Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

80/8 . Treba mi da radi bez greske i da isto tako radi wifi za mob. , po mogucstvu i mom caletu i max trecoj osobi al za tu trecu je 0.4% bitnosti :)

80/8 . Treba mi da radi bez greske i da isto tako radi wifi za mob. , po mogucstvu i mom caletu i max trecoj osobi al za tu trecu je 0.4% bitnosti :)
Pa trebalo bi da radi. Kupi i probaj. I mene zanima. Ako ne radi, uzmi neki drugi.

Čitam sada 5 6 stranica u nazad vezano za sbb i ostalo. Imam SBB eon 200/10 nebitno njihov najnoviji ruter skoro uzeli ugovor . Komsija plred mene 10metara ima mts 10mbs max i mali mu kupio soni iiii baaas se muči. Moja zamisao je cat 6 lan kabal iz mog rutera do njega odozgo i onda neki ruter koji ce njemu davati net u kuci . Da li je to zamjslivo i koji ruter . Naravno budzet 40 50 60 70eur ako je to ok.

tebi u sustini treba neki AccessPoint. Hoce li AP/ruter biti pored sonija?

A koliku povrsinu treba da pokrije wifi-em?
wifi koliko klijenata bi se kacilo na ruter?
Ali svakako mislim da bi i najobicniji ruter/AP zadovoljio njegove potrebe. pogledaj sta su ljudi spominjali na prethodnim stranama od onih jeftinijih.
Sto se tice AP, morace neko drugi da preporuci, ja sam uglavnom imao rutere :)

A koliku povrsinu treba da pokrije wifi-em?
wifi koliko klijenata bi se kacilo na ruter?
Ali svakako mislim da bi i najobicniji ruter/AP zadovoljio njegove potrebe. pogledaj sta su ljudi spominjali na prethodnim stranama od onih jeftinijih.
Sto se tice AP, morace neko drugi da preporuci, ja sam uglavnom imao rutere :)
Kuca je u pitanju, sta ja znam dnevna kuhinja soba. 80 kvadrata maxxx. Moja porodica je troclana , njegova cetvoroclana ne brinem se da ce 200mbs biti malo za nas. Ako slucajno bude uzecemo jaci paket. Eto onda dodjoh do zakljucka da cu AP, samo jos koji da prelistam i banja :D

Jel i Tp-link Archer Ge800 isto smece? Vredi li razmatrati ga?

... that was also observed targeting SOHO routers from Cisco, D-Link, and Linksys. 🤓 Ddos botnet, hoćeš da ti iskopam koliko je Grandstream imao botnet bracheva u zadnjih 5 godina?

Toga je uvjek bilo i biće, posebno u SOHO i SMB, bitno je da izlaze instant security update-ovi.

hoćeš da ti iskopam koliko je Grandstream imao botnet bracheva u zadnjih 5 godina?
Nema potrebe. Ja ću to uraditi umesto tebe. TLDR: Samo jedan.

Evo ovde imaš na 3 strane sve Grandstream uređaje i njihove CVE brojeve. Imaj na umu da ne pričamo o IP telefonima, telefonskim centralama i ATA uređajima kojih na toj stranici ima jako mnogo. Pričamo o Grandstream access pointovima jer je to tema. Na ove 3 strane imaš samo jedan Grandstream access point, a to je GWN7610 koji se više ne prodaje. Oficijelna firmware dokumentacija za taj uređaj se nalazi ovde. Ja ću iz tog dokumenta izdvojiti samo ovo

1748506539149.png

Ovo je firmware v1.0.9.12 koji rešava taj jedan jedini CVE-2019-10657. Pre nego što neko kaže "ali na slici se vide i modeli GWN7600LR i GWN7630... a ti kažeš da je samo GWN7610 obuhvaćen". Stop. Ova verzija firmware ne rešava samo CVE-2019-10657 nego dodaje i nove mogućnosti i ispravlja druge bagove na ostalim uređajima. Ovaj CVE je ispravljen pre 6 godina za uređaj koji se više ne prodaje. Let that sink in.

Druga stvar koja važi za ostale vendore. Postoji CVE-2021-37560 koji nema nikakve veze sa proizvođačem samog uređaja, već je ranljivost u samom chipsetu, koji je u ovom slučaju MediaTek.

U ovoj temi se najviše spominjao Grandstream GWN7660 koji ima Qualcomm čipset. Taj uređaj do današnjeg dana nema ni jedan jedini sigurnosni propust. Očekujem da ćeš me ispraviti ako grešim. Sa druge strane, ako klikneš ovde, videćeš da se u ovoj CVE bazi Asus rasprostire na čitavih 15 stranica. Ali biću fer. Nije svih 15 stranica samo mrežna oprema, ali je većina uređaja network related.

Ima li neko preporuku za antene koje bih zakačio na matičnu (MSI Pro Z690-A WiFi DDR4, WiFi 6 je u pitanju)?

Screenshot_20250602_123957_Samsung Internet.png

Poželjno varijanta sa kablićima gde antene mogu da smestim na zgodno mesto...

Zar nisi dobio uz ploču?
Daću ti ja, dobio sam uz asus ploču i ne koristim. Javi se na PP da se dogovorimo.

Prilozi

• Screenshot_20250602-170848.png
    Screenshot_20250602-170848.png
    187.6 KB · Pregleda: 6
Izgleda da je AX12 otisao u vecna lovista...
Odjednom danas zasijala crvena lampica, sve zivo isprobavao, uradio i reset, ali bez uspeha.
Vratim stari Netis, sve radi kao sat :D

Nazad
Vrh Dno