Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Kako nemaju veze, da ne postoje menjacnice bitcoin ne bi vredeo ni $1.8 a ne $18.000.

U ovoj priči o akcijama, fiatu i kriptou previđate bitnu stvar, dok se zamajavate definicijom milionera.

Onaj ko je vlasnik rudnika soli, može isto biti biti milioner, jer je vrednost rudnika 1 milion neke valute, recimo dolara.
Likvidnost tih njegovih sredstava je 0.
Da mu sutra zine d00pe za kešom, ne bi ga mogao imati tako lako.

Kripto je trenutno na pola puta između nekretnine i keša.

Ako poželiš da kupiš stan od milion dolara, trebaće ti skill da izvučeš te pare, jer svaki prodavac neće hteti da proda nekretninu za kripto, pa to iako faktički jesi milioner, nisi milioner kao neko ko ima toliki keš u banci. Svi milioneri imaju iste milione, samo neki imaju bolje milione od drugih, da se izrazim orvelovski :)

Moze, ali sa 1000 puta manjom razmerom i popularnoscu. Niti bi bilo 16+ miliona coin-a niti bi se rudarilo farmama ASIC-a. Za sve to su "krive" menjacnice, spekulanti i pohlepa.

Kripto je trenutno na pola puta između nekretnine i keša.
Bitcoin je definitivno propao kao zamena za kes. A i nekretnine su mnogo stabilnije, cak i u periodu krize.

Poslednja izmena:
да .
само да додам да у данашње време и милионер,милијардер не располаже својим новцем него банка. а када му затреба мало већи кеш ,онда долази до великих проблема. чак и смртници , гастрбајтери имају проблема кад ажеле да подигну неку цифру са 4 или 5 ништица иза јединице...

Poslednja izmena:
To su gluposti, poslovnice imaju minimum kesa zbog bezbednosti, tako da svako neuobicajeno veliko (hiljade, desetine hiljada i vise) podizanje novca moze da im onemoguci rad, pa je potrebno najaviti se nekoliko sati/dana ranije.

Moze, ali sa 1000 puta manjom razmerom i popularnoscu. Niti bi bilo 16+ miliona coin-a niti bi se rudarilo farmama ASIC-a. Za sve to su "krive" menjacnice, spekulanti i pohlepa.
Nemaju veze menjacnice sa tim, postoje i drugaciji nacini razmena i bili bi isto popularni da nije bilo menjacnica.
No postoji tema o menjacnicama, mozete tamo da nasavite, da ne gusimo vise ovu temu sa menjacnicama.

Da, rudari i vernici bi se nasli u Starbucks-u i razmenili coin-e za kes... Ko kupuje tako, veliki spekulanti (jer dobiju povoljnije na vecu kolicinu), mali (bas mali) ulagaci, koji bi eto da imaju neki coin i poneki paranoik kome je "anonimnost" bitnija od svega. Ostali bi da kupe karticom, e/mbanking-om, PayPal-om, SWIFT-om jer je i sigurnije i lakse.

Poslednja izmena:
To nema veze, oni su naduvali cene kuca dosta vise nego sto vrede tako da je moralo da se urusi. A covek je rekao da nekretnina ima sigurnost/vrednost i za vreme krize. Devetesetih su babe izdavale sobu studentima za 50-100 maraka i opet krpile nekako da prezive.

Bolje da si naveo primer Tita koji je oduzeo imovinu.

Poslednja izmena:
Da, rudari i vernici bi se nasli u Starbucks-u i razmenili coin-e za kes... Ko kupuje tako, veliki spekulanti (jer dobiju povoljnije na vecu kolicinu), mali (bas mali) ulagaci, koji bi eto da imaju neki coin i poneki paranoik kome je "anonimnost" bitnija od svega. Ostali bi da kupe karticom, e/mbanking-om, PayPal-om, SWIFT-om jer je i sigurnije i lakse.
Mozda bi ti u Starbucksu kupovao tvoje je pravo, kao sto rekoh postoje i drugi nacini gde ne moras deposit na menjacnicu, vec je direkna razmena a sajt/posrednik uzima provoziju.

Koliko vidim, pisao sam o trgovini bez posrednika (kao sto je i zamisljen). Sajt/posrednik ili menjacnica = ista stvar.

To nema veze, oni su naduvali cene kuca dosta vise nego sto vrede tako da je moralo da se urusi. A covek je rekao da nekretnina ima sigurnost/vrednost i za vreme krize. Devetesetih su babe izdavale sobu studentima za 50-100 maraka i opet krpile nekako da prezive.

Bolje da si naveo primer Tita koji je oduzeo imovinu.
I bolje su "store of value" a i volatilnost im je daleko manja. Oduzimanje imovine nema veze sa ekonomijom vec sa pravom tj. politikom, tako mogu da se oduzmu i akcije i zlato i bitcoin i glava...

Poslednja izmena:
Bitcoin je definitivno propao kao zamena za kes. A i nekretnine su mnogo stabilnije, cak i u periodu krize.

Kao što rekoh, između je ovo dvoje. Nije likvidan kao keš, ali kad se zapuca, ide sa tobom mnogo lakše preko grane od nekih šuški ili kuće na Dedinju :)

znaci onda ne treba kupiti 1 bitcoin nego stan?

Koliko vidim, pisao sam o trgovini bez posrednika (kao sto je i zamisljen). Sajt/posrednik ili menjacnica = ista stvar.

I bolje su "store of value" a i volatilnost im je daleko manja. Oduzimanje imovine nema veze sa ekonomijom vec sa pravom tj. politikom, tako mogu da se oduzmu i akcije i zlato i bitcoin i glava...
Nigde nisam napisao bez posrednika.

Koja je poenta posrednika ako ti imas coin-e a neko drugi kes (ili obrnuto)? I koja je razlika u odnosu na menjacnicu?

znaci onda ne treba kupiti 1 bitcoin nego stan?
Bitcoin za spekulacije (ako mozes da zivis s tim da skoro neograniceno skace/pada), stan za (o)cuvanje vrednosti.

Poslednja izmena:
Razlika je sto se moji coini ne nalaze na menjacnici. NO ko sto rekoh postoji tema o menjacnicama, da ne gusimo ovu.

Ako je tema "Kriptovalute - opšta diskusija" a ne "Hvalospevi o kriptovalutama, dizanje hype-a, sirenje ljubavi, only good vibes" onda moze da se diskutuje o svemu navedenom, a kvalitetniji, argumentovani odgovori bi dosta doprineli...

Naravno , ali ako postoji tema o menjacnicama, ne moramo o tome ovde, ako postoji tema o tome kad ce kripto balon puci ne moramo o tome ovde, ako postoji tema o rudarenju ne moramo o tome ovde, ako postoji tema o novcanicima ne moramo o tome ovde, ako postoji tema o airdropovima ne moramo o tome ovde.
Ovo je tema za opste diskusije koje nisu pokrivene ostalim temama. Otvorio sam je iz razloga da ne bi pravili off u ostalim temama, a ne da bi ovde diskutovali o necemu za sta postoji tema.

Poslednja izmena:
O airdrop-ovima i novcanicima nisam ni pisao, menjacnice sam pomenuo uopsteno (da su zasluzne za volume, cenu, itd.) a ne znam ni kad ce balon puci pa nisam ni pominjao. Tako da adekvatniju temu od ove nisam nasao, ako postoji - ti rasporedi post-ove. Ozbiljne odgovore ionako izgleda necu dobiti, ovde je ili tapsanje po ramenu ili sprdnja, kritika i prozivanje drugih "hejterima" cim slepo ne veruju...

Adekvatniju temu za sta ? Da ponavljas kako svi slepo veruju, kako se sve speklacija , kako su svi ovde iz pohlepe ?
Takvu temu nemamo ali si slobodan da je otvoris i slobodno pises u istoj. Ako je ovde ili tapsanje po ramenu ili sprdnja onda ne vidim zasto gubis vreme ovde.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Htedoh i ja neku, al' ne mogu.. mrzi me. :d
Aj' samo nešto... linux, nemaš elementarno znanje o protoku i razmeni kripto valuta.
I još nešto.. htedoh i sa ss-ovima i sms ss-ovima, al' baš me briga da li će neko da veruje il' ne.
Elem, nešto posle 15h poslat ltc na ECD, 15.30h stiže sms obaveštenje da je nalog realizovan, sledećeg dana oko 14.30h sve leglo na dinarski račun.
Osim provizije od 5%, sve ostalo za 5-icu!

I temu pod ključ, smara.

@linux
Takav ton ne priliči nekome ko želi iskreno da sazna nešto ili razmeni mišljenje i argumente. Pre se radi o nekom izbacivanju loše energije.

Odlican predlog Weasel, nek otvore svoju temu pa nek tamo pisu/troluju o stavovima koje zastupaju. 2-3 clana napravise od teme svoje igraliste za lecenje licnih problema kasnog ulaska u kripto svet. Mislim da je krajnje vreme da upotrebis svoja moderatorska ovlascenja u ovom slucaju i sprecis u centralnoj temi nastavak ovih monologa o pohlepi, menjacnicama, spekulacijama, pucanju balona.

btc juri ka 20k :D ....

@linux
Takav ton ne priliči nekome ko želi iskreno da sazna nešto ili razmeni mišljenje i argumente. Pre se radi o nekom izbacivanju loše energije.
Ovakav ton?
Ko nije usao u poslednji pola godine recimo pri sadasnjem velikom bullu zaista mora da je glup i zavistan na one koji su usli jel su ti sad mogu da izadju sa barem 5x ulozenog.
Onaj ko na primer prizna da je do sada bio glup sto nije usao je zapravo vrlo pametan rekao bih.
Odlican predlog Weasel, nek otvore svoju temu pa nek tamo pisu/troluju o stavovima koje zastupaju. 2-3 clana napravise od teme svoje igraliste za lecenje licnih problema kasnog ulaska u kripto svet. Mislim da je krajnje vreme da upotrebis svoja moderatorska ovlascenja u ovom slucaju i sprecis u centralnoj temi nastavak ovih monologa o pohlepi, menjacnicama, spekulacijama, pucanju balona.
Jeste, mnogo je bolji jednoglasni polilog "ko nije usao do sad taj je glupi zavisni hejter", "hvataj voz, jos malo pa nestalo", "veruj nam, majke mi, nema bolje investicije", itd.

Zakljucajte temu na 2 dana, da se malo ohlade glave. Civilizovan razgovor je ocigledno nemoguc.

Tapatalk

To je odgovor na post da ko udje u bullu je glup i pohlepan. Izvlacis reci is konteksta.

Kad god neko napise da ko udje sad je glup i pohlepan dobice isti odgovor da je retardiran i ljubomoran, a ti mozes da citiras koliko god zelis.
Takav post bez razloga ne bih nikada napisao i to je jasno kad se pogleda na koje postove sam odgovarao.

[SAJ]ber Kurajber > Necu da zakljucavam i onda punim druge topice sa off-om.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno