Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Ono sto ti vise lezi to uzmi.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Uzmi 750D, neces pogresiti. Za slicne pare imas i nikon d7100, koji je po specifikacijama nesto bolji, ali s obzirom na izbor objektiva ja bih isao na Canona...

I ne postoji 18-50 1.8,verovatno si mislio na 50mm 1.8.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Da, na taj sam mislio, po automatizmu napisao 18 :) Izuzetno bi bilo kada bi za te pare postojalo nešto (i što nije Sigma), a da ima zoom :) Ništa, ondak će verovatno biti Canon, hvala svima.

Imaš Tamron 17-50 2.8, za 180-200€ - odlično staklo.
Ja ga imam na D7100 i odličan je, a promenio sam skoro sva moguća stakla do 350-400€ (čisto zbog kompetentnosti)

Ma kakvi zumovi sem high end-a...prajm je keva.

Reših i ja da se častim DSLR-om. Igrao sam se sa Nikonom D3200 i Canonom 1200D i nekako mi je Canon više legao. Više mi se sviđaju boje, intuitivniji mi je i sl. (ali ostavljam mogućnost da je tako zbog toga što sam više vremena proveo uz Canon).

E sad, ne bih uzimao baš entry-level kao što su ta dva, više bih išao na (lower) mid-range aparat. Za oko mi je zapao Canon 750D. Šta mislite o njemu za ~600e?

Išao bih najpre sa kit objektivom, pa u nekom momentu uložio u neki 18-50mm/f1.8 za low-light fotkanje (videh da ih ima za nešto preko 100e na oglasima) i 18-105mm. Nikon objektivi su skuplji, pa recimo da je to još jedan plus Canonu jer bih uspeo da priuštim odgovarajući setup brže nego što bih to učinio sa Nikonom.

Naravno, ipak me muči čuvena Canon vs Nikon dilema, odnosno 750D vs D5500/D7100. Testirao sam se gledajući ovaj video (~20:25) i ponovo mi deluje da mi Canon više leži, ali po netu svi pominju da je Nikon ipak jači za foto, a Canon za video... Koja su vaša iskustva?

Uzimaj šta ti više leži i ne okreći se... od tih silnih internet testova može čovek totalno da izludi. :D Barem sam ja zamalo vagajući D3xx, D5xx ili polovni D7xx. I evo juče sam se častio svojim prvim, low budget Nikon D3300. Privukao me je na kraju onaj noviji kit objektiv AF-P 18-55 mm koji je navodno prilično dobar... pa sa njim malo da učim i vidim šta mi leži pa ću da saletim i neki prajm.

A to da li jedan ima malo toplije boje, drugi malo maši ekspoziciju... mislim da je krajnje nebitno kada jednom shvatiš šta RAW + Lightroom mogu. Ja sam se oduševio u kojoj meri bolje fotke izvlačim tako nego što aparat pravi JPEG. A sad odoh da nastavim da savladavam dugmiće i točkiće, nikako da sinhronizujem prste. :D

A to da li jedan ima malo toplije boje, drugi malo maši ekspoziciju... mislim da je krajnje nebitno kada jednom shvatiš šta RAW + Lightroom mogu. Ja sam se oduševio u kojoj meri bolje fotke izvlačim tako nego što aparat pravi JPEG
Pametno, ubaci nakon nekog vremna i PS kada dobro porostudiras LR, obavezno poslednje verzije programa :) PS ima mnog predonsti, meni je najkorosniji za spajanje vise razlicitih ekspozicija, uklanjanje sitnih viskova u kadru, i selektivnu korekciju boja na odredjenim delovima fotografije. Jpg sluzi samo kada nesto treba odmah da se salje, ili stampa, moze kamera fino da se podesi da daje dobar jpg za tu namenu...

Služim sa PS-om sasvim solidno već godinama, šta više volim da ga koristim. Ali nisam nikada radio sa RAW fajlovima pa me je oduševilo koliko tu prostora ima i kako je sve to uprošćeno i automatizovano u LR. Pratim inače teme sa fotografijama ovde i svaka čast na obradi koju radiš i načinu na koji ističeš šta treba. Baš sam pre neki dan pokazivao tvoje radove lepšoj polovini kao primer kakve otprilike fotke želim da pravim "kad porastem". :)

Hvala drugar :) Ta obrada je veoma jednostavna, svodi se na selektivnu korekciju svetla i kolorita, i isto to na celom kadru, ukalanjanje sitnih viskova iz kadara, i malo sto odmerenije D&B u PS... Sustinski samo treba razumeti/doziveti boje i svetlo, jer fotografija je satkana od boja i svetala, sve ostalo je pesama, jos uvek radim na tome. Pored toga dosta vodim racuna o detaljima.
Ne radis u PS na raw fajlovima, to ne moze, vec na tif fajlovima koje si eksportovao iz LR nakon obrade u LR, najveci deo posla odradim u LR, dok ove sitne korekcije i selektivno korigovanje boja, pre svega onih koje ljaste, to radim u PS zato sto je jednostavnije, tako ih malo ukomplementarim da glavni motiv uvek dodje najvise do izrazaja a ne da recimo neka zuta koja reflektuje vise svetla ljasti negde u kadru sa zeljom da je svi vide :d Jos uvek razradjujem taj pristup posto vidim da ima prostora za napredak, a nesto naprednije mozda dodam na sve ovo tek kada ovaj pristup dovedem do "savrsenstva".

Poslednja izmena:
Sad sam umro od smeha - ovi sto kupuju foto opremu su smesniji od preprodavaca mobilnih. Posaljem mail jednome od njih sa listom foto opreme koju bi da prodam (sve u mint stanju sa kutijama, poklopcima, knjizicama, baterijama, punjacima itd). Kazem 7D, 32GB CF, Sigma 17-50 2.8, Canon 55-250 IS II, Samsung NX100 + 20-50 iFn + externi blic. Kaze lik mogu maksimalno da ti ponudim 500 eur. Ja ne znam da li ja delujem kao retard, ali da stavim samo sigmu sa 7D za te pare (obzirom jos da su mint stanje) prodao bih za vrv koji sat...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Trenutno nijedna prodavnica foto opreme u Srbiji nema 80D!
I to bas kada sledece nedelje krecem za Grcku ...

Ali zato D7200 svi imaju :)

Poslednja izmena:
Kupi u inostranstvu i pokupi porez.

Trenutno nijedna prodavnica foto opreme u Srbiji nema 80D!
I to bas kada sledece nedelje krecem za Grcku ...

Ali zato D7200 svi imaju :)

Zato sto u svakom uvozu stigne 10 puta vise Nikona d7200 nego 80D. Glavni kupci su svadbari, a svadbari su 90% nikondzije...
Naruci iz Madjarske, stici ce ti na vreme za put...

D7200 za svadbe?
Ja mislio nista ispod canon-a 5d mark 3-4 ili nikon-a d4-d750-d810

Sent from my m2 note using Tapatalk

Lose si mislio. Mnogo je vise crop aparata nego dobrih FF medju svadbarima... I to D7x00 serija dominira...

Ali zato ima i onih sto furaju Nikon D5 sa najjeftinijom zoom sigmom koja je toliko mekana da nikad nisi siguran da li je fokusirana, a hromatske aberacije prste na sve strane :)

Malo vise idem po svadbama od vas pa jelte i znam vise fotografa koji rade poso , i ima svega i svacega nikon dominira , mada je meni apsolutni hit lik koji u "balasevicu" na topcideru koristi LV na d4 , krstio sam se i levom i desnom

Posto 80D nisam mogao da nadjem nigde kod nas, odlucih se za Sony a6500 kao "alternativu" ... Kad gle, nema ni njega! Jedna radnja ima samo telo, ali za objektiv bih trebao da sacekam 3 nedelje ...

Niko od ovih na kp nema?

Sent from my m2 note using Tapatalk

Treba mi prodavnica jer bih placao preko racuna firme te kasnije dobio povrat PDV-a.
Mislim da sam 8 "najvecih" prodavnica foto opreme zvao za 80D i a6500, samo jedna je imala sony telo, sve ostale su imale isti odgovor "Od nedelje dobijamo".

Srpska posla.
Tako kad sam skener za negative trazio...e imamo na stanju ali u stvari nemamo, nego moramo da narucimo od dobavljaca, pamkad stigne...a jel bas mora, pa pogledacemo pa ostavite broj javicemo....onda brate stavi nemamo, nego se narucuje.
Doduse kameru i objektiv su oni od kojih sam kupovao imali odmah.

Verovatno mu trebaju video i AF kad gleda bas ta dva :)

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Dobar je i 7d mk2 za video. Ima dual pixel i radi sasvim korektno. Samo ja ipak mislim da je tu sony u debeloj prednosti.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Zvao sam i pitao za 7D m2, 6D i a6300, vecina ih ima na stanju ... Sad mi nije jasno zasto su 7Dm2 i 6D skuplji od 80D, koji je 2 ipo godine mladji i manje vise u svakom segmentu bolji?

Zato sto su klasa iznad. 7d je vrh ponude krop senzora, a 6d je ff.Oba imaju bolju izradu, robusniji, izdrzljiviji, kvalitetniji.
80d je bolji samo za video opcije, zbog ekrana koji se okrece, za one koji snimaju klipove.
Sto se tice fotografije, 6d ubedljiv, pa 7d pa tek 80d.

Imam i ja dobar 7D za prodaju hahaha [emoji23]

@k1z4: koji objektiv juriš za A6500? E mount je i dalje relativno redak kod nas, slabo ih ima u prodaji osim najjeftinijih modela? Pretpostavljam da za video juriš nešto poput PZ 18-105 f/4 G ili neki skuplji, to ćeš verovatno morati da poručiš.

Vrh Dno