@ptzbr
Naravno da funkcionise. Takodje, odluka zena a ne muskaraca je da se koncentrisu na formu a ne na sadrzaj - pusti sta je kakav "fazon" i gledaj sustinu, to moze i u USA a za nas je toboze "pijacno". Pijaca je jedna velika tvorevina ljudskog uma, samo u malogradjanskoj Srbiji gde se bezi od seoskih korena se smatra necim ruznim, jer vlada kvazi-elitizam. A sustina je-moze se u svakoj radnji traziti niza cena. Da li ces je dobiti zavisi od tebe i tvog poznavanja trzista,marzi, prodavaca)ako si redovnija musterija), i jos dosta toga... Ja sam to radio vise godina, i to tako ide, verovali ili ne.
Ti prodajes nesto 35000, zarada ti je 3500. Dodje covek i kaze-imam na drugom kraju grada za 34000, ali vas sam stari kupac (naravno,vidjao si ga i znas da jeste) i vise bih voleo da uzmem kod vas. Cak i da nije redovan kupac moguce je, ali sanse su naravno manje i zavise od vise faktora (nekima nisam davao zbog nabudobnosti, foliranja, stava uzmi ili ostavi, ili su suvise gnjavili).I spustis mu cenu nivelacijom na 33800 cisto iz poslovnosti, i zarada bude oko 2300. Dok god nije besmisleno niska zarada, ima smisla to raditi ako kupac ima osnova kroz neku argumentaciju. Ne mogu ni ljudi u radnjama da prate cene svega na trzistu, posebno kad imas hiljade artikala u radnji.Kad trazite ispod minimalne isplative cene, cucete NE. Takodje, ne mogu svi prodavci da imaju iste cene, jer nemaju svi isti obim nabavke od pojedinih VP samim tim ni iste cene nabavke
Zato kazem, mnogo teoretisete,a malo znate o tome, jer niste bili u takvim situacijama.