Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

A jel se neko igrao sa ovim?

I just found this on AliExpress:
US $122.05 | Xiaomi Router BE3600 WiFi 7 Dual-Band Qualcomm quad-core Gaming Acceleration 3570Mbps Dual WAN LAN Mesh Network Repeater VPN

Nema ga u global varijanti a cena mu je baš dobra. Mora malo gimnastike oko setupa sa google translate. Koristi qualcom čip.
Na tu cifru ces platiti carinu plus usluge carinjenja... Fizicka lica mogu da "uvezu" nesto do 50€ bez carine, na vece svote carina zaustavlja posiljke... Cak i da napisu da je poklon, carini ako je sumnjivo i u proformi vide da je nesto sto ima mnogo vecu vrednost nego deklarisanu, zaustavljaju i takve posiljke.

Uglavnom je tako za vece pakete.

Na tu cifru ces platiti carinu plus usluge carinjenja... Fizicka lica mogu da "uvezu" nesto do 50€ bez carine, na vece svote carina zaustavlja posiljke... Cak i da napisu da je poklon, carini ako je sumnjivo i u proformi vide da je nesto sto ima mnogo vecu vrednost nego deklarisanu, zaustavljaju i takve posiljke.
Ako sam promuvao OnePlus 13, promuvacu valjda i jedan ruter 😁

Cao drugari,

Potrebni su mi saveti, laik sam za mreze i uredjaje, ne zamerite.
Naime, uskoro se useljavam u kucu (kuca je oko 160m2 bruto, ima potkrovlje), imacu internet preko supernove (nisam siguran sta od opreme daju).

U potkrovlju sam izvukao mrezu za kamere, a gore ce biti i radna soba. Iz dnevne sobe (u koju ce "uci" supernova sa uredjajima) sam ostavio mrezni kabl koji vodi u potkrovlje, te mi je plan da nakacim neki AP gore kojim bih obezbedio bolju pokrivenost WiFi u celoj kuci, a na koji bih kablom nakacio desktop i video nadzor.

Setup ne mora nuzno da bude ovaj koji sam opisao, nekako mi je delovalo da je to najjednostavnije resenje. Ukoliko imate bolje predloge, otvoren sam za sve sugestije.

Najlepse hvala

Ipak radi kako valja?

• Like
Reagovanja: ale
Apsolutno :)
Nakon malih izmena u podesavanjima, sve je ok. Posto sam se uhvatio signala kao pijan plota, moram samo reci da sa JEDNOM crticom radi bolje nego stari Netis sa tri.

Predpostavljam nasao kanal koji mu odgovara.

Cao drugari,

Potrebni su mi saveti, laik sam za mreze i uredjaje, ne zamerite.
Naime, uskoro se useljavam u kucu (kuca je oko 160m2 bruto, ima potkrovlje), imacu internet preko supernove (nisam siguran sta od opreme daju).

U potkrovlju sam izvukao mrezu za kamere, a gore ce biti i radna soba. Iz dnevne sobe (u koju ce "uci" supernova sa uredjajima) sam ostavio mrezni kabl koji vodi u potkrovlje, te mi je plan da nakacim neki AP gore kojim bih obezbedio bolju pokrivenost WiFi u celoj kuci, a na koji bih kablom nakacio desktop i video nadzor.

Setup ne mora nuzno da bude ovaj koji sam opisao, nekako mi je delovalo da je to najjednostavnije resenje. Ukoliko imate bolje predloge, otvoren sam za sve sugestije.

Najlepse hvala
Prelistaj ovu temu par stranica nazad. Naći ćeš rešenje. Da se ne ponavljamo.

Uzeo sam tplink archer ax23 pre par dana u kuci dobro radi, ali kad smo napolju, nemam signala na 2.4, ponekad 1 crta, na 5g nista. Sa mi a4 od 1500dinara nikad nisam imao prekidanja napolju, kamoli da nisam imao signala. Da li ima neka podesavanja na ruteru sto treba da namestim, da bi imao signal napolju?

Uzeo sam tplink archer ax23 pre par dana u kuci dobro radi, ali kad smo napolju, nemam signala na 2.4, ponekad 1 crta, na 5g nista. Sa mi a4 od 1500dinara nikad nisam imao prekidanja napolju, kamoli da nisam imao signala. Da li ima neka podesavanja na ruteru sto treba da namestim, da bi imao signal napolju?
Pročitaj poslednjih par strana ove teme.

Probaj da mu nadjes kanal na kom ima najmanje smetnji i najbolji signal. Kad sam skoro kupio isti ruter, stavio sam ga pored rutera od Supernove npr. i signal mi je bio slab u dvoristu iza kuce gde sam imao signal sa njihovim ruterom koji nema antenice. Premestio njihov ruter i fiksirao ax23 na kanal na kom je bilo najmanje smetnji, dobio sam mnoooogo jaci signal nego sto je bio sa njihovim ruterom, sto sam i ocekivao. Probaj...

Potrebna mi je preporuka kako pokriti stan od ~110 kvadrata sa dosta zidova od armiranog betona na najbolji nacin. Struktura otprilike izgleda ovako kao u slici u prilogu.

Obelezio sam gde ulazi opticki kabl i gde mi se trenutno nalazi ruter (neki Orionov koji je stajao u rezervi), od tog mesta idu Cat 6 kablovi do svake od soba gde imam dodatne switcheve (sve sto moze je zakaceno na kabl, WiFi mi je potreban za nekoliko telefona i dva laptopa).

Do pre nekih godinu dana sam imao dva MikroTika hAP ac2 u Capsman rezimu (broj 1 obelezava gde je bio drugi uredjaj), to je radilo stvarno dobro... do trenutka kada je zabagovalo, ostalo zaglavljeno na smesnim WiFi brzinama (~2mbps) i nikakav reset nije pomogao (a Mikrotik platformu definitivno ne poznajem dovoljno da sve podesim ispocetka). Ovaj Orion, stavljen kao privremeno resenje, je radio podnosljivo, uz povremene problemcice/restarte, do pre mesec dana od kada radi katastrofalno (mesa se jako mnogo komsijskih mreza). Izgubio sam zivce i trazim nesto sto ce se ponasati kao mesh sistem, ali biti jednostavnije za podesavanje od Mikrotika :)

Prilozi

• stan.jpg
    stan.jpg
    12.3 KB · Pregleda: 50
Budžet? Idealo bi bilo postaviti 2xAP na plafon, da li imaš tu mogućnost ili su samo te dve lokacije moguće za postavljanje AP?

Meni sutra stiže Mercusys mr47be, dosta dobra cena 165e za tri band wifi 7. Javljam utiske kad povezem sve

Busenje plafona nije opcija (osim u dnevnoj sobi gde je najmanje potrebno), ali bih i to izbegao. O budzetu nisam razmisljao, treba mi nesto sto ce mi ponovo resiti problem na duze vreme, ali recimo do 200eur bi mi bilo sasvim OK. Poredjenja radi, ta dva Mikrotika su kostala ~150eur svojevremeno (pre nekih 5 godina).

Moja topla preporuka za router ti je fantastični Grandstream GWN7002 koji će iz cele tvoje priče eliminisati taj Airport Extreme. Dobićeš jedan router na koji ćeš moći da nakačiš oba provajdera i uradiš loadbalance/failover. Podržava sve VPN klijente, ima IDS/IPS zaštitu, adblocker i čak 2 PoE izlaza. Može se naći kod nas za 75 eura. Sa ovim routerom takođe eliminišeš potrebu za PoE switchem koji može biti poprilično skup u varijanti sa 16 protova.

Što se tiče switch-a, preporučujem Grandstream GWN7802 koji se kod nas može naći za 175 eura. Ako ti treba PoE na njemu, postoji P verzija, to jest, Grandstream GWN7802P koji se kod nas može naći za 265 eura.

Za WiFi ti je dovoljan Grandstream 7660 koji se može naći za 125 eura.

Kablove uzmi obične CAT6E
Pazario sam GWN 7003 zbog vise portova. Za sada mi nije potreban switch.

Da li grandstream 7660 ima Qualcomm ili mediatek cpu ? Trebalo bi ovih dana da narucim AP.

Pitanje grandstream 7660 mora poe? ili moze neki strujni adapter ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno