan kamion, koji ide u glavni centar, nego imati po 10-15 kamiona u svakom centru, koji ce ici u svaki od drugih 10-15 centara.

region=centar

Je li vi to imate neke insajderske informacije ili samo, kao i ja, nagadjate?
Ja prvi priznajem da sam duduk za biznis i ekonomiju, ali nepotrebno vozikanje prosto nema smisla :lupko:

I ide sva pošiljka, pa i ta iz Niša dolazi u BG, pa se istim kamionom vraća u Niš, a sutradan je kuriri nose u Leskovac.
Ovako bi kurir mogao odmah da trkne do leskovca isporuči robu, naplati, a onda kaže u centrali da si ga ispalio i nisi ni poslao paket, a kintu strpa u džep.

Po meni je logicno da kuriri koji skupljaju pakete u Nisu, dovezu te pakete u niski magacin i da se tamo sortiraju, pa paketi koji idu na sever idu jednim vozilom, a ovi na jug drugim. Vozilo sa severa u povratku doveze druge pakete za jug, a ovo sa juga za sever...

Sigurno postoje nacini na koje kuriri mogu da maznu lovu, ali valjda jedni kuriri preuzimaju posiljke, a drugi ih dostavljaju, tako da ne moze ovaj da trkne tek tako do Leskovca pre nego sto se sve sortira i dodatno evidentira u niskom magacinu... Postoje valjda tu neke potvrde, nalepnice, bar kodovi...

Naravno da ima logike. Jeftinije je slati jedan kamion, koji ide u glavni centar, nego imati po 10-15 kamiona u svakom centru, koji ce ici u svaki od drugih 10-15 centara.

region=centar

Pa, kao sto je i navedeno u prethodnom primeru, ne mora svaki centar da ima vozilo za svaki drugi centar. Ne moraju Nis i Novi Sad da budu povezani direktno - mogu preko Beograda, ali da Nis i Leskovac ili Novi Sad i Subotica budu povezani preko Beograda - to prosto nema logike.

Jedino ako je problem naci ljude koji ce znati da sortiraju pakete i odrade pretovar...

Je li vi to imate neke insajderske informacije ili samo, kao i ja, nagadjate?

Ja ti kažem kako se radi. Ortak mi je radio u AKs-u, na tim noćnim linijama. Sve je išlo u Šabac, njima je tamo centar i sve ide tamo.

Ali ti negubiš ništa što paket iz Niša prvo ide u BG, pa se vraća u Niš, pa iz niša kurir nosi u Leskovac. Istim kamionom odlazi u BG i tim istim se vraća, a kamion svakako mora da se vrati u Niš.

Radi se tako, jer verovatno vise stvari gravitara od bg-a ka ostatku srbije, nego obrnuto.

Pa i da ne mora da svaki centar bude povezan sa svakim, i da je povezan samo sa jednim koji je do njega, to je opet dvadesetak (ili vise) kamiona vise, veca potrosnja goriva, veci (nepotrebni) troskovi oko traka, vaga....., veci broj (nepotrebno) zaposlenih. Jednostavno je nelogicno, kad vec svakako kamion ide uvece za BG, a pred zoru iz BG (ili Sabac, ili gde god da je glavni centar).

P.S. da, radio sam u CityExpress-u, i znam da tako ide

Rekoh ja da sam duduk za biznis :d (i dalje mi zvuci neefikasno).

Ne samo da je isplativije nego je i brže

Uh to je onaj transportni problem iz OMa :p

Prvo minimizacija troskova onda efikasnost :S:

to je cist ekonomsko-matematicki problem (optimizacija), i generalno moze da se pokaze da je isplativije ovo sa slanjem svega u jedan centar i razvrstavanjem:)

ps.nemoj da pokreces svoj biznis :p

Ne samo da je isplativije nego je i brže

Dobro, dobro - ja bih to ipak drugacije radio :eyebrows:

Znam da je tezak off topic, ali bih bio zahvalan ako bi neko na PM mogao ukratko da mi objasni zasto je meso iz Juzne Amerike kod nas jeftinije od naseg mesa...

Uh to je onaj transportni problem iz OMa :p

Cega? :sceptic:

pretpostavljam da je mislio na operaciona istrazivanja, ili vec kako bese "pravi naziv" ... (OM je verovatno Operaciona matematika)

Evo da i ja kazem svoje iskustvo sa kurirskim sluzbama.U zadnje vreme sam slao preko aks-a i nisam imao ama bas nikakvih problema.U ponedeljak 23.05 sam pozvao kurira koji radi na teritoriji zemuna i dosao je za pola sata pokupio paket.U pitanju je bila graficka kartica.Otisla je za svrljig.Pitao me koja je vrednost?Ja mu rekao 3500 dinara.Kupac je dobio karticu u utorak i platio uslugu 250 dinara.Kurir mi je rekao da novac mogu da ocekujem najkasnije do petka 27.05 i tako je i bilo.Danas mi je doneo pare 3500 dinara.Platio sam mu 50 dinara neko osiguranje novca sto mi nije predstavljalo problem.Ionako bih ga nesto castio.
Tako da mislim da ipak sve zavisi od kurira.Ovaj koji radi na teritoriji zemuna je ok lik.

Najvise se zalim na postu, par puta sam morao svoje pare da vijam po mesec dana, posle toga AKS, na koje se uvek dugo ceka i kurir cesto ne dodje kad bi trebalo. www.bex.rs je odgovor

Aj pomozite neupucenom (nemam vremena da citam celu temu)
Hocu da saljem Post expressom. Zvao sam call centar i rekose mi da kurir preuzima pakete samo ujutru, sto i nije problem jer imam postu u zgradi.
Ako paket predam u posti, da li se on isporucuje "danas za sutra", tj kad stize na odrediste?
Takodje, da li isporucuju na adresu primaoca, ili on mora da ga pokupi u lokalnoj posti?
I cime da uvijem taj paket (kutiju)? Jel imaju oni u posti neki papir, ili ja moram da sam to uradim (kod kuce imam samo ukrasni :D )

Poslednja izmena:
Da! Da, osim ponekad! Da! ;)
Pozdrav ,)

Meni je juce poslat paket iz BG u SU i stigao mi je danas, tako da rade :)

Koja kurirska sluzba dozvoljava otvaranje paketa pre placanja? Ne mogu sada da nadjem temu u kojoj je bilo diskusije.

Vrh Dno