Šta je novo?

Kućna rasveta

Od jeftinih G9 koje sam koristio, ja sam ostao na Eglo. Najduže traju, najbolje svetle. Imam ih oko 150 u kući. Manje-više.

Sad sam probao ovo što kažeš i ako želim da fotografišem, moj telefon za 1-2 sekunde shvati o čemu še radi i prestane da treperi.
Kada sam pokušao da snimim video, treperenje je prestalo tek kada sam prešao na Wide kameru.
 
Mogu da probam, možda su bolje od ovih što imam.
Ako ima još neka preporuka, pišite :)

Inače ne bavim se fotografijom, nego mi za oči smeta to što trepere, iako neprimetno, pa mi je ovo sa kamerom test :)
Zbog toga, u sobi gde imam te g9 trepćuće, palim ih samo po potrebi, a inače koristim lampu sa ikea sijalicom (sa uskim grlom) koja ne trperi.
 
Koju to tačno seriju Ikea sijalica imaš pa ne treperi (na kameri)? Pošto ja imam E27 grlo (= klasično sijalično grlo, klasična sijalica) IKEA Ledare seriju u podnoj lampi koja ne treperi (i koja maskira fino problem sa variranjem napona uveče) a posle kad sam kupio E14 grlo "minjonke" isto iz IKEA Ledare one boga mi trepere na kameri i kad se uključi "anti-banding" opcija (svejedno 50 ili 60 Hz) i kad sam u toj sobi tačno primetim u sekundu kad su krenuli ti problemi sa naponom i da nešto nije u redu sa svetlom. A Ledare serija su kao dimabilne LED sijalice...
 
Poslednja izmena:
To je ova. E14 grlo.
Pogledaj video da vidis razliku, sad sam ga snimio. (zanemari ovu foliju na ikea sijalici :))
 

Prilozi

  • 20211202_130019.jpg
    20211202_130019.jpg
    115.1 KB · Pregleda: 98
  • 20211202_140750.mp4
    921.2 KB
Poslednja izmena:
To je "Ryet"... "Ledare" serija koliko vidim sad na IKEA sajtu više ih uopšte nema. Sreća pa sam kupio rezervnu sa E27 grlom.. pošto je to jedina sijalica u kući koja ne "treperi"/ ne oscilira intenzitet svetla uveče kad krene da histeriše napon struje.
 
Postoji li neko resenje za kasnjenje prilikom ukljucivanja LED lustera tj. da se isto ukloni ili minimalizuje? Uzeo sam nedavno jedan i nakon sto se ukljuci na prekidac, prodje sigurno sekund dok se ne upale diode. Diode su dimabilne i luster se pali/gasi instant preko daljinskog, ali nije prakticno juriti daljinski po sobi u mraku, pa me zanima resenje za zidni prekidac.
 
Ja sam takav problem imao sa odredjenim LED sijalicama. Kada upalis na prekidac potrebno je "odredjeno vreme" da se upali sijalica. Ali ako posle recimo minut vremena ugasis pa upalis, nema kasnjenja. Ne znam kakav ti je taj luster.
 
Pre ovoga je bila obična plafonjera sa led sijalicom i palila se instant, doduše nije bila dimabilna. Luster nema klasične sijalice, već su led trake u obliku kvadrata.
 
Nisam stručan za tu elektroniku ali mislim da je u pitanju sam čip. To što je dimabilno ne bi smelo da ima veze jer 2 dimabilne sijalice koje imam se pale bez kašnjenja. A ako je u pitanju čip, onda znaš i sam u čemu je problem.
 
Moguće, ovako mi je super i po izgledu i po svetlosti, ali mi ovo kašnjenje malo smeta. Zato gledam neko rešenje ako uopšte postoji.
 
Znam na sta mislis. Meni su one bile u hodniku i kada dolazim kuci, upalim svetlo, i u tom trenutku dok ne zasvetli SVAKI PUT pomislim da je crkla. Fast forward, stavio sam ih u podrum. I dalje rade :rolleyes:
 
Isti slucaj sa plafonjerom/lusterom, sastavljena iz više krugova gde su led trake, 60w.
Mozda je to do drivera, prvo da ispegla napon? Naviknes i teras dalje :)
 
Mozda, i ponavljam mozda, bi moglo da se sredi postavljanjem kondenzatora gore na zice kod lustera (ne verujem da imas i nulu i fazu na prekidacu). Ali ako ne znas sta radis savetovao bih te da ne isprobavas nego da se sa nekim stucnijim posavetujes. Ja licno sam montirao one smart prekidace sa AliExpress-a i za njih je bila neophodna nula koje nema na prekidacu (u uticnici naravno mora da je ima) jer je kod nas standard da se provlaci samo faza kako bi se zatvorilo/otvorilo kolo. Mozda je sada drugacije na novim zgradama/kucama.
 
Nisam odvrtao prekidac da pogledam, ali da, verovatno nema nulu. Nemam s kim da se konsultujem, ali kad bih znao sta treba da odradim, verujem da bih mogao bez problema.

Deluje da je problem do drajvera, posto to vecinom spominju kao uzrok po netu (ne konkretno za ovaj, vec generalno za LED lampe/lustere). Primetio sam da ponekad na milisekundu "smanji" intenzitet, kao pre stare sijalice, to je doduse bas slabo, ali primetno. Medjutim kad se ukljuci neki jaci potrosac, tipa pumpa od hidrofora, onda je bas primetno, jer smanji intenzitet svetla na mozda pola sekunde.

Nazalost, nisam pronasao resenje, jer moguce i da ga nema, svi pisu ako smeta da se vrati, a ne skida mi se sada kad sam se zezao da namestim, jos ce mi ostati rupe u plafonu zbog razlicitog rasporeda srafova.
 
Do drivera je.
Ispravljač u driveru sadriži reaktivne komponente koje koristi za peglanje napona. Svaki ima, samo je pitanje koliki je delay.
Rešenje je da se promeni driver sa onim za koji se pouzdano zna da ima manji delay.
 
Šta ima od led reflektora sa senzorom a da nije kineski krš (koji se pokvario nakon 7 meseci)? Osetljivost senzora i dužina osvetljenja da se može štelovati, 10-20 wati je dovoljno.
Vidim imaju Osram i Hyundai reflektori do 3000 din koji se uklapaju u traženo, ima li još nešto brendirano i sa fiskalnim računom da vredi probati?
 
I mene interesuju led reflektori,cekati neki u lidlu gde ima garancija ili uzeti neki tipa Horoz,Mitea..?
 
Poručio bih ovaj LED panel, treba da zamenim stari od 24w koji nije dovoljno jak za moju sobu a i drajver mu je oslabio. Jel ga uzimao neko?
 
Obrati pažnju da je ovo 6400K svetlo, plavo praktično. Nekima smeta takvo svetlo.
 
Sve led sijalice u kući koje koristim su 6500k, zar to nije hladno bela? Zidovi u sobi su tamno žuti tako da mu to daje neki balans, a i sam panel ubrzo požuti tokom upotrebe.
Ako imate još neki predlog dajte da razmotrimo, 36w minimum, 60x60 sa ramom.
 
Posle 8 dana mi javljaju da su polupali led panel i da poručim ponovo. Ne bi ni javili da ih nisam kontaktirao preko korisničke podrške. Daily Express, bar su pošteno javili da ponovo poručim.
 
Koja je razlika izmedju ovih toplo zuto i hladno belo?
Ja imam dve toplo zuto i stavio sam ih napolje jer ih nemam gde. Uopste ne svetle dovoljno jako a i ne prijaju nikom od ukucana.
 
Broj ispod svetla predstavlja temperaturu u Kelvinima, kako se inače označavaju izvori svetla.

Lighting-colour-temperature.jpg
 
Nakon promene ko zna koliko sijalica i raznih temp, na kraju sam sve moguce zamenio za 4000K.
Meni licno ta boja najvise prija indoor, ceo dan.
 
Dajte preporuku za dimabilnu sijalicu za sobu od 12 kvadrata. Znam za Tradfri, ali je 10W/1055 lumens sto mislim da bi verovatno bilo slabo.
 
Jedna od mana kad montiraš prilično jak led panel (u odnosu na stari) je što sve ostale prostorije u kući postaju mračne + prašina postaje vidljivija :) Elem, najjača led sijalica koja fizički staje u plafonjere koje imam u kuhinji i kupatilu je 11w. Sad me zanima da li postoje jače led sijalice koje fizički nisu veće od Lumax 11w? Lumax od 13w već ne može da stane.
 
Philips ima varijante od 13 W i 1521 lm.
last ned.jpeg
 
Pozdrav društvo, molim za preporuku kvalitetne dugotrajne klasične led sijalice E27 za dnevnu sobu (toplo bela ili neutralno bela), od 3000K do 4000K i jačine oko 100W i da nisu skupe.
Hvala na savetima 🙂
 
Evo npr. ova koju je Mitar preporučio u postu iznad. :)
 
Nazad
Vrh Dno