Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Jel i dalje Archer AX55 preporuka za kupovinu? I da li juriti V1 verziju ako je moguće naći ili je i V2 verzija ok?
Potpuno je besmisleno kupovati AX55 router ako već imaš router od provajdera. Ispravi me ako grešim, ali tebi najverovatnije treba samo acess point. Za 90 eura kod nas možeš da uzmeš Grandstream GWN7660 koji kvalitetom i mogućnostima šije bilo kakav TP-Link otpad.

Imam u prizemlju kuće Nokia od MTS-a. Trenutno imam ruter koji je povezan na Nokiu i još jedan ruter na spratu koji je povezan za taj drugi ruter.
Ponekad se zaglupe ruteri, pa mora da ih čupam iz struje da bi se ofrkestili.
Ovo koliko znam mora na plafon, to ne verujem da bi mi odg.

Od tih "stonih" uređaja jedino što valja je Synology i Ubiquiti. Ubiquiti U6 Mesh je 30000 din kod nas što je čist bezobrazluk. Probaj da nađeš negde Synology WRX560. Ovo je vrhunski uređaj koji ima neverovatne mogućnosti i neverovatan software i kvalitet. Možeš ti da juriš i TP-Link, ali nema nikakve garancije da će ti rešiti problem.

Jedna preporuka za Zyxel AX3000 (NWA50AX Pro), ne znam da li je dostupan u Srbiji ali je zmaj od Ap-a. Placen 82e na Amazonu.

About this item​

• Fastest WiFi 6 speed for small biz networks, up to 3Gbps (AX3000, 3x3 + 2x2 MU - MIMO)
  • 2.5G uplink port enables Multi-gig connectivity for small biz networks
  • 3x3 high-gain antenna to extend and boost the 5GHz coverage, enabling connections of the faster 5Ghz speed at the farther location.
  • Powered by PoE+ Or DC12V, Power adapter included in box

@Gulftown

Ubiquiti izleteo iz stana brzinom munje, nema sta da trazi pored ovog ap-a.

Od tih "stonih" uređaja jedino što valja je Synology i Ubiquiti. Ubiquiti U6 Mesh je 30000 din kod nas što je čist bezobrazluk. Probaj da nađeš negde Synology WRX560. Ovo je vrhunski uređaj koji ima neverovatne mogućnosti i neverovatan software i kvalitet. Možeš ti da juriš i TP-Link, ali nema nikakve garancije da će ti rešiti problem.
U6 je jeftiniji od WRX560. Mada meni bi trebala 2 uredjaja. Jedan u prizemlje da nakačim na Mts ruter i jedan na sprat. Aj mogao bi i mesh, ne mora komp gore da ide na lan, može i preko wifi-a da ide, ionako bi bio odmah pored mesha/rutera.
@MegaSkot , kako te služe?

Bez problema za sad i veca pokrivenost nego pre. Tad je bio na akciji 82e, sad je 102, treba cekati opet neku akciju. Kod mene je spojen preko kabla.
Imaju i novi model za korektnu cenu.

1744704400210.png

Sta vredi kupiti od jeftinih mesh sistema?

evo gledam sta se nudi:

Mercusys halo H30G​

Mercusys Halo H50G​

Cudy M1200​

jel neko imao nekih dodira sa nekim od ovih uredjaja?
kakav je cudy kao brend?

Sta vredi kupiti od jeftinih mesh sistema?

evo gledam sta se nudi:

Mercusys halo H30G​

Mercusys Halo H50G​

Cudy M1200​

jel neko imao nekih dodira sa nekim od ovih uredjaja?
kakav je cudy kao brend?
Sve je smeće. Ne samo što crkava sam uređaj, nego crkavaju i adapteri za napajanje. Cudy, Tenda i Mercusys su dno dna. A tek na njihov software ne treba trošiti reči. Ali, cene su toliko povoljne tako da i nije neki problem ako crkne. Kupiš drugi i teraj dalje. A zbog nekonzistentnosti u kvalitetu, dešava se i da izdrže par godina. Osim ako ga pre toga ti sam ne razlupaš zbog zagljupljivanja software-a i konstantnog resetovanja. Od jeftinih plastikandera ne treba ići ispod nekog TP-Link-a. Eventualno neki Xiaomi ako nađeš primerak sa Qualcomm čipsetom pa da u njega uflešuješ OpenWRT.

Ovaj Cudy M1200 vidim podrzava openWRT i vrlo se lako flesuje.
Da li mu to daje neku prednost?

Svakako mi treba neki jeftin mesh posto sa necim drugim jeftinim ne mogu da pokrijem
Brendovi cudy i mercusys su mi potpuno nepoznati...

Poslednja izmena:
Sve je smeće. Ne samo što crkava sam uređaj, nego crkavaju i adapteri za napajanje. Cudy, Tenda i Mercusys su dno dna. A tek na njihov software ne treba trošiti reči. Ali, cene su toliko povoljne tako da i nije neki problem ako crkne. Kupiš drugi i teraj dalje. A zbog nekonzistentnosti u kvalitetu, dešava se i da izdrže par godina. Osim ako ga pre toga ti sam ne razlupaš zbog zagljupljivanja software-a i konstantnog resetovanja. Od jeftinih plastikandera ne treba ići ispod nekog TP-Link-a. Eventualno neki Xiaomi ako nađeš primerak sa Qualcomm čipsetom pa da u njega uflešuješ OpenWRT.
Imam xiaomi mesh ax3000 kako da proverim koji je cipset unutra imam ga godinu i nesto dana i nemam zamerke

Ovaj Cudy M1200 vidim podrzava openWRT i vrlo se lako flesuje.
Da li mu to daje neku prednost?
Samo softversku. Kvalitet izrade, hlađenje, napajanje i sve ostalo je katastrofalno loše.
Svakako mi treba neki jeftin mesh posto sa necim drugim jeftinim ne mogu da pokrijem
Brendovi cudy i mercusys su mi potpuno nepoznati...
Sve je to isto. U kini imaš iste takve uređaje sa totalno drugačijim imenom.
Imam xiaomi mesh ax3000 kako da proverim koji je cipset unutra imam ga godinu i nesto dana i nemam zamerke
Qualcomm je unutra, ali to kod tih jeftinih kineza ne igra neku preteranu veliku ulogu. Džabe Qualcomm čip ako je isti loše zalemljen ili pregori zbog napajanja ili lošeg hlađenja.

A, Cudy M3000? Imam ga i radi za početak baš dobro kao AP sa MTS Nokia ruterom. Koji je čipset u njemu? Da znam šta me čeka. Domet mu je stvarno dobar... :confused: Hladniji je od Nokie duplo, mada je na istoj isključen wifi.

Da li uzeti GWN7660 ili GWN7660E?
Zavisi šta ti treba. Ja preferiram GWN7660.
Koja je razlika?
GWN7660E ima MediaTek čip, 5 antena, mnogo veće zagrevanje, poprilično veći domet, i nešto manju cenu.
GWN7660 ima Qualcomm čip, dve antene, manje se greje, ima slabiji signal ali je stabilniji i duže traje.

Nemoj ovo sve pogrešno interpretirati. Pogotovo ovo za jačinu signala. I jedan i drugi uređaj imaju izuzetno jake signale. Samo je signal na 7660E jači zbog 5 antena i MediaTek čipseta koji je poznat po ludačkom signalu. Za kućnu upotrebu ta razlika u jačini signala ne znači baš ništa. Pogotovo ako uzimaš više uređaja i praviš mesh.

Kako znaš koji je čipset u različitim AP-ovima? Ja baš detaljno to zagledam i ne mogu da nađem. Konkretno me zanima i GWN7665, ali ne nalazim.

Kako znaš koji je čipset u različitim AP-ovima? Ja baš detaljno to zagledam i ne mogu da nađem. Konkretno me zanima i GWN7665, ali ne nalazim.
Svi uređaji koje sertifikuje FCC dobijaju detaljne izveštaje koji su dostupni za javnost. Ti izveštaji sadrže slike unutrašnjosti na kojima se može videti koji je čipset unutra. GWN7665 je Qualcomm što možeš videti u izveštaju koji se nalazi ovde. Klikni na internal photos, otvoriće ti se PDF dokument u kojem možeš videti unutrašnjost.

Evo kako to izgleda za GWN7665

1744883813403.png1744883850025.png

Ovo je super informacija za ubuduće, hvala!
Na OpenWRT sajtu/wikiju/forumu takođe možeš naći slike unutrašnjosti i koji je tačno čip unutra. Jeftini kineski platiskanderi nemaju FCC sertifikaciju i zbog toga ih ne možeš naći na sajtu FCC-a. Na OpenWRT sajtu, korisnici otvore uređaj, slikaju unutrašnjost a onda šalju slike developerima ili doniraju kompletan uređaj pa onda developeri slikaju unutrašnjost ili jednostavno okače informacije o čipu. Evo na primer za Xiaomi AX3000T.

1744887114399.png

Pitanje za @alex303 ; mišljenje za Cloud Gateway Fiber. Specifikacije mi deluju više nego OK.
Imam sada model UCG Ultra, radi dobro, ali me svrbi da uzmem Fiber. U kućnoj mreži možda mogu malo da "profitiram" ako dokupim jedan 2.5Gbe switch (npr. TL-SG105-M2). Na PC imam 2.5Gbe mrežnu kartu, ali za NAS uređaj bi morao da dokupim 10Gbe adapter (E10G22-T1-Mini).
Ali prvenstveno me interesuje, ukoliko možeš da pretpostaviš, koliku brzinu mogu da izvučem kada na UCG Fiber podignem Wireguard. Sada na modelu Ultra to ide do nekih 65-70Mbps DL, teško više od toga. Net koji korsitim je brzine 1000/500 (tačnije 1500/500, ali zbog bridge moda ograničen sam na 1000/500).
Cena je 323eur na unifi sajtu za Evropu.
Hvala.

Pitanje za @alex303 ; mišljenje za Cloud Gateway Fiber. Specifikacije mi deluju više nego OK.
Imam sada model UCG Ultra, radi dobro, ali me svrbi da uzmem Fiber. U kućnoj mreži možda mogu malo da "profitiram" ako dokupim jedan 2.5Gbe switch (npr. TL-SG105-M2). Na PC imam 2.5Gbe mrežnu kartu, ali za NAS uređaj bi morao da dokupim 10Gbe adapter (E10G22-T1-Mini).
Ali prvenstveno me interesuje, ukoliko možeš da pretpostaviš, koliku brzinu mogu da izvučem kada na UCG Fiber podignem Wireguard. Sada na modelu Ultra to ide do nekih 65-70Mbps DL, teško više od toga. Net koji korsitim je brzine 1000/500 (tačnije 1500/500, ali zbog bridge moda ograničen sam na 1000/500).
Cena je 323eur na unifi sajtu za Evropu.
Hvala.
Ne mogu da predpostavim jer se još nisam susreo sa tim uređajem na liniji te brzine. Ali sigurno ne može ni pola od tvoje brzine neta. Da bi preko WireGuard-a na tvojoj liniji izvukao recimo ~1200Mbps potreban je minimum Celeron J6412. Za sve preko toga treba neki neki N100 ili čak i3. Da sam na tvom mestu, nebi menjao ništa.

Trenutno u stanu imam sbb, probao sam da streamujem sa pc na handheld uredjaj i radi katastrofa. Mislio sam da je zato sto je handheld smeće (x55) ali ljudi na discordu kaze da im radi super sa moonlight aplikacijom.
Pc je kablom vezan na router koji sam dobio od sbb, a handheld wireless.

Uzeo bi nesto sto bi mi omogucilo da taj streaming radi valjano, pa ako moze preporuka. Isto bi bilo super da mi pokrije ceo stan od 55 kvadrata sa dva zida (gipsana) izmedju rutera i najudaljenije sobe.

Zackoljica je sto bi trebalo da predjem u drugi stan u kome je Yettel pa bi valjalo da to sto kupim ovde mogu da prebacim tamo.

Posle probe nekoliko jeftinijih kineza i renomiranih brendova, zahvaljujuci Alex303 sam progledao sa Unify U6. Vredi svaki cent.

Da li može neki link u PM za taj Unify U6?
Ja sam na SBB i hteo bih da pokrijem kuću (sprat, prizemlje) i dvorište. Da li da koristim njihov router i neki AP ili bolje mesh, ili pak da kupim drugi router?
SBB router je na tavanu.
Šta mi preporučujete?

Poslednja izmena:
Kod SBB ne možeš da izbaciš njihov ruter, tako da nema preteranog smisla kupovati novi ruter. Ovaj Ubiquiti je AP i to je ono što ti treba. Ako je za veći prostor (dvorište), razmisli o LR modelu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno