Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Samo koristi manju ISO vrednost i neće biti zrnasta. Pošto je slabo osvetljenje postavi aparat na čvrstu podlogu i izaberi što manju brzinu blende. Ako držiš aparat, stavi brzinu na 1/40 (ako imaš uključen VR na objektivu što si dobio uz aparat) i što veći otvor blende. Bez VR moraćeš malo da povećaš brzinu blende. Otprilike do ISO 800 imaćeš super slike a do 3200 prihvatljive. Posle toga vidi se sve više šuma...
Mada ako obradiš tu fotografiju, možeš da smanjiš šum na pozadini i ujedno je omekšaš ali ona ionako ne treba da bude oštra.

Poslednja izmena:
Samo da mi neko objasni zb9g cega je to. Da li zbog manjka svetlosti ili?
Omasio si temu za to pitanje, ali u sustini vec ti je red baron objasnio.
Ja bi samo dodao da expozicija na kojoj ces imati ok fotku zavisi od tvojih ruku(mirnije ruke mozes ici na duze - tipa 1/20), zizne daljine sa kojom fotkas(veca zizna daljina - kraca expozicija - tipa 50mm - 1/50), stabilizacija (kod Nikona VR - ako je ukljucis mozes duzu expoziciju) i naravno subjekat da ne mrda ako je moguce :)
btw. probaj ako imas sa stativom takodje ako smanjis ISO jer trebas duzu expoziciju - ako nemas stativ, probaj da naslonis aparat na nesto, ili zovnes nekoga pa naslonis na rame :d

Respect za svakog "robota" koji je u stanju da napravi oštru sliku sa 1/20 iz ruke. Ako želite dobre rezultate preko 1/60 1/80 ne treba ići. Ako vam nedostatak svjetla zahtjeva 1/20 onda to morate riješiti na drugi način. ISO, blic, stativ, bolji objektiv.
Ne kažem da se sa 1/20 ne mogu dobiti dobri rezultati, ali realno, ni prosječan korisnik entry level DSLR-a ne smije biti zadovoljan DOBRIM rezultatom. Cilj DSLR-a su samo ODLIČNI i VRHUNSKI rezultati. U suprotnom imate mnogo lakša (i fizički) i jeftinija rješenja.

Poslednja izmena:
Respect za svakog "robota" koji je u stanju da napravi oštru sliku sa 1/20 iz ruke. Ako želite dobre rezultate preko 1/60 1/80 ne treba ići.
Da li si ti ozbiljan?
Evo npr. na 17mm i to na crop, sa IS-om na 1/20 mozes imati 90% ostrih fotki osim ako nisi na nekom extaziju :d

1/20 na sirim objektivima se bez problema dobija ostro, ako imas IS mozes mnogo sporiji shutter od toga, moderni objektivi sa ISom mogu i na 200mm da naprave ostru fotku sa tim shutterom...

Ajde posto nitro kaze da sam temu promasio, gde mogu da okacim fotku i da postavim par pitanja u vezi nje? Ja nisam odavlen ja sam iz Mobilni android teme :)

Aj pitanje za vas malo stručnije. Jel moze da se validno ustanovi koliko je stvarno prešao aparat tj koliko je rabljen. Čuh da vraćaju broj kao kod kola pa da se ne zeznem

Zavisi kako kod kojeg modela. Neke Canone mozes i kod kuce, ono sto ne moze moze u servisu.

Za Nikone ne znam.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Hah, vracaju broj :)

Sve novije Canone mozes da proveris programom, Nikone ja mislim jos lakse, a sve starije aparate u servisu besplatno..

Jeste, ja nisam nikad cuo da moze da se vrati broj kao kod kola.

Ma ne moze da se vrati, ali fazon je da to uopste nije toliko bitno, zavesica koja crkava moze da crkne i na 15000 i na 500000, tako da ti uopste nije toliko bitno koliko je aparat presao, bitnije je kako spolja izgleda, po tome se vidi koliko je "tesko" koriscen...

Poslednja izmena:
Ma ne moze da se vrati, ali fazon je da to uopste nije toliko bitno, zavesica koja crkava moze da crkne i na 15000 i na 500000, tako da ti uopste nije toliko bitno koliko je aparat presao, bitnije je kako spolja izgleda, po tome se vidi koliko je "tesko" koriscen...

Super onda, ne moram da brinem za moj T3i, prethodni vlasnik kaže godinu ipo dana da je star a izgleda kao nov, skoro bez tačkice, lik ga je amaterski koristio i lepo ga je očuvao. Magic Lantern kaže 9916+3948, od toga sam ja napravio nekih 600 fotki od početka godine.

Kad već pominjemo shutter count - koja je fora zapravo sa LiveView actuations? Svaki put kad prebaciš na LiveView računa se isto kao jedno okidanje?

Sad sam gledao jedan aparat izgleda kao nov al mu fali ona kapica sa točkića. Kaže ista prica prešao 20.000 za 2g korišten kao dr aparat itd. Verovatno snimanje sl. Kaže nosio u pixel na čišćenje pošto ga skoro pola g nije koristio. Šta raditi. Koliko se skraćuje vek sa video snimanjem. Da li da predložim čoveku da servis napravi procenu. Strah me da nije šta polivano pa posle ćao.

Baš sam danas komentarisao sa burazerom da ih nema baš puno(skoro nikako) polovnih za prodaju.

Neko moje razmišljanje je da imaš nov za 1300e(mađarska)-1350e(domaća) garancija sa kojom ispada da ti je mirna glava 2god za 350e i prvi ga njušiš i ima 0 okidanja itd..
E sad, grip vredi ali imaš 2 baterije i grip u zamenskoj izvedbi na ebayu za 60e.
Da mu je ostalo bar još 3 meseca garancije pa da ne razmišljaš uopšte :(

Nisam pametan, ali iskreno mislim da je bolje da se strpiš još malo i kupiš nov(barem bih ja uradio tako).

Slažem se. Ja kad sam hteo da dam tolike pare, hteo sam na nov 6D da idem, a i inače kad sam tražio polovno skoro da nijednog nije bilo na oglasima.

Nego hunder, otkud odluka da ideš na FF? Onaj Sony nije zadovoljio tvoja očekivanja ili hoćeš ozbiljnije da se baciš na fotkanje/video? Mnogo često menjaš telefone i aparate, mora da ti je to baš zanimljivo :)

Shvatam koliko je ovo skup sport, odmah gledam neke ozbiljnije objektive, bliceve, dodatne baterije, stative, torbice, itd, sve to kad se sabere nimalo nije jeftino. Realno sve bih to hteo da uzmem, ali nisam u mogućnosti odjednom da iskeširam, pa će morati malo po malo da ide :D

Taj 6D je jeftin za te pare, samo grip kosta 200e, a 20k je nista...

Slažem se. Ja kad sam hteo da dam tolike pare, hteo sam na nov 6D da idem, a i inače kad sam tražio polovno skoro da nijednog nije bilo na oglasima.

Nego hunder, otkud odluka da ideš na FF? Onaj Sony nije zadovoljio tvoja očekivanja ili hoćeš ozbiljnije da se baciš na fotkanje/video? Mnogo često menjaš telefone i aparate, mora da ti je to baš zanimljivo :)

Shvatam koliko je ovo skup sport, odmah gledam neke ozbiljnije objektive, bliceve, dodatne baterije, stative, torbice, itd, sve to kad se sabere nimalo nije jeftino. Realno sve bih to hteo da uzmem, ali nisam u mogućnosti odjednom da iskeširam, pa će morati malo po malo da ide :D
Menjam sve osim žene ;). Ovaj FF nije za mene nego za prijatelja već sam pisao par postova unazad. Ovaj 6D iskočio kao extra kombinacija kad se sve stavi na papir dodje preko 500e uštede A to nije malo. Zamolio bi da mi @driver odgovori vezano za video. Koliko se aka aparat sa tim. Rekao bi da je dečko profi i da mu je služio isključivo za video kao dr aparat.

Sve zavisi sta radi, 6D nije bas idealan za video, ali moze da zavrsi posao. Mada, nema bolji FF za video sa slicne pare.

Kontam da je mislio da li video "ostecuje" DSLR u smislu kao okidanje fotke. Imas 1 okidanje bukvalno jer se ogledalce digne i zavesica otvori i na kraju ogledalce se spusti i zavesica zatvori. Hvatanje frame-ova se vrsi electronic shutter-om, tako da zavesica ostaje otvorena. Dakle od te legende nista. Onda imas legendu sa pregrevanjem senzora - u normalnoj upotrebi ako dodje do toga da se senzor pregreje tj. dodje do odredjene temperature aparat ce ga ugasiti da ga zastiti. Jedini nacin da se osteti je losa upotreba - tipa kontam ako ga ostavis na suncu vrelog dana npr. ili tipa stavis ga pored vatre :d
Kontam ako ga je normalno koristio da nema sta da brines. Neka me driver ispravi ako gresim.

Ma brine me što je ispao onaj deo kapica na tockicu. Pominje da je imao i silikon pa eto zato možda izgleda ko nov.
Edit: vidim sad da je menjao ogledalce i ugradio Canon Eg-d. Nisam više pametan

Poslednja izmena:
Video sam taj oglas cim se pojavio... Po meni je to extra kupovina, nije mi jasno kako je i dalje aktuelno... Ako toliko sumnjas odnesite ga zajedno u servis na pregled

Kupljeno. E sad sta Bog da. Probao sam na brzaka sa starim 50 1.8 i nisam bas nesto odusevljen sa ostrinom.Verovatno je objektiv cisto sr.nje.Probacu jos AFM posto onako rekao bih da ima malo back fokus. Al zato video i iso brateeee.Nije ni cudo sto volite FF.Pa na iso 6400 ima suma ko na 600d sa 1600.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno