Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Znaci posle praznika pravac prodavnica. Ako neko zna gde ima najpovoljnije nek baci poruku na pm.

E da, zaboravih 16-35... 2.8II je na 16mm muljav po coskovima iz nekog razloga. F4IS nisam dovoljno probao. Samo smo malo nakacili i af radi super i ostar je, ali nisam gledao coskove.

Poslednja izmena:
Da li mozete da mi preporucite neku bateriju sa Aliexpress-a ako ste uzimali za svoj DSLR, konkretno hocu da uzmem za svoj Nikon D5200 EN-EL14 ili slicnu bateriju koja njemu pase.

Ne mogu da se narucuju baterije sa aliexpressa jer ne mogu da se salju postom vec neko vreme, kupi negde ovde

Ili naruči grip od Kineza, pa unutra stavi AA baterije.

Ja sam bio nabavio kineske LP-E6 kopije koje je lik jedva koristio posto je prelazio na drugi aparat. Mogu ti reci da osetno manje drze, a neke su i posle svega par punjenja otisle... U svakom slucaju od sada samo original. Ako ne snimas video 2 baterije ce ti cesto odraditi posao za skoro svaku situaciju.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Hvala za preporuku drustvo :) vidim sad da ima i 40-ica isto, jel ima razlike u ostrini slike ili je samo sirina(24/35/40/50 stm). Racunao sam na to da cu sa 50-icom morati da se odaljim dosta vise da uhvatim siri kadar, zato sam najvise i uzimao 24mm u obzir, ali nisam ni video da ima izmedju 35 i 40mm. Sad kapiram da li je mozda nesto izmedju najbolje, ako je ostrina ista. Cene svih tih su bas smesne svakako :)

40mm stm je FF staklo koje će ti na kropu dati malo jace od 60mm fov, ato je po meni dosta usko za to što hoćeš da radiš.

Je li neko koristio varijabilne ili klasične ND filtere na širokougaonim objektivima i vinjetiraju li mnogo?

Vinjeta manje vise nije problem kod standardnih, sa druge strane, varijabilni mogu da budu problem na najsirem delu, opet u zavisnosti koji koristis. Medjutim, veci problem sa nd filterima, posebno sa varijabilnim je ubijanje ostrine i color cast kod svih ovih filtera, naravno manje izrazeno kod najskupljih. Koristio sam Hoya ProND seriju i Light Craft Workshop nd filtere, radili su dobro, minimalan pad ostrine a color cast je ocekivan i to se u postu moze resiti na zadovoljavajuci nacin...
Medjutim ovu pricu moze neki mod da prebaci u neku drugu temu, nije joj ovde mesto...

sto vise cekam,vise se lomim...

zagrejan sam za D3400, 430e kit, uzeo bih i 50mm 1.8 vrlo brzo....
pa sam video d5300, pa sta sve ne slicno...
onda sam video sony a6000, pa se lomim i oko njega... samo ne znam gde da nadjem 50mm 1.8 ili nesto tako slicno...

ili da ne razmisljam mnogo i da uzmem d3400...?

Sto vise razmisljas, vise izbora, vise neckanja, a vreme za slikanje prolazi.[emoji1]

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Upravu si skroz...

Mnogo mi se svidja MILC sto ima EVF... prikazuje odmah kakva ce slika da ispadne, sto bi mi mnogo znacilo kao pocetniku...Zato gledam A6000. Jedino me odbija ta ocajna baterija i los autofokus... Ne znam ni koliko su stakla za njega, ni da li mogu neka jeftinija sa adapterom da se koriste...

Autofokus je jedna od najbitnijih stavki, ako je los zaobidji tu kameru u sirokom luku. Nerviranje oko dobrih fotki sa promasenim fokusom nema cenu :)

Lose sam se izrazio,tj nisam naglasio... Autofokus je odlican,ali kod nepokretne scene. Kada se slike nesto sto se krece brzo, tada je los u poredjenu sa DSLR. To sam "cuo" na klipovima po youtube....

To brzo sto se krece verovatno neces fotkati, tako da onda nema brige :) Imaj u vidu da je to mnogo mala spravica, mozda ti nesto tako malo ne odgovara sakam, meni nista manje od prosecnog DSLR-a jednostavno ne odgovara. A one price staje u dzeo itd, na to mozes da zaboravis, svakako ti treba torbica za kameru i jos jedan objektiv jer sigurno je da ces vremenom imati najmanje 2, a ni sa jednim ne moze bas u dzep niti je pametno da se tako nosi.

Nije mi bitna velicina uopste. Moze da bude ogromno,a moze i tako malo.

Bitno mi je da li stvarno vredi nekih 150e vise od D3400 ? I da li su skupa stakla, vidim po youtube da ima jeftinih adaptera, ali ne znam da li radi autofokus i sve ostalo ako stavljam neoriginalne objektive?
Trajanje baterije bih resio kupovinom jos jedne baterije, ne verujem da je to skupo.

Za tih 150e mozes duzmes jos jedno staklo, to od 50mm...ako ima za toliko za nikon.ili kupis tripod ili ranac/torbu.

@acivi_nik
To ume da bude zaniljivo resenje, narocito za pejzaze posto AF tu nije mnogo bitan, a za sve ostalo morace neko ko aktivno koristi ovu kameru na taj nacin da da svoje misljenje.

@Sale83 zbog toga se i lomim najvise...

Jedno mozda glupo pitanje. Live view na dslr, da li ima razlike u prikazu u odnosu na viewfinder? Tj da li pokazuje otprilike kako ce slika ispasti, ili samo pokazuje to sto sam "naciljao". Najvise mi je potrebno zbog ekspozicije, da lakse podesim, vidim da li je svetlo ili tamno, jer kao pocetniku ce mi napamet trebati sto godina dok ubodem da valja...
Zato me privlaci EVF kod MILC, sve je mnogo lakse kada vidis unapred kako ce slika ispasti :D

Poslednja izmena:
Za fotkanje, 99% ces koristiti viewfinder.

Svakako ćeš fotku naknadno sređivati, tako da u 99% slučajeva finalni proizvod neće izgledati onako je izgledao na ekranu ili EVF. Čemu onda potenciranje toga?
Slikaj u RAW, za početak obavezno u nekim poluatomatskim režimima, i moćićeš poprilično da koriguješ pa manje više sve, ne samo ekspoziciju.

@acivi_nik
Lepo kaze @Falcon, bitno je ono sto vidis, ali ne kroz kameru...
Kroz ove nase forumske prepiske dobice mnoga misljenja i savete, ali jedno je sigurno... Ako ne budes koristio rasvetu, najvise vremena posveti kompoziciji kadra na svaki nacin, razumevanju svetla da bi u uslovima ambijentalnog svetla pravio sto kvalitetnije fotke za obradu, i na kraju obradi jer tu imas prostora da konstatno napredujes, jer obrada nije samo obrada, kroz obradu najlakse analiziras sta si radi, svetlo, kadar i sve neke druge finese bitne za dobru fotku. Ovo je osnova, a kasnije tokom vremena sve se to razgrana u nekom pravcu zavisno pre svega od tebe i tvojih afiniteta ;)

Poslednja izmena:
Onda se ipak ide na D3400, reseno je... :)

Pitanje oko stakla... Da li uzeti 50mm 1.8 (sto bi na njemu bilo ustvari 75 2.7), ili 35mm 1.8 (sto bi bilo kao 52 2.7) ?
Gledao bih i neko brze, ali su skuplja dosta... znaci ispod f2.7 nece da moze skorije... :/

edit, da se ispravim, ovo 35mm je dx, znaci nema mnozenja, zeznuo sam se... znaci ono ostaje 35mm 1.8 na cropu?

Poslednja izmena:
Nemoj da množiš i blendu, nije isto kao sa žižnom daljinom.
Da sam na tvom mestu, išao bih pre na 35mm, 50mm na cropu je dosta usko, otprilike ga nećeš uopšte koristiti unutra koliko je uzak. 35mm je već dosta upotrebljivije.

Hvala na brzom odgovoru :)
Super,jos je i jeftiniji i ima polovnih... :D
Sad vidim da za dx uopste i nema 50mm...

Nikako da ti napisem. Kupi D3300 nista bolji nije d3400 sem sto ima wifi. Kupis otg kabel i isto prebacivanje slika na tel. Drugo nista nema razlike.

Kad smo kod objektiva, moje pitanje gde je veci ili ti bolji blur na 35 ili 50 oba 1,8 na kropu nikon, i da li to u opste ima veze ili nema. Neki snimak sam gledao pa je ispalo da je bolji 50 ima veci blur.

I ako sam dobro sad skapirao kad bi ih poredio sa kit objektivom 35 je isto sto i 35 na kitu sto se tice sirina a 50 je onda 75 na kitu. Da li sam u pravu?

Послато са Lenovo K50a40 уз помоћ Тапатока

Nisi u pravu. 35 je 52mm na cropu a 50mm je 75mm na cropu (Nikon)
Blur je veci sa 50mm jer je veca zizna daljina. Googlaj koji faktori uticu na blur pa ce ti biti jasnije

Ok tako sam i mislio da se mnoze oba. A za blur manji f i veca zizna

Послато са Lenovo K50a40 уз помоћ Тапатока

Vrh Dno