Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Procenili su prvo na 15. april, sad 20. april, biće oko 23. aprila :)

...uoci halvinga pustili runes fungible tokens.
To je tipičan primer data injection attack-a, nije nikad uopšte bila ideja da se omogući kreiranje tokena na bitcoin mreži, to je backdoor koji je nastao kada je propagiran BIP iz Novembra 21-ve ("Taproot upgrade") čija je ideja kontroverzno bila da tim upgrejdom znatno pojeftine multisig. transakcije, a evo do čega su doveli - nikad skuplje transakcije :( zbog gomile shitcoin ološa koji spamuju BTC mrežu svojim BRC-20 tokenima.

To je tipičan primer data injection attack-a, nije nikad uopšte bila ideja da se omogući kreiranje tokena na bitcoin mreži, to je backdoor koji je nastao kada je propagiran BIP iz Novembra 21-ve ("Taproot upgrade") čija je ideja kontroverzno bila da tim upgrejdom znatno pojeftine multisig. transakcije, a evo do čega su doveli - nikad skuplje transakcije :( zbog gomile shitcoin ološa koji spamuju BTC mrežu svojim BRC-20 tokenima.
Runes treba da zameni BRC-20
Svakako ideja je (barem po mom licnom vidjenju srvari) da se na ovaj nacin u perspektivi rudarima nadomesti reward pod parolom kako i BTC ima neke napredne/upotrebne funkcionalnoti
Naravno sve ima svoje pros and cons.

Apsolutno se ne slažem da se po cenu astronomskog transaction fee-ja rudarima poveća reward.
Za "napredne funkcionalnosti" imaš smart contract platforme poput ETH, Cardana, Cosmosa itd.
BTC nikad nije ni trebao da to ima i da mu se zbog toga do te mere zaguši mreža koja počevši od veličine blokova i drugih tehničkih karakteristika nije uopšte za to opterećenje projektovana, kapitalna je grečka BTC core tima što su "Taproot" ikada aminovali nesagledavši dobro sve potencijalne negativne konsekvence.

Lepo kazes, da mi korisnici za napredne funkcionalnosti imamo alternativu, slazem se.
Samo ne znam ko je pominjao korisnike, radi se o BTC rudarima kako sam i naveo. Fakticko stanje je da se block reward smanjuje sa svakim halving-om i da cena "ne moze" da ide u nedogled gore (sto mozda jeste, a mozda i nije tacno mada i je i tempo bitan)
Tesko je poverovati da BTC core team moze da donese bilo kakvu odluku bez da su svesni posledica, kako pozitivnih tako i negativnih.
No dobro, bilo kako bilo tu smo sa najboljim sedistima u sali pa cemo pratiti radnju filma i razvoj dogadjaja.
Happy end nam ne gine kako god.

Vidi ovako neke posledice su vidljive tek posle nekog vremena kao hindsight, 17-te su ispravno blokirali segwit, 21-ve su u nameri da smanje fee konsekventno povećali fee ali to se tek sada vidi. Ako je ideja "digitalnog novca" još uvek ideja vodilja killer za to je veliki fee pri slanju iz walleta u wallet, obični korisnici su većina, a BTC rudari velika manjina, što bi rekao Mr. Spock "The needs of the many outweigh the needs of the few" :)

BTC jednostavno nije novcic za vecinu. S tim se treba pomiriti. Nikada nece biti masovno koristen za placanje itd. ima drugih, daleko boljih za to. Fee treba da bude visok da bi se mreza odrzavala i da je boranija kao mi ne jase, to je za kitove.
99.99% nas koji smo kopali btc nismo prepoznali pun potencijal tada, davali smo ga za sicu a sada je kasno. Realno, da je bilo ko ovde sacuvao ono sto je pre 15 godina iskopao jednom grafom za 2 meseca sada bi bio milioner.

Nismo se očigledno razumeli, fee treba da bude dovoljan da oni budu profitabilni radi sigurnosti mreže, tu nema dileme.
Ali ako fee raste ne zbog sigurnosti sistema nego zato što u BTC blokove ubacuju jpeg-ove, mp3-jeve, aplikacije i video fajlove, to na srednji i duži rok može samo da ugrozi sigurnost mreže i zato se kolokvijalno i zove "data injection attack".
Kad su krajem 21-ve BTC-u dodali ordinals protocol, niko iz core team-a nije očekivao NFT pomamu na BTC mreži (zbog kojih zapravo raste fee) i zapravo ideja vodilja im je bila da time smanje fee.

Nismo se očigledno razumeli, fee treba da bude dovoljan da oni budu profitabilni radi sigurnosti mreže, tu nema dileme.
Ali ako fee raste ne zbog sigurnosti sistema nego zato što u BTC blokove ubacuju jpeg-ove, mp3-jeve, aplikacije i video fajlove, to na srednji i duži rok može samo da ugrozi sigurnost mreže i zato se kolokvijalno i zove "data injection attack".
Kad su krajem 21-ve BTC-u dodali ordinals protocol, niko iz core team-a nije očekivao NFT pomamu na BTC mreži (zbog kojih zapravo raste fee) i zapravo ideja vodilja im je bila da time smanje fee.
Razumeli smo se, to je namerno implementirano da bi se povecao fee i odrzala isplativost. Necemo ti i ja biti u fondaciji i donositi odluke vec kitovi i mega mineri. Ja sam se samo zakacio za ono da btc nije za masu. Btc je izasao iz naseg cenovnog ranga i to je to.

Vidi ovako neke posledice su vidljive tek posle nekog vremena kao hindsight, 17-te su ispravno blokirali segwit, 21-ve su u nameri da smanje fee konsekventno povećali fee ali to se tek sada vidi. Ako je ideja "digitalnog novca" još uvek ideja vodilja killer za to je veliki fee pri slanju iz walleta u wallet, obični korisnici su većina, a BTC rudari velika manjina, što bi rekao Mr. Spock "The needs of the many outweigh the needs of the few" :)

Interesi većine su nebitni kad je manjina ta koja glasa. Kad je BTC pravljen, ideja je bila da će rudari biti obični korisnici koji će na svojim PC-jevima u pozadini da rudare, koristeći višak ciklusa dok rade nešto drugo na kompjuteru, Bitcoin je tako trebalo da bude demokratski novac. Umesto toga, rudarenje je postalo veliki biznis i Bitcoin je oligarhija. Kad je 2017. i običnim posmatračima postalo jasno da Bitcoin tehnički ne može da postigne potrebni broj transakcija za realnu upotrebu, umesto da se brane interesi većine (korisnika), branjeni su interesi rudara koje jedino interesuje njihov profit. Ozbiljna tehnička rešenja problema nisu ni razmatrana, napuštanje raspalog PoW koncepta nije dolazilo u obzir, umesto toga "rešenje" je nađeno u propagandi i Bitcoin je umesto novca prekršten u neko bajagi digitalno zlato. Tad su krenuli altovi, jer su mogli ono što Bitcoin ne može i na kraju se sve pretvorilo u cirkus i kladionicu gde se ljudi klade na neka slova.

Koga ste preporucivali sa YTube-a na temu edukaciju tehnicke analize (newbie friendly), Benjamin Cowen i jos neko drugi bese?

99.99% nas koji smo kopali btc nismo prepoznali pun potencijal tada, davali smo ga za sicu a sada je kasno. Realno, da je bilo ko ovde sacuvao ono sto je pre 15 godina iskopao jednom grafom za 2 meseca sada bi bio milioner.
Jel baš pre 15 godina, kad je izašao white paper? Prva tema ovde o BTCu je iz 2011. To ne menja puno, jasna ti je poenta, samo ova istoričnost.

Jednom grafom 😁

Po ceni i tezini kopanja svakako je negde pocetak 2011-te bio. Bilo je kolega ovde koji su krenuli i ranije.

ajde da ostavimo malo btc na stranu :)
99.999% nas nije prepoznao puni potnecijal DOGE. Davali smo ga za sicu. Ne ispravno je reci ratosiljali smo se bede butzasto a sada je kasno. Da je bilo ko ovde sacuvao ono sto je pre xx godina iskopao jednim rigom 2 meseca sada bi bio milijarder.
:)

Prastajte morao sam ;) mnogi od nas za btc je zakasnio , ali skoro svi smo imali priliku doge da kopamo.

Slabo ko je bilo sta sacuvao iz tog vremena, nebitno dal je kopao ili ne.
Ja se secam i gomile fauceta na raznim sajtovima, gde je deljen btc sakom i kapom :D
Shoulda coulda woulda, ne vredi razmisljati sada o tome :oops:

Da, bilo je npr ovo za rešavanje kepče od Gavina Andresena.

8g6z5o277xl91.png

Haha da, bilo je i par nekih sajtova gde se trejdovalo za vise se i ne secam sta sve ne, znam da sam tada koristio Last Pass za sifre, pre par godina se setio da sam se zezao sa time jako davno i krenuo da cesljam neke od tih sajtova ali pola ih nije vise ni radilo koliko se secam, ili nista vise nije bilo na njima :D

btw ima neki lik iz UK cini mi se, koji godinama pokusava da zamoli vlasti da mu pomognu da nadje hard disk koji je bacio u djubre slucajno, a na kom mu je bio seed za nekih 7k coina, nudi im 25% ali ga odbijaju :ROFLMAO:
A sve sto trazi je pristup deponiji a on bi ga trazio sam.

I niko nije igrao dugu igru za kasnije? Šteta, iz pozicije naknadne pameti.
Cuj sacuvao... Druze, niko nije video tada dalje od nosa, sve se svodilo na majning. Skoci cena sa 10 na 16 dolara i mi svi rasprodamo apsolutno sve na mtgox. 3 meseca kasnije bio je 70. Rasprodas sto si nakupio za tih 3 meseca ali ono, nikad vise u zivotu neces videti tu kolicinu koju si prodao jer diff skace neprekidno.

Ko nije bio u majningu tih godina ne moze da shvati kako se to sve dogadjalo. Onaj koji ji samo 10% ostavljao a sve prodavao je odavno u penziji ali opet jako je tesko da kada nesto sa dolar skoci na 5 da ne prodas, frljalo se sa BTC i LTC samo tako, danas se smatra za vecinu ljudi da je kripto prevara a ne pre deset godina.

Pa ja sam sacuvao vecinu ETH-a koji sam kopao kada je ETH bio 6-8$. Prodavao sam samo onoliko koliko je bilo potrebno da pokrijem struju i kasnije na oko 1200$ za potrebe kupovine stana. Ostalo je sve zakljucano u stejku i validatori rade svoje. Brdo ortaka tada me je ubedjivalo da prodam na 11$ ali nisam nista dirao. Tada sam sa 15 masina ( 60 grafika, 470 4GB ) kopao oko 6-7 ETH-a dnevno. Imao sam i druge izvore prihoda pa nije bilo potrebe da diram ETH. Kasnije sam morao kada je skocio broj masina. Secam se da sam prodao oko 55 komada po ceni od 90-ak dolara da bih pokrio struju a to je bilo onda kada je pao sa 1200 na 80. Tuga. Najskuplja struja ikad iz ove perspektive. 😀Da kazemo da sam i nekih 30% ETH-a konvertovao u druge novcice koje sam vremenom menjao u nesto drugo itd. Uglavnom retko ko je sacuvao nesto od mojih drugara a ako i jeste to su smesne kolicine u poredjenju sa onim sto su imali.

Pika li se ako je neko kupio novu Octaviu za ~500ETH prije x godina :D?
Da ne spominjem kolicine Btc i Ltc, Doge i ostalih shit-ova, koja su otisli na raznorazne zivotne potrebe :), iz vremena prije Eth…

Drugar je prodao jedno 1000+ ltca ako ne i 2000 za dva sony 4 da iznajmljuje sa drugarom a nagovorio ga taj drugi drugar. Sto se kaze imamo mi ovih prica do zore :D
Dzigi alal ti kur@c. Ja sam imao nesrecu da mi ukradu 72eth ali inace nisam ni ja pre te kranje prodavao za gluposti negde da uvecam broj kartica sto je isto tako bila greska jedno 200eth cirke za 5k e otislo :D

Vrh Dno