Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

^ sustina price.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Hajde i da ja nesto pisem mada uopste ne zelim da ulazim u ovu diskusiju i malo se nerviram sto sam potrosio vreme da procitam zadnjih par strana.
Naravno da danas zivimo u poredak u kome se bogatstvo meri u necemu, a to za sada je fiat. Niko ne pise koliko akcija imaju Bil Gates i Zukeberg vec koliko vrede u miljardama dolare. Pre par stotinak godina arapi su se merili koliko kamila i zlata imaju, danas sve to mere preko dolare.
Pre 20-tak godina nafta je vredela na berzama 25 dolara za barel, danas je 62, a znamo da je "vredela" i dosta vise. To ne znaci da je danas nafta kvalitetnija (pricam o iskopanoj a ne ova krajna sa aditivima) ali su cenu kroz godinama dizali zbog "potraznje". Sad mozete da kazete da cena raste posto non stop investiraju u nove naftene platforme pa to mora da se isplati. E pa i u kripto svet se svaki dan ulaze u nove grafike, asice...potosnja za struje.
Nafti i zlatu se blizi kraj iskopavanja...epa i bitcoinu se blizi kraj iskopavanja.
Kako se na svakom cosku prica o kriptovalutama svako bi pozeleo da ima bar 1 BTC. Ali total Btc-a bice 21 miijon. Kada bi od 7,5 milijardi ljudi na zemlju, bar 210 miliona pozeleli da imaju Btc-a i ta kolicina da je ravnomerno rasporedjena , onda svako bi imao po 0,1 btc. Sta ako 2,1 milijardu zele da ima Btc? E zato cena i raste...
I jos nesto, sta je cudno da neko pokusava da zaradi? Pa zar svi koji radimo idemo na poslu iz ljubavlju ili zbog para? Kada ti daju povisicu ti to lepo odbacis i kazes, ne ja ovo radim iz ljubavlju, sa mojom povisicom sefe ti kupi svojoj zeni bundi :D

Jel sad 18. btc izlazi na čikašku berzu ili je već izašao?

@ndandy
upravo
sta ima pokrice u danasnje vreme? Dolar je pokazao da moze ne samo bez btca nego i bez pokrica u zlatu. A btc se lako moze vrednovati prema necemu drugom ;)

pa sta definise cenu btca nego ponuda i potraznja. Cim su sada svi krenuli da kupuju normalno da nece ljudi da ih daju dzabe. Zasto je neko godinama rudario, trade-ovao, skupljao, kupovao, hodlovao, verovao... da bi, kao sto ste rekli, neki mesar kupio za 500$. E pa ne moze tako. Ili hejtuj sebe i gledaj sa strane (da li se bogate ili veruju totalno nebitno bar su usli) ili skupi m00da pa uleti, ali je pogresno hejtovati druge ljude zato sto su imali m.da i usli u pricu i pri tom zaradili.

Prema cemu, i kako bi izgledala ta menjacnica? :p ili mislis na drugu fiat valutu ......

Slažem se. Kada krene dolar da pada, biće im žao što nisu ostali u kriptou.

Sent from my S60 using Tapatalk

Zbog dolara padaju bombe, a kripto ne verujem da ima takvu podrsku :p....

• Like
Reagovanja: MPM
izgledala bi kao i svaka druga menjacnica :p srecom btc je sve skuplji pa ce hejt ko nije usao samo da raste :d moz da padne i neka bomba :D

Ovaj forum bi trebao da otvori Hall of Fame penzionisanih $ milionera podforuma kritpovalute da se motivišu naraštaji na pozitivno razmišljanje. Već ima par dresova da se okače i svaka im čast.

Slažem se. Ali, ako već gledaš njihovo bogatstvo kroz dolar onda bi morali da ostave screenshot njihovog računa u banci sa milion dolara, keša. A ne screenshot računa na menjačnici koji bi vredeo milione u dolarima, ali tek kada bi dospeo u banku.

neko je vec spomenuo. da li bil gejts ili zukerberg vrede milijarde npr 100 milijardi zato sto imaju 100 milijardi u banci?

hejt must go on :d

Njihove milijarde možda jesu i investicijama, ali milioni svakako jesu u banci. On da izgubi milijarde na propale akcije i ostalo, opet ima milione u banci. Kripto "milioneri" da izgube njihove investicije ostaju na 0. Razlika je nebo i zemlja.

Ali ne zovu se milioneri zbog navedneog vec milijarderi .
Tako se i ti kripto zovu milioneri, iako u banci imaju tipa par hiljada evra.

Pera ima u akcijama milijarde, on je milijarder bez obzira koliko ima u banci na racunu para(dal ima 1000 evra ili milion isto je) milijarder je
Tako je i onaj ko ima 100 btca na primer milioner bez obzira koliko ima u banci para.
To sto sutra mogu te akcije da vrede 0 ne znaci da on nije milijarder.
Ako ja imam 20 ferarija u garazi, ja sam milioner, bez obzira sto sutra mogu sve da ih slupam ili da potpuno izgube vrednost.

Slažem se. Ali, ako već gledaš njihovo bogatstvo kroz dolar onda bi morali da ostave screenshot njihovog računa u banci sa milion dolara, keša. A ne screenshot računa na menjačnici koji bi vredeo milione u dolarima, ali tek kada bi dospeo u banku.
Ne. Vredi milion dolara u bilo cemu sto je neko spreman da plati milion dolara. Bez obzira da li je to vila na dedinju, ferarri u garazi, akcije u microsoftu, zlato, vinogradi, jahta sta god...

Po tvojoj logici Bil Gejts je milioner jel ima milione u banci i nije milijarder ? Kako da ne.

Poslednja izmena:
Poenta priče je da prestanete da palite ljude kako će postati milioneri kroz kripto, upoređujući ih sa milijarderima koji imaju stvarne milione i prividne milijarde, samo ako uspeju da ih unovče milijarde. A Pera ako ne unovči milione u BTC-u ostane na 100e u banci za razliku od Bila kome ostaju milioni.

To ti je kako da upoređuješ dva kockara, kineza koji je težak milijarde i ode u Monte Karlo i spiska 10 miliona za veče. Njemu to nije ništa. Ali, ako pera spiska svoju ušteđevinu na BTC pera može da ostane bez krova nad glavom.

Tako da obazrivo sa navođenjem ljudi u kocku.

• Like
Najveći problem Kripto valuta je što ih 99% ljudi kupuje samo zbog očekivanja da će im rasti vrednost, a ne zbog neke realne potrebe. Rast koji se bazira samo na ocekivanjima je čist špekulativni balon.

• Like
Ja svakako ne bih u banku stavio više od par hiljada dolara. U čemu je razlika da li držiš pare u menjačnici ili u banci? U oba slučaja te pare više nisu tvoje, nego su kod nekoga ko će ti možda nekada dati da ih podigneš, a možda i neće.

Kakvo vam je misljene o firstcoin-u? U pitanju je vise nesto slicno multi levelingu gde pravis svoju mrezu ljudi, gde pozivas ljude da se prikljuce (paketi od 100$ pa nadalje) i time dobijas aktivan prihod, a pasivan bi bio od prodaje coin-a na berzi u zavisnosti ako nastavi veci rast. Sto je paket skuplji imas bolje beneficije, bonusi neki,... Ispadne neka kompleksa matematika :)

^^ Ispadne prosta piramidalna sema, zaobidji to. Nema veze sa matematikom ;)

Poenta priče je da prestanete da palite ljude kako će postati milioneri kroz kripto, upoređujući ih sa milijarderima koji imaju stvarne milione i prividne milijarde, samo ako uspeju da ih unovče milijarde. A Pera ako ne unovči milione u BTC-u ostane na 100e u banci za razliku od Bila kome ostaju milioni.

To ti je kako da upoređuješ dva kockara, kineza koji je težak milijarde i ode u Monte Karlo i spiska 10 miliona za veče. Njemu to nije ništa. Ali, ako pera spiska svoju ušteđevinu na BTC pera može da ostane bez krova nad glavom.

Izvrćeš raspravu kako tebi odgovora.
Niko nije poredio vlasnika btca i Bila.

Jednostavno je BIl stavljen kao primer da ne mora da se imaju pare u banci da bi bio milioner niti milijarder. Da se kolicina bogatstva u dolarima ne meri samo parama na racunu.
Ti si napisao da mora da dostavi screenshot racuna da bi dokazao da je milioner. To nije tacno i to je glupost.

Nema ako uspeju da unovce, ako nesto ima neku cenu znaci da je neko spreman da kupi to nesto po toj ceni. Ako ja imam 100 akcija microsotfa a svaka akcija vredi 100 dolara. Ja imam 10 000 dolara. Ako ne mogu da ih unovcim za 10 000 dolara vec znaci da svaka akcija ne vredi 100 dolara. Jednostavno ponuda//traznja = cena .

Dokle god je cena btca lupam 15 000 dolara ja ako imam 1 btc imam 15 000 dolara. KAo imam 70 btca imam vise od milion dolara. Potpuno je sve jedno dal ih imam na racunu u zlatu, u btc-u i da ne nabrajam opet glupost. Isto kao sto zlato i btc moze da izgubi vrednost moze i dolar.

