Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Dobar ortak.*** moram da mu pomognem.A i bice malo kod mene. On ide logikom skupo je dobro a moja logika je nije zlato sve sto sja :)

Da budem iskren, ako ne može sam da uloži vreme za odabir modela, objektiva i da nešto nauči o fotografiji, 6D definitivno nije DSLR za njega... Mada dobro, ko smo mi da kažemo drugima kako da troše svoj novac. Najviše mi smeta što se ti cimaš da mu nađeš dobar fotoaparat/objektiv, a on će najverovatnije da ga koristi u Auto režimu...

Ziva istina.*** vec sam pisao da covek ima malo vise para od mene pa moze da bira. Nas vecina 300e kapak.Pa ko sta voli.
Ali da cepa 6d crop,cepa.Mada ni ovaj sony nije los. Za ove pare sto sam ga uzeo mnogo mi bolje radi od canona 600d.

Nauka o podešavanju autofokusa aparata je mnogo veća nego što na prvi pogled deluje. Ja sam na nju potrošio desetine i desetine sati i evo šta sam shvatio, što ne može da se pročita u mnogim tutorijalima, odnosno ne na jednom mestu.

Pre svega, niti će bilo koji AF ikada savršeno raditi, niti će ga štelovanje istog napraviti da bude savršeno. Nelogična mašenja čak i u idealnim uslovima moraju da se očekuju.

Idealno setovanje autofokusa itekako ima veze sa distancom gde se fokusira. Nekako mi logično da će se 50ica (bilo koja) najviše koristiti za ljude ili objekte/subjekte slične veličine i bilo kakvo štelovanje na lenjiru ili tastaturi nije dobro. Ako znate koliko ćete biti udaljeni od subjekta, tako je i štelujte, ako niste sigurni onda neka otprilike računica kaže 50xžižna daljina, znači 2500mm, odnosno 2,5m.

Kada štelujete autofokus, obavezno se setite da ne treba tačka na koju se fokusiralo da tačno na pola deli DOF. Nikako. Fizika optike tako ne funkcioniše, samo je zbunjujete. Jedna trećina predela u fokusu treba da bude iza tačke na koju se fokusiralo, a dve trećine posle te tačke. Reko sam da ne radite na lenjiru, ali mora tako da vam na primeru objasnim. Ako na lenjiru fokusirate na broj 5 i DOF vam je 3cm, ne treba da vam ono u fokusu bude od od 3,5cm do 6,5cm, nego od 4cm do 7cm. Dakle trećina, pa tačka fokusa, pa dve trećine.

Sledeće i jako bitno što takođe nisam nigde pročitao, jeste odakle stiže fokus na idealnu tačku. Šta to znači? Ako fokusirate nešto na 2,5m udaljenosti i objektiv vam kreće sa beskonačnosti, fokus će imati tendenciju da ostane malo napred (primer: na 2,51m). Ako fokusirate sa makro dela na 2,5m, fokus će imati tendenciju da se zaustavi ranije, primer: 2,49. Što znači da kad štelujete fokus, morate da probate sa oba kraja i napravite negde između, odnosno da sa obe strane jednako "maši," ali da se ispoštuje ono iz prethodnog pasusa.

Što se više udaljite, to će teže da vidite šta se dešava, ali moraćete. Stavite crno beli profil i odvrnite kontrast i oštrenje do kraja. Za idealan fokus kao reper obavezno koristite kontrastno autofokusiranje iz live viewa koje je po preciznosti superiorno i u poređenju sa 1d x i najboljim objektivima. Za početak je dobro ovako: kontrasni fokus iz livew view, pa pa klasičan sa macro, pa klasičan sa beskonačnosti, pa uporedite te tri fotke. I tako bezbroj puta :D. Kasnije možete da pravite neka pomagala, ali ništa nije idealno, čak ni ona što se kupuju.

Najbolje što sam video jeste DotTune podešavanje, ali automatizovano uz Magic Lantern (ne znam koji su aparati podržani). Dobar je zato što vam bukvalno 100x prekraćuje vreme, ne preterujem. I koliko toliko grafički prikazuje šta se dešava. Opet je bolje raditi što više prelaza i što više setovanja. Uz DotTune se najbolje vidi koliko je bitna razdaljina, pogotovo za brze prajmove. Štelovanje autofokusa često izbacuje rezultate koji samo zbunjuju i moraju se eliminisati. DotTune uz Magic Lantern je dobar jer omogućava da se skupi ogroman broj podataka za veoma kratko vreme, a onda u tom moru podataka ti "false" rezultati se lako eliminišu, što prilikom ručnog podešavanja zna da baš zbuni korisnika. DotTune je skoro u potpunosti automatizovan, do toga da vam na kraju sam podesi najbolji vrednost za AF, ali se određene stvari moraju ispoštovati i, kao što rekoh, najbolje je i sa njim raditi više prelaza i setovanja.

Sve stoji sem...

Jedna trećina predela u fokusu treba da bude iza tačke na koju se fokusiralo, a dve trećine posle te tačke.

Dobar post :)

Treba da stoji 1/3 ispred tačke fokusa, a 2/3 posle tačke fokusa (iza i posle su sinonimi)

Posle se izrazio još preciznije "Dakle trećina, pa tačka fokusa, pa dve trećine." pa si to trebao da naglasiš.

Koje je objašnjenje za tako sugerisan raspored dubinske oštrine?

Poslednja izmena:
Jasno je sta treba da stoji iz onoga sto je kasnije napisao. Ono sto ne stoji je da se DOF tako rasporedjuje (1/3 ispred i 2/3 iza). To nekad jeste tako ali daleko od toga da je pravilo. Najbolje pogledati neki dof calculator za razlicite zizne daljine i razlicite blende...

Dobra je ideja i post generalno pa nije bilo potrebe da sugerišem šta je tačno trebalo da napiše, kad je očigledno lapsus u pitanju.

Pravilo 1/3 ispred i 2/3 iza u fokusu više važi za široke i normalne objektive, ako se ide ka telephoto i pogotovo macro objektivima, ovaj odnos je 1/2 ispred - 1/2 iza.

Ovaj odnos za DOF je više stvar potrebe i navike.
Kada koristite neki od šablona za podešavanje DOF-a na njima je najčešće već ukalkulisana veća vrijedno iza samog objekta.

Unapred se izvinjavam ako pitanje nije za ovu temu.
Ali, ja kupio prvi DSLR...
Po preporuci odavde, uzeo Canon 600d + 18-55 + Sigmu 28-105 2.8-4...
Dešava se sledeće: Sigmi autofokus radio dva dana i posle toga kao da je mrtav objektiv. Na MF radi normalno. Posle par dana AF proradio na sat-dva i od tada ponovo ne radi.
Izgleda da sam žešći baksuz.
Da li ovo može i da li vredi da se nešto popravlja i ako može - gde?

http://www.ebay.com/itm/6x-Savvies-SU75-screen-protector-ultraclear-for-Canon-EOS-600D-/191442702547?pt=UK_Photography_Screen_Protectors&hash=item2c92dfd0d3

U Nemačkoj, fri šiping, 2.54$, meni je sve stizalo u roku 2-7 dana kući. Sve preporuke za njega ;)

Ako nemaš ti paypal ili nemaš nikoga da poruči za tebe to...mogu i ja, samo što sam u Pančevu ;)

Uzeh ove folije, naručeno 6og poslato 7og, stiglo danas. Ok su, ne prave se mehurići pri lepljenju, nije neki ekstra kvalitet za te pare, ali pristojne su.

Skinuo ovu nakaradnu foliju od prethodnog vlasnika:

img20150114152954.jpg

To sad izgleda ovako sa Savvies:

img20150114181939.jpg

Čisto i spreda da isprozira rebelko :D

img20150114182254.jpg

Odlično, samo da znaš da za te novce a i duplo skuplje ne možeš naći ni 1 komad a kamo li 3 ili 6 koliko si već dobio ;)

Sta ce ti folija, pa nije to kineski mobilni da ce da se ogrebe :) Sad sa tom folijom izadji napolje i probaj da bilo sta vidis na ekranu :)

Potpuno se isto vidi sa folijom i bez, refleksija je ista, proverio sam.

Folije na ekranu!?? Ahahahahah *** pa vama tehno geekovima se sve moze prodati! :d
Ajde skidaj ta ****** sa ekrana, nemoj da se blamiras na ulici! :d

Kod mene na d7000 se dobije zaštitni plastični poklopac, a realno taj ekran i nema neku veliku upotrebnu vrijednost.

Folije na ekranu!?? Ahahahahah *** pa vama tehno geekovima se sve moze prodati! :d
Ajde skidaj ta ****** sa ekrana, nemoj da se blamiras na ulici! :d

Neću. Šta vas briga šta drugi stavljaju na svoj fotoaparat, ako hoću da imam foliju na ekranu to je moja stvar.

Ja sam na 6D stavio foliju jer sam izgrebao ekran na 5D u roku od dva dana koriscenja. Ali sam je morao skinuti jer se apsolutno nista nije videlo na ekranu, tako da sad samo pazim i to je to :d

...i tako ce onaj ko za koju godinu dana, kupi polovan aparat u pola cene imati netaknut displej, a ti koji si platio punu cenu, gledaces u mutnu foliju sve vreme...

Ko? Ja sam kupio polovan aparat koji je imao neku mutnu foliju od tableta krivo isecenu, a ja sam stavio lepu providnu koja je mnogo bolja, clear je skroz. Da menja prikaz u odnosu na bez folije, ne bih ni stavljao...

Te što si kupio ja imam i na telefonu i na aparatu i prikaz je isti kao i bez nje. Ne škodi a može da bude korisna ;)

Dobro je ljudi, sta ste napali coveka. Verovatno voli da mu tehnika bude sva u mint stanju, a kada nekad hoce da proda aparat, prodace ga lakse nego da je izgreban :)

ne mislim da cevek radi nesto pogresno :) nego, eto tako, iznosim neko svoje trenutno misljenje o zastitnim folijama :)

Da li je lepio neko tempered glass na ekran aparata? U poslednje vreme je dosta popularno za telefone.

Ја ставио први дан фолију и скинуо сутрадан. Екран је данас као и када сам купио апарат. Не знам чиме може да се огребе није ми јасно шта ви радите са апаратима:).

Dobra folija, pravilno zalepljena se uopšte ne razlikuje od samog ekrana bez folije. Ne trude se proizvođači aparata da na displeje stavljaju ne znam kakve anti-reflex, anti-scratch ili anti-mast premaze i lejere da bi stavljanje folije pokvarilo prikaz. Čak šta više, ima folija koje imaju antireflex sloj, pa mu dođu i bolje nego samo (ko bajagi) staklo na niskobudžetnom displeju niskobudžetnog DSLR-a.

Nazad
Vrh Dno