Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Haha :)

Sad gotovo, ali nema veze sto je koristio za video, tu se aparat manje trosi nego za fotke, mehanika je ono sto strada, mozesh ti da snimas video ceo dan, nema tu vise pregrevanja, to je bilo samo sa 7D u prvim firmware-ima dok nisu provalili dokle mogu da idu. Ja snimam cele godine po najgorem suncu i aparat je stalno u live view gde se najvise greje, nikada ne predje 60-70 stepeni (po Magic Lanternu), a warning za pregrevanje na MKII ili III jos nisam nikad video.

Sto se tice 50ice 1.8, ona je dovoljno ostra kad ubode fokus, sigurno ti masi, to isto mozes da namestis u Magicl Lanternu...

Pa da oštra je svaki 5ti put kad gadjam istu tačku. Jel moguće da je toliko loša. Primetio sam da se fokus razlikuje kroz tražilo i i live view. Fali mu malo. U Ml sam proverio broj skljocanja i nije me slagao. Oko 18000 s t o za ovu mašinu nije ništa. Aj sad preporuka za neki koji ne masi A da slike seku. Portreti većinu i sitna deca. A da je do 500e max

Ja sam imao neku 50 1.8 na kratko, na 600d je bila muka za fokus, na 5d3 je moglo da se namesti, ali sam morao da stavim +20 u podešavanjima. To ne znači da i ti treba toliko da staviš, ali nemoj da te iznenadi tako ekstremna vrednost.

Poslednja izmena:
Pa da oštra je svaki 5ti put kad gadjam istu tačku. Jel moguće da je toliko loša. Primetio sam da se fokus razlikuje kroz tražilo i i live view. Fali mu malo. U Ml sam proverio broj skljocanja i nije me slagao. Oko 18000 s t o za ovu mašinu nije ništa. Aj sad preporuka za neki koji ne masi A da slike seku. Portreti većinu i sitna deca. A da je do 500e max

Za 500e jedino mozes da kupis 24-105/4L kao dobar univerzalni objektiv, ali ce ti za unutra trebati blic ili da dizes ISO u nebesa, pogotovo za decu...

Kupljeno. E sad sta Bog da. Probao sam na brzaka sa starim 50 1.8 i nisam bas nesto odusevljen sa ostrinom.Verovatno je objektiv cisto sr.nje.Probacu jos AFM posto onako rekao bih da ima malo back fokus. Al zato video i iso brateeee.Nije ni cudo sto volite FF.Pa na iso 6400 ima suma ko na 600d sa 1600.
50mm 1.8 tek na 2.5 dobije detalje, sve ispod toga nema dovoljno detalja cak i kada ubode fokus. A fokus masi non stop. Mozes ga stelovati koliko hoces, neprecizan je i ne mozes mu nista. Plastikaner je i ne vredi po meni realno ni za sta osim da se ljudi uce na njemu da koriste prime.

Imao sam 2x novi canon 50mm f1.8 II, koristio ih na 500d/550d/600d i 60d
Oba su bila netačna i neprecizna, broj tačno fokusirnih fotografija je bio otprilike 8 od 10.
Najveći problem mi je što su oba imala front fokus pa su na f1.8 bili neupotrebljivi. Rasturao sam po YT snimcima, prelemljavao ono ali nije vredelo u mom slučaju. Jeste on mekši na 1.8 ali da je fokus tačano tamo gde treba ne bi bilo problema.

Sada sam sa 6d otišao u radnju treći put, izvadili mi na pult 5kom i birao sam dobrih pola sata, na kraju uzeo najoštriji i najtačniji. Došao kući uradio mfa na +8. Tačan je i oštar, koristim ga samo na 1.8, još nisam ni probao na npr 2.0, 2.2, 2.5 ni drugim blendama.
E sada taj i takav objektiv vredi nov 95e sa 2god garancije.
Imao sam i 50mm mk I, i bio je oštar i precizan kao i ovaj sada stim što je bio čvrst i utegnut...nije raspad u prednjem elementu kao ovi mkII, svima se klati i raspada prednji element, luft baš dobar imaju svi.
Evo primera i za amatersku ulogu deluje mi savim ok:

https://www.flickr.com/photos/101188349@N08/sets/72157649804410850/

Gde to daju da se bira, čisto da znam ukoliko se odlučim da ga kupim. Mada, mnogo se više nerviram zbog unutrašnjih fotki, mislim da mi je veći prioritet blic. Katastrofa koliko mora da se diže ISO u zatvorenom na kropu sa kit-om, a ovaj ugrađeni blic daje loše rezultate. Fotke su čudne sa njim, nije dovoljno jak i mnogo bitnije, ne mogu da ga odbijam, a ne zeza mi se vizitkama...

Skupiću kintu da uzmem neki TTL, na Amazon.de ima YN 568EX II za 111 evra http://www.amazon.de/Yongnuo-YN-568...F8&qid=1420888421&sr=8-4&keywords=yongnuo+ttl. Bolje to nego da čekam mesec dana da stigne sa Aliexpress-a, ovako stigne za par dana kod rodbine u germaniji, pa mi oni proslede samo busom...

U Fotostore sam ja pazario. Zvao sam, pitao koliko ima komada i jel mogu da ih proverim pre kupovine. Kaže normalno da može ;)
A ove moje fotke su bez blica, noć je i spuštene roletne. 2 sijalice od 75w u plafonjeri. Samo što sam malo obradio ;), i nije baš veliki ISO

@kurajber za Canon 50mm možda nemam iskustva, ali moguće da si ti imao iskustvo sa lošim primjerkom.
Ja imam Nikonovu i to je nevjerovatan objektiv. Autofokus se jednom naštima Fine Tune opcija i nakon toga možeš zaboraviti na to. Vrlo je precizan i vec na f2.2 oštar kao žilet.

Evo drndam afm na 50mm i nema šanse tri slike za redom da ubode isti fokus. Batalio sam sizifov posao

Mozda glupo pitanje - jesi li probao da fotkas sa stativa? Mozda se ti pomeris malo napred, nazad ili sl.

Stativ naravno ;) zato mi čudno da ne može da poveže tri iste slike sa istim fokusom

Ne znam. Ja sa mojim 6d i 50mm stalno slikam na 1.8. Nije sjajan ali nije ni loš toliko da me nervira.
Imao sam pre canona 60d sa kojim sam imao strašne probleme sa 50tkom, ta dupla krstatsta tačka je nešto zezala ili tako nešto. Morao sam na f3.5 da slikam.

C 50 1.8 je plastikaner pre svega namenjen ff. Za to je pravljen, na ff ga i treba procenjivati. Obzirom na cenu jasno je da mu kontola kvaliteta nije jaca strana a pre svega upotrebljeni materijali. Opticki je odlican za svoje pare, vidjao sam i primerke koji su razor blade na 1.8 a takodje i primerke koji su muljavi i na 5.6
Reci da je ovaj objektiv los i neupotrebljiv sirom otvoren je nerealno jer sve zavisi od primerka do primerka. Npr drugar ima primerak koji je jaci od mog 1.4 na istim blendama a daleko da je moj 1.4 los... sve je lutrija...

Meni moj 50mm bio super i radio bez greske i na 5D i na 6D a i kod novog vlasnika na 50D isto tako radi, i sasvim upotrebljiv na f1.8...

Evo mog na 1.8,fokusirao sam na slovo G

IMG_5734-2.jpg

Prilozi

• IMG_5732.jpg
    IMG_5732.jpg
    985.2 KB · Pregleda: 132
Poslednja izmena:
Objektiv treba probati na distanci na kojoj ga nomalno koristiš, ovo mi deluje da je skoro na granici najbližeg fokusa.

Ima malo front fokusa... da,na najblize je sto moze

Ovo jeste preblizu, ali je front fokus očigledan. Nikakav problem.
Lako se koriguje.
Imaš na netu uputstvo i A4 obrazac baš za podešavanje ovoga. Sada nisam kući, ali večeras ti to mogu okačiti, ako neko do tada već ne završi posao.

Kako će da podesi na canonu 550d sem otvaranjem objektiva i prelemljavanjem po uputstvu sa youtube(koje meni nije pomoglo)

Nisam siguran da svi aparati imaju ovu mogućnost. Ako nemaju, onda je to ozbiljan nedostatak jer skoro svaki objektiv ima potrebu za manjom ili većom kolekcijom.

Nemaju zato što on sada lepo treba da odnese taj aparat i taj objektiv u canonov servis i oni mu urade mfa(ono što skuplji modeli imaju u meniju) i lepo iskešira 3-5k dinara.
Ako mu se ne gađa još neki objektiv opet lepo ponese novce i uradi to isto za drugi objektiv...itd za sve objektive kojima treba korekcija.
Čista zarada ;)

Onda se već na 4-tom objektivu postavlja pitanje koji aparat je skuplji, a koji jeftiniji :)

Kao sto rece bokica nema to na 550d ali sam vec navkao,imam ovaj objektiv vec odinu i nesto dana i koristim ga uglavnom na 2.8 pa mogu da nacinculiram ;)

Da li neko moze nesto da kaze sta za tamron 2-70 2.8 vc

Vidim raspisali ste se zadnje strane o 50mm pa rekoh da pitam ;)

Brate, jel si ti kupio taj DSLR za sebe ili za ortaka? :D Vidim stresiraš se oko objektiva kao da si uzeo za sebe fotoaparat.

Vrh Dno