2014-02-20-usd-purchasing-power.jpg

Vecinu svojih para nikad ne bih drzao u dolarima, a kamoli u banci. Toliko glup nisam.

Poslednja izmena:

veze s vezom nema to sto si napisao. niko nikoga ne "pali" niti tera pa postane kockar. na njima je da odluce. to sto pera nije usao nije bitno. kakve veze ima ako nego igubi milijarde ostace mu milioni, pa niko te ne tera da cuvas pare u btc ili u banci, lepo podigni te milione i budi milioner. Kada postosis 100k na q.rve, pice i zezanje onda vise nisi milioner nego si devetstohiljaditer :) lepo ti je weasel objasnio ali ne kapiras. Znaci ja ako imam 100e u banci onda sam 100 evrar :d nema veze ako mi auto u garazi ferari, imam firmu, kuca vredi pola miliona... opet me je.e tih 100e u banci :D bil posto je milijarder moze mu se da ima milione u banci (mozda) onaj ko je milioner ima hiljade u banci, onaj ko je hiljarder ima stotine u banci i td...

Nema ako uspeju da unovce, ako nesto ima neku cenu znaci da je neko spreman da kupi to nesto po toj ceni. Ako ja imam 100 akcija microsotfa a svaka akcija vredi 100 dolara. Ja imam 10 000 dolara. Ako ne mogu da ih unovcim za 10 000 dolara vec znaci da svaka akcija ne vredi 100 dolara. Jednostavno ponuda//traznja = cena .

Druže pa ti ne znaš kako funkcioniše tržište ako ti je to tvoje rezonovanje.
Vrednost za tebe je vrednost u trenutku prodaje, sve ostalo je fikcija. Samim tim što prodaješ ti menjaš vrednost. Ti ne praviš ponudu time što držiš kod sebe. Nego samo kada staviš na prodaju, i time odmah menjaš cenu.

Ja svakako ne bih u banku stavio više od par hiljada dolara. U čemu je razlika da li držiš pare u menjačnici ili u banci? U oba slučaja te pare više nisu tvoje, nego su kod nekoga ko će ti možda nekada dati da ih podigneš, a možda i neće.

Narodna banka Srbije garantuje isplatu za sve deopozite do 50 hiljada evra, preko toga možeš da se naplatis iz imovine banke (ako šta ostane). S obzirom da ima oko 20 banki u Srbiji u svakoj otvoriš po račun i možeš apsolutno biti siguran za milion evra.

Narodna banka Srbije garantuje isplatu za sve deopozite do 50 hiljada evra, preko toga možeš da se naplatis iz imovine banke (ako šta ostane). S obzirom da ima oko 20 banki u Srbiji u svakoj otvoriš po račun i možeš apsolutno biti siguran za milion evra.
Nije tačno, to se odnosi na jedan matični broj, znači na jednog čoveka.

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

25158064_456685884726487_8326642520945715061_n.jpg
Evo ovako se sprdaju hejteri. Ali ni ovo nije tacno posto mnogi od nas se secamo da je ovo bilo moguce sa Xapo karticom. Doduse i danas EU gradjani koriste Xapo bez problema, samo je za nas van EU to ukinuto.

Izguglaj "fractional banking", pa vidi šta se događalo u Grčkoj sad skoro. Ništa ja njima ne verujem

Izguglaj "fractional banking", pa vidi šta se događalo u Grčkoj sad skoro. Ništa ja njima ne verujem

Nadam se da ne misliš da menjačnice kripta drže 1/1 svaki dolar koji narod uloži i čeka ih da povuku? Ha!

Šta misliš odakle rast BTC-a hiljade dolara dnevno? 10 ljudi ulože po $1000 u menjačnicu, menjačnica za $9000 kupi još kripta, podigne cenu(svi srećni a pogotovo oni jer uzimaju na % od cene za obradu transakcije), a $1000 ostavi na računu(to je optimistična procena, jer vrlo verovatno ostave $100).

Poslednja izmena:
Nadam se da ne misliš da menjačnice kripta drže 1/1 svaki dolar koji narod uloži i čeka ih da povuku? Ha!

Šta misliš odakle rast BTC-a hiljade dolara dnevno? 10 ljudi ulože po $1000 u menjačnicu, menjačnica za $9000 kupi još kripta, podigne cenu(svi srećni a pogotovo oni jer uzimaju na % od cene za obradu transakcije), a $1000 ostavi na računu(to je optimistična procena, jer vrlo verovatno ostave $100).
Ni na menjačnicama ne držim ništa, naravno.

Jel mislis da u banci kad deponiras milijardu i oni ti cuvaju? Pa razdele to po kreditima a kad ti dodjes da uzmes svoju milijardu tek tada shvatis da nemas mozda ni pola

Druže pa ti ne znaš kako funkcioniše tržište ako ti je to tvoje rezonovanje.
Vrednost za tebe je vrednost u trenutku prodaje, sve ostalo je fikcija. Samim tim što prodaješ ti menjaš vrednost. Ti ne praviš ponudu time što držiš kod sebe. Nego samo kada staviš na prodaju, i time odmah menjaš cenu.
Nauci me ti molim te kako funckionise trziste sa izjavom da neko nije milioner jer nema screenshot milion dolara na racunu kod banke.
Ako je vrednost akcija 1 dolar i imam 100 akcija ja imam 100 dolara dokle god je vrednost akcija 1 dolar.
Ako imam 100 evra ja imam 12 000 dinara, dokle god je kurs 120 dinara , a ne samo u trenutku kad prodajem evre.

Poslednja izmena:
Nisi upravu. Svaka banka osigurava depozit do 50 hiljada evra kod agencije za osiguranje depozita u sklopu NBS. Pošto su sve banke platile to osiguranje onda imaš pravo za sve i da naplatis.
http://www.aod.rs/od-faq.html#!
Po ovome si u pravu, nisam shvatio da je i u početku bilo tako, gotovo sam ubedjen da je Dinkić rekao svi štedni ulozi po jednom čoveku.

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Ovo je ozbiljna stvar, a ljudi misle da cenu diriguje ponuda i potraznja izmedju dva lica i da je menjacnica samo neutralni posrednik. Oni sada testiraju dokle moze cena da ide gore pa kada se dostigne cena koju vise niko nece da plati onda ce medju prvima da izadju u dolare. Onda ce brze bolje i ostali, ali cena ode dole brze nego sto se popela. Bice ovo vesela zurka, da li na 20, 50 ili 100k, to znaju samo glavni koji i drze sve ovo.

Ja mislim da je situacija jos gora, da oni nemaju ni fiat-a ni coin-a toliko koliko prikazuje balance.

Jel mislis da u banci kad deponiras milijardu i oni ti cuvaju? Pa razdele to po kreditima a kad ti dodjes da uzmes svoju milijardu tek tada shvatis da nemas mozda ni pola
Banke moraju da drze odredjen % inace ih likvidiraju. I ako dodjes po svoju milijardu - dobices je. Problem je ako svi koji su deponovali dodju po svoje, to nece moci da se isplati. Ali isto je i u crypto svetu, da svi istovremeno povuku fiat ili coin-e, samo mali broj bi i uspeo.

Pre 20-tak godina nafta je vredela na berzama 25 dolara za barel, danas je 62, a znamo da je "vredela" i dosta vise. To ne znaci da je danas nafta kvalitetnija (pricam o iskopanoj a ne ova krajna sa aditivima) ali su cenu kroz godinama dizali zbog "potraznje". Sad mozete da kazete da cena raste posto non stop investiraju u nove naftene platforme pa to mora da se isplati. E pa i u kripto svet se svaki dan ulaze u nove grafike, asice...potosnja za struje.
Nafti i zlatu se blizi kraj iskopavanja...epa i bitcoinu se blizi kraj iskopavanja.
Nije kvalitetnija nego iskopavanje kosta vise nego pre (nije vise lako dostupna, potrebna je kompleksnija oprema, radna snaga, itd.), slicno kao i bitcoin. Samo vidimo da je cena nafte skocila 150% za 20 godina (ako su ti tacni podaci, necu proveravati, nije bitno za primer) a bitcoin-a skoro 150.000% za 5 godina! Skroz neopravdano.

Najveći problem Kripto valuta je što ih 99% ljudi kupuje samo zbog očekivanja da će im rasti vrednost, a ne zbog neke realne potrebe. Rast koji se bazira samo na ocekivanjima je čist špekulativni balon.
Upravo tako. Istih 99% koji uopste ne shvataju ni sta je bitcoin ni kako funkcionise ni cemu sluzi. Pokupili su par recenica usput, to ponavljaju kao mantru i "hvataju voz".

Poslednja izmena:
  • Like

Svaka normalna država, čak i naša, osigurava depozite u bankama do (mislim) 50k EUR.
Niko ti ne osigurava depozite na menjačnici. To je najbitnija razlika.

Ne sluze menjacnice za drzanje bitcoina niti bilo cega drugog, to ovde 99% ljudi zna. Neki drze mali delic radi trogavanja dok ostali ne drze nista na menjacnicama.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno