Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Ja sam takodje pazario par stvari kod njih. Na kes trazi popust - garantujem da ces dobiti :)
Znam da se pre moglo i cenkati za cenu i to poprilicno, ali mislim da nema vise toga.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ima ima, samo kultureno pomenes da imas neke opcije iz madjarske o kojima razmisljas a da bi radije kupio kod nas kada bi dobio neku bolju cenu, i da vidis kako sve moze... Sve sto imam kod nas je kupljeno sem 35mm u Becu, i sve je placeno 10~20% nize od cene na sajtu, i nesto malo nize od cena koje su u Madjarskoj. Meni je posao trgovina pre svega na veliko, ali i na malo, tako da jako dobro znam za 70% robe siroke potrosnje kakva je poreska politika, koji su uslovi nabavke u donosu na kolicinu itd. One price kako je nase trziste malo i kako su te nabavke manje pa su zato cene vece, to je totalno suplja price, bukvalno na komada moze uz ostatak robe da se nabavi recimo 85mm 1.2 II i da cena bude ista kao svuda u svetu, pa cak i bolje posto je to u tom trenutku nabavke to najboilja cena koju nudi proizvodjac.

Ja sam kod njih uzeo moj. Ne znam sta te konkretno zanima. Izdaju svoju garanciju i fiskalni.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Hteo sam samo da cujem iz prve ruke jel to zaista firma ili neki paravan. Ima brdo naloga na KP koji se predstavljaju kao firme, pa se posle ispostavi da ipak nisu.
U svakom slucaju 'fala Vi za info :)

Inace gledam na YT recenzije za 80D, ishvalise ga maksimalno od vlogera, blogera, makeup artista do kurte i murte. Canon placa reklamu ne zali novce!
Necu vise ni da ih gledam, ovo je sve reklama do reklame!

Znaci ako bih mogao da biram izmedju 80D i a6300, preporuka definitivno ide za a6300?

Mozda nije prikladna tema, ali da li ima neko ideju kako se prave "Stop & Motion" videi? Totalno mi zanimljivo deluju, ali mi je prosto neverovatno da se radi frejm po frejm.
https://www.youtube.com/watch?v=MPNlg-cgLgE
Negde sam citao da postoje programcici za te stvari, a koji su kompatibilni sa odredjenim fotoaparatima i da je to mnogo jednostavnije nego sto deluje...

Kad se kupuje aparat kupuje se sistem, tako da ne mozes da gledas cisto poredjenje a6300 vs 80D. 80D je jedan sjajan aparat, za koji imas mnogo dobrih i pristupacnih objektiva. Za a6300 to bas i nije slucaj. Ako ti je glavni kriterijum dimenzije onda bih mozda i uzeo a6300, sto se svega ostalog tice uvek bih pre uzeo 80D. 4K ne uzimam u obzir jer ne vidim neku poentu toga

E ovako. Ja sam sa canona presao na sony iskljucivo zbog videa. Mozda nekome 4k nije bitan ali cak i najprostija konverzija iz 4k u 1080p ostavlja canon daleko iza sebe. Druga svar je sum koji je cak i na visokom iso setovanju prihvatljiv na 80d se vec raspada izmedji 3200-6400. Sto se tice objektiva i photo moda imas par jako dobrih prajmova koji ne kostaju boga oca a i sigma je izbacila mc-11 adapter pa mozes da kacis koji hoces canon objektiv. Fokus je brz i sto je najbitnije tacan. Ako planiras da ga koristis i za video i za photo onda moja preporuka ide za sony.

Planiram da ga koristim vise za video nego za photo, 4k me ne zanima kao ni sama kompaktnost aparata.
Gledao sam poredjenja videa za ova 2 aparata i jedina razlika mi je sto na 80D boje imaju jacu situraciju, naravno ovo govorim kao neko ko se ne razume previse u materiju :d
Zbog svega gore napisanog mozda vise naginjem ka 80D... Ta mala baterija na Sony-u mi najvise smeta, jer bih ga najvise koristio za video, tako da verujem da bih u svakom momentu morao da imam jos 2-3 iste u rezervi.

Ja merkam 80D + 18-135 IS USM već neko vreme, onako radi reda pogledao sam i α6300 ali osim 4K sve ostalo je na strani 80D tako da nemam dilemu.
Imao sam prilike da koristim NEX (5N) i to kod mene ne prolazi. Ergonomija smešna, handling nula bodova, softver očajan (bateriju i pregrevanje da ne spominjem).
To je napravljeno za nekog ko je ustvari za idijota ali ima para i hoće bolje slike.
Kad se setim kako sam se smejao kad sam upotrebio blic (čovek je imao EVF i blic od dodatne opreme, to sada α6300 ima valjda po defaultu) i skontao da ga moj S6500 jede za doručak po tom pitanju.

Poslednja izmena:
Ja sam prodao moj Canon 650d da bi uzeo neki fuji milc koji sada jurim da pazarim.Meni je bas ergonomija presudna, volim da je aparat sto vise samnom, a sa 650d nije bio.Nosio sam ga redje, kad sam namenski isao nesto da slikam, a ja slikam za za sebe decu, prirodu....cesto krenem na posao i naidjem na neki lep trenutak, a aparat kod kuce.Ovako neki mali milc i bice uvek kod mene.Ko planira ozbiljniji rad, da zaradjuje od toga...fotka vise sati onda je bolji udobniji DSLR, ovako za mene manji milc dva objektiva i u evek uz mene.
Najbolja opcija za profi fotografe i ljude koji imaju novca je dobar DSLR sistem i jedan Canon G serije ili Sony rx za svaki dan.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Poslednja izmena:
@Drdekzar imao sam milc olmpus epl6 sa kit objektivom, dobar sistem, dobre slike m4/3 senzor.
Koliko je to malo pa nosio sam ga u torbici oko struka, i opet obrni okreni torbica a da nosim torbu na ledjima bilo mi bezveze. To sam prodao i kupio sam D3300 velicina malo veca i taj aparat nosi u torbi na ledjima koju nosim sa sobom svaki dan.
E sad slikam isto sto i ti navise decu i njih da nahvatas je ludilo, ss preko 150, svetliji objektiv, pracenje fokusa na nikonu je mnogo bolje, i onda ti treba jos manji f da bi njih lepse izvadio od pozadine. Ja sam zbog svega ovog prodao milc i uzeo dslr.
Ako ti treba za bilo sta drugog sem ovog milc je odlican.
PS. Ovo je moje iskustvo nekog po pocinje sa fotografijom i slika sa milcom 6 meseci i sad sa dslr 6 meseci.

Послато са Lenovo K50a40 уз помоћ Тапатока

Planiram da ga koristim vise za video nego za photo, 4k me ne zanima kao ni sama kompaktnost aparata.
Gledao sam poredjenja videa za ova 2 aparata i jedina razlika mi je sto na 80D boje imaju jacu situraciju, naravno ovo govorim kao neko ko se ne razume previse u materiju :d
Zbog svega gore napisanog mozda vise naginjem ka 80D... Ta mala baterija na Sony-u mi najvise smeta, jer bih ga najvise koristio za video, tako da verujem da bih u svakom momentu morao da imam jos 2-3 iste u rezervi.

Iz perspektive nekog ko je bio u istoj dilemi i uzeo 80D.

A6300 se pregreva prilikom video snimanja i treba ti nekoliko baterija ako planiras da snimas video napolju i kad ides negde :)
To je glavni razlog sto ja uzeh 80D, koji ima bolest dobru bateriju. Doduse Sony ga dere zbog 4k, koji mozes da downscalujes na FHD i da izgleda brutalno, ili da cropujes odredjene segmente videa sa 0 gubitka kvaliteta.

Svodi se na to da je 80D daleko laksi za koriscenje, tj. mnogo je lepsi ugodjaj, ne razmisljas o pregrevanju, bateriji, lepo rotiras ekran i tiltujes. Boje su malko bolje na canonu.
S druge strane A6300 ima 4k video i dosta bolje low light snimanje.

Pa ti odluci sta ti vise treba :)

Poslednja izmena:
Imao sam prilike da koristim NEX (5N) i to kod mene ne prolazi.
Da li si imao prilike da koristis A6xxx, ne ono da uzmes u ruke na 5 min opalis dva snimka i doneses sud, vec da ga koristis, dan dva tri!? Reci da je sve osim videa na strani 80D ne odgovara istini, ama bas nikako.

@ kiza - stalak je za cvece a za fotoaparate/kamere je stativ! :d

Poslednja izmena:
Ovaj stativ je, sto se mene tice, preskup za ono sto nudi, pre svega je nizak, ne racunaj da izvlacis centralnu sipku na gore, svaki stativ tada postaje klatno.

170cm mu je maksimalna visina, ko'lko sam uspeo da isceprkam po netu, meni je to i vise nego dovoljno.
Sad ako ima nesto u tom rangu za manje para, preporuci :)

Kao sto rekoh, bez izvlacenja centralne sipke je 138cm, a ne preporucujem ti da izvlacis centralnu sipku jer onda stativ postaje klatno, svaki stativ!

Stoji da a6300 ima losu bateriju ali nisu baterije 100e pa da ne mozes sebi da priustis bar jos 2. I ne znam sta ces da snimas pa ce aparat da se pregreva. Opet ponavljam da je canon crop los sto se videa tice. Imao sam 70D i brzo ga prodao. Razlog je sto se u lowlight situacijama raspada. Jedina prednost je bio vrhunski af dual pixel. A6500 koji sad imam zamenio sam 6D. Ne kajem se ni jedan trenutak. Cak sta vise ako ikad budem menjao mogu samo ici na neku ff alfu.

Marti i hunder, pažljivo čitam šta napišete zato što mogu da naučim nešto iz vašeg iskustva. Imate manje uspeha kad krenete sa jevanđeljem po milc-u jer ja na to ne reagujem. Prostudirao sam materiju, imao kratko iskustvo (u par navrata par dana korišćenja milc sprave) sasvim dovoljno da zaključim da mi ne odgovara. Hoću allround spravu koja ne treba nigde da blista ali mora da ima sve na zadovoljavajućem nivou. 80D je upravo to. Neću da nosim dve baterije, neću da nosim više objektiva, hoću sve out of the box, a da pri tom ne bude smešno poput jadnog blica, wannabe pomičnog ekrana, wanna be touch screen-a zbog šatro malih dimenzija i mase koje to ustvari i nisu naročito sa objektivom koji treba da ima neki raspon. 80D + 18-135mm IS USM je šampion kada se uzmu u obzir cena/mogućnosti i mojim potrebama trenutno će savršeno da odgovara. Svaka čast onima koji mogu α6300 da koriste pa još navedu i profesionalnu namenu. Ja da od toga leba jedem sigurno bi furao FF pa makar on bio i milc ali bi bila top sprava, a ne ovaj pokušaj (pun kompromisa) koji pri tom košta mnogo više nego što bi smeo. To se pomalo i na 80D odnosi.

Poslednja izmena:
Sve je stvar licnog izbora i preferencija, sasvim normalno, svaki fotoaparat je stvar kompromisa, nista wannabe. Posle tri godine koriscenja A6000, paralelno sa Canon FF/L sistemom, tacno znam koje su prednosti i mane. Ponovicu se, ne zamerite, u 2017 godini, kupovina novog DSLR aparata, a da nije FF za posao, nema nikakvo opravdanje, osim ako finansijski razlozi nisu bili extremno presudni. Posle nekoliko decenija bavljenja fotografijom, sklon sam verovanju da cesto znam o cemu govorim u vezi fotografije i fotografske tehnike. Nije to evangelisticko propovedanje ili fanbojizam, vec zbir iskustva koju velika vecina ljudi ovde nema, a moram da dodam i skil koji se samo iskustvom stice. Ne tvrdim da razumem i znam sve, niti da razumem potrebe svih ljudi u vezi fotografije, ali postoje stvari vezane za fotografiju koje su nepromenjive i stvari koje ce svi morati da nauce, na ovaj ili onaj, citaj skuplji, nacin. Kao sto rekoh, sve je stvar licnog izbora i preferencija.

Moj istorijat DSLR: Canon 300D, 30D, 7D... Fuji X-E1 MILC. Razlozi? Kao dizajner, odavno sam ulagao u foto opremu kao dopunu struke i kao entuzijasta koji voli da otputuje i zabilježi doživljaje. Prelomio sam da pređem na mirrorless kad sam skapirao da me DSLR sputava i da sam prestao da ga koristim jer kad pomislim da li da ga ponesem svaki put je odgovor bio "ne, drugi put". Fuji sam odabrao zbog selekcije stakala. Bukvalno svako XF staklo je u svakom pogledu ulaganje bez rizika što se tiče izrade i kvaliteta outputa, i samo je pitanje sklapanja sistema po potrebama. Prajmovi su bez premca, ali sam ja otišao na zoomove i "palačinku" i apsolutno sam presrećan fotografijama. Na Canonu nisam nikad mogao da dobijem išta i približno tog kvaliteta, bukvalno sam se ponovo zaljubio u fotografiju preko Fuji-ja. Ako treba izdvojiti negativne strane - fali mi mogućnost korišćenja blica (na Canonu sam imao jeftinu full-auto Sigmu koja mi je često odrađivala posao), sporiji autofokus (mada mi nikad nije zasmetalo u ovih par godina) i video bez previše opcija (iako ga nisam toliko koristio ni na DSLR, ni uopšte).

Moj bottom line je: nije najpametnije tražiti aparat za sve podjednako. Nađite ono što će vam pričinjavati zadovoljstvo i čime ćete se koristiti što češće i više. Sve što sistem "može" je nebitno ako se ne koristi.

^
"Sve što sistem "može" je nebitno ako se ne koristi."
Ovo je kljucna receniica i zakljucak svake diskusije na temu opreme... Ono sto je menii zanimljivo podrazumeva ND filtere i stativ, a cim je stativ u igri vise nije bitno da li je MILC ili DSLR telo, a vise mi odgovara i velcina DSLR-a, sa ili bez ogledal to je totalno nebitno, mada bez ogledala to se vise ne zove DSLR :p
Prica brzog AF najvise je precenjena, jer relano to je stavka koja nije tako bitna foto amterima, ali je zato precizan AF mozda i najbtinija stavka.

Dosta njih ovde spominje video snimanje, tako da brz AF u tom slucaju nikako nije precenjena prica.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Mozda video amaterima, ja sam naveo foto ameterima :p Fotoaparat posmatram iskljucivo kao spravu za fotografije, a ne za video, i ako ga koriste na taj nacin to mu ipak nije primarna namena.

Upravo.Za to postoje namenski uredjaji-kamere i kamkoderi.

Meni je nebitno sta je,ranac ionako nosim uvek,tako da je uvek tu.

Sent from my m2 note using Tapatalk

Za amatere nema namenskih uredjaja vec gledas da jedan zavrsi posao. Meni sad ovaj sony a6500 i sigma 30mm 1.4 je dobitna kombinacija. I video a pogotovo za fotke. Ljudi previse gledaju yt kanale i testove. Evo ja se nudim da ko hoce moze da proba kod mene koliko hoce sony pa nek sam proceni. I ja sam sa velikom dozom predrasuda presao,tako da vas donekle razumem.

Pa zbog jutjuba i vlogera svi upravo i kupuju dslr umesto kamera, a hoce da se bave videom, jer svi ti "eksperti" odreda klipove snimaju dslrom. Ili nagrde dslr-ove zbog cemernih/zastarelih video opcija..(i kamera moze da posluzi da se fotka)

Npr 5d mark 4 je najvise i popljuvan od strane takvih, aa izdaja,izneverili ste, zbogom kenone, zbog kodeka, kropa u 4k,bla bla bla....a niko nije ni komentarisao njegovu glavnu namenu, kao da je ona nebitna.Pljuju uredjaje koji nisu ni namenjeni za to, a ne koriste i ne rade recenzije onih uredjaja koji za video i sluze.

Sent from my m2 note using Tapatalk

Poslednja izmena:
@hunder
Mozda te cimnem jedan dan, ponesem 80D da uporedimo bas :) Mene doduse najvise zanima video kvalitet u 1080p.

@Sale83
Meni recimo kamkoder nije opcija jer moram da fotkam cipove itd, a tu mi kamera bas i ne radi posao.

Poslednja izmena:
Nikakav problem. Javi se na pm.

@sale83 - Potpuno se slažem. Meni je video funkcija na aparatu samo za ispomoć. Dobro je što ima, ako zatreba. Ali mi je istovremeno potpuno nebitna u izboru aparata. Kakva god da je, u današnje vreme je dovoljno dobra.

Reših i ja da se častim DSLR-om. Igrao sam se sa Nikonom D3200 i Canonom 1200D i nekako mi je Canon više legao. Više mi se sviđaju boje, intuitivniji mi je i sl. (ali ostavljam mogućnost da je tako zbog toga što sam više vremena proveo uz Canon).

E sad, ne bih uzimao baš entry-level kao što su ta dva, više bih išao na (lower) mid-range aparat. Za oko mi je zapao Canon 750D. Šta mislite o njemu za ~600e?

Išao bih najpre sa kit objektivom, pa u nekom momentu uložio u neki 18-50mm/f1.8 za low-light fotkanje (videh da ih ima za nešto preko 100e na oglasima) i 18-105mm. Nikon objektivi su skuplji, pa recimo da je to još jedan plus Canonu jer bih uspeo da priuštim odgovarajući setup brže nego što bih to učinio sa Nikonom.

Naravno, ipak me muči čuvena Canon vs Nikon dilema, odnosno 750D vs D5500/D7100. Testirao sam se gledajući ovaj video (~20:25) i ponovo mi deluje da mi Canon više leži, ali po netu svi pominju da je Nikon ipak jači za foto, a Canon za video... Koja su vaša iskustva?

Nazad
Vrh Dno